Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SEAT ALTEA 1,6 z LPG? czy DIESEL?Szczerze plis:)

Featured Replies

Napisano

Witam po sasiedzku.

ROzwazam zmiane auta na nieco pojemniejsze, zwlaszczae ze zonka na kierowce sie szkoli wiec odziedziczy NOWKE:) lanosa:)

Najbarziej z VANowatych kusi mnie SEAT ALTEA, a jako ze mam bardzo pozytywne doswiadczenie od 10 lat z LPG to zastanawiam sie nad silnikiem 1,6 i zagazowac.

Zatem pytanie:

jak w ogole silniki SEATA chodza na LPG, czy jakies niedogodnosci , nadmierne zuzycie czegos w silniku?

Jak ze spalaniem w miescie?

A ile realnie przy spokojnej jezdzie pali DIESEL w miescie lub ew.TRASA do ok 100-120kmh?

Dzieki bardzo.

Napisano

Altea jest autem ciężkim (ok 1400 kg o ile pamiętam) i silnik 1,6 102KM nie jest tam zbyt dynamiczny, ale do gazowania nadaje się dobrze. Benzyny pali ok 10 w mieście, ile łyknie LPG niewiem.gif. Do sprawnego przemieszczania się, lepszy będzie choćby najsłabszy 1,9 TDI a palić będzie 6,5l w mieście, na trasie to zależy od prędkości, przy tej co podajesz to ok 5l, może mniej.

Napisano

swego czasu wiele z dealerskich seata miało LPG

o np klik - wszystkie były z silnikami 1.6 wszystkie z 2007 roku przebiegami około 120-140 tkm, zostały porozstawiane po dealerach seata w całej Polsce i tylko jakimś dziwnym trafem zniknęły z nich instalacje LPG i na pytania czy samochody jeżdziły ma lpg - każdorazowo odpowiedź była "nie"- więc poprosiłem o VIN.

Po sprawdzeniu w CEPIK-u okazało się iż ..miały LPG a co więcej - samochody należały do... jednej z firm leasingowych a dealer informował iż jest właścicielem pojazdu (sprawdziłem- autka na dzień kupna jeszcze nie były wykupione od najemcy)

jak informowałem o tym dealerów u których oglądałem te pojazdy każdorazowo robili się bardzo nerwowi - teraz pytanie - dlaczego? hmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

jesli przy spokojeniej jezdzie po wroclawiu 1,9 105KM spali ok.6,5 l to nie jest zle, co do autostrady to wyroslem z pedzenia na oslep, ale jesli jade A4 to 110-120 trzymam

w sumie to szkoda, ze nie wkladaja do 1,9 skrzynek 6 biegowych

A jak z awaryjnoscia TDI< jakis szczegolne bolaczki< jakies dwumasowe kola itp?

Napisano

Bierz lepiej 1.9 TDI, z 1.6 będzie sie męczył, no chyba że robisz niewielkie przebiegi. Kolega ostatnio kupił Altee z 2.0 TDI (motor BKD o ile się nie mylę, który miał poprawiony napęd pompy olejowej i był mniej awaryjny) jest z tego autka bardzo zadowolony, ale jeżeli z początku produkcji to śmiało można brać 1.9 TDI 105KM silnik, znany na wylot i bezproblemowy.

Napisano
  • Autor

> Bierz lepiej 1.9 TDI, z 1.6 będzie sie męczył, no chyba że robisz

> niewielkie przebiegi.

przebiegi to..hmm..dom praca jakies 17km obecnie, jak zonka zrobi prawko to bedzie 10km, troche gdzies po miescie jakies sklepy, miesiecznie jakies 1000-1200km nakrece po miescie.

Teraz zima to 2-3 x w miesiacu do zielenca.

Obecniemam 100KM przy 1030kg bazowej +LPG+ja i wyjdzie 1150 i naprawde wystarcza.

TDI kusi bo niezniszczalna jednostka, ale jak czytam fora to w miescie spalanie od 6,5 do nawet 9 litrow,

Czy to tylko od nogi zalezy czy jakies inne powody?

Zaznacze,ze niegdy nie jezdzilem jakos dlugo TDI wiec zadnego porownania.

Dzieki

Napisano

> przebiegi to..hmm..dom praca jakies 17km obecnie, jak zonka zrobi

> prawko to bedzie 10km, troche gdzies po miescie jakies sklepy,

> miesiecznie jakies 1000-1200km nakrece po miescie.

> Teraz zima to 2-3 x w miesiacu do zielenca.

> Obecniemam 100KM przy 1030kg bazowej +LPG+ja i wyjdzie 1150 i

> naprawde wystarcza.

> TDI kusi bo niezniszczalna jednostka, ale jak czytam fora to w

> miescie spalanie od 6,5 do nawet 9 litrow,

> Czy to tylko od nogi zalezy czy jakies inne powody?

> Zaznacze,ze niegdy nie jezdzilem jakos dlugo TDI wiec zadnego

> porownania.

> Dzieki

toledo II z tym samym silnikiem spala max 11L LPG w miescie (wroclaw)

jesli nie planujesz w przyszloci chipa do TDI to bralbym 1.6LPG

tdi 105KM dopiero po chipie jedzi zauwazalnie lepiej od 1.6

Napisano

Coś ode mnie. Mam Alteę 1.9tdi, mieszkam pod Warszawą i co dzienne dojazdy (2x26km) dają wynik ok 6.5l (czasem trochę mniej, czasem trochę więcej), średnia prędkość to 33km/h, czyli generalnie korki. W trasie prawie litr mniej. Osiągi - auto jakoś sobie daje radę, to sprzęt nastawiony na ekonomię, nie na osiągi. Komfort - stosunkowo głośno pow 130km/h - ale nie silnik, tylko szum powietrza. Jak dla mnie zbyt twarde nastawy zawieszenia (koło podstawowe 16" z gumą 205x55).

Usterkowość: auto kupiłem z przebiegiem niecałe 14kkm, była demówka dealerska, z roczną gwarancją, w czasie której wymieniłem lampkę oświetlenia wnętrza i o zgrozo turbinę przy 56kkm. Później końcówka stabilizatora i rezystor dmuchawy. W tej chwili jestem po pierwszej wymianie rozrządu, przebieg 101kkm, auto ma sie dobrze.

Co do dylematu 1.6 vs 1.9, byłem na urlopie we Włoszech na dwa auta, w kazdym aucie po trzy osoby, prędkość cały czas zgodna z przepisami. Autem towarzyszącym było Toledo III 1.6. Na trasie wyszło w benzyniaku jedno tankowanie więcej i niestety sam kierownik stwierdził, że na górkach ma sporo problemów i generalnie się umęczył z braku siły auta. Ale powyższe, to już nie moje zdanie, ja tym za kółkiem nie jechałem i powyższa opinia, zapewne ma się nijak do jazdy po miescie.

Napisano

Popatrz też jaka jest różnica w cenie w zakupie, nie wiem jak to wyglada w Altei, ale jeśli jest kolosalna to warto moze wlasnie 1.6 i LPG założyć.

Spalanie w 1.9 TDI w Altei w mieście powinno się mieścić w 7-7,5 spokojnie.

Napisano

> Komfort - stosunkowo głośno pow 130km/h - ale nie silnik, tylko

> szum powietrza.

To samo jest u kolegi w Altei 2.0 TDI, właśnie szum powietrza przy wyższej prędkości

> Co do dylematu 1.6 vs 1.9, byłem na urlopie we Włoszech na dwa auta,

> w kazdym aucie po trzy osoby, prędkość cały czas zgodna z

> przepisami. Autem towarzyszącym było Toledo III 1.6. Na trasie

> wyszło w benzyniaku jedno tankowanie więcej i niestety sam

> kierownik stwierdził, że na górkach ma sporo problemów i

> generalnie się umęczył z braku siły auta.

Raz do roku jeśli się jeździ na takie wakacje to można to jeszcze to przeboleć. Codziennie w mieście nie będzie to jednak za bardzo przeszkadzać

Napisano
  • Autor

, że na górkach ma sporo problemów i

> generalnie się umęczył z braku siły auta.

tez bylem w sierpniu we wloszech przez niemcy,austrie i faktycznie w Austrii ja,zona,synek 5 lat+bagaze pod gorki to i czasami na 3 redukcja i jakos 90kmh jechal

szwagier 1,9 DCI jechal zwawiej:)

Napisano
  • Autor

warto moze wlasnie

> 1.6 i LPG założyć.

> Spalanie w 1.9 TDI w Altei w mieście powinno się mieścić w 7-7,5

wlasnie roznica w kwocie niby niewielka bo LPG to 11 trzeba liczyc spokojnie ale i spokojniej sie jezdzi, sprawdzony silnik, a w TDI wystarczy ze TURBINKA przykucnie i regeneracja ile? 2000zl? nowa pewnie ze 4000zl:)

a wtryskiwacze, kola dwumasowe(jesli jest)

chyba musze znalezc kogos z wroclawia i poprosis o przejazdzke, chyba ze w seacie w salonie daja taka mozliwosc...

Napisano
  • Autor

a orientujesz sie moze do ilu KM bezpiecznie mozna chip-a zapodac dla spokojnosci o takie elementyy jak sprzeglo czy Turbinka, przeguby itp?

Czy CHIP zmniejsza nieco spalanie?

Ot, pytanie laika

Napisano

> warto moze wlasnie

> wlasnie roznica w kwocie niby niewielka bo LPG to 11 trzeba liczyc

> spokojnie ale i spokojniej sie jezdzi, sprawdzony silnik, a w

> TDI wystarczy ze TURBINKA przykucnie i regeneracja ile? 2000zl?

> nowa pewnie ze 4000zl:)

> a wtryskiwacze, kola dwumasowe(jesli jest)

> chyba musze znalezc kogos z wroclawia i poprosis o przejazdzke, chyba

> ze w seacie w salonie daja taka mozliwosc...

tak masz racje, ale chodziło mi kwote zakupu a nie kosztów paliwa pozniej, jak jest np. 5 tys taniej (strzelam) w zakupie 1.6 to warto sie zastanowic, pozatym generalnie łatwiej kupić zadbaną benzyna niż diesla, a jeszcze jak sie wpakuje w wyeksploatowanego diesla to koszty moga być duże tak jak zaczales wypisywac, z drugiej strony te diesle na pompowtryskach są trwałe jednak, choc zawsze moze sie cos zdarzyc nieprzewidzianego

Napisano
  • Autor

diesle na pompowtryskach

> są trwałe jednak, choc zawsze moze sie cos zdarzyc

> nieprzewidzianego

DIESEL w zalozeniu sluzy do pokonywania odleglosci niemalych, a benzynka to takie miejskie niedzielne autko:)

w sumioe fajna benzyne mozna 3-4 letnia miec z przebiegiem 30-50kkm

poczekam moze ktos z NoPb sie jeszcze wypowie odnosnie dynamiki np. w razie wyprzedzania

Napisano

Nie chcę się wypowiadać na ten temat, ponieważ nie zagłębiałem się w te zagadnienia. Dla mnie popularne auto ma być tanim w utrzymaniu i bezproblemowym wozidłem, dla funu raczej klekota bym nie kupował, Altei zresztą też nie.

Napisano
  • Autor

dla funu raczej klekota

> bym nie kupował, Altei zresztą też nie.

altea wygrala ze sceniciem, pisasso czy Touranem

Francuzy nie juz sie zesztarzaly wizualnie, VW drozszy w zakupie wiec zostaje SEAT z uwagi na przyzwoite gabaryty.

Oczywiscie sugeruje sie wzgledami wzrokowymi,podzespolami-zrodla, rozsadkiem z elektronika.

Jeszcze tylko przymiarka zostala bo pozycja za kierownica tez wazna,

W scenicu siedzi sie jakos wysoko i kierownica dziwnie jak w autobusie pochylona:)

wole pozycje nizsze.

Poki co wygrywa NoPb wink.gif

Napisano

> poczekam moze ktos z NoPb sie jeszcze wypowie odnosnie dynamiki np. w

> razie wyprzedzania

Tym 1,6 przyjemnie się jeździ, bo to jeszcze stary dobry 8-zaworowy silnik, jest więc bardzo elastyczny i płynnie rozwija moc. Do miasta nawet lepiej się nadaje niż TDI bo nie trzeba często "wahlować" biegami. Do tego (jak na moje ucho) całkiem fajnie sobie mruczy. Przy wyprzedzaniu po prostu trzeba go "pociągnąć" na obrotach... W warunkach "trasa" dynamiczniejszy jest raczej TDI.

Moja rada - przejedź się jednym i drugim - sam oceń ok.gif

Napisano

> a orientujesz sie moze do ilu KM bezpiecznie mozna chip-a zapodac

> dla spokojnosci o takie elementyy jak sprzeglo czy Turbinka,

> przeguby itp?

> Czy CHIP zmniejsza nieco spalanie?

> Ot, pytanie laika

Ze 105tki da się zrobić bezpiecznie i 150ps na oryginalnych klamotach niemniej w lecie gorąco w dolocie.

Ostatnią taką Altea-ę wypuściłem ze 140 ps i 310Nm - miało być lekko. Przy normalnej jeździe auto pali mniej ok 0,3-0,5.

Za tydzień będę dłubał kolejne 1.9TDI 105 (BKC) to wkleję wykres...

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Tym 1,6 przyjemnie się jeździ, bo to jeszcze stary dobry 8-zaworowy

> silnik,

sadzilem,ze to 16V smile.gif a zawory trzeba reka regulowac czy same hydraulicznie to robia?

Napisano

> sadzilem,ze to 16V a zawory trzeba reka regulowac czy same

> hydraulicznie to robia?

to jest 8-zaworowy silnik ze zmienna dlugoscia kkolektorow dolotowych z bardzo mocnym dolem jak na 1.6 i wspolczesne 16V, zawory regulowane sa hydraulicznie ok.gif

silnik kompletnie bezobslugowy trzeba tylko pamietac o rozrzadzie (czesci + wymiana 350pln) i swiecach (20zł/szt) co 80kkm. oraz oczywiscie o oleju (zwykly syntetyk) i filtrach co 15kkm

na trasie ten silnik w budzie toledo II wcale nie jest zawalidroga - mam przejechane juz 150kkm (z tego 50kkm na LPG) i zlego slowa nie moge powiedziec o aucie i silniku

Napisano
  • Autor

toledo II wcale nie jest zawalidroga -

> mam przejechane juz 150kkm (z tego 50kkm na LPG) i zlego slowa

> nie moge powiedziec o aucie i silniku

ja mam poki co LANOSA 220000km 1,5 16V i naprawde niczego zlego nie powiem , poza tym ze do lansu sie nie nadaje zbytnio:)

ale za to przez 8 lat nic sie nie zepsulo(poza zarowkami) a na LPG mam juz 170000km na tych samych czesciach dlatego jestem zwolennikiem LPG, zwlaszcza ze przez te 8 lat to jak liczylem przecietnie to w kieszeni zostalo jakies 30000zl:) wiec ALTEA za free teoretycznie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.