Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

na co uważac przy kupnie Berlingo

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów

Noszę się z zamiarem zakupu tego pięknego i wielofunkcyjnego auta.

Pragnę Was- drodzy przyjaciele - zapytać - Na co należy zwracać uwagę przy zakupie tego auta? Na pewno będzie to silnik 1,4 na LPG.

Myślę od II wersji po 2002 roku.

Pozdrawiam

Napisano

Zobacz czy tylne koła nie stoją tak / \ czy nie jest jakiś strasznie zajeżdżony i czy ma odpowiednia instalację lpg ok.gif

Napisano

> Zobacz czy tylne koła nie stoją tak / \

To nie jest zaden wykladnik. Jesli auto jezdzi to belka musi pracowac. Na naszych drogach 100-130kkm i belka do regeneracji.

> czy nie jest jakiś strasznie zajeżdżony i czy ma odpowiednia instalację lpg

Wszystko zalezy jaka kasa na to jest i do czego auto ma sluzyc (ile km chcesz nim robic rocznie).

Czasem dobrze sie zastanowic czy nie lepiej poszukac jakiegos Diesel-ka zamiast Pb + LPG.

Regeneracja belki to 700zl i masz gwarancje na nastepne 100kkm.

Oczywiscie zdrowe ogladanie auta najlepiej z kilkoma osobami i obowiazkowa jazda probna.

Napisano

> To nie jest zaden wykladnik. Jesli auto jezdzi to belka musi pracowac. Na naszych drogach

> 100-130kkm i belka do regeneracji.

Jest wykladnik padnietej belki czyli mozna sie potargowac itp 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To nie jest zaden wykladnik. Jesli auto jezdzi to belka musi pracowac. Na naszych drogach

> 100-130kkm i belka do regeneracji.

w żadnym partnerze (a na prawdę miałem ich ok 10, jak nie więcej) w firmie pomimo:

- przebiegów w okolicach 200 kkm

- serwisowania w ASO

- jazdy po polskich (naszych drogach) drogach

belki nie robiłem, nawet pomimo że jak na nie patrzysz z tyłu to masz wrażenie że koła stoją / \ to nic nie stuka nic nie puka auto prowadzi się dobrze

jedyne belki które robiłem to były w P 206 - 2x i auta o przebiegu w okolicach 100kkm

Napisano
  • Autor

> Zobacz czy tylne koła nie stoją tak / \ czy nie jest jakiś strasznie zajeżdżony i czy ma

> odpowiednia instalację lpg

Dzięki

Rozumiem że newralgicznym miejsce jest tylna belka ?

Hmmmmmmmmm

OK

Co do mojego użytkowania to jestem zdecydowany na LPG ponieważ moja jazda to zdecydowanie miasto. 90% miasto i do tego często z małą przyczepką.

Ale raz na rok wyjazd na morze z kempingówką. Na szczęście mamy Niewiadówke - a więc do ciągnięcia nieduży ciężar. ok.gif

Ps. No właśnie jak rozpoznać że to jest sekwenscja ( LPG ) a nie jakaś zwykła podciśnieniowa ?

Napisano
  • Autor

> w żadnym partnerze (a na prawdę miałem ich ok 10, jak nie więcej) w firmie pomimo:

> - przebiegów w okolicach 200 kkm

> - serwisowania w ASO

> - jazdy po polskich (naszych drogach) drogach

> belki nie robiłem, nawet pomimo że jak na nie patrzysz z tyłu to masz wrażenie że koła stoją / \ to

> nic nie stuka nic nie puka auto prowadzi się dobrze

> jedyne belki które robiłem to były w P 206 - 2x i auta o przebiegu w okolicach 100kkm

koszt naprawy belki :

http://moto.allegro.pl/item986091697_tylna_belka_os_citroen_saxo_xsara_berlingo.html

albo

http://moto.allegro.pl/item973969924_tylna_belka_citroen_berlingo_xsara_saxo_ax_zx.html

w czym różnica ? ( oprócz ceny)

Napisano

> koszt naprawy belki :

> http://moto.allegro.pl/item986091697_tylna_belka_os_citroen_saxo_xsara_berlingo.html

> albo

> http://moto.allegro.pl/item973969924_tylna_belka_citroen_berlingo_xsara_saxo_ax_zx.html

> w czym różnica ? ( oprócz ceny)

Wszystko zalezy od tego w jakim stanie oddajesz belke do regeneracji... jesli jest juz dobrze wyjechana i dawno nie bylo lozysk igielkowych i nastapilo wytarcie konstrukcji belki to jej naprawa bedzie drozsza. Kompletna regeneracja razem z wymiana amorow poduszek pod belka itd kosztowala mnie ponad 1000 zlotych kilka lat temu. Poza tym jak odpowiednio wczesnie zauwazysz symptomy zuzycia lozysk i skorzystasz z zestawu naprawczego koszt to bedzie wlasnie jakies 300 ...

Ogolnie w pratnerku robilem belke jak auto mialo 170 kkm niestety bylo juz nieco za pozno stad i koszt wiekszy...

A co do Partnera/Berlingo z 1.4 benzyna i jeszcze LPG to bedzie co najmniej lekkie nieporozumienie...

Juz lepiej jakbys go kupil z niezniszczalnym 1.9 DW8B...

pozdr.

M.

Napisano

> w czym różnica ? ( oprócz ceny)

Przepraszam ale niewierze w regeneracje belki za 300zl yikes.gif no chyba ze daja cos gratis hehe.gif

Koszt lozyska SKF to ~70zl , koszt czopa to ~60zl x2 daje nam prawie koszt 300zl wiec za free tego nie robia.

Polecam Antalex. Pojechalem tam z polecenia i kolejne auto tez tam pojedzie na regeneracje belki.

EOT!

> Juz lepiej jakbys go kupil z niezniszczalnym 1.9 DW8B...

Wlasnie o tym myslalem piszac o Diesel-q smile.gif Silnik prosty a jego prostota jest rewelacyjna.

Napisano
  • Autor

> Wlasnie o tym myslalem piszac o Diesel-q Silnik prosty a jego prostota jest rewelacyjna.

Mam trochę alergię co do diesli

Wszystkie ( oczywiście oprócz malucha) moje auta były zagazowane.

Bardzo krótkie dystanse ( jazda miejska) - raczej skłaniają do LPG niz do ropy. No i te problemy z Dieslem w zimowe poranki....

Napisano

> Polecam Antalex. Pojechalem tam z polecenia i kolejne auto tez tam pojedzie na regeneracje belki.

jakoś nigdy nie zdarzyło mi się regenerować belki

i tak się zastanawiam

czy regeneracja belki to jakaś forma prestiżu?

widzę że kolega ma regeneracje we krwi hehe.gif

Napisano

> jakoś nigdy nie zdarzyło mi się regenerować belki

Jednym auto sluzy do jezdzenia i pracy a inni poprostu sie na nie lubia patrzec i sa przez to auto wyprowadzani na spacer hahaha.gif Naleze do 1-szej grupy 270751858-jezyk.gif

> i tak się zastanawiam

> czy regeneracja belki to jakaś forma prestiżu?

> widzę że kolega ma regeneracje we krwi

Ale nie obrazasz mnie prawda ? hehe.gif

W sumie w tej glupocie cos ja napisal jest troche prawdy.

Zregenerowana belka to prestiz. Tobie ow belka wystarcza na 10 albo i wiecej lat mnie niestety nie. 2-3 max

offtopic.gif

Napisano

> Jednym auto sluzy do jezdzenia i pracy a inni poprostu sie na nie lubia patrzec i sa przez to auto

> wyprowadzani na spacer Naleze do 1-szej grupy

> Ale nie obrazasz mnie prawda ?

> W sumie w tej glupocie cos ja napisal jest troche prawdy.

> Zregenerowana belka to prestiz. Tobie ow belka wystarcza na 10 albo i wiecej lat mnie niestety nie.

> 2-3 max

to co ty robisz z tą belką... icon_eek.gif

Napisano

> Przepraszam ale niewierze w regeneracje belki za 300zl

Za 300 to koszt zestawu naprawczego bez robocizny o ile dobrze pamietam... smile.gif

> Wlasnie o tym myslalem piszac o Diesel-q Silnik prosty a jego prostota jest rewelacyjna.

o to to smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Mam trochę alergię co do diesli

Akurat ten silniko ile jest prawidlowo serwisowany nie sprawia zadnychproblemow. Gorzej jak trafi sie na mechanika filozofa, ktoremu na dodatek sie nie chce... ale to dotyczy kazdego silnika...

> Bardzo krótkie dystanse ( jazda miejska) - raczej skłaniają do LPG niz do ropy.

To akurat rozumiem ale w tych warunkach pracy kazdy nierozgrzany silnik swoje zezrec musi i benzyna plus diesel bedzie sie sprawowal lepiej.

>No i te problemy z

> Dieslem w zimowe poranki....

jakas herezja smile.gif patrz wyzej prawidlowo serwisowany i utrzymany bez problemu zapala przy -30...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Akurat ten silniko ile jest prawidlowo serwisowany nie sprawia zadnychproblemow. Gorzej jak trafi

> sie na mechanika filozofa, ktoremu na dodatek sie nie chce... ale to dotyczy kazdego

> silnika...

> To akurat rozumiem ale w tych warunkach pracy kazdy nierozgrzany silnik swoje zezrec musi i benzyna

> plus diesel bedzie sie sprawowal lepiej.

> jakas herezja patrz wyzej prawidlowo serwisowany i utrzymany bez problemu zapala przy -30...

> pozdr.

> M.

czyli wypadało by sięodważyć i w końcu zakupic pierwszego w zyciu dieselka?

Napisano

> czyli wypadało by sięodważyć i w końcu zakupic pierwszego w zyciu dieselka?

Zwlaszcza, ze ten wolnossacy w berlingo/partner to bardzo trwala jednostka jesli tylko bedzie serwisowana to bedzie bardzo dlugo sluzyc...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.