Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i stało się Pompa Wspomagania stanęła

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przeżyłem dzisiaj szok na skrzyżowaniu .Dojeżdżając do skrzyżowania nagle zniknęło mi wspomaganie.Miałem czerwone światło więc musiałem czekać ,po chwili z maski zaczął się unosić dym .Było go tak dużo że szok.

Nie czekając na nic zjechałem na pobocze i zgasiłem auto.Zajrzałem pod spód i zobaczyłem urwane 2 paski ,wspomagania i klimy.

Okazało się że pompa wspomagania stanęła i rozwaliła 2 paski.

Moje pytanie czy da się ją regenerować.Odwrotnie do kierunku pracy kręci się swobodnie ,ale zgodnie z kierunkiem pracy coś ją chaczy i nie idzie.

Na szrocie jest za 100zł ale wiadomo że to jest jak kupno kota w worku bo nie wiemy ile pochodzi.

Prosze o wasze sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

Miałem to samo u siebie w X17DTL... Też dym jakby palenie oponek tongue.gif

Oczywiście pasek po chwili strzelił. Jeździłem tak ze 2 miechy bez wspomagania. W końcu zamówiłem jakiś zamiennik (coś ok 100pln z allegro). Niestety w warsztacie okazało się, że nie pasuje (chyba rozstawy otwórów itp.). Musiałem za zwrot opłacić jakieś koszty operacyjne. Ostatecznie kupiłem (na szczęście po kosztach) oryginał (ew. dobry zamiennik) za ok 300pln.

Jeśli masz możliwość to nie pchając się w koszty kup coś regenerowanego na przyzwoitej gwarancji - ew. pomyśl o oddaniu swojej w rozliczeniu.

Napisano

na http://astra.auto.pl/ jest manual z regeneracji pompy wspomagania. Daje sie to zrobic przy pomocy kilku podstawowych narzedzi.

Na allegro swego czasu byl wysyp pomp wspomagania, ja kupilem w sumie trzy za laczna sume 120PLN z wysylkami.

Rozwiazan masz kilka, kupno jednej, dwóch uzywanych liczac na to ze ktoras bedzie dobnra, zakup regenerowanej z pozostawieniem zuzytej w rozliczeniu...

Napisano
  • Autor

> na http://astra.auto.pl/ jest manual z regeneracji pompy wspomagania. Daje sie to zrobic przy

> pomocy kilku podstawowych narzedzi.

> Na allegro swego czasu byl wysyp pomp wspomagania, ja kupilem w sumie trzy za laczna sume 120PLN z

> wysylkami.

> Rozwiazan masz kilka, kupno jednej, dwóch uzywanych liczac na to ze ktoras bedzie dobnra, zakup

> regenerowanej z pozostawieniem zuzytej w rozliczeniu...

Panowie a czy od isuziaka nie podejdzie pompa??

Bądź od vectry?

Czy czasem pompa od benzyniaka nie będzie taka sama?

Nie mogę znaleźć tego opisu regeneracji pompy .

Moja jest na wąski pasek

Pozdrawiam

Napisano

> na http://astra.auto.pl/ jest manual z regeneracji pompy wspomagania.

hmm nie ma tego chyba tam grinser006.gif

> Na allegro swego czasu byl wysyp pomp wspomagania, ja kupilem w sumie trzy za laczna sume 120PLN z

> wysylkami.

A to ciekawe ... kiedy byl ten wysyp ? yikes.gifhehe.gif ja nie znalazlem pojedynczej sztuki w cenie okolo chyba >200zl z oddaniem zepsutej ... rozboj w bialy dzien grinser006.gif

> Rozwiazan masz kilka, kupno jednej, dwóch uzywanych liczac na to ze ktoras bedzie dobnra, zakup

> regenerowanej z pozostawieniem zuzytej w rozliczeniu...

A moze wystarczy 1 uzywka ? grinser006.gif w sumie tam poza lozyskami nie ma sie nic innego co psuc grinser006.gif

Co do tematu KLIK

EDIT: poszukaj jeszcze w przeciagu hmmm 3 lat moje posty. Co do innych pomp od isuzu na pewno nie mimo ze jest podobna to inaczej montowana ... pasek idzie z kata wiec dupa. predzej poszukaj z benzyny ... od GSI o ile dobrze pamietam powinien przypasowac tylko troszke wieksze kolo jest ale to nie robi problemu .

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Nadal szukam tej pompy ale mam pewne nieścisłości.

Na allegro sprzedawcy wystawiają pompy i piszą że pasują do wszystkich aster f z silnikiami i benzynowymi tak jak tu http://moto.allegro.pl/item999333297_pompa_wspomagania_opel_astra_vectra_waski_pasek.html .

Tu też

http://moto.allegro.pl/item1002133213_nowa_pompa_wspomagania_opel_astra_vectra_omega.html

Kurcze i mam problem bo nie wiem czy naprawdę to pasuje żeby nie było tak że kupię i się okaże złe.

Ile rodzajów pomp montowanych do 1.7 td(Gm) było montowanych??

U mnie nie ma napinania śrubowego tylko muszę luzować śruby na pompie i ją odciągać aby naciągnąć pasek.

Napisano

Pierwsza na pewno będzie pasować, bo zgadzają się numery: 9 48 026 (90297049).

Napisano
  • Autor

> Pierwsza na pewno będzie pasować, bo zgadzają się numery: 9 48 026 (90297049).

Czyli co śmiało mogę ją zamawiać i będzie pasić do mojego kopciucha?

Napisano
  • Autor

> Wg tego, co podaje sprzedawca - tak.

Sprawdzę jeszcze dla pewności swoje numery na pompie i porównam .

Napisano

> Ile rodzajów pomp montowanych do 1.7 td(Gm) było montowanych??

W GM silniku chyba powinny pasowac ... mysle ze chyba os obrotu paska jest ta sama ...

Z tego co sie spotkalem tylko od ISUZU nie pasowalo bo kolo na pompie nie bylo na lini z kolem napedzajacym pompe (chyba walu napedza z tego co pamietam)

Ale to mialem pompe w lapie wiec tak przez neta to ciezej powiedziec

> U mnie nie ma napinania śrubowego tylko muszę luzować śruby na pompie i ją odciągać aby naciągnąć

> pasek.

Hmm nie bardzo rozumiem napinanie srubowe raczej we wszystkich pompach jakie do astry mialem w lapce ... moze cos ktos przerabial hmm albo faktycznie jakis nietypowy przypadek,... masz foto ? grinser006.gif

EDIT: ten 2 link fajna pompa w koncu zrobili przykrecane kolo do pompy cool.gif ... ale cos ksztalt ma dziwny hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W GM silniku chyba powinny pasowac ... mysle ze chyba os obrotu paska jest ta sama ...

> Z tego co sie spotkalem tylko od ISUZU nie pasowalo bo kolo na pompie nie bylo na lini z kolem

> napedzajacym pompe (chyba walu napedza z tego co pamietam)

> Ale to mialem pompe w lapie wiec tak przez neta to ciezej powiedziec

> Hmm nie bardzo rozumiem napinanie srubowe raczej we wszystkich pompach jakie do astry mialem w

> lapce ... moze cos ktos przerabial hmm albo faktycznie jakis nietypowy przypadek,... masz foto

> ?

> EDIT: ten 2 link fajna pompa w koncu zrobili przykrecane kolo do pompy ... ale cos ksztalt ma

> dziwny

No właśnie wszystko jest dziwne w moim dieslu.

Chodzi o to że ja też zazwyczaj spotykałem się czy to w vectrze swojej czy innych oplach napinaniem tzw śrubowym że jedną nakrętkę luzujemy a drugą dokręcamy .U mnie tak nie ma ,tylko luzuje się 2 nakrętki 13 i odciągą pompę jakąś brechą a potem dokręca te nakrętki i wtedy mamy napięty pasek.

No właśnie ta druga jakaś dziwna jest też zauważyłem .

Napisano

> No właśnie ta druga jakaś dziwna jest też zauważyłem .

Moze tylko zdjecie pogladowe hmm.gif warto dopytac i umowic sie ze bez zalewania oleju ze mozesz ja oddac (juz wtedy bedzie widac czy bedzie pasowac czy nie )

Napisano
  • Autor

> Moze tylko zdjecie pogladowe warto dopytac i umowic sie ze bez zalewania oleju ze mozesz ja

> oddac (juz wtedy bedzie widac czy bedzie pasowac czy nie )

Napisałem do sprzedawcy i odpisał że to prawdziwe zdjęcie tej pompy .

Napisał również że kupujący potwierdzają że pompa mimo innego troszczkę kształtu pasuje do 1.7 td (GM) bez przeróbek.

Napisał że w razie czego pompe można oddać do 14 dni od zakupu.

Ale zastanawiam się czy tej pierwszej raczej nie wziąć ,skoro kolega Orochimaru potwierdził że będzie pasować do mnie .Ta pierwsze wygląda niby identycznie jak moja więc zdecyduje do wieczora i zamówię którąś.

Napisano
  • Autor

> Napisałem do sprzedawcy i odpisał że to prawdziwe zdjęcie tej pompy .

> Napisał również że kupujący potwierdzają że pompa mimo innego troszczkę kształtu pasuje do 1.7 td

> (GM) bez przeróbek.

> Napisał że w razie czego pompe można oddać do 14 dni od zakupu.

> Ale zastanawiam się czy tej pierwszej raczej nie wziąć ,skoro kolega Orochimaru potwierdził że

> będzie pasować do mnie .Ta pierwsze wygląda niby identycznie jak moja więc zdecyduje do

> wieczora i zamówię którąś.

Oki zamówiłem wczoraj tą pierwszą Pompę co kolega Orochimaru mówił że będzie pasować.

Jutro przyjdzie to zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.