Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gasnący silnik-komputer 'milczy'.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj stilo pierwszy raz bardzo nie miło mnie dwa razy zaskoczyło:

1. w czasie jazdy poczułem mocne szarpnięcie czyli - kontrolki chwilkę świeciły,ale że akurat-powoli po osiedlowej uliczce-jechałem więc od razu zaskoczył silnik i jechałem dalej

2. jak dojeżdżałem do skrzyżowania i nacisnąłem sprzęgło to chwilę później silnik zgasł,cofnąłem kluczyk i z powrotem uruchomiłem

Przed ani po nie wyświetlił żadnych informacji o jakimś błędzie.Auto ma nie dawno przekroczone 200tys ,od 2 lat nie kasowałem w kompie informacji o przeglądzie-od roku wyświetla po uruchomieniu o podwójny przeglądzie i od 2 lat miga licznik z powodu zamontowania fabrycznego odtwarzacza cd.Ktoś z czymś takim się spotkał?

A może wiosna idzie ......

Napisano

witaj. co prawda nie miałem z czymś takim do czynienia, ale kiedyś Kolega Pablo J.t.d. opisywał problem z jakimś przewodem w komorze silnika. przewód ten potrafił się przecierać na skutek drgań auta i dawać podobne objawy z silnikiem. był to przewód od sterowania. Zresztą koledze Ampi też podobna sytuacja się zdażyła jakieś 2 lata temu. to tyle co mogę napisać a resztę poszukaj w archiwum.

Napisano

Z samego opisu ciężko będzie zgadnąć co mu dolega. Trzeba go podpiąć pod examiner.

Napisano

> Przed ani po nie wyświetlił żadnych informacji o jakimś błędzie.Auto ma nie dawno przekroczone

> 200tys ,

To przykre..... ale takie awarie są niestety bardzo trudne do wykrycia.... stawiam na przewody masowe i na inst elektryczną.

Napisano

> To przykre..... ale takie awarie są niestety bardzo trudne do wykrycia.... stawiam na przewody

> masowe i na inst elektryczną.

Tak właśnie było u mnie...przewód masowy przy skrzynce bezpieczników..u mnie poluzowała się nakrętka 10 i lekko przyrdzewiała. To wystarczyło, żeby skutecznie unieruchomić auto.

Napisano
Ja bym pierwsze co zrobił,to podłączył go pod examiner ok.gif On napewno coś podpowie
Napisano
  • Autor

> A może wiosna idzie ......

...i przyszła.

No i stało się.Dziś rano jechałem do pracy (32km.) i było cacy do 4/5 drogi.Komunikat 'loos connection' zaświeciła kontrolka silnika i trójkąta oraz klucz francuski a silnik stop.Stoczyłem się na pobocze zdjąłem klemę - sprawdziłem połączenia (wczoraj wieczorem poczytawszy forum sprawdziłem połączenia na komputerze , przy wtryskach i 'czarnej' skrzyneczce po lewej stronie filtra paliwa) ,założyłem klemę i ...odpaliłem.Silnik z objawami jak poprzednio zgasł pół km. od celu,ale do pracy dotarłem,a raczej mnie zaholowali koledzy.Po parominutowym postoju auto znowu normalnie odpaliło ale nie mogę przejechać się ze względu na pracę.Na razie po ponownym sprawdzeniu (dołączyłem wypięcie i wpięcie przekaźników i bezpieczników) podłączenia kompa itd. stoi na razie z odłączonym akumulatorem.Pracę kończę o 19tej i muszę zjechać jakoś do domu z tej głuszy(podstacja pogotowia) i zastanawiam się czy dojadę z postojami czy w końcu stanę w polu.....

Co prawda jestem tu ograniczony sprzętowo i nawet brudnych ciuchów nie mam ale mam jeszcze pytanie gdzie jest czujnik położenia walu i jego przekaźnik - podobno ma kolor fioletowy ale u mnie takiego czegoś nie ma frown.gif

Napisano

> ...i przyszła.

> No i stało się.Dziś rano jechałem do pracy (32km.) i było cacy do 4/5 drogi.Komunikat 'loos

> connection' zaświeciła kontrolka silnika i trójkąta

No i wszystko jasne..... teraz mozna postawic diagnozę na 99% trafną

Czujnik położenia wału - halotronowy - koszt około 190 -280 zł.... Silniki JTD około 140.000 km mają taka usterkę. czujnik do wymiany. Silnik zawsze mozna odpalic ale dopiero jak ostygnie czujnik.....

Napisano
Nie wiem jak w sobotę ale w tygodniu aso czynne jest do czhyba 22.00 żeby mieć pewność że to wspomniany przez Liska czujnik wału , bo to mocno prawdopodobne podjedź i podłącz pod kompa bo szukać można dniami i nocami bez kompa. W konrysie jest 2 elektryków co mają pojęcie zdiagnozują w kilka minutok.gif
Napisano
  • Autor

> No i wszystko jasne..... teraz mozna postawic diagnozę na 99% trafną

> Czujnik położenia wału - halotronowy - koszt około 190 -280 zł.... Silniki JTD około 140.000 km

> mają taka usterkę. czujnik do wymiany. Silnik zawsze mozna odpalic ale dopiero jak ostygnie

> czujnik.....

Wsumie to tak było-jechałem,zgasł,stałem5 do 15 min.,odpaliłem i tak dalej.T w godzinkę dojadę do chaty-zamiast normalnie 20min.

A gdzie jest on umiejscowiony?Z góry dojdę czy trzeba na kanał wjechać?Jakieś cudowne klucze trzeba?Dawno się nie grzebałem ,

oby to było to blagam.gif

Kolego Briano tu właśnie mam dylemat,bo o konrysie to raczej słyszałem niezbyt dobre wiadomości-może oprócz sklepu w którym zawsze rabacik dadzą jakiś.

Napisano

> Wsumie to tak było-jechałem,

No wiesz on sie nie będzie naprawial tylko coraz bardziej rozwalał.... Niestety mnie to na dopadło kilka lat temu i była to jedyna awaria jaka unieruchomiła to auto.... oczywiście na 15 minut.... hehe.gif Do Aso dojechał o własnych siłach.

Czujniki są 2 ale w 90% przypadkach pada ten na skrzyni.... poszukaj na forum było ja tobie nie wytłumacze - na srodku silnika od strony grodzi. nie trzeba kanału. mozesz sam wymienić... ale polecam ASO i Examiner.... bedziesz miał pewność na 100% a nie na 99 hehe.gif

2-gi jest niestety za kołem rozrządu - uszkadzają go podczas wymiany i tu juz koszt jest niebagatelny bo aby go wymienić należy rozebrać rozrząd.

Napisano

> Kolego Briano tu właśnie mam dylemat,bo o konrysie to raczej słyszałem niezbyt dobre

> wiadomości-może oprócz sklepu w którym zawsze rabacik dadzą jakiś.

Słuchaj z serwisami to tak zawsze ile użytkowników tyle opini smirk.gif

Ja często nie kożystam z ich usług i byłem zadowolony w 100%, ale jeżeli chodzi o jakieś awarie które bez examinera ciężko zlokalizować to nawet się nie zabieram bo to troche grzebanie w g.... może być czujnik wału ale równie dobrze jakiś przekaźnik. Kiedyś u mnie golf miał identyczne objawy okazło się że przekażnik miał zimny lut który jak sie nagrzewał to nie łączył i trzeba było poczekać kilka minut jak ostygł nie było problemu. Więc nikt ci tu na forum nie powie że to na 100% czujnik wału. Ale rób jak uważasz.

Napisano
  • Autor

> wytłumacze - na srodku silnika od strony grodzi. nie trzeba kanału. mozesz sam wymienić... ale

> 2-gi jest niestety za kołem rozrządu - uszkadzają go podczas wymiany i tu juz koszt jest

> niebagatelny bo aby go wymienić należy rozebrać rozrząd.

Rozrząd był zrobiony 2lata temu zaraz po sprowadzeniu auta i zrobiłem ze 30tys.

Ten na silniku to to po lewej stronie zaworu recyrkulacji pewnie-ze 2 miesiące temu wyciągałem i wycierałem smary jakieś-jakby w środku były-to to?

Sory że pytam ale przez brak auta mam same problemy a największy to brak czasu...

Napisano
  • Autor

Elektryk sprawdził za 2 dychy i - PO 335 -jeśli wyświetli się ten błąd to na bank idzie do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu.Udało mi się nabyć za niecałą setkę produkt bosha.Wymiana w/g mnie wygodniejsza od dołu,złączka jest tuż obok/za alternatorem,a sam czujnik bardziej na lewo od środka silnika.do odkręcenia trzeba końcówki ja do śrub osłony rozrządu,ale konieczne-w moim wypadku-okazało się odkręcenie takiej plastikowej podstawy która trzyma złączkę-zwykły klucz nasadowy.Troczę się 'naszukałem',teraz zajęło by mi to 15min...W hurtowni się dowiedziałem że są trzy czujniki położenia wałków -korbowego(pada najczęściej a objawy opisałem) , rozrządu(wymiana to ....) i jeszcze jeden .gdzieś od strony skrzynki...ale na razie mam spokój...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.