Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrola instalacji na przeglądzie

Featured Replies

Napisano

dzwonił dziś facet któremu sprzedałem 2 lata temu auto z instalacją gazową i prosił o dane i papiery do instalacji... ja nic takiego nie mam bo kupiłem auto z instalacją 6 lat tamu...żeby było śmieszniej to kupiłem od palanta u którego nie chcą auta dopóścić do użytkowania bo nie ma papierów do instalacji... o co bangladesz ? po co te papiery ? wiem ze ostatecznie to pojade i dam we ryja komu ale o co chodzi z papierami skoro mnie nie były 4 lata potrzebne

Napisano

musisz miec papier na butle, ile jest ważna, o ile sie nie mylę

Napisano

> musisz miec papier na butle, ile jest ważna, o ile sie nie mylę

Jest niżej wątek

klik

Podobno od stycznia coś się zmieniło w przepisach i diagności świrują żądając homologacji również od instalacji a nie tylko od zbiornika. Tylko dlaczego prawo ma działać wstecz? Wymagają dokumentu który wcześniej nie byl wymagany. To ja się pytam - poprzednie stempelki przeglądu są nieważne? Jak zwykle paranoja. Rozumiem jakby np żądali od instalacji zamontowanych od tego roku... A tak to jak zwykle ludziom problemy robią panowie urzędasy...

I teraz pytanie - ja mam np przeróbke z II na IV generacje. Papiery homologacji mam tylko na II a na IV mam książke gwarancyjną . Ciekawe czy będą się czepiać- tzn czy będą sprawdzać z homologacji wszystkie komponenty? Albo jak ktos reduktor wymieni czyy wtryskiwacza- tez homologacje musi miec na nowo?

Napisano

No i bardzo dobrze że wymagają ...

Każdy kto legalnie założył instalkę dostał od instalatora homologację na butlę i homologację na całą instalację (elementy) + fakturę.

Ja mimo że kupiłem samochód rok temu od poprzedniego właściciela który montował instalkę w 2003r mam wszystkie papiery.

Jak sprzedawałem poprzednie swoje samochody to też klient dostawał wszelkie papiery ...

Problem może być u ludzi którzy sobie montowali na lewo instalki (z rozbitków) + kupowali tylko butlę z homologacją ...

Normalny użytkownik który zamontował legalnie LPG nie będzie i nia ma żadnych problemów , a jedynie będą mieli kombinatorzy ..

I bardzo dobrze , może wreszcie zacznie się robić w PL normalnie ...

Jeszcze aby podczas przeglądów zabierali papiery od samochodu za brak katalizatora , za nielegalne xenony , "sportowe" wydechy i bardziej "przykładali" się do przeglądów to zupełnie byłbym szcześliwy wink.gif

Napisano

> No i bardzo dobrze że wymagają ...

> Każdy kto legalnie założył instalkę dostał od instalatora homologację na butlę i homologację na

> całą instalację (elementy) + fakturę.

> Ja mimo że kupiłem samochód rok temu od poprzedniego właściciela który montował instalkę w 2003r

> mam wszystkie papiery.

A inni nie mają, bo nie bylo to kiedys wymagane - taki papier. I co teraz mają zrobić?

Najłatwiej założyć, że jak nie masz na cos papieru to jestes hochsztapler i złodziej... Tak własnie obywateli traktuje Państwo policyjnie. I w rewanżu obywatele jeszcze bardziej "schodzą do podziemi" bo żeby zrobić cos legalnie trzeba najpierw naużerać sie z urzędasami i kółko sie zamyka

> Jak sprzedawałem poprzednie swoje samochody to też klient dostawał wszelkie papiery ...

> Problem może być u ludzi którzy sobie montowali na lewo instalki (z rozbitków) + kupowali tylko

> butlę z homologacją ...

Nie tylko u tych ludzi....

> Normalny użytkownik który zamontował legalnie LPG nie będzie i nia ma żadnych problemów , a jedynie

> będą mieli kombinatorzy ..

Bląd w zalożeniach. Normalny uzytkownik mogł taka homologacje wyrzucic - bo do tej pory nie byla potrzebna. Podobnie przy kupnie samochodu -mógl jej nie dostać.

> I bardzo dobrze , może wreszcie zacznie się robić w PL normalnie ...

Normalniej? Wg Ciebie wymaganie na wszystko papierów to jest normalne? Taki papier jesli juz to tylko przy wbijaniu w dowód powiino się musiec pokazywać. Czy na swoje auto tez pokazujesz homologacje na każdym przeglądzie?

> Jeszcze aby podczas przeglądów zabierali papiery od samochodu za brak katalizatora , za nielegalne

> xenony , "sportowe" wydechy i bardziej "przykładali" się do przeglądów to zupełnie byłbym

> szcześliwy

Napisano

> A inni nie mają, bo nie bylo to kiedys wymagane - taki papier. I co teraz mają zrobić?

o ile pamiętam, to od 2000r. było to wymagane, a że nie sprawdzali - inna sprawa

widzisz mnie takie zaniedbanie kosztowało kilkaset złotych

> Najłatwiej założyć, że jak nie masz na cos papieru to jestes hochsztapler i złodziej...

mając legalną instalację musisz mieć taki papier

a że ktoś nie dopilnował ... ma problem

> Bląd w zalożeniach. Normalny uzytkownik mogł taka homologacje wyrzucic - bo do tej pory nie byla

> potrzebna. Podobnie przy kupnie samochodu -mógl jej nie dostać.

kartę pojazdu też możesz wyrzucić ... problem będzie jak WK się o nią upomni wink.gif

mnie w sumie przez 10lat nie była potrzebna

> Czy na swoje auto tez pokazujesz

> homologacje na każdym przeglądzie?

nie pokazywałem, co nie znaczy że popieram olewactwo diagnostów wink.gif

papier ma być i powinni go sprawdzać od dawna,

tak jak setki innych rzeczy, to że np nie sprawdzali mi nigdy szczelności to też nei znaczy że jutro nie sprawdzą

Napisano

> No i bardzo dobrze że wymagają ...

ok.gif

> Każdy kto legalnie założył instalkę dostał od instalatora homologację na butlę i homologację na

> całą instalację (elementy) + fakturę.

ok.gif

> Ja mimo że kupiłem samochód rok temu od poprzedniego właściciela który montował instalkę w 2003r

> mam wszystkie papiery.

> Jak sprzedawałem poprzednie swoje samochody to też klient dostawał wszelkie papiery ...

ok.gif

> Problem może być u ludzi którzy sobie montowali na lewo instalki (z rozbitków) + kupowali tylko

> butlę z homologacją ...

sama instalacja z rozbitka nie jest jeszcze problemem,

większość jednak olewała papierkologię, po rejestracji w WK zapominali o homo

przecież do rejestracji w WK musieli mieć papier ?

> Normalny użytkownik który zamontował legalnie LPG nie będzie i nia ma żadnych problemów , a jedynie

> będą mieli kombinatorzy ..

ojj niekoniecznie, miałem w 100% legalnie założoną instalację, a tylko przez przeoczenie stała się nielegalna

> I bardzo dobrze , może wreszcie zacznie się robić w PL normalnie ...

> Jeszcze aby podczas przeglądów zabierali papiery od samochodu za brak katalizatora , za nielegalne

> xenony , "sportowe" wydechy i bardziej "przykładali" się do przeglądów to zupełnie byłbym

> szcześliwy

widzisz, właśnie na tym drugim powinni się skupić ...

bo akurat brak papieru "na reduktor" o wiele mniej szkodzi niż to co napisałeś dalej

ps zakładał ktoś legalnie - ma homo, instalację z drugiej reki ?

miałem okazję taką kupić do vitary i dość mocno się nad tym zastanawiałem (instalka sprawna, gość po prostu nie uznawał LPG, a kupił auto z instalacją)

Napisano

> pojade i dam we ryja komu ale o co chodzi z papierami skoro mnie nie były 4 lata potrzebne

Za co w ryja.Za to,że sprzedałeś zamochód bez odpowiedniej dokumentacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.