Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się wytwarza olej silnikowy?

Featured Replies

Napisano

Może któryś z kolgów siedzi w branży, albo ma jakieś ciekawe info.

W jaki sposób odbywa sie produkcja oleju?

Skad producenci biorą dodatki uszlachetniające?

Czy da się wyprodukować olej ze starego/przepalonego oleju? Jak wyglada technologia, co z jakością takiego oleju?

Kto sprawdza (i czy wogóle sprawdza) prawdziwość tego, co producent napisze na etykiecie (odnośnie np. klasy jakosciowej)

Plus moze jeszcze jakieś ciekawostki.

Naszły mnie takie przemyślenia po przeglądaniu allegro/ internetu.

Otóż oprócz znanych producentów oleju są też mniejsze przedsiębiorstwa produkujące oleje (typu Specol, Organika, Modex - z olejami Veco, Silesia Oil - z olejami Avia) i się zastanawiam co oni sprzedają za wynalazki, bo to, ze sami produkują, jest pewne. Napewno nie konfekcjonują obcych wyrobów pod swoją marką jak np niedawno popularny na Motokąciku K2.

Napisano

> Może któryś z kolgów siedzi w branży, albo ma jakieś ciekawe info.

> W jaki sposób odbywa sie produkcja oleju?

> Skad producenci biorą dodatki uszlachetniające?

> Czy da się wyprodukować olej ze starego/przepalonego oleju? Jak wyglada technologia, co z jakością

> takiego oleju?

> Kto sprawdza (i czy wogóle sprawdza) prawdziwość tego, co producent napisze na etykiecie (odnośnie

> np. klasy jakosciowej)

> Plus moze jeszcze jakieś ciekawostki.

> Naszły mnie takie przemyślenia po przeglądaniu allegro/ internetu.

> Otóż oprócz znanych producentów oleju są też mniejsze przedsiębiorstwa produkujące oleje (typu

> Specol, Organika, Modex - z olejami Veco, Silesia Oil - z olejami Avia) i się zastanawiam co

> oni sprzedają za wynalazki, bo to, ze sami produkują, jest pewne. Napewno nie konfekcjonują

> obcych wyrobów pod swoją marką jak np niedawno popularny na Motokąciku K2.

Większość firm olej konfekcjonuje, czyli miesza zakupione gdzieś składniki. Ogólnie bazę do olejów kupuje się w rafinerii, każda rafineria to produkuje. Dodatki też albo w rafinerii albo w firma z branży, np niemiecki basf. Więc ogólnie każdy może zostać producentem oleju silnikowego. Nie jest to skomplikowana sprawa.

Pozdrawiam

Napisano

Szczerze mówiąc też jestem ciekawy odpowiedzi, bo wciągnął mnie temat olejowy.

Tutaj jest opisane co i jak, w bardzo przystępny sposób: Oleje i smary motoryzacyjne. Przewodnik (nie należy zniechęcać się tym, że to Mobil - piszą ogólnie, podstawy wszędzie są takie same).

Tu masz coś od Lotosa: Oleje i smary - Podstawy (niemłode już, ale chyba nadal aktualne).

Tak na marginesie, mam wrażenie że teraz kto żyw, ten albo produkuje, albo branduje oleje, albo sprowadza bazy, dodatki itd.

Marek olei zaczyna być po prostu zatrzęsienie, a zorientować się kto jest kto i który produkt jest wart swojej ceny... spineyes.gif

Na dodatek wchodzi nanotechnologia, co do której jestem w 100% przekonany jeśli chodzi o kosmetyki samochodowe, ale nie wiem jak to wygląda w olejach (takich jak K2 właśnie).

Teoretycznie ma poprawiać osiągi i przedłużać żywotność elementów, ale jak to wygląda w praktyce? niewiem.gif

Millers stosuje nanotechnologię i zgarnia nagrody: moto-sport

Roar np. zamieszcza na swojej stronie takie skany: roar.com.sg/dynoreports.php

Mam nadzieję, że coś pomogłem i ... masz teraz namieszane tak jak ja hehe.gif20.GIF

Napisano

ostatnio był wątek o olejach z lidla i wyszło że produkowane sa one z oleji zuzytych.

Napisano

> Większość firm olej konfekcjonuje, czyli miesza zakupione gdzieś składniki. Ogólnie bazę do olejów

> kupuje się w rafinerii, każda rafineria to produkuje. Dodatki też albo w rafinerii albo w

> firma z branży, np niemiecki basf. Więc ogólnie każdy może zostać producentem oleju

> silnikowego. Nie jest to skomplikowana sprawa.

> Pozdrawiam

Ja tylko jeszcze dodam, że jakbyś planował produkcję oleju, to wcale nie musisz kupować baz od Lotosu lub Orlenu.

Możesz sobie np. kupić bazę z Tatarstanu , a dodatki z Włoch.

Albo Francji.

Super, nie? 893goodvibes.gif

rotfl.gif

Napisano

> Możesz sobie np. kupić bazę z Tatarstanu , a dodatki z Włoch.

> Albo Francji.

> Super, nie?

Ale nabijasz się, bo olej z Tatarstanu to wielka kupa, czy jak?

mar00ha

Napisano

Nie nabijam się, bazy z Tatarstanu są bardzo wysokiej jakości (nie pracuję w branży, więc nie wiem ale tak gdzieś wyczytałem).

Śmieszy mnie tylko to co się dzieje jak zacznie się drążyć temat - wychodzą naprawdę ciekawe rzeczy, a człowiek już całkiem głupieje.

No bo popatrzmy: Orlen podobno robi bazy na najwyższym światowym poziomie i je sprzedaje, tak?

A z czego on te bazy robi?

A może nie ma sensu nawet rozmawiać z Orlenem, tylko od razu lepiej uderzać do źródła? I tak niektórzy robią.

A taki Lotos.

Tani, polski olej, tak?

Tani to on był kiedyś, odkąd przeszli z opakowań 5l na 4l i podnieśli ceny, to to jest drogi olej.

No ale z drugiej strony patrząc, skoro robią oleje dla światowych marek na lokalne rynki, to dlaczego ich własny wyrób miałby być tańszy?

/edit/

Albo Orlen - wszedł ze stacjami paliw na rynek niemiecki. Ale nie leje tam swojego paliwa nono.gif.

Paliwa do stacji Orlenu dostarcza niemiecki Shell. A oleje Shell sprzedawane w Polsce robi.. ?

Naprawdę można głupawki dostać.

Napisano

> Może któryś z kolgów siedzi w branży, albo ma jakieś ciekawe info.

program stary ale jest bardzo ciekawym klasykiem ok.gif

Napisano

Jednym z kilku producentów dodatków jest Lubrizol. Na ich stronce jest duzo ciekawostek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.