Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto na gwarancji i po raz 5 naprawa tej samej usterki...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Moj Leon coś pechowy jest bo juz po raz piąty udaje się do ASO w celu usunięcia tej samej usterki.

Problemem są jakieś dziwne trzeszczenio- jęczenia podczas wciskania i puszczania pedału sprzęgła, które pojawiają sie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów ( jak silnik jest zimny i jadę krótki dystans jest ok.gif ). Serwis mymieniał już pompę wysprzęglika, coś tam smarowali i Bóg wie co jeszcze tam grzebali... ale efekt tych napraw jest krótkotrwały( 3-4 miesiące i znowu zaczyna hałasować ).

Rozmawiałem z kilkoma mechanikami poza ASO, i każdy z nich obstawiał uszkodzony docisk sprzęgła. Za miesiąc kończy mi się gwarancja i znowu trzeszczy, panowie w ASO ponownie stwierdzili że to pompa wysprzęglika sciana.gifoslabiony.gif .Na moją sugestię, że przecież już była kiedyś wymieniana i nie przyniosło to spodziewanego rezultatu, stwierdzili że to może być jedynie to, a jak się okaże że wymiana nie pomoże to bedziemy się poźniej martwić ( tylko ze mi się gwarancja kończy ). Pewnie znowu coś tam doraźnie nasmarują, wpiszą że wymienili pompę wysprzęglika a odgłosy wrócą po raz szósty za kilka miesięcy, ale juz po gwarancji.... angryfire.gif

Nie wiem czy nie potrafią skrzyni biegów wyjąć żeby wymienić kompletne sprzęgło, czy po prostu w ch.. grają i nie będą narażać się na koszty wymiany sprzęgła.

Jak tą sprawą dalej pokierować, bo został mi już tylko miesiąc gwarancji. Przyjadę po odbiór auta, pojeżdżę i będzie pewnie ok.gif ale na jak długo ?

Zna ktoś jakieś procedury którymi się kierują ASO, można ich czymś postraszyć lub gdzieś się poskarżyć ?

Napisano

> Zna ktoś jakieś procedury którymi się kierują ASO, można ich czymś postraszyć lub gdzieś się

> poskarżyć ?

Miałem podobny problem w fabii, wymienili wysprzęglik i temat ucichł...

niefartownie, bo najpierw obstawili docisk sprzęgła, który też wymienili na gwarancji z całym sprzęgłem...

na drugi dzień pedał jak szurał tak szurał...

Także obstawiam wysprzęglik waytogo.gif

edit: cytat wink.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem podobny problem w fabii, wymienili wysprzęglik i temat ucichł...

> niefartownie, bo najpierw obstawili docisk sprzęgła, który też wymienili na gwarancji z całym

> sprzęgłem...

> na drugi dzień pedał jak szurał tak szurał...

> Także obstawiam wysprzęglik

hmm.gif ale wysprzęglik już raz wymianiali + smarowanie wszystkiego dookoła pewnie, i pomogło na 4 miesiąca aż smar się pewnie gdzieś tam wytarł i znowu zaczeło kwiczęć i jęczeć no.gif( ostatni jak jeździłem w dużej ulewie to też była cisza ).

Napisano

Miałem ten sam problem (tez fabia jak kolega wyżej). Sprawa rozwiązana na gwarancji i problem nie wrócił.

U mnie zaczynało trzeszczeć przy naciskaniu sprzęgła po przejechaniu 15 - 20km i pedał lekko twardniał.

Na początku smarowali, później wymienili wysprzęglik ... bez efektu. W końcu po wymianie łożyska łapy wyciskowej sprzęgła ucichło na dobre smile.gif

Napisano

Boruch, zlituj się. Zacytuj jak człowiek... pad.gif

mar00ha

Napisano

> Jak tą sprawą dalej pokierować, bo został mi już tylko miesiąc gwarancji. Przyjadę po odbiór

> auta, pojeżdżę i będzie pewnie ale na jak długo ?

Zadbaj o odpowiedni wpis w książce serwisowej (tj. faktyczny opis usterki, np. "trzeszczenie w trakcie wciskania sprzęgła"). Termin będzie biegł od daty naprawy.

Napisano

Co prawda w Fiacie mialem przygode ale jednak.... konczyla sie gwarancja a auto jak zimne to zawsz gaslo po pierwszym porannym odpleniu. Wymienili mnostwo czujnikow i innych czesci. Tak mijaly miesiace, gwarancja sie konczyla. Dla salonu w ktorym kupilem auto, zaproponowalem sprawe w sadzie, o obiezenie wartosci auta, gdyz juz w momencie wyjechania z salonu auto zgaslo. Chcialem zwortu czesci pieniedzy za te niepelnowartosciowe auto.

Salon, ktory tez ma serwis, zadzwonil natychmiast do fabryki Fiata w Polsce, tam przyznali ze takie felerne auta sie trafiaja....

Tydzien pozniej przyslali do serwisu: scalak do komputera silnika, silikon do ponownego zamkniecia komputera oraz jakies papierki. Auto po tej wymianie nareszcie przestalo rano gasnac...

Napisano
  • Autor

> Zadbaj o odpowiedni wpis w książce serwisowej (tj. faktyczny opis usterki, np. "trzeszczenie w

> trakcie wciskania sprzęgła"). Termin będzie biegł od daty naprawy.

jaki termin ?

Napisano

> Zna ktoś jakieś procedury którymi się kierują ASO, można ich czymś postraszyć lub gdzieś się

> poskarżyć ?

Postraszyć to se możesz :-)

Troszeczkę zmodyfikuję to, co powiedzieli koledzy.

Pojedź do serwisu PRZED upływem gwarancji i zgłoś OBJAW - trzeszczy w takiej to a takiej sytuacji.

Poproś, żeby DOKŁADNIE TO wpisali w zleceniu i dali Ci do łapy kopię tegoż zlecenia, dokładnie opisaną i obstemplowaną.

W-razie-gdyby-co masz białko, że problem wystąpił i był zgłoszony PRZED upływem gwarancji.

W podobny sposób "załatwiłem" Volvo Auto, które było głuche na specyficzną pracę sprzęgła (a tu gwaranc na sprzęgło = max 60 kkm i BARDZO (!) rygorystycznie przestrzegany) no i przy 65 kkm wreszcie usłyszeli to co ja słyszałem już przy 50 kkm :-) i skończyło się naprawą gwarancyjną - klient zgłosił sprawę przed upływem gwarancji.

ALEEEE - nie oznacza to, że automatycznie łykną ten temat.

Jest to tzw działanie z ostrożności procesowej :-)

Napisano
  • Autor

> Zgłoś usterkę w ASO i zrób sobie kopię zlecenia.

> Gdy nie naprawią napisz do importera/oficjalnego przedstawiciela Seata.

Problem polega na tym, ze ASO potrafi usunąć usteke na krótki czas, ale to pozwoli żeby spokojnie wszystko działało jak należy do końca gwarancji. Gwarancja się skończy i za jakiś czas po raz szósty zacznie znowu skrzypieć i co wtedy ????

Napisano
  • Autor

Zdaje sobie sprawę że straszyć to mogę ich jedynie kbk AK 47 uzbroj_zlo.gif

Jest jeszcze taki myk, że ustekę ( nawet taką której ine ma ) to ja sobie mogę zgłosić, ale przy odbiorze auta z serwisu musze podpisać papier że tej usterki już nie ma smile.gif

Napisano

> Problem polega na tym, ze ASO potrafi usunąć usteke na krótki czas, ale to pozwoli żeby spokojnie

> wszystko działało jak należy do końca gwarancji. Gwarancja się skończy i za jakiś czas po raz

> szósty zacznie znowu skrzypieć i co wtedy ????

ASO samo nie podejmie decyzji o wymianie. Napisz do importera.

Chevrolet w takich przypadkach zlecal udanie się do wskazanego ASO i to dokonywało wymiany na ich polecenie.

Napisano
  • Autor

> Miałem ten sam problem (tez fabia jak kolega wyżej). Sprawa rozwiązana na gwarancji i problem nie

> wrócił.

> U mnie zaczynało trzeszczeć przy naciskaniu sprzęgła po przejechaniu 15 - 20km i pedał lekko

> twardniał.

> Na początku smarowali, później wymienili wysprzęglik ... bez efektu. W końcu po wymianie łożyska

> łapy wyciskowej sprzęgła ucichło na dobre

Oooo... i widzisz, to może być też przyczyną u mnie. Jednak ASO z uporem maniaka będzie się trzymać teorii wysprzęglikowej plus smarowanie tego prowadzenie łożyska... i na miesiąc, dwa mają klienta z głowy angryfire.gif

Napisano

Powiem Ci tyle w ASO WV Audi pracują same debile angryfire.gif

a wiem co piszę bo miałem do czynienia z wieloma ASO Audi sciana.gif

Mi po ostatniej wizycie w ASO i po niepotrzebnej wymianie dwumasy nawet nie podpięli pod komputer żeby sprawdzić czy wszystko po naprawie OK. angryfire.gif

Efekt był taki że oddali mi auto jeżdżące w trybie awaryjnym (zmulone jechało jak by miało połowe mocy niż ma) ponieważ nie podpieli czujnika ciśnienia doładowania sciana.gif

Dobrze że poza ASO są jeszcze ludzie którzy znają się na rzeczy

Pozdrawiam Compsport waytogo.gif

Napisano

> jaki termin ?

Jeśli dają gwarancję na części to okres gwarancji. Jeśli nie dają, to i tak masz rękojmie.

Napisano

> Jest jeszcze taki myk, że ustekę ( nawet taką której ine ma ) to ja sobie mogę zgłosić, ale przy

> odbiorze auta z serwisu musze podpisać papier że tej usterki już nie ma

A jak nie podpiszesz, to co ?

Zabiorą Ci samochód ?

Piszesz na kwicie - "brak możliwości weryfikacji poprawności naprawy".

Ino mocno i wyraźnie :-)

Napisano
  • Autor

a ile jest tej rękojmi ?

Napisano
  • Autor

> Piszesz na kwicie - "brak możliwości weryfikacji poprawności naprawy".

> Ino mocno i wyraźnie :-)

ooo... to dobre jest ok.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> a ile jest tej rękojmi ?

Rok, tyle że ASO może dość łatwo z tego wybrnąć. Wymienisz część X, po kilku miesiącach znowu coś zacznie hałasować, ale ASO może uznać, że to część Y.

Napisano
  • Autor

> Rok, tyle że ASO może dość łatwo z tego wybrnąć. Wymienisz część X, po kilku miesiącach znowu coś

> zacznie hałasować, ale ASO może uznać, że to część Y.

no dobrze, ale skoro cały czas powstaje dokładnie ta sama usterka, to chyba nie mogą zwalać winy na ciągle inną część niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.