Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór Francuza

Featured Replies

Napisano

Jako, że poważnie rozważam kupno czegoś bardziej rodzinnego, to uderzam do Was, drodzy użytkownicy z prośbą o wszelkie porady, przestrogi i uwagi w temacie aut wymienionych poniżej.

Obiekty westchnień z_lol1.gif

1.) Citroen Xsara Picasso 1,6 HDi lub 2,0 HDi (ze wskazaniem na wersję 110 KM).

2.) Pug 307 SW 1,6 HDi lub 2,0 HDi (ze wskazaniem na wersję 110 KM).

3.) Renault Megane Scenic I phase II 1,9 dCi (tylko w opcji ostatnich edycji z jak najlepszym wyposażeniem)

Do trzech razy sztuka, więc i kolejne auto może być na "F" wink.gif

Czekam na odradzanie zlosnik.gif

Napisano

> Jako, że poważnie rozważam kupno czegoś bardziej rodzinnego, to uderzam do Was, drodzy użytkownicy

> z prośbą o wszelkie porady, przestrogi i uwagi w temacie aut wymienionych poniżej.

> Obiekty westchnień

> 1.) Citroen Xsara Picasso 1,6 HDi lub 2,0 HDi (ze wskazaniem na wersję 110 KM).

> 2.) Pug 307 SW 1,6 HDi lub 2,0 HDi (ze wskazaniem na wersję 110 KM).

Ja kupiłem 307, ale hatchbacka. Po 306 Ph2 i Lagunie 1 Ph1 mam zaufanie do franc.

Tyle, że ja z premedytacją szukałem 2.0HDi w wersji 90KM i taką znalazłem.

Premedytacja wynikła z większości jazdy po mieście - wersja 90KM nie ma dwóch rzeczy, które mogłyby mnie wkurzać - dwumasowego koła zamachowego i filtra FAP. A spokojnie się chipuje ze standardowych 90KM i 205Nm na 110-115KM i 250-265Nm, bez żadnej szkody dla silnika czy przeniesienia napędu.

Nie chcę demonizować wymienionych elementów, bo tragedii nie ma. Ale faktem jest, że filtr FAP potrzebuje regularnie dostać w palnik (czyt. przegonić auto na dłuższym odcinku z lekka dając mu buta), zaś dwumasa używana w mieście, czytaj: narażona na częstsze zmiany obrotów i dynamiki pada szybciej. Dla wersji 110KM jest wprawdzie zamiennik Valeo (i chyba też LUK) ze sztywnym kołem (montuje się to zamiast dwumasy), ale koszt to ~1200-1500zł + sama wymiana. Jest to dość dobre rozwiązanie sugerowane przez sam koncern PSA, a nie bylejaka proteza (jak twierdzą niektórzy), ale niestety wymaga wyłożenia niemałej gotówki.

To tylko takie moje skromne spostrzeżenia w tym temacie.

Pozdrawiam

Napisano

> 1.) Citroen Xsara Picasso 1,6 HDi lub 2,0 HDi (ze wskazaniem na wersję 110 KM).

2.0 HDI 90 KM plus chip smile.gif a dlaczego to juz opisal kolega pierwszy odpowiadajac na Twoje pytanie.

pozdr.

M.

Napisano

Chcesz na minispocie oglądnąć Scenica w opcji ostatnich edycji z jak najlepszym wyposażeniem ? cfaniaczek.gif

Napisano

Miałem p307 hathbacka 1.4HDI. Złego słowa o tym samochodzie nie powiem:) O silniku się nie będę rozpisywał bo takiego nie chcesz, powiem tylko że spalanie 4.5l jest dobrym argumentem za tym silnikiem;p Jako rodzinne auto jest bardzo dobry. Dużo schowków, sporo miejsca, bardzo wygodny nawet w dalekich trasach. U mnie był też klimatyzowany schowek co przy rodzinnych podróżach się przydaje. Zawieszenie jest miękkie i wygodne a i w zakrętach dobrze się trzyma. Osobiście bardzo polecam to auto.

Napisano

4) Stilo MW 1,9 JTD minimum 115KM, a najlepiej to 140 lub 150KM ok.gif

Napisano
  • Autor

> 2.0 HDI 90 KM plus chip a dlaczego to juz opisal kolega pierwszy odpowiadajac na Twoje pytanie.

> pozdr.

> M.

Tak też chyba zmienię zdanie i pójdę w kierunku tych 90 KM smile.gif

Napisano
  • Autor

> Chcesz na minispocie oglądnąć Scenica w opcji ostatnich edycji z jak najlepszym wyposażeniem ?

Jak najbardziej - w weekend?

Napisano
  • Autor

> 4) Stilo MW 1,9 JTD minimum 115KM, a najlepiej to 140 lub 150KM

Żona nie chce więcej Fiatów rotfl.gif

Napisano

> Tak też chyba zmienię zdanie i pójdę w kierunku tych 90 KM

2.0 HDI to staroć, dużo pali i brzmi jak traktor. Nie ma nawet co porównywać tych silników. 1.6 HDI ( ale szukaj 110KM ) to zdecydowanie lepszy wybór.

Napisano
  • Autor

> 2.0 HDI to staroć, dużo pali i brzmi jak traktor. Nie ma nawet co porównywać tych silników. 1.6 HDI

> ( ale szukaj 110KM ) to zdecydowanie lepszy wybór.

Też się początkowo skłaniałem ku Picasso lub 307 z 1,6, ale wszystko zależy od funduszy. Napewno ma być diesel.

Napisano

ja nie ufam w technologie citroena... mam złe wspomnienia co do fabrycznie nowego... no.gif

z proponowanych 307 HDI wydaje się ciekawym i ładnym samochodem ok.gif

Napisano

> 2.0 HDI to staroć, dużo pali i brzmi jak traktor. Nie ma nawet co porównywać tych silników. 1.6 HDI

> ( ale szukaj 110KM ) to zdecydowanie lepszy wybór.

staroc-tak,ale to raczej jego plus(90KM),brak dwumasów,depeefow ,zmiennych geometri itp.

duzo pali hehe.gif-goofno prawda

brzmi jak traktor-bo to diesel hmm.gif

Napisano

> staroc-tak,ale to raczej jego plus(90KM),brak dwumasów,depeefow ,zmiennych geometri itp.

> duzo pali -goofno prawda

> brzmi jak traktor-bo to diesel

zgadzam sie ok.gif

jesli przerazaja Cie te dwumasy, dpf itd to polecam. O wiele mniej rzeczy, ktore moga sie posypac grinser006.gif

Napisano

tez myslałem o takich lecz wybor padł na partnera

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.