Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

toyota z silnikiem d4d + box

Featured Replies

Napisano

a wiec od poczatku zlosnik.gif

Pacjent: corolla 2,0 d4d, z tego co wiesc niesie ECU silnika jest niechipowalne.

Jedyna opcja jaka wchodzi w gre jesli chodzi o podniesienie mocy i momentu to tzw. box.

Pytan odnosnie tego ostatniego kilka mam.

Rozumiem ze urzadzenie zwane boxem, nie ingeruje w ECU silnika, tylko jest wpinane szeregowo pomiedzy "jakies tam peryferia silnika" , dobrze mysle? czy sie myle?

Teraz pytanie, czy mozliwosci box-a jesli chodzi o podniesienie mocy/momentu sa takie same jak chipowanie?

Konczac caly lament chcialbym zapytac sie opnie szanownych forumowiczow na temat tego oto boxa: Klik allegro

na pierwszy rzut oka, mowa jest o mozliwosci regulacji - nie wiedziec czemu nie podoba mi sie to.

Obiecywany przyrost mocy - okolo 25% w stosunku do mocy wyjsciowej / o ile moza wierzyc w te wartosci/ czy to nie zaszkodzi slinikowi / ukladowi napedowemu?

Prosze o jasne odpowiedzi zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> a wiec od poczatku

> Pacjent: corolla 2,0 d4d, z tego co wiesc niesie ECU silnika jest niechipowalne.

Tak.

> Jedyna opcja jaka wchodzi w gre jesli chodzi o podniesienie mocy i momentu to tzw. box.

Tak

> Pytan odnosnie tego ostatniego kilka mam.

> Rozumiem ze urzadzenie zwane boxem, nie ingeruje w ECU silnika, tylko jest wpinane szeregowo

> pomiedzy "jakies tam peryferia silnika" , dobrze mysle? czy sie myle?

Jeżeli masz na myśli ingerencję w "mechanikę" ECU tudzież jego "logiczną" zawartość, to nie, ingerencja nie następuje.

> Teraz pytanie, czy mozliwosci box-a jesli chodzi o podniesienie mocy/momentu sa takie same jak

> chipowanie?

Absolutnie nie.

Tzw boks powoduje modyfikację sygnałów z czujników/sygnałów sterujących.

Ergo - ECU otrzymuje zafałszowane dane z czujników i bazując na tych danych niewłaściwie wysterowuje to czym steruje i/lub poprzez modyfikację sygnałów wyjściowych niewłaściwie wysterowuje to, co wysterować może.

> Konczac caly lament chcialbym zapytac sie opnie szanownych forumowiczow na temat tego oto boxa:

> Klik allegro

> na pierwszy rzut oka, mowa jest o mozliwosci regulacji - nie wiedziec czemu nie podoba mi sie to.

> Obiecywany przyrost mocy - okolo 25% w stosunku do mocy wyjsciowej / o ile moza wierzyc w te

> wartosci/ czy to nie zaszkodzi slinikowi / ukladowi napedowemu?

> Prosze o jasne odpowiedzi

Pudełko z mocą to proteza.

Nigdy nie zastąpi profesjonalnej, przeprowadzonej z głową modyfikacji softu sterującego.

To taki "cip-rezystor" ino nieco mądrzej pomyślany, ale już niekoniecznie ten z allledrogo, o którym piszesz.

Owszem, przyrost mocy będzie, ale absolutnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że odbędzie się on bez szkody dla silnika - tu nie da się całego procesu kontrolować tak, jak w przypadku prawidłowej ingerencji w oprogramowanie sterownika.

2,0 D4-D są niemodyfikowalne w sensowny sposób - pogódź się z tym, sprzedaj sprzęt i kup mocniejszy.

E15 występuje z D-CAT'em, tam już ani problemów z modem, ani generalnie problemów z niedoborami nie ma :-)

Napisano

> Prosze o jasne odpowiedzi

Mój 1.4 D4D po boxie urósł do 117KM i ok. 260NM (box "salonowy" uznawany przez gwaranta, zamontowany przy 13k nalotu). Z praktycznego (subiektywnego) punktu widzenia jeździ podobnie jak 1.6 benzyna, chociaż dziurawa charakterystyka pozostała bez zmian. Z tego co widzę jest mozliwość regulacji. Po montażu zużycie nie wzrosło. Ewentualny negatywny wpływ na silnik to pewnie oceni już następny właściciel zlosnik.gif

Napisano

> Mój 1.4 D4D po boxie urósł do 117KM i ok. 260NM (box "salonowy" uznawany przez gwaranta,

> zamontowany przy 13k nalotu). Z praktycznego (subiektywnego) punktu widzenia jeździ podobnie

> jak 1.6 benzyna, chociaż dziurawa charakterystyka pozostała bez zmian. Z tego co widzę jest

> mozliwość regulacji. Po montażu zużycie nie wzrosło. Ewentualny negatywny wpływ na silnik to

> pewnie oceni już następny właściciel

A ile kkm na nim przejechałeś ??

Napisano

> A ile kkm na nim przejechałeś ??

Niecałe 6kkm od montażu boxa.

Napisano

kiedys od tego goscia kupilem box-a do nissana ale chodzil tak sobie - byl problem z przesterowaniem...

nie z kazdym silnikiem, to chce dzialac ok...

Napisano

> Niecałe 6kkm od montażu boxa.

a taka przyjemność to ile wyrywa z kieszeni i jakie są różnice w stosunku do oryginalnych osiągów?

Napisano

> a taka przyjemność to ile wyrywa z kieszeni

Oficjalna cena to żenada rotfl.gif

Ja miałem po znajomości jako część pakietu zakupowego.

> i jakie są różnice w stosunku do oryginalnych osiągów?

Subiektywnie różnica jest wyraźna i nie sposób się pomylić czy box jest on czy off. Obiektywnie - nie mierzyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.