Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] silnik (x14xe) lekko się trzęsie i stracił moc

Featured Replies

Napisano

Wczoraj po przejechaniu ok. kilometra silnik na chwilę stracił moc przy przyspieszaniu (wcisnąłem lekko gaz, a on zaczął jakby zwalniać). Po chwili objaw ustąpił. Po paru kilometrach pojawił się objaw chrypki (silnik trzęsie się, ale nie chodzi jak traktor; tak jakby cyklicznie wypadał jakiś zapłon). Dzieje się tak w pełnym zakresie obrotów na zimnym i ciepłym silniku.

Check się nie pali.

Na biegu jałowym obroty bardzo leciutko falują (tak ok. 50 obr/min - ruch na obrotomierzu jest ledwo zauważalny). Podczas przyspieszania czuć wyraźny spadek mocy (na dwójce przyspiesza tak, jakbym jechał na trójce).

Wykręciłem świece i nie widać po nich objawów nieprawidłowego spalania (wszystkie wyglądają tak samo i wg mnie dobrze). DIS wygląda na czysty i suchy.

Samochód stał tydzień. Wcześniej nie było żadnych problemów. Na wszelki wypadek dolałem do pełna nowej benzynki, by wyeliminować skroplenia wody.

Przymierzam się do zrobienia interfejsu na max 232. Tak się tylko zastanawiam, czy jeżeli check się nie pali, to będą do odczytania jakieś błędy?

Silnik raczej w dobrej formie /do zeszłego tygodnia/ mimo przebiegu 209 kkm (od wymiany oleju - ok. 10kkm - praktycznie nie wziął nic oleju).

Napisano
  • Autor

Nie zdążyłem jeszcze zrobić interfejsu, więc chciałem wybłyskać błędy (choć się nie pali check, więc nie przypuszczam aby tam coś było).

Nie wiem które piny muszę zewrzeć - wydawało mi się, że 5 i 6 od góry po prawej stronie (gniazdo jest chyba obrócone o 180 stopni). Jednak wtedy pojawia się jakieś lekkie burczenie i nic innego się nie dzieje.

283551606-zlacze_diag.jpg

P.S. Czy ktoś przy okazji może mi powiedzieć, co to jest za szary kabelek obok złącza (czyżby jakieś łączenie kabla antenowego?)

post-12795-14352507082353_thumb.jpg

Napisano

Dobrze zwierasz. Nic nie miga, bo masz kody 4-cyfrowe i żadnego zarejestrowanego. Burczy pewnie krokowy (lata w tę i z powrotem).

Kabelek i wtyczka wyglądają na złącze anteny.

Napisano
  • Autor

> Dobrze zwierasz. Nic nie miga, bo masz kody 4-cyfrowe i żadnego

> zarejestrowanego. Burczy pewnie krokowy (lata w tę i z

> powrotem).

> Kabelek i wtyczka wyglądają na złącze anteny.

Dzięki, właśnie wyglądało to na pracę jakiegoś silniczka. A może potrafisz mi coś podpowiedzieć co do usterki?

Napisano

Przychodzi mi do głowy przypchany wtryskiwacz i EGR. Ew. lewe powietrze. Będziesz miał fejsik to luknij na wskazania EGR-a, lambdy i czasy wtrysku.

Napisano
  • Autor

> Przychodzi mi do głowy przypchany wtryskiwacz i EGR. Ew. lewe

> powietrze. Będziesz miał fejsik to luknij na wskazania EGR-a,

> lambdy i czasy wtrysku.

EGR-a wykręcałem i wygląda na czysty - sztyft rusza się bez problemu.

Przy lewym powietrzu to chyba byłoby tylko falowanie obrotów - u mnie jest ono znikome. U mnie wygląda to tak, jakby co niecałą sekundę (ale ze stałym odstępem) wypadał zapłon na którymś cylindrze. Dlatego zastanawiam się, czy to czasem nie DIS niewiem.gif

Napisano

> EGR-a wykręcałem i wygląda na czysty - sztyft rusza się bez problemu.

> Przy lewym powietrzu to chyba byłoby tylko falowanie obrotów - u mnie

> jest ono znikome. U mnie wygląda to tak, jakby co niecałą

> sekundę (ale ze stałym odstępem) wypadał zapłon na którymś

> cylindrze. Dlatego zastanawiam się, czy to czasem nie DIS

przy tym co opisujesz to bardzo być może, że to ta zafajdana diso-cewka :/

brat

Napisano
  • Autor

> przy tym co opisujesz to bardzo być może, że to ta zafajdana

> diso-cewka :/

> brat

A jak skończyła się Twoja historia? Ja dzisiaj zabieram się za robienie interfejsu. Jutro chce się podłączyć z laptopem. Ale skoro błędów nie ma, to nie wiem, czy dużo to pomoże.

Napisano

> A jak skończyła się Twoja historia? Ja dzisiaj zabieram się za

> robienie interfejsu. Jutro chce się podłączyć z laptopem. Ale

> skoro błędów nie ma, to nie wiem, czy dużo to pomoże.

myślę że interfejs w takim przypadku niewiele da,

moja historia się póki co nie skończyła niczym bo nie miałem czasu podjechać do moich mechaników, wypadania zapłonów nie zarejestrowałem od tego czasu kiedy samochód zgasł i nie chciał zapalić (a specjalnie teraz nie rozgrzewam na postoju tylko odpalam i jadę), chociaż ciągle mam jakieś zdławienia podczas manewrowania np na parkingu typu wsteczny, jedynka, znów wsteczny, ale nie wiem co to, bo to trochę tak jak od zanieczyszczonego krokowca/przepustnicy - chociaż one były czyszczone niedawno,

czary normalnie furious.gif

brat

Napisano
  • Autor

Wczoraj przejechałem się kawałek i zaobserwowałem dodatkowe objawy:

1. Przy pracy na wolnych obrotach czuć zapach benzyny z wydechu.

2. Wydech dość mocno się rozgrzewa (po ok. 5 km lekko czuć było zapach farby).

Silnik zapala bez problemu, kręci się przynajmniej do 5000 obr/min, tylko nie ma pełnej mocy.

Próbowałem podłączyć się komputerem z silnikiem, ale nie udało mi się połączyć - czy do połączenia się ze sterownikiem muszę podpiąć się pod pin 7?

Nie wiem, czy źle zrobiłem interfejs - dziś zmontuję ten na dwóch tranzystorach i podejmę kolejną próbę podłączenia.

Napisano
  • Autor

Na chwilę zapaliłem silnik (zimny; chodził na "ssaniu"). Potem wykręciłem świece - widać, że świeca na 3 cylindrze (druga od prawej, to chyba 3 cylinder) jest mokra.

Wydaje mi się, że to jednak będzie uszkodzenie DIS'a. Może ktoś wie, czy można go jakoś sprawdzić (bez podmiany)?

283565473-swiece_1.jpg

283565473-swieca_3.jpg

post-12795-14352507157033_thumb.jpg

Napisano

Na początek proponuję podmienić sama świecę, żeby wykluczyć ja sama jako sprawczynie zamieszania.

BTW. DIS ma cewkę podwójna więc w wypadku jej uszkodzenia nie powinny palić dwa cylindry.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Na początek proponuję podmienić sama świecę, żeby wykluczyć ja sama

> jako sprawczynie zamieszania.

> BTW. DIS ma cewkę podwójna więc w wypadku jej uszkodzenia nie powinny

> palić dwa cylindry.

Właśnie taki mam zamiar. Jutro kupuję nowy komplet świec. A co do DIS'a to wydaje mi się, że nie są to jednak wspólne cewki dla dwóch cylindrów. Nie wynika to ani z kształtu obudowy, ani z pomiarów (nie ma przejścia pomiędzy wyjściami cewek). Może w DIS'ach przy których są kable zapłonowe tak jest, ale w listwie zakładanej bezpośrednio na świece chyba nie.

Napisano

drapak napisał:

> BTW. DIS ma cewkę podwójna więc w wypadku jej uszkodzenia nie powinny palić dwa cylindry.

W Astrze F tak, natomiast w G już nie.

Dla potwierdzenia - cytat z www.astra.auto.pl

Quote:

DIS został zastąpiony modułem indywidualnych cewek zapłonowych dla każdego cylindra. Dzięki temu ten silnik nie posiada przewodów zapłonowych.

Napisano

> drapak napisał:

> W Astrze F tak, natomiast w G już nie.

> Dla potwierdzenia - cytat z www.astra.auto.pl

> Quote:

> DIS został zastąpiony modułem indywidualnych cewek zapłonowych dla

> każdego cylindra. Dzięki temu ten silnik nie posiada przewodów

> zapłonowych.

No i mój bład zlosnik.gif

Ale ja mam F-ke i z rozpędu przyjąłem, że X14XE w G jest podobnie rozwiązany. grinser006.gif

pzdr

Napisano

Najlepsze jest to, że myślałem na początku tak jak Ty i chciałem to potwierdzić i okazało się, że zamiast to potwierdzić to obaliłem wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dziś wymieniłem świece na nowe i niestety silnik nadal pracuje nieprawidłowo.

Może ktoś w Warszawy ma sprawnego DIS'a na chwilową podmianę?

Napisano

Zwroc wczesniej uwage, czy na fajce 3 cylindra listwy zaplonowej (izolacja zewnetrzna fajki) sa slady przebicia (okopcony otworek lub linia-nie mam zdjecia do prezentacji, ale wprawne oko wylapie taki przypadek). Diagnozowalem takie uszkodzenia nie raz w przypadku innych marek (listwy zaplonowe lub cewki indywidualne).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź - wydaje mi się, że nie było widać uszkodzeń, ale jutro wyjmę z samochodu DIS'a i jeszcze raz dokładnie obejrzę. Czy wg Ciebie te wszystkie objawy świadczą o uszkodzeniu cewki? Dziwi mnie tylko, że silnik bez problemu odpala, kręci się praktycznie w pełnym zakresie obrotów (tylko nie ma pełnej mocy). Wypadanie zapłonów jest bardzo regularne - mniej więcej co pół sekundy na biegu jałowym. Silnikiem nie telepie, drgania najlepiej można wyczuć na kierownicy i lewarku.

Zauważyłem ostatnio, że gdy raptownie wcisnę gaz, to silnik przez moment się dławi i dopiero za chwilę wkręca się na obroty.

Jaką cewkę wg Ciebie warto kupić? W Opel-shop.pl widzę, że są zamienniki w korzystnej cenie, czy warto się w to bawić, czy tylko oryginały?

Napisano

Na razie sa to moje przypuszczenia. Sprawdz cewke jak powyzej napisalem, choc najlepiej byloby podpiac pod kompa i obserwowac dane (potrzebny czlowiek umiejacy je interpretowac), a na pewno usterka wyjdzie (cewki zasilane sa indywidualnie).

Jesli listwa jest padnieta, to polecam BERU, o ile jest dostepny.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli będą jakieś ślady na fajce, to możesz spróbować kupić samą fajkę. W ASO cena nie zachęca, ale może gdzieś indziej da radę dostać taniej.

Na fotce 4-ta świeca wygląda podobnie do 3-ciej hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> Jeśli będą jakieś ślady na fajce, to możesz spróbować kupić samą

> fajkę. W ASO cena nie zachęca, ale może gdzieś indziej da radę

> dostać taniej.

> Na fotce 4-ta świeca wygląda podobnie do 3-ciej .

Ta świeca nie była mokra, tylko trochę okopcona - zapalałem zimny silnik i tylko przez moment pracował - myślę, że to dlatego

283570990-swieca_4.jpg

post-12795-14352507180685_thumb.jpg

Napisano

> zapalałem zimny

> silnik i tylko przez moment pracował - myślę, że to dlatego

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Zwroc wczesniej uwage, czy na fajce 3 cylindra listwy zaplonowej (izolacja zewnetrzna fajki) sa

> slady przebicia

Obejrzałem fajki i wszystkie wyglądają dobrze. Dla pewności podmieniłem dwie ze sobą. Po wykręceniu świecy z 3 cylindra widać, że ona praktycznie nie pracuje. Inne po chwilowym zapaleniu są przydymione, a ta jest tak czysta, że nawet nie było widać, czy jest zalana (koło 18 więc już było ciemnawo; jednak mocno czuć było od niej benzynę).

Teraz przychodzi mi do głowy jeszcze pomiar sprężania i sprawdzenie kabli cewka-komputer. Jak na złość mam mało czasu, bo mama leży w szpitalu.

Napisano

Zrob pomiar sprezania, ale tak dla zasady, bo podejrzewam, ze bedzie w porzadku wobec wszystkich cylindrow. Sugeruje uszkodzenie cewki zaplonowej 3 cylindra, co w swietle faktow jest dla mnie oczywiste. Najlepiej jednak byloby podmienic listwe na sprawna, zobaczyc, co sie bedzie dzialo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zrob pomiar sprezania, ale tak dla zasady, bo podejrzewam, ze bedzie w porzadku wobec wszystkich

> cylindrow. Sugeruje uszkodzenie cewki zaplonowej 3 cylindra, co w swietle faktow jest dla mnie

> oczywiste. Najlepiej jednak byloby podmienic listwe na sprawna, zobaczyc, co sie bedzie

> dzialo.

Dzięki za porady. Ostatecznie nie robiłem pomiaru sprężania, bo nie miałem dojścia do miernika. Podmiana DIS'a pomogła yay.gif

> Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.