Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parking sensor fejlur :(

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś się już z tym spotkał/naprawił?

Po odpaleniu samochodu, włączyłem wsteczny, piszczy ciagle i komunikat na na wyswietlaczu "parking sensor failure", czasami się samo od siebie naprawi i działą poprawnie.... czyżby jakieś przewody gdzieś?

Napisano

Troszkę roboty, ale bez ściągania zderzaka będzie ciężko - styki - najprawdopodobniej przy jeden z czujek - one są dodatkowo spinane opaskami (zipami) - musiała się któraś kość poluzować.

Napisano

Dokładnie wczoraj dopadło mnie to samo.

Jednak udało mi się w prosty sposób to naprawić - swym własnym kciukiem przetarłem z zabrudzeń wszystkie czujki i wszystko wróciło do normy.

U mnie była to błahostka, oby u Ciebie też tak było.

Napisano
  • Autor

>któraś kość poluzować.

A ma jakieś znaczenie to że piszczy z prawej strony, a z lewej jest cisza? czy te czujniki to są "stereo" bo mnie się tak wydaje właśnie.. :>

Napisano

> A ma jakieś znaczenie to że piszczy z prawej strony, a z lewej jest cisza?

Jest tylko jeden glosik sygnalizujacy - po prawej sob.gif

Napisano

Poz zderzakiem po prawej stronie jest kostka łącząca przewody idące od czujek z przewodem biegnącym do centralki. Jako że jest ona umieszczona w disyć mało szczęśliwym miejscu (cały syf z koła leci w jej stronę), sprawdć czy nie urwał ci się jakiś kabelek w tamtymmiejscu właśnie.

Napisano
  • Autor

>tamtymmiejscu właśnie.

Jak na razie samo się naprawiło... :| smile.gif Nie będę wchodził pod samochód, może przy okazji jak gdzieś będę u mechanika na podnośniku to zobaczę. Ale dzięki za wytyczne - sprawdzę te opaski i kable itp.

Napisano

Dołączę się do tematu z pytaniem. Czy te czujniki są sygnalizowane tylko przez głośniczek, czy np. również jakoś graficznie na ConectNav+ ?

Napisano

Tylko dźwięk. CN+ nie ma z tym nic wspólnego.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam, podepnę się pod temat a mianowicie czujniki działają przy włączonym zapłonie bez zarzutu natomiast w momencie uruchomienia silnika przestają działać i wyskakuje parking sensor fejlur, dodam że kostkę pod zderzakiem polutowałem. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam

Gdzie dokładnie jest ta kostka? Można zdjęcie jakieś prosić, bo ja dorwałem się do elektroniki parkometr wink.gif zdjęcia niżej 270751858-jezyk.gif

I próbowałem jeszcze wyciągnąć tą czarna listwę gdzie umieszczone są czujki ale nie przechodzą przez otwór zderzaka.

A i czym/jakim narzędziem odkręca się śruby takie dziwne co zderzak trzymają?

park1.jpg

park2.jpg

yay.gif

P.S.

Listwa jest mokra i brudna i w ogóle... może jakieś zwarcie, dodam też ze jak się przysłucha czujek, to każda robi "pik pik pik" 270635636-JUMP2.gif norma?

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam, ponawiam prośbę o pomoc, a mianowicie czujniki przy włączonym zapłonie i zapiętym wstecznym(silnik nie pracuje) działają bez zarzutu, po uruchomieniu silnika, przestają działać i wyskakuje błąd:

READING ERROR CODES:

1: C100B - Brzeczyk tylny

No help available

Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.

Brzęczyk to w/g Fiata głośnik czy czujnik?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.