Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda MultiJet - czy da rade?

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Szukam malego i ekonomicznego wola roboczego na dojazdy do pracy - w sumie dziennie ok. 120 km (70% trasa/30% Wa-wa). Pomyslalem o Pandzie 1.3 MultiJet i dlatego mam do Was troche pytan:

- czy sa tu Pandy (ON lub Pb) co maja nalatane pow. 200kkm?,

- czy Panda MultiJet da rade przejechac bez wiekszych awarii ok. 230kkm w 6 lat, bo taki okres uzytkowania sobie zakladam (szczegolnie mam na mysli wytrzymalosc turbiny)?,

- z jakimi wiekszymi wydatkami eksploatacyjnymi i po jakim przebiegu trzeba sie liczyc w tym autku?,

- jakie sa realne koszty przegladow w ASO?

- czy warto kupic nowa Pande Multijet i czy wogole Panda to dobry pomysl w odniesieniu do moich wymagan?

A moze szukac czegos innego, tylko czego? confused.gif

Dzieki i Pzdr.

Napisano

> Czesc,

> Szukam malego i ekonomicznego wola roboczego na dojazdy do pracy - w sumie dziennie ok. 120 km (70%

> trasa/30% Wa-wa). Pomyslalem o Pandzie 1.3 MultiJet i dlatego mam do Was troche pytan:

> - czy sa tu Pandy (ON lub Pb) co maja nalatane pow. 200kkm?,

Benzyna jest, z lpg nawet, PiotrekPanda, to kolega, który taką użytkuje waytogo.gif

> - czy Panda MultiJet da rade przejechac bez wiekszych awarii ok. 230kkm w 6 lat, bo taki okres

> uzytkowania sobie zakladam (szczegolnie mam na mysli wytrzymalosc turbiny)?,

> - z jakimi wiekszymi wydatkami eksploatacyjnymi i po jakim przebiegu trzeba sie liczyc w tym

> autku?,

Kostka oświetlenia przy bodycompie, może nie drogie, ale upierdliwe sciana.gif

Łączniki staba, jesli jest, czasem whacze i amortyzatory, ale to jak wszędzie wink.gif

> - jakie sa realne koszty przegladow w ASO?

> - czy warto kupic nowa Pande Multijet i czy wogole Panda to dobry pomysl w odniesieniu do moich

> wymagan?

> A moze szukac czegos innego, tylko czego?

Punto 2fl z tym silnikiem, większy komfort podróżowania niż w Pandzie, ewentualnie szukać 1,2 8v w Pandzie, lub 1,2 8v / 16v w Punto i gazować waytogo.gif

> Dzieki i Pzdr.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Czesc,

> Szukam malego i ekonomicznego wola roboczego na dojazdy do pracy - w sumie dziennie ok. 120 km (70%

> trasa/30% Wa-wa). Pomyslalem o Pandzie 1.3 MultiJet i dlatego mam do Was troche pytan:

z tego co pamiętam tylko 1 albo 2 osoby przekroczyły pandą 200tys km. i były to silniki 1,1

> - czy Panda MultiJet da rade przejechac bez wiekszych awarii ok. 230kkm w 6 lat, bo taki okres

> uzytkowania sobie zakladam (szczegolnie mam na mysli wytrzymalosc turbiny)?,

dość duży przebieg zakładasz do zrobienia, ale myślę że w spokojnie da rade przy właściwej eksploatacji i serwisowaniu.

Co do turbiny... chyba Vito wymieniał po 5tys km grinser006.gif

> - z jakimi wiekszymi wydatkami eksploatacyjnymi i po jakim przebiegu trzeba sie liczyc w tym

> autku?,

olej 3 litry co 20 tys km

świece 4 sztuki co 40tys

regulacja zaworów co 40tys

filtr powietrza co 40 tys

rozrząd ponoć co 120-100 tys dla benzyny

a reszta czyli klocki, wahacze, drążki, amory to zależy po czym jeździsz - jak każda dziura Twoja to częściej.

Mi klocki i amory starczyły na 60tys km

> - jakie sa realne koszty przegladow w ASO?

zależy od aso ale od 500 - 800 zł za przegląd

> - czy warto kupic nowa Pande Multijet i czy wogole Panda to dobry pomysl w odniesieniu do moich

> wymagan?

noPb vs ON vs LPG odwieczne pytanie które gnębi mędrców. hahaha.gif

ceny tych paliw znasz, koszty serwisu dla 1,3mjd są wyższe, ceny części też. Pewnie LPG był by optymalnym wyjściem jeśli bagażnika nie potrzebujesz

> A moze szukac czegos innego, tylko czego?

> Dzieki i Pzdr.

Szukać zawsze można, najwyżej trafisz na takiego kwiatka za dużą $$$ jak toyota albo seata

Jak się ma pecha to nawet cegłą w drewnianym kościele dostaniesz. Ja na dzień 07.04.2010 jestem zadowolony z pandy [/url]

Napisano

Używałem Pandy do dojazdu do pracy na dystansie 100km, tylko nie codziennie.

W cztery lata zrobiłem 1.3 MJ 120kkm, więc nie doszedłem do przebiegu jaki zakładasz.

Autko nigdy nie zawiodło i byłem z niego naprawdę zadowolony.

Jedyna awaria przez ten okres to wymiana czujnika ciśnienia doładowania (130 zł drobnostka) poza tym nic się nie działo.

Myślę że turbina przy odpowiedniej eksploatacji powinna spokojne wytrzymać założony przez Ciebie przebieg.

Ogólnie na taki dystans autko godne polecenia.

Napisano

> olej 3 litry co 20 tys km

> świece 4 sztuki co 40tys

> regulacja zaworów co 40tys

to w benzynie zlosnik.gif

> filtr powietrza co 40 tys

warto czesciej

> rozrząd ponoć co 120-100 tys dla benzyny

lub co 5 lat zlosnik.gif

> a reszta czyli klocki, wahacze, drążki, amory to zależy po czym jeździsz - jak każda dziura Twoja

> to częściej.

> Mi klocki i amory starczyły na 60tys km

> zależy od aso ale od 500 - 800 zł za przegląd

> noPb vs ON vs LPG odwieczne pytanie które gnębi mędrców.

> ceny tych paliw znasz, koszty serwisu dla 1,3mjd są wyższe, ceny części też. Pewnie LPG był by

> optymalnym wyjściem jeśli bagażnika nie potrzebujesz

sam serwis wychodzi mysle podobnie waytogo.gif

> Szukać zawsze można, najwyżej trafisz na takiego kwiatka za dużą $$$ jak toyota albo seata

> Jak się ma pecha to nawet cegłą w drewnianym kościele dostaniesz. Ja na dzień 07.04.2010 jestem

> zadowolony z pandy [/url]

Napisano

Myślę że to dobry wybór, ponieważ z awaryjnością to psuje się jak KAŻDE inne auto. Wczoraj ukazał się test (niemiecki!) 100 tys km bravo 1.9 Mjet 150. Silnik nie nosi żadnych śladów zużycia. Kiedyś testowali na 100 tys 1.3 Mjeta w Grande (90km), silnik po 100 tys miał ślady obróbki fabrycznej (wykańczającej) ! to naprawde się nie zdarza. Więć silnik jest trwały, a reszta psuje się jak w każdym, z tą różnicą że części są najtańsze na rynku. kolega Cinek jeżeli dobrze pamiętam miał (może ma?) nowe turbiny za 750 zł, zresztą na allegro też ktoś za tyle sprzedawał.

Poza tym masz rozrząd na łańcuchu więc wytrzyma zakładany przez Ciebie przebieg. Jak będziesz w miare dbał to napewno sie nie będzie specjalnie psuło. Przegląd można obejść - wszystkie mat eksploatacyjne kupujesz sam i tylko jedziesz zeby wymienili i podbili. Można ugadać się na 180 zł za to. A w końcu robisz to tylko 2 razy..

Mam od nowości 3500 km i spalanie nigdy nie przekroczyło 5 litrów w jeździe miejskiej! przy sprzyjających wiatrach nawet bliżej 4 smile.gif

Napisano

Ja mojego dostałem w wieku 3 lata po 36kkm przejechanych. Aktualnie (20 miesięcy później) mam 73kkm.

Co do awaryjności - nie ma problemów (odpukać).

Wymiana do tej pory: łączniki stabilizatora, amortyzatory (aktualnie), klocki, tarcze do wymiany, gumy w zawieszeniu. Reszta bez problemu. Czyli jak widać tematy typowo eksploatacyjne. Ahia - no i kostka body kompa :-)

Regularnie serwisowana w ASO (jak bozia, to znaczy fabryka nakazała) co 20kkm. Wychodzi różnie, ale ok. 700-900 zł z częściami. Wymiany książkowe (filtry i płyny). Gdyby się za to zabrać samemu, to pewnie byłoby taniej.

Średnio dziennie robię ok. 50-60km, czyli połowę tego co planujesz (miasto+A4). Sprawuje się dobrze, parametry jazdy bardzo dobre (przyspieszenie wbrew pozorom też jest, nawet przy dużej prędkości). Spalanie w lecie to poniżej 5l, przy oszczędnej jeździe (średnia 70-90km/h) spokojnie można 4,5l zrobić (a nie jeżdżę zbyt oszczędnie). Zimą wychodziło mi ok. 5,5 litra.

Generalnie w serwisie mówili, że silnik powinien przetrzymać kilkaset tysięcy (kwestia wyłącznie osprzętu). Więc śmiało.

Napisano

> Generalnie w serwisie mówili, że silnik powinien przetrzymać kilkaset tysięcy (kwestia wyłącznie

> osprzętu). Więc śmiało.

na 250kkm pierwsze byli liczone, potem mialy byc trwalsze zlosnik.gif

Napisano

> na 250kkm pierwsze byli liczone, potem mialy byc trwalsze

Znaczy pierwszy silnik w każdym aucie na tyle był liczony, a potem kolejne na więcej? hehe.gif

Żeby nie było, że nie na temat.. Oglądałem dziś otomoto i trzeba przyznać, że dieselki (przy dobrym przebiegu) trzymają cenę całkiem dobrze. To też zaleta.

Napisano

> Znaczy pierwszy silnik w każdym aucie na tyle był liczony, a potem kolejne na więcej?

poczatkowo silnik byl wyliczony na 250kk pozniej trwaly prace nad zwiekszeniem przebiegu,

nigdy sie tym jakos szczegolnie nie interesowalem zlosnik.gif

> Żeby nie było, że nie na temat.. Oglądałem dziś otomoto i trzeba przyznać, że dieselki (przy dobrym

> przebiegu) trzymają cenę całkiem dobrze. To też zaleta.

no moj sie sprzedal zanim go wystawilem zlosnik.gif

Napisano

> nigdy sie tym jakos szczegolnie nie interesowalem

> no moj sie sprzedal zanim go wystawilem

Mój, jeżeli wszystko ułoży się według planu, nowego domu będzie szukał w okolicy sierpnia. Stąd rozpocząłem ogólne oględziny cenowe. Szkoda, że kolega u góry chce kupić już.

Napisano

moja ma coś około 240tyś nalatane, i jak narazie denerwuje mnie tylko skrzypiące siedzenia kierowcy grinser006.gif

Jeśli w aucie wszystko jest wymieniane na czas to polecam, nigdy mnie jeszcze nie zawiódł...

Napisano
  • Autor

Czy to prawda, ze Pandy z 2005 r. mialy wadliwe sprzegla?

Napisano

panowie pytanie - co ile wymienia sie w JTD swiece zarowe? kupilem pande z 80k na liczniku i swiece z tego co wiem nie byly jeszcze wymieniane.

Napisano

> panowie pytanie - co ile wymienia sie w JTD swiece zarowe? kupilem pande z 80k na liczniku i swiece

> z tego co wiem nie byly jeszcze wymieniane.

nie, tylko gdz sie zepsuja-stosowny komunikat cie o tym powiadomi

Napisano

> Czy to prawda, ze Pandy z 2005 r. mialy wadliwe sprzegla?

Nie potwierdzam, przynajmniej na moim egzemplarzu. 2 tygodnie temu sprzęgło podciągałem nieco (73kkm), ale poza tym żadnych problemów.

Napisano

> Nie potwierdzam, przynajmniej na moim egzemplarzu. 2 tygodnie temu sprzęgło podciągałem nieco

> (73kkm), ale poza tym żadnych problemów.

ja przy przebiegu 88k - dokladnie dzis podciągnałem linke sprzęgla... mam teraz bardzo krótki skok - chyba za krótki... dodam ze panda z silnikiem 1,1 benz. smile.gif myśle czy w czerwcu nie wymienić sprzęgła...

Napisano

> ja przy przebiegu 88k - dokladnie dzis podciągnałem linke sprzęgla... mam teraz bardzo krótki skok

> - chyba za krótki... dodam ze panda z silnikiem 1,1 benz. myśle czy w czerwcu nie wymienić

> sprzęgła...

ooo wlasnie. gdzie sie ta linke podciaga? u mnie jest tak, ze jak sie silnik dobrze nagrzeje i troche pojezdze to troche ciezko wchodzi pierwszy bieg a wsteczny ze zgrzytem.

Napisano

> ooo wlasnie. gdzie sie ta linke podciaga? u mnie jest tak, ze jak sie silnik dobrze nagrzeje i

> troche pojezdze to troche ciezko wchodzi pierwszy bieg a wsteczny ze zgrzytem.

wiem tyle że od spodu njlatwiej sie tam dostać. najlepiej na kanale albo na jakims podnosniku. prawde mówiąc wczoraj bylem jeszcze z wymianą tłumika końcowego i poprosiłem mechanika aby mi podciągnąl.

więc sam osobiscie nie wiem za bardzo gdzie to konrektnie jest. wink.gif

pewnie jak druga osoba ci bedzie naciskac sprzęglo a tybedziesz pod autem to na pewno znajdziesz wink.gif

Napisano

> ooo wlasnie. gdzie sie ta linke podciaga? u mnie jest tak, ze jak sie silnik dobrze nagrzeje i

> troche pojezdze to troche ciezko wchodzi pierwszy bieg a wsteczny ze zgrzytem.

pewnie tak jak w benzynie - jak podniesiesz maske to niemalze idealnie centralnie pomiedzy blokiem silnika a chlodnica widac linke sprzegla zaczepiona do lapy sprzegla i taki bialy elemnt na niej jest przy samej lapie - tak jakby male plastikowe loze i nakretke plastikowa przez ktora przechodzi linka - lapiesz linke zeby sie nie krecila a kluczem lub palcami krecisz te nakretke plastikowa - nakrecaja niejako na linke bardziej sprawiasz ze sprzeglo bedzie nizej bralo

Napisano

Będąc na warsztacie przy okazji mi to zrobili na kanale. Więc sam nie wiem jak i gdzie hehe.gif

Napisano

> Będąc na warsztacie przy okazji mi to zrobili na kanale. Więc sam nie wiem jak i gdzie

benzyna

benzyna.jpg

diesel

dieselr.jpg

Napisano

i mam krecic ta sruba zaznaczona na czerwono?

29a78b33a6ef27b0m.jpg

Napisano

> i mam krecic ta sruba zaznaczona na czerwono?

ja kręciłem całym tym walcem tak normalnie ręka grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.