Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea 1,6 16V z gazownią - kręci, nie pali

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono. Od czterech lat jeżdżę Mareą z instalacją gazową i właśnie dziś po raz drugi spłatała mi niemiłego figla. Otóż kręci rozrusznikiem aż miło ale ani myśli zapalić. Żadne perswazje do niej nie docierają - paliwo jest jedno i drugie (powinna palić na benzynie), immobilizer działa. Wygląda jakby zapłon był totalnie odcięty. Ale co, gdzie, jak, gdzie szukać? Który element może odpowiadać za tak skandaliczne zachowanie? Czy wpływ może mieć fakt, że myła się była biedaczka na myjni ręcznej i już stamtąd nie może wyjechać o własnych siłach. Jest taki bezpiecznik 40A odpowiadający za zapłon - może to on? A może coś z urządzeniem sterującym przełączaniem benzyna-gaz? Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam - Dariusz

Napisano

Podłącz komputer to się coś dowiemy. Stawiam na czujnik położenia wału.

Pozdrawiam BAS

Napisano

wykręć świecę i sprawdź iskrę...

jeśli nie ma to kolega wyżej/niżej napisał co jest...

Napisano

Próbowałeś kontrolnie odpalić na gazie ?

Napisano

Witam. U mnie przczyną nie odpalania był emulator to coś "co oszukuje" komputer, po jego wymianie wszystko wróciło do normy cena około 80 zł.

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie! Jak na razie to zaciągnąłem biedaczkę pod dom - nie chcę przecie żeby nocowała pod obcym niebem. Tak, próbowałem wszelkich sposobów znanych mi - do przełączania z benzyny na gaz mam taki pstryczek, który nie świeci gdy autko pije benzynkę a świeci, mruga gdy przechodzi na dietę gazową. Teraz ten pstryczek jest wygaszony wnioskuję wiec, że jestem na benzynie. No chyba że się jej wszystko popyrtało i dostała jakiejś zawieszki na sekwencji gazowej i nie wie jak sobie z tym poradzić. Już wiem, że sam nie dam rady - pozostaje stacja obsługi, komputer - jak radził jeden z Was.

Pozdrawiam

Napisano

> paliwo jest jedno i drugie

Co to znaczy "paliwo jest"?

W zbiorniku?

Że jest w zbiorniku, to nie musi znaczyć, że do wtryskiwaczy dociera.

1. Sprawdź czy paliwo dociera do silnika

1a. Jeśli nie to sprawdzić trzeba pompę czy nie pompuje. Jeśli nie pompuje, a na krótko działa to:

- sprawdzić przekaźnik pompy

- sprawdzić bezpiecznik przekaźnika

- odcięcie zapłonu przez alarm (u mnie tu był feler - wywaliłem przekaźnik alarmu odcinający zapłon i jest git)

Jeśli paliwo dociera to trzeba sprawdzić czy jest iskra.

Jeśli w tych klimatach niby wsio ok to faktycznie tylko komputer.

Ja miałem podobny problem - auto rzucało czasem palenie (nie pracowała pompa).

Sprawdzilismy czy jest prąd na bezpieczniku przekaźnika i przekaźniku - był.

Sprawdzilismy czy jest prąd na wtyczce przy pompie - był.

Sprawdziliśmy czy pompę na krótko (wyjęliśmy ja ze zbiornika) - i na krótko działała. spineyes.gif

Podłaczylismy do wtyczki przy pompie żarówkę 1W - zaświeciła.

Podłaczylismy do wtyczki przy pompie żarówkę 4W - nie zaświeciła. spineyes.gif

Zaczelismy szukać, gdzie znika prąd. Pobawiłem się alarmem (włączyc/wyłaczyc) i nagle pompa ruszyła. icon_eek.gif

Znaleźlismy przekaźnik alarmu odcinający zasilanie pompy (miał na wtyczce masakrycznie przegniłe kable), wywalilismy go w ogóle i na razie wsio działa pieknie. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.