Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternator

Featured Replies

Napisano

witam

wczoraj zerwało mi pasek klinowy wielorowkowy i tak dziwnie go oskalpowało z długości że jakimś cudem pozostałości wplątało do alternatora. Alternator kręci się w jedną stronę czy tak ma być ?? czy po prostu blokują go pozostałości paska?. Jeszcze chciałem dopytać co to jest sprzęgło jednokierunkowe w kółku pasowym alternatora?

pozdr

Napisano

Altek pewnie już przed zerwaniem paska się blokował / ciężko obracał i dlatego owy pasek uległ zerwaniu.

Łożysko możesz mieć przytarte. (nie słyszałeś żadnych dziwnych szumów, zanim to się stało?)

A w tą jedną stronę to się kręci lekko? czy z oporami?

Napisano

Powinien się kręcić w obie strony beż najmniejszego problemu (przynajmniej tak jest w 1,6 16V) - ale skoro piszesz o jakimś sprzęgiełku to może się kręcić tylko w jedną stronę.

Napisano
  • Autor

> A w tą jedną stronę to się kręci lekko? czy z oporami?

tak obraca się lekko, a obraca się tylko w przeciwną stronę do ruchów wskazówek zegara. Wcześniej popiskiwało na zimnym silniku zwłaszcza w ciepłe dni tzn. jak było koło 0 stopni. Na pewno szlag trafił napinacz cały się kiwa na boki. jutro zdemontuje altka to coś więcej będzie można zobaczyć no i powyciągać resztki paska z niego.

Napisano
  • Autor

> Powinien się kręcić w obie strony.....

No właśnie też mi się wydaje że powinien się kręcić w obydwie strony. A odnośnie sprzęgła to doczytałem się w archiwum ale nie wiele jest o nim napisane właściwie jest wspomniane że coś takiego istnieje.

Napisano

> No właśnie też mi się wydaje że powinien się kręcić w obydwie strony.

Jeśli się kręci tylko w jedną to masz prawdopodobnie zablokowany wirnik na skutek zatartego łożyska albo co gorsza pękniętej obudowy .

Po czym to poznać ? - wtedy obraca się tylko koło alternatora w jednym kierunku a wirnik pozostaje nieruchomy .

Napisano

> No właśnie też mi się wydaje że powinien się kręcić w obydwie strony.

> A odnośnie sprzęgła to doczytałem się w archiwum ale nie wiele

> jest o nim napisane właściwie jest wspomniane że coś takiego

> istnieje.

Każde JTD ma taki diwajs. Pewnie aternator masz całkiem zablokowany a sprzęgiełko pozwala ci obracać w jedną stronę.

Niestety obracasz tylko koło pasowe a wirnik stoi w miejscu.

Napisano
  • Autor

> Niestety obracasz tylko koło pasowe a wirnik stoi w miejscu.

Po wyciągnięciu alternatora okazało się że resztki paska klinowego skutecznie blokowały wirnik !. Wyczyściłem i jest git smile.gif na szczęście nic się nie stało !. Poskładałem wszystko wymieniłem napinacz, rolkę, pasek i jak na razie chodzi wszystko super przede wszystkim jest cisza..

Napisano

> Po wyciągnięciu alternatora okazało się że resztki paska klinowego

> skutecznie blokowały wirnik !. Wyczyściłem i jest git .

To pooglądaj sobie teraz czy któreś z kół pasowych nie ma bicia skoro pasek nie poleciał od altka .

Napisano
  • Autor

> To pooglądaj sobie teraz czy któreś z kół pasowych nie ma bicia

> skoro pasek nie poleciał od altka .

Właśnie oglądałem niby wszystko jest ok, ale napinacz nie stoi w miejscu tylko tylko delikatnie porusza się góra dół czy tak ma być ? oczywiście na odpalonym silniku.

Stary napinacz się rozleciał i rolki też były nie za ciekawe więc pasek pewnie prze to się rozleciał.

Napisano

> miejscu tylko tylko delikatnie porusza się góra dół czy tak ma

> być ? oczywiście na odpalonym silniku.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.