Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacząć się bać?

Featured Replies

Napisano

Dziś na niskich obrotach podczas jazdy na ułamek sekundy mignęła magiczna "spiralka" i (chyba) check. Auto czknęło i... pojechało normanlie dalej. niewiem.gif

Mondziak tdci 130 KM - szykować kasę na wtryski, czy ki czort? hehe.gif

Napisano

> Dziś na niskich obrotach podczas jazdy na ułamek sekundy mignęła magiczna "spiralka" i (chyba)

> check. Auto czknęło i... pojechało normanlie dalej.

> Mondziak tdci 130 KM - szykować kasę na wtryski, czy ki czort?

sprawdzic blad

Z pradem wszystko w aucie ok?

Napisano
  • Autor

> sprawdzic blad

ASO czy jest siakiś sposób? hmm.gif

> Z pradem wszystko w aucie ok?

Nie zauważyłem żadnych problemów, a tegoroczną ostrą zimę przestał pod chmurką. hmm.gif

Napisano

> ASO czy jest siakiś sposób?

dowolny warsztat z WDSem

Napisano

> Dziś na niskich obrotach podczas jazdy na ułamek sekundy mignęła magiczna "spiralka" i (chyba)

Przeszedłeś na wyższy poziom tajemniczenia wink.gif

Na kompa, zobzczyć jaki błąd się zapisał.

Kumpel ostatnio walczył ze spiralką (auto gasło w czasie jazdy, nie chciało odpalać). Skończyło się na wymianie czujnika położenia wałka (po znajomości 100 z robocizną). A już się pocił na myśl o kosztach.

Napisano

> Przeszedłeś na wyższy poziom tajemniczenia

> Na kompa, zobzczyć jaki błąd się zapisał.

> Kumpel ostatnio walczył ze spiralką (auto gasło w czasie jazdy, nie chciało odpalać). Skończyło się

> na wymianie czujnika położenia wałka (po znajomości 100 z robocizną). A już się pocił na myśl

> o kosztach.

wlasnie czyms takim zakorkowalem Marynarska w godzinach szczytu. Bydle zdechlo akurat w miejscu gdzie byl plotek przy torowisku i nie bylo gdzie zepchnac na trawnik...

zeby.GIF

Napisano

> wlasnie czyms takim zakorkowalem Marynarska w godzinach szczytu. Bydle zdechlo akurat w miejscu

> gdzie byl plotek przy torowisku i nie bylo gdzie zepchnac na trawnik...

No to hardcorowo, też przez to przeszedłem miesiąc po zakupie foki wrrr.gif

Napisano

> No to hardcorowo, też przez to przeszedłem miesiąc po zakupie foki

ano... troche sie napchalem dziada. Dobrze, ze sie pojawilo 2 przypadkowych pomocnikow bo pod wysoki kraweznik bym go nie wepchnal

potem telefon, laweta, ASO i po 2 godzinach od zdarzenia jechalem juz do domu. Gwarancja fajna rzecz zlosnik.gif

Napisano

> Grunt to dobre samopoczucie

wtedy bylem bardzo bliski sprzedazy i kupienia czegos innego. Problemy byly 2 - zeby sprzedac musialbym bardzo stracic no i drugi... po prostu dobrze mi sie tym autem jezdzi.

Za to nie mam do niego takiego przekonania jak do Lanosa, ze dojade tam gdzie chce icon_rolleyes.gif

Napisano

> wtedy bylem bardzo bliski sprzedazy i kupienia czegos innego. Problemy byly 2 - zeby sprzedac

> musialbym bardzo stracic no i drugi... po prostu dobrze mi sie tym autem jezdzi.

> Za to nie mam do niego takiego przekonania jak do Lanosa, ze dojade tam gdzie chce

stara, sprawdzona benzynka to jest jednak to waytogo.gif

Napisano

> stara, sprawdzona benzynka to jest jednak to

6.1 litra zlosnik.gif

Napisano

hmm.gif

Mi ostatnio auto szarpie delikatnie na autostradzie przy stabilizowaniu prędkości, chyba 4 razy szarpnął na dyst. 800 km. Paliwo? Ze Zgorzelca ... nie tankujcie tam oslabiony.gif

Teraz zalałem już zwykły ON, mam nadzieje że wszystko wróci do normy i potem jakiegoś Ultimate albo inne badziestwo wleje, verva ze Zgorzelca to zła rzecz biglaugh.gif

Napisano

> Mi ostatnio auto szarpie delikatnie na autostradzie przy stabilizowaniu prędkości, chyba 4 razy

> szarpnął na dyst. 800 km. Paliwo? Ze Zgorzelca ... nie tankujcie tam

> Teraz zalałem już zwykły ON, mam nadzieje że wszystko wróci do normy i potem jakiegoś Ultimate albo

> inne badziestwo wleje, verva ze Zgorzelca to zła rzecz

U mnie coś takiego pojawia się równo przy 2000 rpm na 4 i 5 biegu, zwykle wtedy kiedy delikatnie przechodzę przez 2000 rpm, przy wciskaniu nic takiego się nie dzieje.

Napisano

Na forum fordclubpolska jest info jak sprawdzić błąd za pomocą testu zegarów - jakaś magiczna kombinacja w następstwie której na wyświetlaczu pojawia się kod błędu ok.gif Dokładnie to nie powiem, ale wystarczy na forum poszukać icon_rolleyes.gif

A co do sprężynki to u mnie ostatnio też się pokazało i auto straciło moc hmm.gif Po ponownym odpaleniu problem zniknął yay.gif

Napisano

> U mnie coś takiego pojawia się równo przy 2000 rpm na 4 i 5 biegu, zwykle wtedy kiedy delikatnie

> przechodzę przez 2000 rpm, przy wciskaniu nic takiego się nie dzieje.

No u mnie w okolicy 2 k rpm na piątce przy przyspieszaniu czuć szarpnięcie, ale takie z kopem, auto zaczyna lepiej iść, widocznie tam wtryski mają inne czasy otwarcia albo cholera wie, bo na wykresie nie widać tam nic za bardzo zlosnik.gif

W każdym razie narazie ustało! VIVA zwykły ON 001.gif

Napisano

> Na forum fordclubpolska jest info jak sprawdzić błąd za pomocą testu zegarów - jakaś magiczna

> kombinacja w następstwie której na wyświetlaczu pojawia się kod błędu

tylko, ze nie mozna temu ufac.

Nie wszystkie bledy sa tam wyswietlane

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Na forum fordclubpolska jest info jak sprawdzić błąd za pomocą testu zegarów (...)

Auto już stoi w Zbicarze na wymianie sprzęgła i przeglądzie 100 tkm. Będzie podłączane pod kompa, więc może pojawi się siakaś diagnoza. grinser006.gif

Przy okazji będę mógł wrzucić opinię o warsztacie (dla Warszawiaków). ok.gif

Napisano

> Auto już stoi w Zbicarze na wymianie sprzęgła i przeglądzie 100 tkm. Będzie podłączane pod kompa,

> więc może pojawi się siakaś diagnoza.

> Przy okazji będę mógł wrzucić opinię o warsztacie (dla Warszawiaków).

Zbyszek dobrze robi autka, nie ma to tamto, gadałem osobiście, łebski facet ok.gif

Napisano

> Auto już stoi w Zbicarze na wymianie sprzęgła i przeglądzie 100 tkm. Będzie podłączane pod kompa,

dopiero 100ke zrobiles? zlosnik.gif

Napisano

Jakby były jakieś problemy z układem wtryskowym to zapraszam do siebie. Nie było jeszcze takiej "sprężynki", której nie dałbym rady usunąć smile.gif. Choć TDCI na Delfaju ( mondeo mk3, focus mk1 ) potrafią być kapryśne i zaskakujące

Na razie skromniutko... www.wrmserwis.pl

Napisano
  • Autor

No i już po... grinser006.gif

Błędów nie stwierdzono, kpl. sprzęgło wymieniono, przy okazji kpl. przednie hamulce, łączniki stabilizatora tył, żaróweczka "stopu" (gratis winner.gifhehe.gif), no i oczywiście przegląd 100 tkm.

Koszt gratów na przegląd (z f. paliwa) i kpl. sprzęgło ~2.145 zł (dzięki Gripen raz jeszcze! ok.gifwink.gif). Robocizna, hamulce i łączniki - 1.580 zł cuzamen, czyli za całość siakieś 3.725 zł brutto. Idzie przeżyć - pare lat temu, to na sam dwumas by nie starczyło. ok.gif

Stuki przy puszczaniu sprzęgła zamilkły, łapie zdecydowanie wyżej, no i wreszcie nie ma problemów ze wstecznym. grinser006.gif

Filtr paliwa - przy tankowaniu na Lukoil i sporadycznie na "kleryku" - umiarkowanie brudny, także paliwa nie zasyfione.

Tyle z grubsza - do następnego przeglądu. grinser006.gif

Napisano

bój się polaku, bój.......... zlosnik.gif

Napisano

> Przeszedłeś na wyższy poziom tajemniczenia

> Na kompa, zobzczyć jaki błąd się zapisał.

> Kumpel ostatnio walczył ze spiralką (auto gasło w czasie jazdy, nie chciało odpalać). Skończyło się

> na wymianie czujnika położenia wałka

Padnięty czujnik położenia wałka gasił silnik??? Coś mi nie pasuje. W Tacumie mi to wymieniali, ale silnik pracował normalnie.

Napisano

> Padnięty czujnik położenia wałka gasił silnik??? Coś mi nie pasuje. W Tacumie mi to wymieniali, ale

> silnik pracował normalnie.

Tacuma ma silnik tdci forda?

Napisano

> Padnięty czujnik położenia wałka gasił silnik??? Coś mi nie pasuje. W Tacumie mi to wymieniali, ale

> silnik pracował normalnie.

Dokładnie, zapalała się sprężynka i silnik gasł i kilkanście minut nie dawał się uruchomić. Co ford to ford wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.