Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koszt wymiany amortyzatorow

Featured Replies

Napisano

No i nie wytrzymałem do jutra i polazłem do garażu grinser006.gif

Oto jak wygląda przód (roczne sprężyny KYB, amory KYB gaz-olej) oraz dla porównania tył (paruletnie amortyzatory KYB olej, sprężyny nie ruszane, pewnie od nowości)...

(tak, wiem, mam uchrzanione auto grinser006.gif )

284735788-IMG_6347.JPG

284735788-IMG_6348.JPG

I tył...

284735788-IMG_6349.JPG

post-58206-14352511736429_thumb.jpg

Napisano

> No i nie wytrzymałem do jutra i polazłem do garażu

ok.gif

> Oto jak wygląda przód (roczne sprężyny KYB, amory KYB gaz-olej)

No to kolosalna różnica, u mnie jest znacznie niżej.

>oraz dla porównania tył (paruletnie

> amortyzatory KYB olej, sprężyny nie ruszane, pewnie od nowości)...

No tył masz mniej więcej jak ja, tylko z tą różnicą, że ja mam wszystko nowe (jeszcze roku nie mają).

A jak się zachowuje tył przy obciążeniu??

> (tak, wiem, mam uchrzanione auto )

Ty masz uchrzanione auto, popatrz na moje zeby.GIF

Mam pomysł może ten brud tyle waży hmm.gif

Pytanie mam jeszcze: jaki rozmiar kół i profilu opony??

PZDR VEN

Napisano

> No to kolosalna różnica, u mnie jest znacznie niżej.

Mnie sprężyny wybierał zielik, być może ja mam siakieś inksze KYB niż Ty?

> A jak się zachowuje tył przy obciążeniu??

Obecnie mam ok 1/3 baku benzyny, 25 l LPG w zbiorniku, zapasówkę, trochę szpargałów oraz dwa foteliki dziecięce na tylnej kanapie... Woziłem też kiedyś kolegę (~110 kg) i tył nie obcierał.

Opony 165/70/14.

> Ty masz uchrzanione auto, popatrz na moje

Uchrzanione auto club busted.gif

> Mam pomysł może ten brud tyle waży

Jakby zeskrobać to byłoby soli na pół tony frytek grinser006.gif

Napisano

> Mnie sprężyny wybierał zielik, być może ja mam siakieś inksze KYB niż Ty?

Patrząc po katalogu Kayaby to nie ma innych, chyba że kolega Zielik zawita i się wypowie w temacie.

> Obecnie mam ok 1/3 baku benzyny, 25 l LPG w zbiorniku, zapasówkę, trochę szpargałów oraz dwa

> foteliki dziecięce na tylnej kanapie... Woziłem też kiedyś kolegę (~110 kg) i tył nie

> obcierał.

U mnie też nie obciera (jeszcze), ale widać że auto znacznie usiadło.

> Opony 165/70/14.

To taki sam rozmiar jak mój.

> Uchrzanione auto club

> Jakby zeskrobać to byłoby soli na pół tony frytek

Jutro może auto umyje, mam auto pod blokiem umyję i szybciutko do garażu niech schnie na plusie.

W tym roku przynajmniej w stolicy sypią jakąś chemią, bo nawet przy -20 chodniki są czarne i mokre. Ale draństwo brudzi tak samo jak sól.

Właśnie, jak w tym roku mi sie nie uda zebrać pieniążków na remont blacharki i lakierowanie to auto będę jeździł astrą aż przecieknie i do żyda...

PZDR VEN

• 7 miesięcy później...
Napisano

Witam, odgrzeje kotleciora.

Wczoraj z wielką pomocą w sumie całość prac wykonał kolega Tosh, polegających na wymianie sprężyn w przednim zawieszeniu i w tylnim.

Na przodzie wyleciały Kayaby a zostały zamontowane Jamexy przedłużane, na tył wyleciały kayaby a zamontowane zostały oryginalne GM po przebiegu około 150kkm.

Efekty:

Auto (dokładnie nie pamiętam) z 53 cm wskoczyło 67 cm, pomiar dokonany w osi koła do rantu błotnika to na przodzie, tyłu nie mierzyłem ale wcześniej tylnie koło chowało się w błotniku a teraz przynajmniej jakieś 5-6 cm rant błotnika jest nad oponą.

Wrażenia z jazdy:

- opórcz musowej regulacji świateł, to naprawdę super się jeździ, posiadam amorki amorki gazowe kayaby więc jest ładnie sztywno, sprężyny są dość sztywne więc na zakrętach auto się nie wychyla, wcześniej w przednie sprężyny miałem wciśnięte gumy (2 sztuki na strone 5 i 7 cm) usztywniające w celu podniesienia wozu (rozwiązanie tymczasowe), wszelkie nierówności najdrobniejsze wprawiały karoserie w drgania w tej chwili nawet większe nierówności na drogach są pięknie tłumione i praktycznie nic nie czuć.

Przód w stosunku do tyłu jest trochę za wysoko, ale poczekam aż może się przednie amorki uklepią, a jak nie da rady po jakimś czasie to będziemy podnosić tył.

Ekspertyza eksperta:

Quote:

strasznie się uklepały te kayaby

wypowiedź Tosha podczas zdejmowania przedniej sprężyny i faktycznie skręcając zaciskami do sprężyn o wiele łatwiej się ściskało kayaby niż jamexy.

Przy wymianie tylnich sprężyn, kayaby zmniejszyły swoją wysokość o około 2 cm od oryginałów z przebiegiem ponad 150 kkm.

W tej chwili cieszę się suv-astrą drive.gif i mam na sprzedaż sportowe - obniżające sprężyny kayba, wysokość uwarunkowana ciężarem samochodu jak i pasażerami oink.gif

Edyta:

chciałby podziękować Toshowi za wykonanie prac przy moim wozie mimo napiętego terminarzu.

PZDR VEN

Napisano

> Witam, odgrzeje kotleciora. (...)

A jednak! Co za hovno!

Moje Kayaby na przód dają radę, na tyle mam oryginały. Auto było miękkie i jest miękkie, nie zauważyłem znaczącej różnicy po wymianie przednich sprężyn. Może KYB niech się lepiej zajmie produkcją amortyzatorów i nie kombinuje z czymś na czym się nie zna.

Ja na razie przód zostawiam bo jest OK, ale na przyszłość będę tych springów raczej unikał.

Napisano

> Ja na razie przód zostawiam bo jest OK, ale na przyszłość będę tych springów raczej unikał.

Wiesz w moim przypadku to był naprawdę dramat, dwie gumy na sprężynę aby przednie koła nie chowały się w błotnikach.

Moim zdaniem jakaś wadliwa seria poszła, pamiętam jeszcze, że kolego iopi czy jakoś tak (przepraszam, jak coś przeinaczyłem), zaraz po wymianie też miał problem z dobijaniem przodu na nierównościach, po wymianie sprężyn na kayaby.

Ja zakupiłem Jamaxy kierując się małym budżetem, ale coś czuję, że nie będę żałował.

PZDR VEN

Napisano

> Wczoraj z wielką pomocą w sumie całość prac wykonał kolega Tosh, polegających na wymianie sprężyn w

> przednim zawieszeniu i w tylnim.

Proszę bardzo, ale kilka śrubek wykręciłeś i wkręciłeś... zlosnik.gif

> Efekty:

> Auto (dokładnie nie pamiętam) z 53 cm wskoczyło 67 cm, pomiar dokonany w osi koła do rantu błotnika

> to na przodzie, tyłu nie mierzyłem ale wcześniej tylnie koło chowało się w błotniku a teraz

> przynajmniej jakieś 5-6 cm rant błotnika jest nad oponą.

Dla mnie wyszła elegancka "koza" z wysoko uniesionym nadwoziem, ale sam tak chciałeś-ostrzegałem...ja celuję w odwrotnym kierunku: w moim wozie tył może zostać na obecnym poziomie, ale przód niżej-może skorzystam ze sprężyn "obniżających" hehe.gif

> Ekspertyza eksperta:

> Quote:

> strasznie się uklepały te kayaby

Jeżeli Vendorr w chwili zapomnienia miał na myśli moją skromną osobę, to potwierdzam: Kayaby przez dwa lata uklepały się baaardzo, wg. mnie słaby materiał i źle dobrana technologia produkcji.

> Edyta:

> chciałby podziękować Toshowi za wykonanie prac przy moim wozie mimo napiętego terminarzu.

Weź się uspokój...pół dnia rozprowadzałeś elektrykę w moim garażu, zamontowałeś dodatkowe kontakty i przełączniki, co zwiększyło zdecydowanie funkcjonalność pomieszczenia, a ja ledwo pokręciłem żelazem ze dwie godziny, bo reszta to były gadki... Dla wiadomości reszty użytkowników: ja nie chce się dotykać do napięcia powyżej 24V (kontakty, włączniki i zyrandole czy inne świecące ustrojstwa podłącze do gotowej instalacji, ale już grzebanie w puszkach czy tablicach rozdzielczych to nie moja działka, tym zajął się specjalista Vendorr)

Pozdrawiam

Napisano

> Proszę bardzo, ale kilka śrubek wykręciłeś i wkręciłeś...

Oj tam, oj tam zimno było, trzeba było się ruszać.

> Dla mnie wyszła elegancka "koza" z wysoko uniesionym nadwoziem, ale sam tak

> chciałeś-ostrzegałem...ja celuję w odwrotnym kierunku: w moim wozie tył może zostać na obecnym

> poziomie, ale przód niżej-może skorzystam ze sprężyn "obniżających"

No powiem szczerze, że przydałoby się jednak podwyższyć tyłek w celu poprawienia aerodynamiczności, jak wracałem i zanim sprężyny się ułożyły to jakoś tak dziwnie, ale po dzisiejszym dniu i pokonywaniu stołecznych, nierównych dróg i chodników stwierdzam, że podjąłem dobrą decyzję.

> a ja ledwo pokręciłem

> żelazem ze dwie godziny, bo reszta to były gadki...

Trzeba częściej takie, ala spociki robić bo naprawdę przyjemnie spędzony czas.

> tym zajął się specjalista Vendorr)

Pamiętasz jak pytałeś się czy dotykając tego to popieści, ja Ci przy okazji opowiadałem o napięciu krokowym, i wspominałem o wkładaniu śrubokręta do kontaktu - to była moja pierwsza przygoda w życiu z (w ten czas) 220V i powiem szczerze na początku było nie miło, ale wzbudziło moją ciekawość i fascynacje - moim największym problemem to zorganizowanie gdyby nie Ty to bym pogubił wszystkie narzędzia spineyes.gif

Jednak będę wymieniał tylnie sprężyny na te Jamexa (wzmacniane), na tych przy "próbach" testach łosia tyłek trochę uciekał, przód jednak jest bardziej sztywniejszy.

Dzięki jeszcze raz pozdrawiam VEN

> Pozdrawiam

Napisano

> Ja mam lewy 77% a prawy 84% jak sie zwiekszy róznica to wymienie.

a jak to sprawdzałeś? Bo ja na ścieżce to pewnie nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością, diagnosta w aucie mojej żony stwierdził, że wszystkie 4 amorki są sprawne i mają sprawność powyżej 60% a żaden nie trzymał bo wszystkie były wylane grinser006.gif Amortyzator da się wiarygodnie sprawdzić tylko po wyjęciu go z samochodu.

Napisano

> powyżej 60% a żaden nie trzymał bo wszystkie były wylane Amortyzator da się wiarygodnie

> sprawdzić tylko po wyjęciu go z samochodu.

Zgadza się, te 2,5 roku temu jak wymienialiśmy sprężyny i amorki, to te stare również miały na ścieżce jakieś 50% po wyjęciu bez żadnych problemów mogłem je ścisnąć bez użycia specjalnych narzędzi i siły, a prędkość jego rozprostowania była na tyle szybka, że Tosh zdążył wypalić w pełnym relaksie papierosa.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.