Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obroty

Featured Replies

Napisano

od pewnego czasu wariują obroty w unozłomku,na zimnym silniku ciężko mu się wkręcić,a gdy jest rozgrzany wskazówka trzyma się na poziomie 1500 obr

niedawno wymieniałem lambde i być może źle polutowałem kable hmm.gif

(na lpg jest to samo)

Napisano

> od pewnego czasu wariują obroty w unozłomku,na zimnym silniku ciężko mu się wkręcić,a gdy jest

> rozgrzany wskazówka trzyma się na poziomie 1500 obr

> niedawno wymieniałem lambde i być może źle polutowałem kable

> (na lpg jest to samo)

wątpię,żeby lambda miała wpływ na podwyższone obroty.

Może tps? krokowiec? nie wiem jak to jest z nim w instalacji gazowej icon_rolleyes.gif

Napisano

miałem ostatnio takie same jazdy i okazało się że spadł filtr powietrza. Jak go zamocowałem porządnie to wróciło do normy na benzynie a gaz trzeba było regulować

Napisano

Spróbuj zrobić reset i koniecznie odpalić na benzynie - bo podobne cyrk i miałem jak mi sie .......... pompa paliwa, do tego padł mi aq i musialem go wytaszczyć z parcha celem naładowania - potem oczywiście odpaliłem go na LPG i zaczęły się cyrki obroty na wolnym do 3500 alien.gif

zolta.gif

proszę nie używać wulgaryzmów

pawel_78

Napisano
  • Autor

> wątpię,żeby lambda miała wpływ na podwyższone obroty.

> Może tps? krokowiec? nie wiem jak to jest z nim w instalacji gazowej

ale na Pb jak jest zimny nie bardzo chce odpalać,a na lpg od strzała,potem przełączam na Pb i "gubi" obroty dopóki sie troszke nie nagrzeje confused.gif

Napisano
  • Autor

> miałem ostatnio takie same jazdy i okazało się że spadł filtr powietrza.

-w 1.5 raczej nie ma takiej opcji,zresztą wczoraj zaglądałem i wszystko wygląda na to że jest ok.gif (tak na moje ślepe oko)

Jak go zamocowałem

> porządnie to wróciło do normy na benzynie a gaz trzeba było regulować

z gaziarzem jestem już ustawiony na regulacje dopiero w przyszłym tygodniu frown.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj zrobić reset

robiłem

i koniecznie odpalić na benzynie - bo podobne cyrk i miałem jak mi sie

> .......... pompa paliwa,

zaczynam podejrzewać że pompa nie trzyma ciśnienia i palifko psr..... cofa się do zbiornika

a może stara bena jest powodemhmm.gif w końcu uniak stał pod chmurką ponad pół roku od kiedy mu pare litrów Pb wlałem

do tego padł mi aq i musialem go wytaszczyć z parcha celem

> naładowania - potem oczywiście odpaliłem go na LPG i zaczęły się cyrki obroty na wolnym do

> 3500

jak odpale na lpg obroty ma jak w książce -równo 1000,dopiero jak troche silnik nabierze temperatury obroty wchodzą na 1500

i co jest dziwne identyczne obroty ma na Pb i lpg spineyes.gif

> proszę nie używać wulgaryzmów

> pawel_78

zlosnik.gif

Napisano

> robiłem

> i koniecznie odpalić na benzynie - bo podobne cyrk i miałem jak mi sie

> zaczynam podejrzewać że pompa nie trzyma ciśnienia i palifko psr..... cofa się do zbiornika

> a może stara bena jest powodem w końcu uniak stał pod chmurką ponad pół roku od kiedy mu pare

> litrów Pb wlałem

> do tego padł mi aq i musialem go wytaszczyć z parcha celem

> jak odpale na lpg obroty ma jak w książce -równo 1000,dopiero jak troche silnik nabierze

> temperatury obroty wchodzą na 1500

> i co jest dziwne identyczne obroty ma na Pb i lpg

1 - pada pompa paliwa

2 - padł wężyk od pompy paliwa w koszu

3 - totalnie rozjechana mapa wtrysków

pozdr

Napisano
  • Autor

> 1 - pada pompa paliwa

hmm.gif podmienie i zobaczymy

> 2 - padł wężyk od pompy paliwa w koszu

w jakim koszu icon_eek.gif

> 3 - totalnie rozjechana mapa wtrysków

heh ale ja mam uniaka na monowtrysku

> pozdr

Napisano

> robiłem

niby ja też robiłem poprzez opięcie klemy sick.gif ale mechanik znajomy przyszedł i zrobił po swojemu reset kompa czyli: ja odpiąłem klemę a on odpiął kompa od wiązki shocked.gif po 30 sekundach w jednym momencie podłączyliśmy wszystko, znaczy ja klemę a on kompa... uno odpalił bez strzału i mapa wtrysków już była poprawna cool.gif

Napisano

> podmienie i zobaczymy

> w jakim koszu ?

to to coś w czym siedzi pompa paliwa.

> heh ale ja mam uniaka na monowtrysku

słowo "wtrysków" nie użyłem w znaczeniu "element wykonawczy - wtryskiwacz" tylko jako "czas wtrysku"

pozdr

Napisano
  • Autor

> niby ja też robiłem poprzez opięcie klemy ale mechanik znajomy przyszedł i zrobił po swojemu

> reset kompa czyli: ja odpiąłem klemę a on odpiął kompa od wiązki po 30 sekundach w jednym

> momencie podłączyliśmy wszystko, znaczy ja klemę a on kompa... uno odpalił bez strzału i mapa

> wtrysków już była poprawna

hmm.gif ostatnim razem jak podmieniłem "komp" padło mi zasilanie pompy(w między czasie spalił sie sterownik lpg) i uniak stał rok pod chmórką nieśmigany frown.gif

jak dostałem sterownik od VIPERA odpalał "na strzała" i w ASO coś pogrzebali i odpalał na Pb bez zarzutu smile.gif potem jesień,zima stał pod śniegiem i teraz coś fisiuje icon_rolleyes.gif

dzisiaj jak spadały obroty kilka razy wcisnąłem hamulec(dojeżdżałem do krzyżówki) i obrotki sie normowały spineyes.gif

Napisano

> ostatnim razem jak podmieniłem "komp" padło mi zasilanie pompy(w między czasie spalił sie

> sterownik lpg) i uniak stał rok pod chmórką nieśmigany

> jak dostałem sterownik od VIPERA odpalał "na strzała" i w ASO coś pogrzebali i odpalał na Pb bez

> zarzutu potem jesień,zima stał pod śniegiem i teraz coś fisiuje

> dzisiaj jak spadały obroty kilka razy wcisnąłem hamulec(dojeżdżałem do krzyżówki) i obrotki sie

> normowały

I tu masz wstępną odpowiedź - coś szwankuje z powietrzem, w dolocie lub podciśnieniem (które jest bardzo ważne bo reguluje m.in. wyprzedzenie zapłonu).

Napisano
  • Autor

> to to coś w czym siedzi pompa paliwa.

chodzi o ten kawałek gumy z filterkiem hmm.gif

> słowo "wtrysków" nie użyłem w znaczeniu "element wykonawczy - wtryskiwacz" tylko jako "czas

> wtrysku"

czyli że co "komp" jest walnięty,kiedyś byłem na sprawdzeniu i twierdzili że mam kupić nowy "komp"później powiedzieli że najprawdopodobniej walnięty jest czujnik zasysanego powietrza i wysyał błędne dane na sterownik(komp) niewiem.gif

zaczynam podejrzewać wilgoć i gdzieś zaśniedziałe styki

unozłomek ma już 20 lat ......

.....nie moge się go pozbyć sob.gif

> pozdr

Napisano
  • Autor

> I tu masz wstępną odpowiedź - coś szwankuje z powietrzem, w dolocie lub podciśnieniem (które jest

> bardzo ważne bo reguluje m.in. wyprzedzenie zapłonu).

masz na myśli "digiplex"??

dziś przytkałem wężyk od digiplexa i nie było różnicy,ale gdy (przy okazji) ruszyłem kablami dochodzącymi do wtrysku silnik zaczynał reagować (skakały obroty)

Napisano

> masz na myśli "digiplex"??

Przewodzik od podciśnienia, który idzie do Digiplexa.

Napisano

> chodzi o ten kawałek gumy z filterkiem

jakim filterkiem?

> czyli że co "komp" jest walnięty,kiedyś byłem na sprawdzeniu i twierdzili że mam kupić nowy

> "komp"później powiedzieli że najprawdopodobniej walnięty jest czujnik zasysanego powietrza i

> wysyał błędne dane na sterownik(komp)

nie - poczytaj o adaptacji kompa czyli jego przystosowywaniu sie do nowych warunków pracy na podstawie sygnałow z czujników.

w czasie pracy na gazie komp od benzyny jest "oszukiwany" przez emulator, lub wprowadzany w błąd co powoduje zmianę czasów wtrysku do niepoprawnych wartości.

> zaczynam podejrzewać wilgoć i gdzieś zaśniedziałe styki

> unozłomek ma już 20 lat ......

to też możliwe - podstawowe masy do sprawdzenia to te pod podstawą akumulatora .

pozdr

Napisano

Sprawdź też czujnik temp. płynu chłodzącego (ten w termostacie). Dzieje się tak na noPb i na gazie gdyż krokowiec po prostu uchyla przepustnicę, może to być spowodowane jakimś złym sygnałem. Jeżeli czujnik się spsuł to może być tak, że ECU dostaje sygnały i auto chodzi tak jakby cały czas na "ssaniu". Sprawdź też czy termostat w filtrze powietrza nie zblokował się w pozycji "ciepłe powietrze znad kolektora".

Napisano
  • Autor

> jakim filterkiem?

chodzi mi o tą "siateczke"-filtr wstępny

> nie - poczytaj o adaptacji kompa czyli jego przystosowywaniu sie do nowych warunków pracy na

> podstawie sygnałow z czujników.

> w czasie pracy na gazie komp od benzyny jest "oszukiwany" przez emulator, lub wprowadzany w błąd co

> powoduje zmianę czasów wtrysku do niepoprawnych wartości.

tak wszystko jest ok. tylko żaden gazownik(konkretny) nie ustawi sterownika lpg dopuki autko nie będzie idealnie paliło na Pb

> to też możliwe - podstawowe masy do sprawdzenia to te pod podstawą akumulatora .

to już poczyściłem,nad skrzynką bepieczników też oslabiony.gif

w przyszłm tygodniu jade do "gaziarza" silnik bęzie ciepły więc na Pb nie będzie problemu z odpalaniem,jedynie z obrotami

> pozdr

Napisano
  • Autor

> Sprawdź też czujnik temp. płynu chłodzącego (ten w termostacie). Dzieje się tak na noPb i na gazie

> gdyż krokowiec po prostu uchyla przepustnicę, może to być spowodowane jakimś złym sygnałem.

czujnik jest nówka,jak i termostat (jak mieniać to komplet)

> Jeżeli czujnik się spsuł to może być tak, że ECU dostaje sygnały i auto chodzi tak jakby cały

> czas na "ssaniu".

ciekawe jest to że on chodzi odwrotnie do tego co napisałeś

tj.jak jest zimny nie łapie obrotów,zbyt niskie,po nagrzaniu się silnika obroty rosną

Sprawdź też czy termostat w filtrze powietrza nie zblokował się w pozycji

> "ciepłe powietrze znad kolektora".

rure od kolektora do filtra wywaliłem już dawno temu i ciepłego powietrza silnik jest pozbawiony

ps. jest postęp -dziś odpalił na Pb trza go chyba deczko przedmuchać i podrażnić golfiarzy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.