Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie na kierownicy

Featured Replies

Napisano

Po zimie i po swapie na 1.2 zauważyłem że przy przyśpieszaniu mam dosyć duże bicie na kierownicy,

które nasila się wraz ze wzrostem prędkości.

Jest to o tyle dziwne, że występuje ono przy dodawaniu gazu i od prędkości 70 km/h zaczyna być zauważalne.

Jak np dodam gazu i potem odpuszczę to bicie znacznie ustaje, ale juz przy prędkości 140 km/h jkest dosyć mocne i nawet na luzie słabnie ale mało.

Ostatnio wymieniałem lewy przegub, czy może to być wina prawego? A może wyważenie kół? Tylko dlaczego ustaje jak odpuszczam gaz lub wrzucam na luz?

Napisano

> Po zimie i po swapie na 1.2 zauważyłem że przy przyśpieszaniu mam dosyć duże bicie na kierownicy,

> które nasila się wraz ze wzrostem prędkości.

> Jest to o tyle dziwne, że występuje ono przy dodawaniu gazu i od prędkości 70 km/h zaczyna być

> zauważalne.

> Jak np dodam gazu i potem odpuszczę to bicie znacznie ustaje, ale juz przy prędkości 140 km/h jkest

> dosyć mocne i nawet na luzie słabnie ale mało.

> Ostatnio wymieniałem lewy przegub, czy może to być wina prawego? A może wyważenie kół? Tylko

> dlaczego ustaje jak odpuszczam gaz lub wrzucam na luz?

Miałem podobnie i obstawiam drugi przegub.

Napisano
  • Autor

Ktoś jeszcze ma jakies pomysły?

Napisano

> Po zimie i po swapie na 1.2 zauważyłem że przy przyśpieszaniu mam dosyć duże bicie na kierownicy,

> które nasila się wraz ze wzrostem prędkości.

> Jest to o tyle dziwne, że występuje ono przy dodawaniu gazu i od prędkości 70 km/h zaczyna być

> zauważalne.

> Jak np dodam gazu i potem odpuszczę to bicie znacznie ustaje, ale juz przy prędkości 140 km/h jkest

> dosyć mocne i nawet na luzie słabnie ale mało.

> Ostatnio wymieniałem lewy przegub, czy może to być wina prawego? A może wyważenie kół? Tylko

> dlaczego ustaje jak odpuszczam gaz lub wrzucam na luz?

sprawdz odwaznik czy dobrze ustawiony na prawej polosi

Napisano

> Ktoś jeszcze ma jakies pomysły?

Przeżyłem to w Punto - winne byłe "wybite" opony.

na wyważarce wszystko było cacy, ale pies był pogrzebany w oponie pracującej pod normalnym obciążeniem.

Oczywiście dojście do rozwiązania kosztowało mnie wymianę obu przegubów zewnętrznych (niepotrzebnie).

Na początek zapodaj jakieś pewne koła na przód i sprawdź.

Opisałem moj przypadek jakiś czs temu na CM.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> sprawdz odwaznik czy dobrze ustawiony na prawej polosi

Odważnik nie był ruszany, czy po zimie mógł się przestawić? Jeśli tak to jak to sprawdzić?

Co do Opon to miałem zamiar pozmieniać.

Edit: Słyszałem i tez ostatnio wyczytałem ze na prawej półosi jest masa wyważająca tylko po to aby obie półosie miały tą samą wagę, a nie po to aby nie było drgań.

Chyba obstawie przegub, jeśłi po zamianie kół będzie to samo.

Napisano

może być to również łożysko w piaście zlosnik.gif

miałem podobnie, wszystkie znaki na niebie wskazywały przegub, lecz po wymianie dalej biło.... i okazało się że łożysko powiedziało nara grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> może być to również łożysko w piaście

> miałem podobnie, wszystkie znaki na niebie wskazywały przegub, lecz po wymianie dalej biło.... i

> okazało się że łożysko powiedziało nara

Hmm, wiesz co, mam jeszcze taki problem ze na bruku mi stuka prawe koło, jak sprawdzić łożysko?

Napisano
  • Autor

Macie jakies pomysly jeszcze? Bo doczytalem się ze przy przyśpieszaniu jak bije to moze być to przegub wewnętrzny jeszcze, jak to wogóle posprawdzać? I jesli wewnętrzny to czy spuszczać caly olej przy wymianie czy tylko odkrecać osłonę i niech spłynie do jej poziomu a potem dolać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.