Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Indeks prędkości opony.

Featured Replies

Napisano

Cześć smile.gif

W święta, dokładnie jeden dzień po zmianie opon na letnie, rozwaliłem oponę na dziurze frown.gif

Stoję teraz przed zakupem dwóch nowych opon, i tak się składa że model który mnie interesuje ma identyczną cenę niezależnie od tego czy oznaczony jest indeksem W (do 270 km/h) czy też Y (do 300 km/h). Obecne opony mam z indeksem W, i gdyby nie brak różnicy w cenie to bym nawet na te "Y" nie spojrzał (auto i tak raczej więcej niz 200km/h nie poleci wink.gif ).

Co radzicie? Kupić też "W", tak aby na każdym kole był ten sam indeks, czy na przednią oś założyć sobie "Y"? Kiedyś słyszałem że ten sam model opony tym łatwiej wyważyć, im wyższy ma indeks - prawda to?

Jutro rano zamawiam opony więc każda opinia mile widziana smile.gif

Napisano

> Co radzicie? Kupić też "W", tak aby na każdym kole był ten sam indeks, czy na przednią oś założyć

> sobie "Y"? Kiedyś słyszałem że ten sam model opony tym łatwiej wyważyć, im wyższy ma indeks -

> prawda to?

> Jutro rano zamawiam opony więc każda opinia mile widziana

na chybil trafil

mozesz sobie tez inna dowolna metode slepego wyboru zastosowac.. w so klikniesz to kup

Napisano

> Cześć

> W święta, dokładnie jeden dzień po zmianie opon na letnie, rozwaliłem oponę na dziurze

> Stoję teraz przed zakupem dwóch nowych opon, i tak się składa że model który mnie interesuje ma

> identyczną cenę niezależnie od tego czy oznaczony jest indeksem W (do 270 km/h) czy też Y (do

> 300 km/h). Obecne opony mam z indeksem W, i gdyby nie brak różnicy w cenie to bym nawet na te

> "Y" nie spojrzał (auto i tak raczej więcej niz 200km/h nie poleci ).

A co radzi producent ???

Patrząc w podpis to i tak zaleca pewnie V.

Napisano
  • Autor

> A co radzi producent ???

> Patrząc w podpis to i tak zaleca pewnie V.

Producent podaje V, ale auto fabrycznie miało W smile.gif

Napisano

Aby w przyszłości nie mieć problemów z ubezpieczycielem (czego Ci nie życzę) należy zakupić oponę z takim samym indeksem prędkości, jak pozostałe znajdujące się na kołach. Każde odstępstwo od przyjętych norm, firmy ubezpieczeniowe próbują wykorzystywać na swoją korzyść tak aby nie wypłacać odszkodowania.

Napisano

> Aby w przyszłości nie mieć problemów z ubezpieczycielem (czego Ci nie życzę) należy zakupić oponę z

> takim samym indeksem prędkości, jak pozostałe znajdujące się na kołach.

No ale jak opona przewyższa dopuszczalne parametry to chyba nie może być powodem nie uznania roszczeń hmm.gif

Napisano

> Aby w przyszłości nie mieć problemów z ubezpieczycielem (czego Ci nie życzę) należy zakupić oponę z

> takim samym indeksem prędkości, jak pozostałe znajdujące się na kołach.

Na letnich mam indeks Y. Jakie powinienem mieć opony zimowe - czy H, V, W, Y? Zimą więcej niż 150-180 (Niemcy) jeździł nie będę, boję się tylko praktyk ubezpieczycieli w razie jakiejś przygody.

Napisano

ale opona o wyższym indeksie pewnie różni się trochę budową od tej z niższym indeksem...

ot chociażby pewnie jest sztywniejsza...

ja bym zakładał o takim samym indeksie...

Napisano
  • Autor

Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem coś w temacie - wklejam dla potomnych:

Quote:

Wszystkie opony posiadają tzw. indeks nośności odpowiadający maksymalnemu dopuszczalnemu w kilogramach obciążeniu na jedną oponę oraz indeks prędkości pozwalający na jazdę z maksymalną prędkością, która jest wyrażona w km/h (np. T = 190 km/h). Indeksy te należałoby nazywać indeksami homologacji. Każdy z producentów homologuje opony do auta, które najlepiej odpowiadają jego osiągom. Odpowiedni dobór opon gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania auta oraz może zapobiec niewłaściwemu zużywaniu się bieżnika.

Wydawać by się mogło, iż opona o tym samym rozmiarze posiadająca wyższy indeks prędkości nie różni się od opony o niższym indeksie.Prawda jest taka, iż opona o wyższym indeksie może posiadać gęściej tkany kord znajdujący się w szkielecie opony, grubszy, sztywniejszy wypełniacz w formie klina w strefie stopki opony, osnowa będąca szkieletem opony może być dalej wywinięta wokół drutówki i kończyć się o wiele wyżej na boku opony. Wyższe indeksy prędkości w oponach idą w parze wraz ze wzrostem szerokości oraz zmniejszeniem profilu opony. Przy większych prędkościach, do których są przeznaczone, pojawia się dodatkowy problem związany z działającą na bieżnik siłą odśrodkową, która odkształca bardziej bieżnik w jego środkowej strefie. Może to przyspieszać zużycie w czole bieżnika. Aby zapobiec odkształcaniu bieżnika konstruktorzy opon wzmacniają go za pomocą dodatkowych opasań. W oponach Goodyear oraz Dunlop można odnaleźć zaawansowane technologicznie opasania bezzakładkowe (jointless belt), wykonane z zastosowaniem włókien aramidowych (inaczej mówiąc kevlarowych). Najbardziej zaawansowanym typem opasań są opasania tzw. „monofilment” wykonane z pojedynczej nitki bardzo wytrzymałego kordu, który nawijany jest w oponie dookoła z taką gęstością jaka akurat jest potrzebna w danym miejscu bieżnika. Opasania te nie posiadają miejsc słabszych ponieważ nie są nakładane na zakładkę. Opony takie posiadają bardziej jednorodny rozkład nacisku na powierzchni styku z bieżnika z podłożem dzięki czemu zapewniają bardziej równomierne zużycie bieżnika i pozwalają wydłużyć przebieg opony. Dzięki temu lepiej spisują się przy dużych prędkościach.

W przypadku kiedy wzrasta moc auta oraz maksymalna prędkość, opony homologowane i zarazem montowane w takim pojeździe posiadają wyższy indeks prędkości.

Najczęstszym problemem z którym borykają się sprzedawcy jest chęć zakupu opon o niższym indeksie prędkości niż przewidział to konstruktor pojazdu. Osoby takie tłumaczą, iż nigdy nie jeżdżą z maksymalną prędkością na którą pozwala indeks prędkości opony. Należy pamiętać, iż nie chodzi tylko o maksymalną prędkości podróżowania. Opona jest dobierana do auta również ze względu na jego masę oraz moment obrotowy oraz moment hamujący pojazdu. Jeżeli na pojeździe znajdą się za słabe opony nie będą się one prawidłowo odkształcać i w konsekwencji niewłaściwej pracy ulegną przyspieszonemu zużyciu lub nawet zniszczeniu. Opony, które posiadają za niski indeks prędkości mogą szybciej „poząbkować”. Taki typ zużycia bieżnika sprawia, iż stają się głośniejsze.

Istnieje więc szansa, że opona z indeksem Y będzie sztywniejsza niż W. W takim razie ja podziękuje i zostanę przy W, na 17-tkach jest już wystarczająco twardo zlosnik.gif

Dzięki wszystkim 20.GIF

Napisano

> No ale jak opona przewyższa dopuszczalne parametry to chyba nie może być powodem nie uznania

> roszczeń

To nie będzie powodem nie uznania roszczeń, na myśli miałem tylko to, aby wszystkie opony miały taki sam indeks.

Napisano

> Na letnich mam indeks Y. Jakie powinienem mieć opony zimowe - czy H, V, W, Y? Zimą więcej niż

> 150-180 (Niemcy) jeździł nie będę, boję się tylko praktyk ubezpieczycieli w razie jakiejś

> przygody.

Ubezpieczyciel, w razie przygody, szuka różnych niezgodności w stosunku do homologacji. A ponieważ brak tam zapisów dotyczących opon zimowych, należy traktować, że zimówki powinny mieć taki sam indeks prędkości jak opony letnie.

Napisano

> Ubezpieczyciel, w razie przygody, szuka różnych niezgodności w stosunku do homologacji. A ponieważ

> brak tam zapisów dotyczących opon zimowych, należy traktować, że zimówki powinny mieć taki sam

> indeks prędkości jak opony letnie.

w homologacji brak jest zapisów opon zimowych ale za to w instrukcji obsługi są podane różne rozmiary i indeksy, łącznie z zimowymi i tu niespodzianka bo zimowe dopuszcza się z indeksem T, gdzie samochód prędkość max ma prawie 200 km/h.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.