Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpaleniem i buczenie

Featured Replies

Napisano

Dawno mnie nie było, bo ogólnie na padakę nie narzekałem. Poza wymianami eksplatacyjnymi i problemem z rozrusznikiem nic się nie działo.

Ostatnio się jednak posypało. Jak to mówią nieszczęścia chodzą parami (a może nawet stadami?).

Miałem drobną stłuczkę (obie lampy, zderzak i maska, do wymiany). Ponieważ znajomy blacharz był mocno zajęty, a i mnie pewne sprawy losowe trochę zajmowały, naprawa potrwała 3 tygodnie. W piątek miałem odebrać samochód, ale po krótkiej jeździe próbnej okazało się, że trochę prawe koło trze o nadkole (skutki posiadania 15 calowych felg, wszystko na styk), samochód został jeszcze w warsztacie do dzisiaj.

Dzisiaj przy odbiorze były straszne problemy z uruchomieniem samochodu, rozrusznik kręcił jak głupi, ale silnik nie chciał zaskoczyć. Po paru trochę rozpaczliwych próbach jednak udał się go odpalić. Przy jeździe próbnej ponadto usłyszałem dziwne buczenie z prawej strony silnika, gdy samochód wchodzi na wyższe obroty. Nie ma znaczenia, czy silnik jest obciążony, czy na luzie, wkręca się na obroty bez problemu, ale po puszczeniu gazu i opadających obrotach słychać wyraźne buczenie, które znika na wolnych obrotach. Gdy samochód jest rozpędzony i przy hamowaniu silnikiem obroty przekraczają 2000 obrotów, te buczenie również słychać, znika po wciśnięciu sprzęgła, lub wrzuceniu na luz i opadnięciu obrotów.

Ponadto ciągle są problemy z odpaleniem samochodu. Przed stłuczką i odstawieniem go do blacharza, samochód palił na dotyk. Fakt, że zanim go odstawiłem do warsztatu, to stał ponad tydzień i rozładował się akumulator i trzeba go było odpalić na pych, ale z tego co mówił mechanik, to nie było z nim problemów w warsztacie, po podładowaniu akumulatora (zresztą w piątek przed jazdą próbną też odpalił bez problemu).

Moje pytanie brzmi, co to może być za buczenie i czy może mieć jakiś związek z problemami z odpaleniem samochodu. Jutro skontaktuję się z moim stałym mechanikiem, ale nie wiem na kiedy będzie miał wolny warsztat, a jestem ciekaw waszej opinii co to może być. Łożyska w alternatorze były niedawno wymieniane, sprzęgło również, paski klinowe z napinaczem też.

Buczenie ma pogłos taki basowy, jak przy sportowym wydechu, aż prawa strona samochodu nabiera wibracji.

Napisano

> rozładował się akumulator i trzeba go było odpalić na pych,

Wszyscy mówią, że 16V nie wolno odpalac na popych. Może rozrzad przeskoczył lub/i posypał sie napinacz i po odpuszczeniu gazu pasek dostaje luzu, lata i wyje. Sprawdź rozrzad. To by tez moglo tłumaczyć problemy z odpaleniem.

Napisano
  • Autor

> Wszyscy mówią, że 16V nie wolno odpalac na popych. Może rozrzad przeskoczył lub/i posypał sie

> napinacz i po odpuszczeniu gazu pasek dostaje luzu, lata i wyje. Sprawdź rozrzad. To by tez

> moglo tłumaczyć problemy z odpaleniem.

Hmmm, no to mnie postraszyłeś. Może mechanik znajdzie dzisiaj chwilę, żeby na niego luknąć, ale aż boję się go odpalać teraz.

Napisano
  • Autor

Byłem u mechanika.

Stwierdził, że to najprawdopodobniej któraś rolka.

Rozrząd i tak ma 60 tys. prawie zrobione, więc w poniedziałek go wymienię. Auto pali zdecydowanie lepiej, więc może to był jakiś błahy problem, typu filtr paliwa, albo świece (przy okazji robienia rozrządu wymienię też te rzeczy, bo nie pamiętam nawet kiedy były wymieniane).

Inna sprawa, że mechanik stwierdził, że słychać któryś z popychaczy i to mnie bardziej martwi. Jakieś sugestie w tym zakresie?

> Hmmm, no to mnie postraszyłeś. Może mechanik znajdzie dzisiaj chwilę, żeby na niego luknąć, ale aż

> boję się go odpalać teraz.

Napisano

> mechanik stwierdził, że słychać któryś z popychaczy i to mnie bardziej martwi.

> Jakieś sugestie w tym zakresie?

Kiedy zmieniałeś oliwę?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Kiedy zmieniałeś oliwę?

> Pozdrawiam BAS

W zeszłym roku w wakacje (lipiec).

Zrobiłem od tamtego czasu około 15 tys. Jednak bierze mi sporo oleju i już ponad litra od tamtego czasu dolałem.

Napisano

> Byłem u mechanika.

> Stwierdził, że to najprawdopodobniej któraś rolka.

> Rozrząd i tak ma 60 tys. prawie zrobione, więc w poniedziałek go wymienię. Auto pali zdecydowanie

> lepiej, więc może to był jakiś błahy problem, typu filtr paliwa, albo świece (przy okazji

> robienia rozrządu wymienię też te rzeczy, bo nie pamiętam nawet kiedy były wymieniane).

> Inna sprawa, że mechanik stwierdził, że słychać któryś z popychaczy i to mnie bardziej martwi.

> Jakieś sugestie w tym zakresie?

> > boję się go odpalać teraz.

wyjmij filtr powietrza - pewnie sie okaze ze jest caly w syfie ze zeszlifowanej szpachli - normalka u blacharza i lakiernika

moze sie otrzepal troche i teraz lepiej przez niego leci ?

jesli slychac popychacz - moze faktycznie pasek przeskoczyl i teraz dzwioni sobie o tloki ?

Napisano

> W zeszłym roku w wakacje (lipiec).

> Zrobiłem od tamtego czasu około 15 tys. Jednak bierze mi sporo oleju i już ponad litra od tamtego

> czasu dolałem.

No proszę Cię: sporo to litr na tysiąc.

> słychać któryś z popychaczy i to mnie bardziej martwi...

Tylko na zimnym silniku czy na ciepłym również?

Napisano
  • Autor

> No proszę Cię: sporo to litr na tysiąc.

> Tylko na zimnym silniku czy na ciepłym również?

Powiem szczerze, że ja tego w ogóle za bardzo nie słyszę. Powiedział mi mechanik a jak podjechałem do niego, to samochód był już lekko rozgrzany.

Napisano
  • Autor

No i autko było już u mechanika. Rozrząd wymieniony. Ale IMHO buczenie nic się nie zmieniło.

Mechanik twierdzi, że jedyny dźwięk, który on słyszy poza normalną pracą silnika to któryś z popychaczy.

Nic będę na razie tak jeździł, zobaczymy czy zacznie się to nasilać.

W najbliższym czasie czeka mnie wymiana oleju, może to coś zmieni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.