Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Almera Tino

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie dot.tego modelu autka,,które zamierzam zakupić.Proszę o opinie jak się ono sprawuje.

Napisano

> Witam

> Mam pytanie dot.tego modelu autka,,które zamierzam zakupić.Proszę o opinie jak się ono sprawuje.

Moze sprecyzuj chociaz o jakis silnik Ci chodzi?

Beznyna czy diesel.

A tak w ogole to lepiej poszukaj na forum Nissana:

NISSAN FORUM

Nie trzeba sie chyba logowac zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Mam pytanie dot.tego modelu autka,,które zamierzam zakupić.Proszę o opinie jak się ono sprawuje.

diesle sa niezbyt udane, pozatym fajne auto ok.gif

Napisano

Miałem Tino 1.8 Accenta z 2003 roku (ten po lifcie z telewizorem). Przejechałem nim 97 tys.

Zacznijmy od minusów:

technologiczny feler, rdzewiały wszystkie drzwi od wewnętrznej strony dół tzw felc - powierzchnia drzwi przylegająca do uszczelki. Robili to na gwarancji, po dwóch latach znowu wyszła ruda na tylnich drzwiach.

Pozostałe blachy poszycia wolne od rdzy po 6 latach exploatacji. Podwozie dobrze zabezpieczone.

Wnętrze:

plastiki twarde, łatwo zarysować.

kiepski materiał tapicerki.

tandetny materiał wykładziny podłogowej.

Tapicerka, wykładzina podłogowa, kierownica najszybciej poddają się upływowi czasu.

Chaczy trójka w skrzyni biegów, podobnie jak w wielu fordach

Silnik brał na 10-15 tys 1 litr oleju, od nowości.

Kierownica wykonana z tandetnego materiału, już przy przebiego ok 60 tys była miejscami wytarta.

Blachy bardzo cienkie, przód bardzo delikatny (brak wzmocnień)

Bardzo drogie przeglądy w ASO.

Spalanie :

miasto 9-10l

trasa 7,6-8l

Plusy.

pancerne zawieszenie - nic nie wymieniałem

tanie części exploatacyjne

prosta konstrukcja, dużo można zrobić samemu, łatwy dostęp.

przez 97 tys nic się nie zepsuło, tylko obsługa exploatacyjna.

Silnik 1.8 nic specjalnego, polecałbym 2 litry na pewno będzie palił tyle samo a osiągi lepsze.

Jako nowy drugi raz nie kupiłbym jako uzywany tak ale z silnikiem 2 litry benzyna. Diesla nie znam, ale kolega ma w Almerze diesla i jest zadowolony.

Jeżeli będą jakieś pytania służę pomocą.

Pozdrawiam

M.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> diesle sa niezbyt udane

na jakiej podstawie taka opinia? Moim zdaniem diesel, którego użytkuję jest OK. Przejechałem nim w ciągu 5 lat 80 tys km bez większych problemów. Małe problemy z elektryką (ponoć zdarzają się we wszystkich Almerach niezależnie od silnika) - na szczęście już rozwiązane. Z innych spraw - poci się olejem okolica turbiny ale nie powoduje to dużych ubytków oleju i nie muszę dolewać miedzy wymianami. Poza tym jeżdżę bezproblemowo, naprawdę, przez te 5 lat wydałem na to auto niewiele więcej ponad zwykłe koszty eksploatacyjne (czyli oleje, filtry, klocki przód i tył, tarcze tył, siłownik tylnej klapy).

> pozatym fajne auto

ok.gif

Napisano

> Witam

miałem 1.8 `01 przez ok 2 lata, do tej pory bardzo miło wspominam, fajnie wysoko się siedzi, dobra widoczność, bardzo pakowny, fajny bajer to trzy oddzielne fotele z tyłu, które można wyjmować, przesuwać itp. bardzo dużo schowków, poza standardowymi - szuflady pod przednimi fotelami, z tyłu pod fotelami dodatkowe dwa i dwa pod nogami tylnych pasażerów. Silnik 1.8 osiągi bez rewelacji, ale wystarczajacy, palił w mieście ok 8l.

Aha, silniki 1.8 lubiły łykac olej.

Napisano

oczywiscie, ale silniki te potrafia takze zrobic spustoszenie w kieszeni, jak sie psuja to konkretnie skromny.gif

Napisano

> oczywiscie, ale silniki te potrafia takze zrobic spustoszenie w kieszeni, jak sie psuja to

> konkretnie

A to nie są dCI z Reno?

Napisano

> A to nie są dCI z Reno?

1,5 i 1,9 dci sa Renault. Nie wiem dokladnie czy one wystepowaly w Tino bo sie nim nie interesowalem.

Silnik 2,2di czy 2,2 dci jest silnikiem Nissana.

Napisano

> oczywiscie, ale silniki te potrafia takze zrobic spustoszenie w kieszeni, jak sie psuja to

> konkretnie

A co takiego konkretnie w nich sie psuje, co by je mialo dyskwalifikowac?

Jedynie chyba jest tam pompa VP44, ale ja sie regeneruje juz ponizej 2tys, wiec dramatu nie ma...

Z reszta ta pompa pada tak samo rowniez w Oplach, Fordach, Saabach...

Z reszta najczesciej to sie dzieje w nowkach, sztukach od dziadka z przebiegiem 150tys sick.gif

Napisano

> A co takiego konkretnie w nich sie psuje, co by je mialo dyskwalifikowac?

> Jedynie chyba jest tam pompa VP44, ale ja sie regeneruje juz ponizej 2tys, wiec dramatu nie ma...

> Z reszta ta pompa pada tak samo rowniez w Oplach, Fordach, Saabach...

> Z reszta najczesciej to sie dzieje w nowkach, sztukach od dziadka z przebiegiem 150tys

koles bajki opowiada...

pomieszal wszystko z renault...

Napisano

> koles bajki opowiada...

> pomieszal wszystko z renault...

słuchaj "koleś" widze ze Ci bardzo zalezy na udowodnieniu ze 2,2 to dobry silnik, dobrze zyj sobie w tym przekonaniu, dzieki takim jak Ty mam prace hehe.gif

Napisano

> słuchaj "koleś" widze ze Ci bardzo zalezy na udowodnieniu ze 2,2 to dobry silnik, dobrze zyj sobie

> w tym przekonaniu, dzieki takim jak Ty mam prace

A mozesz rzeczowo odpowiedziec, co jest zlego z tym silnikiem?

Bo mnie tez straszyli 1,9dci a moj obecnie ma 230 tys i jakos jezdzi smile.gif

Tylko olej zmieniam co 15tys zamiast co 30, bo to uwazam za przesade...

Napisano

> słuchaj "koleś" widze ze Ci bardzo zalezy na udowodnieniu ze 2,2 to dobry silnik,

2.2 renault to nie-dobry silnik

>dobrze zyj sobie

nie ludz sie- dzieki takim jak jak nie masz pracy 270751858-jezyk.gif

dzieki takim co kupuja 1.9 albo 2.2 renault - jak najbardziej biglaugh.gif

Napisano

> ... na udowodnieniu ze 2,2 to dobry silnik, dobrze zyj sobie

jeśli chodzi o moje auto to póki co (odpukać) warsztaty samochodowe nie zarobiły przez te 5 lat na nim wiele. Mój brat był właścicielem Espasa 2.2 dci (bodajże przez rok), i na nim mechanicy zarobili trochę więcej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.