Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przełożenia główne, dyfry ze szperą, małe/duże głowy, E30

Featured Replies

Napisano

No majstry, fachowcy, dłubacze, drifterzy i szportowcy!

Wątek-wyzwanie:

Wiem, że w E30 można montować różne mosty, słyszałem, że pasują nawet niektóre z E34, potrzebny most (dyfer) do BMW 318is o następujących właściwościach:

-jak najkrótsze przełożenie główne

-jak najmocniejszy (wytrzymujący ostre traktowanie)

-szpera by się przydała albo możliwość przeszczepienia jej z oryginalnego is-owskiego mostu.

Co, gdzie, którędy i za ile można znaleźć? Słyszałem coś tam o moście z 318is z ASB. Podobno ma przełożenie główne około 4.45 (nie pamiętam dokładnie). Prawda to? Jeśli tak, to jakie ma oznaczenia wybite na obudowach, żeby było wiadomo czego szukać.

Napisano

4.24 od E30 316 spełnia twoje wyżej opisane wymagania

edit. możesz to dostać na allegro ewentualnie u Łukasza http://www.mgarage.pl/ takie coś może będzie miał lub trzeba by podpytać na beemka-klub tam mają sporo E30 na części

Napisano
  • Autor

> 4.24 od E30 316 spełnia twoje wyżej opisane wymagania

Dzięki za info.

Nie ma nic krótszego? przyznam szczerze, że 4.24 w porównaniu do 4.1 w serii to chyba szału nie będzie robić, cały czas się zastanawiam czy rzeczywiście w automatach było aż tak krótkie przełożenie, bo z tej tabelki wynika, że najkrócej było 4.45, ale akurat automat nie jest tutaj wymieniony. No i to przełożenie 4.24. Rzeczywiście takie było? może chodzi o 4.27?

Jeszcze jedno pytanie:

Jaka jest różnica pomiędzy duża/mała "głowa"? To że jest inny dekiel od dyfra to już się dowiedziałem, ale tak z technicznego, łopatologicznego punktu widzenia. Czym to się różni, dlaczego i po co? No i oczywiście: Co jest lepsze? cool.gif

Napisano

4.27 byly np w 318 touring, w 316 mozna bylo spotkac 4.45 bodajze. Seryjnie krotszych nie bylo. Mozesz szukac na niemieckim ebay'u, widzialem jakis czas temu tam dyfer z niemieckiego pucharu is'a - 5.44 ze szpera 60%, o ile pamietam poszedl za +/- 600 eur.

Widzialem tez na ktoryms z forum o bmw ogloszenie kolesia, ktory zaciesnial fabryczna szpere z 25% na +/- 60%. Chyba http://bmw-e30.pl/.

Napisano

> Dzięki za info.

> Nie ma nic krótszego? przyznam szczerze, że 4.24 w porównaniu do 4.1

> w serii to chyba szału nie będzie robić, cały czas się

> zastanawiam czy rzeczywiście w automatach było aż tak krótkie

> przełożenie, bo z tej tabelki wynika, że najkrócej było 4.45,

> ale akurat automat nie jest tutaj wymieniony. No i to

> przełożenie 4.24. Rzeczywiście takie było? może chodzi o 4.27?

> Jeszcze jedno pytanie:

> Jaka jest różnica pomiędzy duża/mała "głowa"? To że jest inny dekiel

> od dyfra to już się dowiedziałem, ale tak z technicznego,

> łopatologicznego punktu widzenia. Czym to się różni, dlaczego i

> po co? No i oczywiście: Co jest lepsze?

proponuje zalogować się na beemka-klub tam jest bardzo dużo o dyfrach, przełożeniach i rzecz jasna o E30 wink.gif tam uzyskasz bardziej precyzyjne i dokładne informacje

Napisano
  • Autor

> 4.27 byly np w 318 touring, w 316 mozna bylo spotkac 4.45 bodajze.

Czy te 4.45 mają jakąś fabryczną szperę? a jeśli nie czy jest szansa na przeszczepienie LSD z oryginalnego is-owskiego mostu?

Znalazłem już kilka mostów na allegro i te 4.45 wyglądają jakby miały inne mocowanie. Da się sam dekiel zmienić tak, żeby mocowanie było jak w serii is-ie?

> na niemieckim ebay'u,

> widzialem jakis czas temu tam dyfer z niemieckiego pucharu is'a

> - 5.44 ze szpera 60%, o ile pamietam poszedl za +/- 600 eur.

Fajnie, bardzo fajnie. To byłby miodzio dyfer (choc nie wiem czy szpera nie za mocna dla początkującego). tylko jeden mały problem: drogo. Za drogo.

Poszukamy czegoś raczej do 200-300zł.

> Widzialem tez na ktoryms z forum o bmw ogloszenie kolesia, ktory

> zaciesnial fabryczna szpere z 25% na +/- 60%. Chyba

> http://bmw-e30.pl/.

Dzięki, poszukam. Tak minimalnie mocniejsze spięcie mogłoby być fajne na suchym, ale po ostatnich testach na zmiennej nawierzchni (śnieg, lód, suche, mokre) widzimy, że trzeba nauczyć się z tym jeździć, bo szpera potrafi zaskoczyć kierowcę jeśli jedno koło jedzie po suchym a drugie ma dużo mniejszą przyczepność. Oberek na prostej drodze przy 120 między drzewami to nie jest fajna sprawa. tongue.gif

Ogólnie to dzięki za odpowiedzi i zapraszam do dyskusji. Wiem, że są inne fora ale rozwijajmy nasze cool.gif

Napisano

> Czy te 4.45 mają jakąś fabryczną szperę?

Część (większa) jest bez szpery, część z 25% LSD.

> a jeśli nie czy jest szansa

> na przeszczepienie LSD z oryginalnego is-owskiego mostu?

Dyfra, dyfra smile.gif! Most to w 125p był. Tak, jest możliwość.

Napisano
  • Autor

> Część (większa) jest bez szpery, część z 25% LSD.

Tylko jak "wyłapać" tę lepszą część? jakieś numery, oznaczenia? coś bez rozkręcania najlepiej.

> Dyfra, dyfra ! Most to w 125p był. Tak, jest możliwość.

swiety.gif

Mechanizmu różnicowego palacz.gif może byc?

Napisano

> Tylko jak "wyłapać" tę lepszą część? jakieś numery, oznaczenia? coś

> bez rozkręcania najlepiej.

Numery seryjne nabite na tabliczce znamionowej dyferencjału będą się zaczynać od "S", np. S4.45XXXX

Napisano
  • Autor

> Numery seryjne nabite na tabliczce znamionowej dyferencjału będą się

> zaczynać od "S", np. S4.45XXXX

S jak Sperre?

Nie pomyślałbym, że to takie proste. Wielkie dzięki.

jeszcze pytanko o dużą/małą "głowę" aktualne. O co w tym chodzi i z czym to się je.

Napisano

> S jak Sperre?

> Nie pomyślałbym, że to takie proste. Wielkie dzięki.

> jeszcze pytanko o dużą/małą "głowę" aktualne. O co w tym chodzi i z

> czym to się je.

Duża głowa jest wyraźnie większa i cięższa o ok. 10kg od małej. Najkrótsze dyfry, czyli 4.1, 4.27 i 4.45 montowane w e30 były małymi głowami. Można natomiast kombinować z przeszczepem dużej głowy 4.45 z e34, ale nie wiem z czym to się je. Dłuższe przełożenia występowały w większości w dużej głowie. Duża głowa zdecydowanie lepiej znosi katowanie.

Napisano
  • Autor

> Duża głowa jest wyraźnie większa i cięższa o ok. 10kg od małej.

> Najkrótsze dyfry, czyli 4.1, 4.27 i 4.45 montowane w e30 były

> małymi głowami. Można natomiast kombinować z przeszczepem dużej

> głowy 4.45 z e34, ale nie wiem z czym to się je. Dłuższe

> przełożenia występowały w większości w dużej głowie. Duża głowa

> zdecydowanie lepiej znosi katowanie.

Coś mi się wydaje, że przy cenie używki w okolicach 200-300 zł rzeźba z przerabianiem dyfra z małej na duża głowę jest lekko bez sensu. Przy takich cenach używek to i dwa razy na sezon można sobie "nowy" dyfer sprezentować bez kombinowania.

Napisano

> Coś mi się wydaje, że przy cenie używki w okolicach 200-300 zł rzeźba

> z przerabianiem dyfra z małej na duża głowę jest lekko bez

> sensu.

To cena 4.45 bez szpery. S4.45 będzie znacznie droższy.

Napisano

> Coś mi się wydaje, że przy cenie używki w okolicach 200-300 zł rzeźba

> z przerabianiem dyfra z małej na duża głowę jest lekko bez

> sensu. Przy takich cenach używek to i dwa razy na sezon można

> sobie "nowy" dyfer sprezentować bez kombinowania.

Z tego, co szukalem kiedys na allegro, ceny szpery (i to obojetne co do przelozenia) to 700-1300 zl. Chociaz niektorym udalo sie kupic szperke na szrocie za 200 zl grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Proszę: szpera

> Ale cena

no dziękuję, ale bez przesady. Trzeba będzie się po szrotach przelecieć.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

No dobra, okazało się (już jakiś czas temu ale nie pisałem o tym), że w bolidzie siedzi dyfer z przełożeniem 4,27 i seryjną szperą. Wniosek: to nie tutaj trzeba szukać osiągów. cool.gif

Zostawiamy to co jest, nie będziemy się bawić w 4.45.

Ale...

Skrzynia palacz.gif Jest sobie seryjna skrzynia (o Bóg wie jakich przełożeniach) i nówka sztuka prawie nieużywana skrzynka getrag 220.0.0025.97 (tak na obudowie napisali).

Pytanie do ekspertów: o ile (i czy w ogóle) będzie krócej?

Jakby ktoś miał linka albo szczegóły przełożeń oryginalnej skrzyni z Is-a i tego wynalazku (chyba z E36) to już w ogóle będzie miodzio.

Napisano

Przełożenia IS-a E30:

I - 3,72

II - 2,02

III - 1,32

IV - 1,0

V - 0,80

Skrzynie z czterocylindrowych E36 mają z tego co pamiętam jedynkę ok. 4,0, dwójkę ok. 2,5 a piąty bieg ma na 100% przełożenie równe 1,0.

Napisano
  • Autor

> Przełożenia IS-a E30:

> I - 3,72

> II - 2,02

> III - 1,32

> IV - 1,0

> V - 0,80

> Skrzynie z czterocylindrowych E36 mają z tego co pamiętam jedynkę ok. 4,0, dwójkę ok. 2,5 a piąty

> bieg ma na 100% przełożenie równe 1,0.

Dziękuję bardzo.

Zobaczcie co znalazłem po przekopaniu gugla:

link palacz.gif

E30 już nie uwzględnili. A szkoda.

Z tego co wyżej wynikałoby, że:

-na seryjnej skrzyni (przy oponie 185/55/15 i przełożeniu głównym 4,27) przy odcince drugiego biegu mamy 83 km/h, Vmax wychodzi (teoretyczny) 210 km/h

-po zmianie przełożenia na 4,45 (i tak tego nie zrobimy) byłoby:

na dwójce 79 km/h

Vmax- 201

WIęc różnica prawie żadna

-po zmianie skrzynki na 4cyl E36:

I- 4,23

II- 2,52

III- 1,66

IV- 1,22

V- 1,00

Wychodzi nam:

Dwójka do 66km/h

Vmax- 167 km/h

A więc food.gif Oby skrzynia była w dobrym stanie. A jeśli nie będzie to tego złomu jest całe tony na Alledrogo i szrotach.

Pierniczyć krótkie mosty! skrzynia z E36 Rulez!!! cool.gif

Napisano

Z tego co pamiętam trzeba coś przerabiać, żeby skrzynka od E36 podeszła, ale jest to jak najbardziej do ogarnięcia i tak jak piszesz- jest to zdecydowanie lepszy sposób skrócenia przełożeń niźli zmiana dyfra na krótszy.

Napisano

> Zobaczcie co znalazłem po przekopaniu gugla:

> link

Ok, tylko ze "It only shows cars that were available in the US."

Teraz sie pojawia pytanie, czy w US montowali te same skrzynki, bo moze ze wzgledu na rozne normy tak bylo...?

Napisano
  • Autor

> Ok, tylko ze "It only shows cars that were available in the US."

> Teraz sie pojawia pytanie, czy w US montowali te same skrzynki, bo moze ze wzgledu na rozne normy

> tak bylo...?

Ja myślę, że w tym zapisie chodziło raczej o to, że w tabelce nie ma wszystkich dostępnych wersji silnikowych (m in diesla). Wątpię żeby BMW wkładało inne skrzynie tylko na rynek US. Zobacz, że od 316 aż po 325 skrzynie są identyczne. Modele różnią się tylko przełożeniem głównym w moście. BMW nie lubi udziwnień, montowali te same skrzynie (ponoć) nawet w E46. Tylko ze zmienionym wałkiem na wieloklin.

Napisano

> Ja myślę, że w tym zapisie chodziło raczej o to, że w tabelce nie ma wszystkich dostępnych wersji

> silnikowych (m in diesla).

Jasne jasane. Ale nasunelo mi to tez taka wlasnie mysl.

>Wątpię żeby BMW wkładało inne skrzynie tylko na rynek US. Zobacz,

> że od 316 aż po 325 skrzynie są identyczne. Modele różnią się tylko przełożeniem głównym w

> moście.

No niby tak, zapomnialem o tym. Ale jeszcze cos mnie tknelo i sprawdzilem, ze moja skrzynka pasuje tylko do czterocylindrowych, wiec czym by sie mialy roznic w takim razie? Patrzac na table roznica jest dla 328 w gore, a ETK rozroznia r4, r6 do 328 i r6 328 ....

BMW nie lubi udziwnień, montowali te same skrzynie (ponoć) nawet w E46. Tylko ze

> zmienionym wałkiem na wieloklin.

Napisano
  • Autor

> Jasne jasane. Ale nasunelo mi to tez taka wlasnie mysl.

No i założone.

Okazuje się, że trzeba wymienić jakieś tam jedno łożysko (różnica o 2mm w wysokości), coś skrócić, coś delikatnie podrzeźbić. Mechanik wiedział co robi więc ogarnął wymianę w jedno popołudnie razem ze sprawdzeniem całego auta przed weekendowym wyjazdem. Skrzynia z E36 nie podchodzi idealnie P&P, ale niewiele trzeba zmieniać.

A efekt? Brat zdziwił się, że złapał odcięcie czwartego biegu przy 140 km/h (oczywiście testowane na zamkniętym terenie) jump.gif

autko trochę ożyło. Teraz tylko szukać zapasowego dyfra bo ten już na wykończeniu.

Będzie się działo w Toruniu food.gif

Napisano

> No i założone.

> Okazuje się, że trzeba wymienić jakieś tam jedno łożysko (różnica o 2mm w wysokości), coś skrócić,

> coś delikatnie podrzeźbić.

Jakbyś mógł się dowiedzieć co dokładnie trzeba wymienić i jak, to byłbym bardzo wdzięczny, bo też mam w planach zmianę skrzynki (ale połączę ją z dłuższym dyfrem niż u Ciebie).

Założyłeś przy okazji lżejszy zamach?

Napisano
  • Autor

> Jakbyś mógł się dowiedzieć co dokładnie trzeba wymienić i jak, to byłbym bardzo wdzięczny,

Zakładał jeden kolega z kącika zeby.GIF Uderz do Kunera http://www.mkauto.pl/

bo też

> mam w planach zmianę skrzynki (ale połączę ją z dłuższym dyfrem niż u Ciebie).

Niż u mojego brata, Kojdusia z forum. Ja się zajmuję logistyką w "teamie" wink.gif

> Założyłeś przy okazji lżejszy zamach?

Zamach seria. Co da się z tym zrobić i jak dużo daje?

A tak mniej więcej działa ta skrzynka przy całkowicie seryjnym silniku:

Napisano

> Zamach seria. Co da się z tym zrobić i jak dużo daje?

Seryjny zamach jest ciężki i mocno pogarsza reakcję na gaz na niskich biegach. Aż się prosiło założyć przynajmniej taki od silnika m40- pasuje plug&play i waży zamiast 10-ciu ok. 8 kg, a kupisz taki za cenę dobrej flaszki.

Napisano
  • Autor

> Seryjny zamach jest ciężki i mocno pogarsza reakcję na gaz na niskich biegach. Aż się prosiło

> założyć przynajmniej taki od silnika m40- pasuje plug&play i waży zamiast 10-ciu ok. 8 kg,

> a kupisz taki za cenę dobrej flaszki.

Oszsz ty!!!

10 kilo?! Kloc niesamowity, nie spodziewałem się.

Ale... spokojnie spokojnie...

Zobacz onboardy, przy takim traktowaniu skrzynia w seicento wytrzymywała pół sezonu, tutaj pewnie będzie lepiej ale też jej nie wróżę długowieczności. Przy następnym przeglądzie przed rajdem podpytamy Kunera co jak i którędy da się jeszcze poprawić. Najpierw jednak zawieszenie, bo seryjna sprężyna powoli zaczyna niedomagać, zwłaszcza przy szybkich przejściach lewy-prawy auto jest mało przewidywalne. Trzeba dać glebę (Eibach pro-kit, H&R confused.gif ) i osłonić miskę, po szutrach i tak nie będziemy ganiać. Ale powolutku... będziemy dłubać.

Napisano

> Oszsz ty!!!

> 10 kilo?! Kloc niesamowity, nie spodziewałem się.

> Ale... spokojnie spokojnie...

> Zobacz onboardy, przy takim traktowaniu skrzynia w seicento wytrzymywała pół sezonu, tutaj pewnie

> będzie lepiej ale też jej nie wróżę długowieczności. Przy następnym przeglądzie przed rajdem

> podpytamy Kunera co jak i którędy da się jeszcze poprawić. Najpierw jednak zawieszenie, bo

> seryjna sprężyna powoli zaczyna niedomagać, zwłaszcza przy szybkich przejściach lewy-prawy

> auto jest mało przewidywalne. Trzeba dać glebę (Eibach pro-kit, H&R ) i osłonić miskę,

> po szutrach i tak nie będziemy ganiać. Ale powolutku... będziemy dłubać.

No i przynajmniej chipa zrób, bo aż się prosi choć troszkę dłubnąć ten silnik przy jego potencjale. Jakby co mam gotowy program zmieniający nieco mapy paliwa i przesuwający wyżej odcinkę i mogę go zaoferować nagranego na kości smile.gif.

Napisano
  • Autor

> No i przynajmniej chipa zrób, bo aż się prosi choć troszkę dłubnąć ten silnik przy jego potencjale.

A ile może dać taki chips przy serii? bo znając życie więcej niż 5-10 kucy raczej nie. Trochę szkoda silnika i popychaczy (zdarza im się zastukać po rozruchu), bo nalatane jest 270tys a od wyjazdu z fabryki silnik jeszcze nie był nawet otwierany. Jak to mówią: seria-dziewica.

> Jakby co mam gotowy program zmieniający nieco mapy paliwa i przesuwający wyżej odcinkę i mogę

> go zaoferować nagranego na kości .

A ile worków złota sobie liczysz za taki wynalazek? I co znaczy "nieco", bo jeśli to jest robione pod jakieś obróbki głowicy to raczej tu nie da rady. Nawet wydech i dolot jest seryjny.

Napisano

> A ile może dać taki chips przy serii? bo znając życie więcej niż 5-10 kucy raczej nie.

Podobno 145 koni jest na tym programie. Jest to całkiem możliwe, bo tyle te silniki były dosyć zdławione po to, żeby nie przekroczyć progu ubezpieczeniowego do 100kW i samą zmianą map zyskuje się relatywnie dużo.

> A ile worków złota sobie liczysz za taki wynalazek? I co znaczy "nieco", bo jeśli to jest robione

> pod jakieś obróbki głowicy to raczej tu nie da rady. Nawet wydech i dolot jest seryjny.

Mapy są pod seryjny silnik. Znalazłem ten plik na jakimś niemieckim forum po długich poszukiwaniach. Jeżdżę wyłącznie na gazie (zamontowany blos i brak przepływomierza), więc nie jestem w stanie stwierdzić ile warte są te nastawy- kąt wyprzedzenia zapłonu się niestety nie zmienił, odcinki tak czy siak nie mam, więc różnicy u siebie nie mogłem odnotować. Nagram Ci to po kosztach kostki eprom i wysyłki pocztą. Jeśli odczujesz zadowalającą różnicę, to wtedy ew. dopłacisz jakąś symboliczną kwotę na jaką się umówimy.

Napisano

u mnie w 320i ktos wpakowal przelozenie 3.25 a moze takie bylo fabrycznie

i biegi sa dlugasne 2 bieg 120 3 bieg cos kolo 170 dalej nie wiem

musze znalezc cos krotszego najlepiej na duzej glowie bo taka mam w tej chwili

koyotee

na jakich oponkach smigasz na zawodach?markgumy czy cos innego?

Napisano
  • Autor

> koyotee

> na jakich oponkach smigasz na zawodach?markgumy czy cos innego?

Sam to ja nie śmigam wink.gif

z bratem jeżdżę, ja na pilocie.

W BMW-Challenge w klasie sport dozwolone są tylko Markgumy n-rally w rozmiarze 185/55/15, mieszanka s2.

I tak szczerze mówiąc lepszej opony to chyba nie ma do tego auta. A już na pewno w tej cenie. Yoko a539 wymięka sporo przy markgumie, Toyo R888 podobno jest porównywalne (my nie jeździliśmy) ale kosztuje 2x tyle. Jest jeszcze toyo R1R, słyszałem opinie, że ma dużo twardsze boki od markguma i przez to auto prowadzi się bardziej precyzyjnie. No ale znowu cena zabija.

Co do twojego przeniesienia napędu to masz rzeczywiście bardzo długie przełożenie główne. Na początek może zmień dyfer. nie wiem od czego może pasować bo w 6 garach to ja się nie orientuję już zupełnie

• 1 rok później...
Napisano

> Seryjny zamach jest ciężki i mocno pogarsza reakcję na gaz na niskich biegach. Aż się prosiło

> założyć przynajmniej taki od silnika m40- pasuje plug&play i waży zamiast 10-ciu ok. 8 kg,

> a kupisz taki za cenę dobrej flaszki.

Odkopuję stary wątek, bo napisałem tu nieprawdę. Koło zamachowe jednomasowe w m42 jest takie samo jak to w m40- oba ważą ok. 10 kg. W m42 były też koła dwumasowe (ważyły przeszło 12kg), ale głównie na rynku amerykańskim i w we wszystkich autach z klimą. Do sportu poleca się odchudzić jednomasa o 40-50%, czyli z 10kg do 5-6kg. Dwumasa od razu się wyrzuca.

Tutaj doskonała lektura o profesjonalnym przygotowaniu silnika IS-a do sportu. O kole zamachowym (przeszczepie koła z m20) też jest tu wątek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.