Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamowanie i lekkie drgania

Featured Replies

Napisano

witajcie

kupiłem używane felgi aluminiowe z oponami, jak się jednak okazało felgi miały podbite ranty dałem je więc do prostowania.

Po założeniu całości wyjechałem na drogę, prosty odcinek bez jakiś uszkodzeń itp itd. Niestety do jakieś 130km/h jest potem zaczynają się lekkie wibracje które czuje na całym aucie, podobnie jest podczas łagodnego hamowania. Ma ktoś jakieś pomysły? Auto to punto II opony 15 cali 195/50, na stalówkach z oponami 185/60r14 tego nie czuje. Tarcze są świeżo zmieniane podobnie jak klocki. Ktoś mi kiedyś powiedział. że to normalne przy małym aucie i szerokich oponach, ale to chyba jakaś lipa?

Napisano
  • Autor

> Przy drganiach powyżej 100km/h można się pokusić o doważanie kół.

jutro pojadę chyba do innego zakładu, żeby wrzucili na wyważarkę czy na pewno są proste.

Napisano

u mnie tak sie dzialo jak mialem krzywa fele na tyle.Do 120 bylo wszystko ok a po przekroczeniu 120 km/h nie bylo zadnych wibracji na kierownicy a czuc bylo jak cala buda drzy od tylnego prawego kola

Napisano
  • Autor

> u mnie tak sie dzialo jak mialem krzywa fele na tyle.Do 120 bylo wszystko ok a po przekroczeniu 120

> km/h nie bylo zadnych wibracji na kierownicy a czuc bylo jak cala buda drzy od tylnego prawego

> kola

tyle, że ja dzisiaj odebrałem wszystkie 4 koła z prostowania.

Napisano
  • Autor

> tyle, że ja dzisiaj odebrałem wszystkie 4 koła z prostowania.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? grinser006.gif

Napisano

Zakładasz, że to felgi, a może winne są opony, któraś może mieć jakiegoś bąbla, albo "kwadrat" czyli zjechana od nagłego hamowania na zblokowanych kołach.

Napisano

> jutro pojadę chyba do innego zakładu, żeby wrzucili na wyważarkę czy na pewno są proste.

a jak nie poskutkuje to poszukaj zakładu, gdzie doważa się koła zamontowane na osi.

Napisano
  • Autor

> Zakładasz, że to felgi, a może winne są opony, któraś może mieć jakiegoś bąbla, albo "kwadrat"

> czyli zjechana od nagłego hamowania na zblokowanych kołach.

dopatrzyłem się na tylnej oponie małej górki, ok 1mm, dzisiaj montuję dwie nowe.

Napisano
  • Autor

> dopatrzyłem się na tylnej oponie małej górki, ok 1mm, dzisiaj montuję dwie nowe.

wymieniłem tylne opony na nowe, pierścienie centrujące miały luzy więc także wymieniłem, bicie które zaczęło się nasilać od 130 do v max już praktycznie nie występuje, ale podczas hamowania jeszcze są lekkie wibracje.

Napisano

> wymieniłem tylne opony na nowe, pierścienie centrujące miały luzy więc także wymieniłem, bicie

> które zaczęło się nasilać od 130 do v max już praktycznie nie występuje, ale podczas hamowania

> jeszcze są lekkie wibracje.

Ja się wypowim co do samego hamowania. Miałem kiedys tak, że podczas hamowania były odczuwalne wibracje. Ale działo się tak dopiero po drugim czy trzecim hamowaniu. I jeden mechanik mi powiedział, że mam tarczę która sie wykrzywia po nagrzaniu a jak jest zimna to jest prosta. I miał racje. Chociaż tarcze były prawie nowe wymieniłem je i wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.