Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z obrotami 1.1 8v głowica 1.2 75

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam w seju silnik 1.1 8v razem z kompletną górą od 1.2 75. Przez jakiś czas jeździłem z falującymi obrotami...tzn, na wolnych auto albo miało obroty koło 1200-1300 albo komputer dodawał sam lekko gazu co 2s powodując odgłos typu " eeen, eeen' :E Objawy wskazywałyby na silniczek krokowy. Kupiłem oryginalny silniczek krokowy od 1.2 8v 75hp, zamontowałem jednak problem nadal wystepuje. Ma ktoś jakiś pomysł co to moze byc? Aha, komputer to duze ECU od 1.2 75.

Napisano

> Witam. Mam w seju silnik 1.1 8v razem z kompletną górą od 1.2 75. Przez jakiś czas jeździłem z

> falującymi obrotami...tzn, na wolnych auto albo miało obroty koło 1200-1300 albo komputer

> dodawał sam lekko gazu co 2s powodując odgłos typu " eeen, eeen' :E Objawy wskazywałyby na

> silniczek krokowy. Kupiłem oryginalny silniczek krokowy od 1.2 8v 75hp, zamontowałem jednak

> problem nadal wystepuje. Ma ktoś jakiś pomysł co to moze byc? Aha, komputer to duze ECU od 1.2

> 75.

po podmiance jakiekogolwiek czujnika nalezy zrobic reset kompa

Napisano
  • Autor

> po podmiance jakiekogolwiek czujnika nalezy zrobic reset kompa

Czujnik podmieniany żaden nie był...chyba, że to samo stosuje się do silniczka krokowego. Aczkolwiek na czas podłączania była zdjęta klema z aku.

Napisano

> Czujnik podmieniany żaden nie był...chyba, że to samo stosuje się do silniczka krokowego.

> Aczkolwiek na czas podłączania była zdjęta klema z aku.

krokowy sie tez elektronika i ta sama zasada , spróbuj odpiac kompa na całą noc moze cos wiecej komp nałapał

Napisano

Na moje ciągnie gdzies lewe powietrze. Albo nie ma jakiegos podcisnienia, albo zasysa przez uszczelki korpusu przepustnicy ok.gif

Napisano
jak masz krokowca od 1.1 wsadzonego do 1.2, to moze nie domykac dziury i moze sie tak dziac.
Napisano
  • Autor

> Na moje ciągnie gdzies lewe powietrze. Albo nie ma jakiegos podcisnienia, albo zasysa przez

> uszczelki korpusu przepustnicy

Uszczelki wymienię, koszt niewielki wink.gif Bo w to, że dwa silniczki krokowe, oryginały magneti marelli były popsute cięzko mi uwierzyć. W dodatku silnik na obu działa tak samo, więc coś jest nie tak.

Napisano

> Uszczelki wymienię, koszt niewielki

Tu sie mozesz zdziwić, bo albo zestaw jest nieosiagalny, albo kosztuje stówe i trza samemu rzeźbić zlosnik.gif (był o tym watek ostatnio)

> Bo w to, że dwa silniczki krokowe, oryginały magneti marelli

> były popsute cięzko mi uwierzyć. W dodatku silnik na obu działa tak samo, więc coś jest nie

> tak.

Krućce z tyłu przepustnicy pozaslepiane?

Linka gazu nie za mocno napięta?

Pzdr

Napisano
  • Autor

> Tu sie mozesz zdziwić, bo albo zestaw jest nieosiagalny, albo kosztuje stówe i trza samemu rzeźbić

> (był o tym watek ostatnio)

> Krućce z tyłu przepustnicy pozaslepiane?

> Linka gazu nie za mocno napięta?

> Pzdr

O kurcze O_O Własnie zdziwiło mnie to, że na allegro nigdzie nie ma...;/ Linka gazu jest ok, poza tym na komputerze z 1.1 i krokowcu z 1.1 wszystko chodziło idealnie. Po wsadzeniu kompa 1.2 i krokowca 1.2 zaczeły się takie cyrki...

Napisano

zestaw kosztuje 108 zloty i sa wsztstkie 3 uszczelki plus szpilki z nakretkami do przepustnicy i wszystkie srubki pod krokowy, tps itd.

Napisano

> wszystkie srubki pod krokowy, tps itd.

przestrzegam przed wkrecaniem tych "majowych" srubek Fiata.

jak sie zapieka, to rozwiercanie murowane, bo klucz uszkadza lepek raz-dwa. najlepiej zapodac z nierdzewki z łbem imbusoowym. ok.gif

Napisano

> Witam. Mam w seju silnik 1.1 8v razem z kompletną górą od 1.2 75. Przez jakiś czas jeździłem z falującymi obrotami...tzn, na wolnych auto albo miało obroty koło 1200-1300 albo komputer

> dodawał sam lekko gazu co 2s powodując odgłos typu " eeen, eeen"

Witam. Mam taki sam zestaw (silniki i głowica oraz taki sam problem). Problemem okazał się czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym (map sensor). Proponuję go odłączyć i zobaczyć co się będzie działo.

Napisano

> Witam. Mam taki sam zestaw (silniki i głowica oraz taki sam problem). Problemem okazał się czujnik

> podciśnienia w kolektorze ssącym (map sensor). Proponuję go odłączyć i zobaczyć co się będzie

> działo.

w kolektorze ssacym nie ma czujnika podcisnienia

Napisano

> w kolektorze ssacym nie ma czujnika podcisnienia

ale jest maly dydolek z wezykiem, co nie?

czujnik "cisnienia w kolektorze" zlosnik.gif

Napisano

> ale jest maly dydolek z wezykiem, co nie?

> czujnik "cisnienia w kolektorze"

idzie wezyk z kolektora i to na zewnatrz idzie biglaugh.gif

Napisano

> idzie wezyk z kolektora i to na zewnatrz idzie

noo... i tak jak napisalem: "czujnik" to jedna czesc, a "cisnienia w kolektorze" to druga czesc. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Po odpięciu węzyka od map sensora silnik ma normalne wolne obroty i lekko za bogatą mieszankę 270751858-jezyk.gif Czyli mam szukać nowego mapa?

Napisano

Miałem identyczny problem co autor tematu. Najpierw falował w okolicach 1,3 k obrotów do 1,5 k. Potem objawy się nasiliły do tego stopnia że falował od 2 k do 2,3 k.... Wymieniłem krokowca, nic nie dało... sonde podmieniłem, nic... okazało się że łapał mi lewe powietrze na wyjściu na serwo hamulcowe... -_-' po zrobieniu wszystko gra i trzyma 900 do 1000 smile.gif z tym że u mnie kompletny 1.2 smile.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem identyczny problem co autor tematu. Najpierw falował w okolicach 1,3 k obrotów do 1,5 k.

> Potem objawy się nasiliły do tego stopnia że falował od 2 k do 2,3 k.... Wymieniłem krokowca,

> nic nie dało... sonde podmieniłem, nic... okazało się że łapał mi lewe powietrze na wyjściu na

> serwo hamulcowe... -_-' po zrobieniu wszystko gra i trzyma 900 do 1000 z tym że u mnie

> kompletny 1.2

Dzięki za sugestie. Map sensor został właśnie podmieniony i niestety objawy nadal występują. Także zagadka nadal nierozwiązana mad.gif

PS. Ten sam setup działał bezproblemowo z komputerem od 1.1 i krokowcem od 1.1, więc lewego powietrza raczej nie łapie.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany, winnym okazał się komputer. Po zmianie na inne ECU (tez od 1.2 ale już ten nowszy, w mniejszej puszce) silnik chodzi równo i ma normalne obroty wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.