Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo II sedan - padnięte gumy w tylnej belce

Featured Replies

Napisano

Padły mi tuleje w tylnej belce. Aveo z 2006 roku - 46tyś przebiegu.

Nie powinno się zdarzyć ale trudno. W serwisie nie chcą mi powiedzieć jakie tuleje mam kupić (występują dwa rodzaje) bo chcieliby, żebym u nich wymienił cała belkę. A że po gwarancji to się wypieli na mnie i muszę robić na własny koszt.

Tuleje już kupiłem (jeden rodzaj - te dłuższe - bo drugich nie mogę dostać).

Ma ktoś jakiegoś manuala albo schemat zawieszenia? Linki podane w postach są nieaktywne. Może ktoś też miał z tym problem i wie jak je wymienić albo sprawdzić jaki potrzebuje rozmiar tulejki?

Na zdjęciu widać jak guma wyszła z tulejki. Sprawdźcie w swoich samochodach ich stan (poza ASO) zanim skończy się gwarancja.

Dzięki

post-143898-14352506836058_thumb.jpg

Napisano

> ke?

to techniczny jest pad.gif

A do autora watku co do tych tulei to zrob to co w linku grinser006.gif Ponad 1000 zl zostanie w kieszeni.

Napisano
  • Autor

> A do autora watku co do tych tulei to zrob to co w linku Ponad 1000

> zl zostanie w kieszeni.

Czytałem to co znajduje się pod tym linkiem. Chciałem się dowiedzieć czy trzeba demontować całą belkę, żeby wymienić te tuleje (na zdjęciu wygląda, że chyba nie trzeba). Można jakoś skontaktować się z autorem tamtego artykułu?

Posiadacie jakieś manuale, schematy?

Napisano
  • Autor

Witam

Z GM odpisali mi, że producent dokłada wszelkich starań aby auto sprawowało się bezawaryjnie w okresie gwarancji. (Potem radź sobie Pan sam, w d...e Ciebie mam). Ale to jest nieważne smile.gif.

Najważniejsze, że jestem już po wymianie tulejek. Operacja okazała się łatwiejsza niż przypuszczałem i jak straszono w jednym z warsztatów.

Najważniejsze to NIE trzeba wyjmować belki! A naprawa kosztowała mnie 110zł koszt dwóch tulejek + mechanik 100zł, czyli 220zł zapłaciłem za wszystko. Mechanik znajomy, więc zapłaciłem troszkę mniej niż bym miał zapłacić normalnie ale opłata u mechanika nie powinna być większa niż 200zł (Nie ma tyle roboty).

Jeśli zdarzy wam się konieczność wymiany tulejek to nie dajcie sobie wmówić, że trzeba zdejmować całą belkę! Wystarczy mieć ściągacz. Np. coś takiego http://www.narzedziowy.sklep.pl/index.php?act=viewProd&productId=19. My mieliśmy samoróbkę ale też dała radę.

Cała wymiana trwała 2,5h z posprzątaniem warsztatu i przerwą na kawę.

Krótki opis wykonanych czynności:

Trzeba odkręcić belkę od podłogi, po obu stronach są takie łapy przykręcone do podwozia - na 4 śruby jeśli dobrze pamiętam. Belka obniży się na tyle aby później było miejsce na podejście ze ściągaczem. Potem śruba przechodząca przez tulejkę. (W tym momencie zejdzie ta "łapa", którą odkręciliśmy od podłogi. Warto odczepić przewody hamulcowe, żeby się nie zerwały (odczepić z uchwytów - nie trzeba ich demontować całkowicie). Teraz jak mamy gołą tuleje w belce to ściągaczami wyrywamy gumy z tych tulei. W uchu od belki zostaje metalowa obwódka, którą trzeba delikatnie naciąć brzeszczotem i wydłubać obcęgami. Potem wystarczy nasmarować tuleję jakimś smarem, żeby łatwiej weszła i tym samym ściągaczem wcisnąć w belkę. I już mam y nowe tuleje w tylnej belce smile.gif Potem zakładamy "łapę" i przykręcamy z powrotem do podłogi. Tutaj przyda się pomoc drugiej osoby, która przytrzyma belkę w odpowiedniej pozycji. UWAGA śrubę przechodzącą przez tuleję dokręcamy dopiero po postawieniu samochodu na kołach, żeby nie zerwać nowych gum przy opuszczaniu auta. Najlepiej dociążyć jeszcze bagażnik (usiąść w nim).

Ot cała naprawa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.