Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd CCS 1.1 SPI a klimatyzacja ?

Featured Replies

Napisano

No właśnie jak ma się sprawa wymiany rozrządy w CCS 1.1 z klimatyzacją? Trzeba zdjąć koło pasowe żeby dostać się do małego kółka i zdjąć z niego pasek ale jest problem bo na tym samym pasku co koło pasowe jest kompresor klimy i chyba napinacz zlosnik.gif, jak to ugryźć ? odkręcić ten napinacz najpierw i potem koło pasowe swobodnie zejdzie? założe potem to koło pasowe i pasek bez problemu ? bez klimatyzacji to prosta sprawa ale pierwszy raz do tego podchodzę więc proszę o rady zlosnik.gif

za niedługo dam foto ok.gif

Napisano

Tez jestem ciekaw bo mnie to czeka prędzej czy później wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tez jestem ciekaw bo mnie to czeka prędzej czy później

Poczekajmy aż kolega melon373 albo ccinek się zjawią zlosnik.gif

Napisano

> Poczekajmy aż kolega melon373 albo ccinek się zjawią

Jestem zlosnik.gif

Miałem nawet przez chwile ccs z klimą ale szczerze to nie pamietam jak to wyglądało. Daj foto ok.gif

Do paska od kompresora był chyba osobny napinacz.

Paski musisz zdjąć, albo (jak się uda) zwal kółko razem z paskami zlosnik.gif

Potem jednak i tak będziesz musiał rozkminić zasadę działania napinaczy żeby to poskładać wink.gif

Napisano
  • Autor

Foto za niedługo wstawię to może coś więcej powiesz, ale chyba nie trzeba nic grzebać przy alternatorze ? Bo chyba silnik trzeba było by opuścić grinser006.gif

Napisano

W cc z klimą są dwa paski klinowe. Jeden jest pomiędzy kółkiem pasowym a kompresorem, natomiast drugi pomiędzy kompresorem a alternatorem i masz do nich dwa napinacze. Aby się dostać do rozrządu będziesz musiał odkręcić napinacz, ściągnąć pasek i dopiero będziesz miał dostęp do rozrządu.

Tyle pamiętam z tego jak mi CCinek naprawiał alternator. Nie pamiętam tylko który pasek na kompresorze jest na wierzchu czy ten co idzie na kółko pasowe czy na alternator.

Napisano

> Foto za niedługo wstawię to może coś więcej powiesz, ale chyba nie trzeba nic grzebać przy

> alternatorze ? Bo chyba silnik trzeba było by opuścić

nie. pozdejmowac paski luzujac napinacze, do napinacza potrzebny jest klucz 15 plaski i dobry imbus niestety nie pamietam rozmiaru ale z 6 czy 8 spineyes.gif

Napisano

Ja mam taki rysunek z epera, może coś pomoże

283592760-paski.jpg

Patrząc na rysunek można stwierdzić że paska pomiędzy altkiem a kompresorem nie musisz ściągać, ale ja bym na twoim miejscu paski klinowe też odrazu wymienił.

Co do rolek napinających to nowe kosztyją coś koło 200-300zł ale jak ma się odrobinę umiejętności to można wymienić w nich same łożyska. Jak są przykręcone same rolki to nie pamiętam ale nie było to jakieś skomplikowane

post-46799-14352507284754_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dsc01718ic.th.jpg

oto fotka, czyli poluzować ten napinacz który tu widać z przodu i odkrećić potem koło pasowe tak? wink.gif , paska nie zmieniał bym ale widać już na nim grzbiety a niech strzeli w drodze na Borki to na holu będę jechał chyba zlosnik.gif

Napisano

> oto fotka, czyli poluzować ten napinacz który tu widać z przodu i odkrećić potem koło pasowe tak?

> , paska nie zmieniał bym ale widać już na nim grzbiety a niech strzeli w drodze na Borki to na

> holu będę jechał chyba

Dobrze mówisz. Odkręć napinacz a następnie koło pasowe.

Napisano
  • Autor
ok.gif, rozumiem że bez odkręcenia tego napinacza nie da się tego zrobić? zlosnik.gif
Napisano

> , rozumiem że bez odkręcenia tego napinacza nie da się tego zrobić?

da sie, jak odkrecisz kolo pasowe to odskoczy. Ja tak odkrecam tylko bez klimy i nawet nie naciagam paska tylko spowrotem naciagam to kolo i tyle

Napisano

Możesz zrobić tak jak mówi Wojtala czyli spróbować ściągnąć bez odkręcania napinacza a później założyć tym samym sposobem. Ściągniesz je w ten sposób bezproblemowo tylko później z założeniem możesz mieć problemy ale jak nie będzie się chciało naciągnąć to odkręcisz poprostu napinacz.

Napisano

Jak będziesz już miał wszystko rozebrane to sprawdź w jakim stanie są napinacze. U mnie w jednym napinaczu huczało już łożysko. Nie kupowałam jednak nowego napinacza tylko dałam stary do wybicia i wsadzenia nowego łożyska.

Napisano
  • Autor

Tak też zrobię Marcin zlosnik.gif A łożysk żadnych kupował i tak nie będę bo nie ma na to kasy shocked.gif Dzięki wszystkim za porady, dam znać co zdziałałem ok.gif

Napisano

> Tak też zrobię Marcin

To akurat ja do Ciebie napisałam chaja.gifwpysk.gif

Czuje się obrażona angryfire.gif

Napisano
  • Autor

to tyczyło się do wypowiedzi cinka , a te łożyska podciągnąłem pod jeden post zlosnik.gifgrinser006.gif526.gif526.gif526.gif526.gif001.gifzlosnik.gif

Napisano

> to tyczyło się do wypowiedzi cinka , a te łożyska podciągnąłem pod jeden post

Masz szczęście 270751858-jezyk.gif Przeprosiny przyjęte zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Masz szczęście Przeprosiny przyjęte

Na Borkach może być love_4.gif resztę szczegółów na priv grinser006.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.