Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

combo c 1.3 cdti - pytania, spostrzezenia

Featured Replies

Napisano

powitac

nie dawno stalem sie wlascicielem combolota wersja TOUR z w/w silniczkiem i mam pare pytan

mianowicie czy te autka tak maja ,ze ciezko odpala czy na zimnym czy na cieplym (trza dluzej krecic) poza tym kontrolka swiec gasnie za szybko temp okolo 0st po 2 sek gasnie ,wydaje mi sie ze nie dogrzewa dzisiaj mialem problem z rozruchem zaskoczyl za 3 razem pierwsze dwa jakby zatelepal i zgasl silnik pracuje calkiem kulturnie oprocz tego ze mam do wymiany napinacz paska klinowego bo piszczy - bledow nie wyswietla

- druga kwestia po czym poznac ze lancuch rozrzadu jest luzny ??? jaki bedzie wowczas dzwiek ew czy tylko warsztat przebieg okolo 250kkm

dzieki z gory za porady i pozdrawiam

Napisano

Jak się robi powyżej zera, to prawie wcale świeczki nie grzeją - czasmi kontrolka mignie na sekundę i tyle, ale...Podobno i tak jeszcze jakiś czas grzeją.

Napisano

> Jak się robi powyżej zera, to prawie wcale świeczki nie grzeją - czasmi kontrolka mignie na sekundę

Nie prawda, świeczki grzeją tylko kontrolka się nie zapala

> ale...Podobno i tak jeszcze jakiś czas grzeją.

Grzeją dopóki płyn nie osiągnie temperatury 60 stopni

Napisano

>po czym poznac ze lancuch rozrzadu jest luzny ??? jaki bedzie wowczas dzwiek

w maluchu też był łańcuch i jak się naciągnął to było słychać jak trze o obudowę rozrządu

Łańcuch da się wymienić, przykładowa aukcja z Alledrogo gdzie możesz kupić zestaw do wymiany

Napisano

> Nie prawda, świeczki grzeją tylko kontrolka się nie zapala

Wiesz...Dla normalnego użyszkodnika objawem włączenia grzania świec jest właśnie kontrolka, po to jest. A co sobie robi sterownik silnika to inna sprawa.

Napisano

> Wiesz...Dla normalnego użyszkodnika objawem włączenia grzania świec jest właśnie kontrolka,

wcale tak nie jest skromny.gif

> po to jest.

Świeci po to aby pokazać użytkownikowi potrzebę dłuższego grzania w celu poprawnego uruchomienia zimnego silnika ok.gif

Napisano

Kupiłem Combo w sierpniu i kontrolka grzania świec się nie zapalała. Dała znać o sobie dopiero pod koniec września jak temperatura spadła.

Auto po podpięciu pod komputer nie pokazywało żadnych błędów.

Napisano

> Kupiłem Combo w sierpniu i kontrolka grzania świec się nie zapalała.

Miałem tak samo z Viki

> Auto po podpięciu pod komputer nie pokazywało żadnych błędów.

Można kompem wywołać grzanie świec biglaugh.gif

Napisano

> Kupiłem Combo w sierpniu i kontrolka grzania świec się nie zapalała. Dała znać o sobie dopiero pod

> koniec września jak temperatura spadła.

> Auto po podpięciu pod komputer nie pokazywało żadnych błędów.

One tak mają - chyba, że masz coś zepsutego. Ale wtedy ja mam tak samo zepsute zlosnik.gif W instrukcji w każdym razie piszą, że włącza się tylko przy niskich temperaturach i więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne.

Napisano

Co to za darcie szat z tym grzaniem i kontrolką?! Od wielu lat we wszystkich dieslach jast praktycznie ten sam system. Kontrolka się swieci po przekręceniu kluczyka. Czym cieplej tym świeci krócej. Zgaszenie kontrolki jest sygnałem dla kierowcy, że może uruchamiać silnik. Sterownik natomiast jeszcze kilkanaście/kilkadziesiąt sekund grzeje świece aby polepszyć spalanie w pierwszej fazie pracy silnika. Ma to na celu lepsze dopalanie paliwa i czystsze spaliny. Współczesne silniki diesla z bezpośrednim wtryskiem zapalają bez większych problemów bez świec do -5 stopni. Natomiast ze względów ekologicznych świece grzeją ( krótko ) przy uruchamianiu nawet jak na dworzu jest + 20. kontrolka wtedy zdąży ledwie mignąć kierowcy po przekręceniu kluczyka. I to tyle w temacie

Napisano

>. kontrolka wtedy zdąży ledwie mignąć kierowcy po

> przekręceniu kluczyka. I to tyle w temacie

właśnie, że nie zeby.GIF

Obecnie kontrolka w większości diesli nie świeci wcale w temp powyżej 0 (w viki zapala się od ok -2C) Przy temperaturach dodatnich nie uświadczysz kontrolki świec i o tym pisałem wcześniej skromny.gif

Napisano

> ledwie zdąży mrugnąć = nie zapala się

Nie nawet nie mrugnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

witać ponownie

we czwartek zostawiłem na noc jednemu z lepszych specy od diesli w stsetsinie co by silnik rano miał zimny. i po pomiarach wyszła tak kompresja ideał na wszystkich cylindrach wydajność pompy wysokiego cisnienia w normie , grzanie świec + przekaźnik bardzo dobre, praca turbiny oraz dawkowanie bardzo dobre, - zasugerował jak najszybszą wymianę filtra paliwa ,a jeśli to nie przyniesie rezultatu to wymianę pompy wspomagającej tą w zbiorniku paliwa. Co sądzicie o tej teorii. Nadmienił , że po tych operacjach wszystko powinno wrócić do normy.

P.S.

sorki za lakoniczne pytania ale jest to mój pierwszy diesel - tak mnie coś pokusiło wink.gif

dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Powitać

pomimo iż nikt nie odpowiedział na mojego ostatniego posta we świąteczne popołudnie wziąłem się za wymianę filtra paliwa, zabieg wbrew obiegowej opinii jest bardzo prosty. Zrobiłem rundę honorową i nie zauważyłem zmian w pracy silnika zobaczę rano jak będzie odpalał. No bo przecież o to się w tym wszystkim rozchodzi. wink.gif

Wesołych świąt

Napisano
  • Autor

no i ostatnio rano bylo + 2 i lipa nie odpalil od razu gdzie szukac czy aby napewno wymieniac ta pompe wspomagajaca (paliwowa) ???

widze ,ze po raz kolejny nie ma nikogo kto by mi pomogl w temacie ehh... confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.