Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik citroen 2.0 16v 137KM - warty uwagi?

Featured Replies

Napisano

opakowaniem do tego silnika ma być xsara picasso automat rok2004, zastanawiam się na kupnem. Jakie sa opinie na temat tego silnika, jakieś słabe punkty, eksploatacja.

Napisano

> opakowaniem do tego silnika ma być xsara picasso automat rok2004,

> zastanawiam się na kupnem. Jakie sa opinie na temat tego

> silnika, jakieś słabe punkty, eksploatacja.

upewniam się tylko że o noPB piszesz ?

Ogólnie to jako właściciel pojazdu z takim silnikiem mogę ci napisać że oszczędny nie jest, lubi sobie wypić oleju jak się pałuje mocniej i na końcu częstą usterką są zatykające się popychacze zaworowe co powoduje że ja jest wilgotno i w okolicach zera to lubi mieć problemy z odpalaniem czasami. Naprawa tego jest dosyć kosztowna bo wiąże się z wymianą na te z modelu 2.2 więc jak masz możliwość to koniecznie bym sprawdził jak się samochód sprawuje rano przy pierwszym odpaleniu. Od razu będziesz wiedział czy jest ok czy nie wink.gif

Napisano

> opakowaniem do tego silnika ma być xsara picasso automat rok2004,

> zastanawiam się na kupnem. Jakie sa opinie na temat tego

> silnika, jakieś słabe punkty, eksploatacja.

Miałem okazję jechać taką xsarą, lepszej dynamiki niż w mojej specjalnie nie zauważyłem, a paliwożerność tak ( ale jak to przy automacie ), zwłacza w mieście ( ponizej 11 raczej nie zejdziesz) i na autostradzie.

Ale gość na tym silniku ma już nakręcone 190 kkm i nic się nie działo, a jak lubisz automat to sprawdź tylko auto silnik to rzecz drugorzedna, nie było złych silnikow w picasso.

Automat to wygoda na dlugie trasy i w korkach.

Napisano

> Automat to wygoda na dlugie trasy i w korkach.

w korkach automat na dlugie trasy tempomat smile.gif

Napisano

> Miałem okazję jechać taką xsarą, lepszej dynamiki niż w mojej specjalnie nie zauważyłem, a

> paliwożerność tak ( ale jak to przy automacie ), zwłacza w mieście ( ponizej 11 raczej nie

> zejdziesz) i na autostradzie.

> Ale gość na tym silniku ma już nakręcone 190 kkm i nic się nie działo, a jak lubisz automat to

> sprawdź tylko auto silnik to rzecz drugorzedna, nie było złych silnikow w picasso.

> Automat to wygoda na dlugie trasy i w korkach.

wydawało mi się, że nie jest to tradycyjny automat a zrobotyzowana skrzynia manualna, więc spalanie nie powinno wzrosnąć w stosunku do skrzyni manualnej

Napisano

> wydawało mi się, że nie jest to tradycyjny automat a zrobotyzowana skrzynia manualna, więc spalanie

> nie powinno wzrosnąć w stosunku do skrzyni manualnej

W Xsarze Picasso nie bylo zrobotyzowanych skrzyn. Byla tylko skrzynia manualna 5 biegowa BE4 (wszystkie silniki poza EW10J4) i skrzynia automatyczna 4 biegowa AL4 (laczona tylko z silnikiem EW10J4 czyli 2.0i 16V 136KM).

Napisano

> W Xsarze Picasso nie bylo zrobotyzowanych skrzyn. Byla tylko skrzynia manualna 5 biegowa BE4

> (wszystkie silniki poza EW10J4) i skrzynia automatyczna 4 biegowa AL4 (laczona tylko z

> silnikiem EW10J4 czyli 2.0i 16V 136KM).

W jakim samochodzie montowali skrzynię zrobotyzowaną?

Napisano

> w korkach automat na dlugie trasy tempomat

Ale tempomat ma sens tylko przy skrzyni automatycznej, więc i tak wązny automat wink.gif

Napisano

> Ale tempomat ma sens tylko przy skrzyni automatycznej, więc i tak wązny automat

ekhem mam tempomat w manualu i do tego w dieslu i daje rade z niego korzystac...

pozdr.

M.

Napisano

> Ale tempomat ma sens tylko przy skrzyni automatycznej, więc i tak wązny automat

tez mi sie tak wydawalo - pierwsze auto z tempomatem ktorym jezdzilem bylo na automacie

ale teraz mam w pikusiu tempomat z namualem i bardzo dobrze sie spisuje

Napisano

> Byla tylko skrzynia manualna 5 biegowa BE4

> (wszystkie silniki poza EW10J4) i skrzynia automatyczna 4 biegowa AL4 (laczona tylko z

> silnikiem EW10J4 czyli 2.0i 16V 136KM).

Otóż nieprawda. Gdzieś na rynki Południowej Ameryki szły Pikusie z silnikiem 2,0i 16V z manualną skrzynią 5 biegową. smile.gif

Napisano

> Otóż nieprawda. Gdzieś na rynki Południowej Ameryki szły Pikusie z silnikiem 2,0i 16V z manualną

> skrzynią 5 biegową.

Zakladam, ze nikt nie interesuje sie Pikusiem ani z Ameryki Poludniowej ani z Chin smile.gif To sa specyficzne auta na specyficzne rynki (produkowane w lokalnych fabrykach a nie europejskich).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.