Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa B 1.0 - jaki rozmiar opon kupic?

Featured Replies

Napisano

Ojciec ma wlasnie takie wozidelko i potrzebuje nabyc komplet opon letnich.

Jak dotad mial rozmiar 145/80/R13. Moim zdaniem straszne balony i na zakretach zachowanie sie auta wola o pomste do nieba.

Myslalem ze mu zaproponuje zeby kupil o rozmiar szersze czyli 155/75/R13 - ale okazuje sie ze takich nie produkuja.

Kolejny dostepny rozmiar to dopiero 165/70/R13.

Czy takie opony nie beda za szerokie do corsy 1.0?

Czy ten silniczek wogole to uciagnie?

I jak sie bedzie kierowalo na takich oponach bez wspomagania (auto go nie ma)...

Zaznaczam ze ojciec jezdzi glownie po miescie.

Moze w takim razie nie warto brac szerszych i niech sobie kupi wlasnie takie jak mial czyli 145/80/R13...

Co radzicie?

Napisano
  • Autor

> Najlepiej by było dać większe felgi np 14'' lub 15''

Pomysl odpada - nie ma takiej potrzeby.

> tu masz kalkulator opon możesz sobie pokombinować.

Wiem. Bawilem sie. I wlanie efektem tych zabaw jest ten post wink.gif

Napisano
  • Autor

> a powaznie to przy takiej mocy 155 bedzie optymalna szerokoscia

Tez mi sie tak wydawalo, ale niestety nie ma takich.

155 musialby byc o wiekszej srednicy lub o mniejszej niz obecne... O takiej samej nie bedzie.

Napisano

> Tez mi sie tak wydawalo, ale niestety nie ma takich.

> 155 musialby byc o wiekszej srednicy lub o mniejszej niz obecne... O takiej samej nie bedzie.

moze byc ciut mniejsza zrownowazy to gorsze osiagi

Napisano

> Pomysl odpada - nie ma takiej potrzeby.

Quote:

Jak dotad mial rozmiar 145/80/R13. Moim zdaniem straszne balony i na zakretach zachowanie sie auta wola o pomste do nieba.

Teraz to już Ciebie nie rozumiem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Jak dotad mial rozmiar 145/80/R13. Moim zdaniem straszne balony i na zakretach zachowanie sie auta

> wola o pomste do nieba.

> Teraz to już Ciebie nie rozumiem

Pomysl z wiekszymi felgami odpada, glownie ze wzgledu na koszty.

Auto przejezdza ponizej 10kkm rocznie. Ojciec jezdzi stylem emeryta.

Akurat jest na wymianie opon bo poprzednie sie skonczyly, wiec pomyslalem ze mu doradze troche szersze.

155 bylby idealne ale nie ma takich aby zachowac srednice kola - nie chce zmniejszac aby auto nie bylo za nisko ani zwiekszac zeby kola nie ocieraly o nadkola.

Kolejne to 165 a to mi sie juz wydaje dosc sporo.

Jedyne co sie chcialem dowiedziec w tym watku, to czy corsa 1.0 bez wspomagania da rade jezdzic na takich oponach bez problemu, czy to bedzie zbyt uciazliwe (ciezko krecic kierowca) oraz czy spalanie nie bedzie zbyt duze?

I tego jak narazie nie udalo mi sie dowiedziec wink.gif

Napisano

Ale nawet zmieniając szerokość na większą nie będzie dużo lepiej bo profil opony pozostanie nadal wysoki i tego nie zmniejszysz. Profil opony to procent z szerokości. Generalnie jeździłem Corsą B bez wspomagania na seryjnym ogumieniu 1.4 8V i dawało radę.

Napisano

> Jedyne co sie chcialem dowiedziec w tym watku, to czy corsa 1.0 bez wspomagania da rade jezdzic na

> takich oponach bez problemu, czy to bedzie zbyt uciazliwe (ciezko krecic kierowca) oraz czy

> spalanie nie bedzie zbyt duze?

> I tego jak narazie nie udalo mi sie dowiedziec

Tak jak napisał AstraC kombinowanie w ten sposób nic nie da ponieważ zachowując obwód kół zawsze będzie taki sam balon a opona czym szersza tym droższa. Po drugie czym szersza opona tym ciężej kręcić kierownicą bez wspomagania szczególnie przy parkowaniu.Jedynym wyjściem jest zmiana felg na większe a szerokość opony mniejszą.

Napisano

> Jedyne co sie chcialem dowiedziec w tym watku, to czy corsa 1.0 bez wspomagania da rade jezdzic na

> takich oponach bez problemu, czy to bedzie zbyt uciazliwe (ciezko krecic kierowca) oraz czy

> spalanie nie bedzie zbyt duze?

> I tego jak narazie nie udalo mi sie dowiedziec

Miałem wszystkie trzy rozmiary w jednej Corsie, co prawda 1,2 45KM, ale też bez wspomagania. O ile na 145 jeszcze dało się zerwać przyczepność przy starcie, to na 165 już nie zlosnik.gif Opór na kierownicy może i był minimalnie większy, ale bez przesady. Za to nieco lepiej autko jeździło po zakrętach i troszkę lepiej wyglądało ok.gif W spalaniu różnic nie zauważyłem, jeśli były to mało znaczące.

Napisano
  • Autor

> Ale nawet zmieniając szerokość na większą nie będzie dużo lepiej bo profil opony pozostanie nadal

> wysoki i tego nie zmniejszysz.

Jakto nie zmniejsze? 145/80/R13 a 165/70/R13. Przeciez profil mniejszy.

Wiem ze srednica kolo zostaje taka sama, ale opona jest bardziej plaska wiec i sie lepiej jezdzi.

Napisano
  • Autor

Wsumie to juz sie dowiedzialem to co chcialem.

Ostatnie pytanie tylko.

Czy opony 165/70/R13 wejda na seryjne felgi od corsy 1.0 ?

Czy te felgi nie beda zbyt waskie?

Napisano

> Jakto nie zmniejsze? 145/80/R13 a 165/70/R13. Przeciez profil mniejszy.

> Wiem ze srednica kolo zostaje taka sama, ale opona jest bardziej plaska wiec i sie lepiej jezdzi.

Dla tej pierwszej opony profil to 116mm, dla tej drugiej 115.5, gdzież ta gigantyczna różnica? Zastanów się logicznie, zmniejszasz profil ale zwiększasz szerokość - skoro profi to procent szerokości (czyli 145*0.8 i 165*0.7) to stosunek zostaje zachowany. Pamiętaj że grubość bieżnika to 8-8.2mm nowa opona, a przepisy dopuszczają 1.6mm do użytku.

Napisano

Generalnie przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedź.

Napisano
  • Autor

> Generalnie przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedź.

Ale ja rozumiem o czym piszesz.

Chodzi mi o to, ze owszem. Jest roznica i to spora.

Opona o takiej samej wysokosci (bo takie sa opony 145/80 i 165/70) wcale nie musza sie tak samo zachowywac. Na zakretach zdecydowanie lepiej sprawdzi sie opona 165/70 i mniej bedzie sie skladac. Tylko i wylacznie dlatego ze jest szersza

Napisano

No żekłbym że składać się może nawet bardziej. zlosnik.gif Ale i tak zrobisz co chcesz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.