Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód osbowy zarejestrowany jako ciężarowy

Featured Replies

Napisano

Jak to teraz jest. Jakie są plusy oraz minusy dla zwykłego użytkownika( osoba prywatna) z posiadania samochodu osobowego/ciężarowego ?

Kwestia samej kratki czy jest przydatna czy nie to sprawa wtórna. Na pewno może przeszkadzać to że samochód zarejestrowany jest jako 4 osobowy. Jakieś różnice w ubezpieczeniu, przeglądach ?

Jaki jest koszt przeistoczenia na osobówkę ?

Napisano

> Jak to teraz jest. Jakie są plusy oraz minusy dla zwykłego użytkownika( osoba prywatna) z

> posiadania samochodu osobowego/ciężarowego ?

> Kwestia samej kratki czy jest przydatna czy nie to sprawa wtórna. Na pewno może przeszkadzać to że

> samochód zarejestrowany jest jako 4 osobowy. Jakieś różnice w ubezpieczeniu, przeglądach ?

> Jaki jest koszt przeistoczenia na osobówkę ?

dla ubezpieczenia nie ma różnicy bo ubezpieczyciele stosują pojęcie " samochód ciężarowy w nadwoziu osobowym " wink.gif i jest on ubezpieczany na tych samym lub bardzo podobnych warunkach co osobowy clown.gif

Napisano
  • Autor

> dla ubezpieczenia nie ma różnicy bo ubezpieczyciele stosują pojęcie " samochód ciężarowy w nadwoziu

> osobowym " i jest on ubezpieczany na tych samym lub bardzo podobnych warunkach co osobowy

wszyscy ubezpieczyciele tam mają czy są wyjątki ?

Napisano

> Jak to teraz jest. Jakie są plusy oraz minusy dla zwykłego użytkownika( osoba prywatna) z

> Kwestia samej kratki czy jest przydatna czy nie to sprawa wtórna. Na pewno może przeszkadzać to że

> samochód zarejestrowany jest jako 4 osobowy. Jakieś różnice w ubezpieczeniu, przeglądach ?

Minusem dla Ciebie jest to, że nie możesz np złożyć siedzeń, rejestracja na 4 osoby, ale i tak jest małe prawdopodobieństwo że cie złapią jak będziesz jechał w 5 osób, ogólnie jest to mało wygodne i niepraktyczne. Nie masz żadnych korzyści podatkowych z tego.

Co do kosztów jak się dowiadywałem, to jest to uzależnione czy np. jest środkowy pas bezpieczeństwa, jeśli nie to trzeba szukać dokupować itp.

Interesowałem się tematem na przykładzie octavii II, to wychodziło to około 400 zł z tego co pamiętam. W zakres prac wchodziło wywalenie kratki, pas akurat był, ponowne badanie techniczne no i koszty wymiany dowodu rejestracyjnego.

Napisano

Ja nie widzę żadnych różnic w posiadaniu właśnie ciężarowego z kratką. wink.gif

> Kwestia samej kratki czy jest przydatna czy nie to sprawa wtórna.

Kratki nie wożę od 5 lat i nigdy nie miałem z tego tytułu problemów. Co więcej - kratka jest fabrycznie nowa, nigdy nie była zakładana. hehe.gif Kurzy się gdzieś w piwnicy.

> Na pewno może przeszkadzać to że

> samochód zarejestrowany jest jako 4 osobowy.

Może. Ja rzadko mam potrzebę wożenia 5 osób.

> Jakieś różnice w ubezpieczeniu, przeglądach ?

Kilka lat temu ubezpieczenie za ciężarowy wyszło mi kilkanaście procent niższe niż za osobowy. Nie wiem jak jest dzisiaj.

Napisano

Na pewno może przeszkadzać to że

> samochód zarejestrowany jest jako 4 osobowy.

ale wiesz, że są i "ciężarówki" 5 osobowe?

ja, mając wszystkie siedzenia i pasy (auto różniło się od osobówki tylko wpisem w DR) płaciłem 281 zł

Napisano
  • Autor

> Na pewno może przeszkadzać to że

> ale wiesz, że są i "ciężarówki" 5 osobowe?

no tak, to o którym myślę jest niestety 4 osobowe.

> ja, mając wszystkie siedzenia i pasy (auto różniło się od osobówki tylko wpisem w DR) płaciłem 281

> zł

gdzie załatwiałeś ?

Napisano
  • Autor

> Ja nie widzę żadnych różnic w posiadaniu właśnie ciężarowego z kratką.

> Kratki nie wożę od 5 lat i nigdy nie miałem z tego tytułu problemów. Co więcej - kratka jest

> fabrycznie nowa, nigdy nie była zakładana. Kurzy się gdzieś w piwnicy.

> Może. Ja rzadko mam potrzebę wożenia 5 osób.

wydaje się, że trzeba mieć nie lada pecha aby akurat jechać w 5 osób, mieć kontrolę drogową i do tego czepialskiego policmajstra. Niestety wykluczyć się nie da a ponowne badanie + mandat pewnie wyjdzie podobnie co załatwienie przemiany z ciężarówki na osobówkę.

> Kilka lat temu ubezpieczenie za ciężarowy wyszło mi kilkanaście procent niższe niż za osobowy. Nie

> wiem jak jest dzisiaj.

jaki ubezpieczyciel ?

Napisano

Jak trafisz na służbistę wiozac 5 osób, to może być problem. Kratka raczej przeszkadza, ale np. w avensis była tak fajnie umieszczona, że między nią a tylnym oparciem wkładałem sobie wszelkie "latające" po bagażniku bambetle, a za nią miałem czysty bagaznik.

Koszt zmiany - papier z upowaznionego warsztatu (od 0 zł, poprzez flaszę, do kilkudziesięciu zł), przegląd sto kilkadziesiąt zł (nie pamiętam dokładnie), ale jak zrobisz w okolicach zwykłego przeglądu, to stówkę odejmujesz, no i W.K. - zmiana dowodu (kilkadziesiąt zł). ok.gif

Napisano

> wydaje się, że trzeba mieć nie lada pecha aby akurat jechać w 5 osób, mieć kontrolę drogową i do

> tego czepialskiego policmajstra.

Wiesz, tu bałbym się raczej konsekwencji w przypadku kolizji czy wypadku. Nie chciałbym znaleźć się w takiej sytuacji kiedy autem jedzie większa ilość osób niż zapisano w DR.

> jaki ubezpieczyciel ?

Jeśli mnie pamięć nie myli to Hestia. Ale że przez ostatnie lata nie wdaję się w wyliczanie składek pozostawiając to brokerowi to nie wiem czy dziś wpływa to na ich wyliczenie.

Napisano

> no tak, to o którym myślę jest niestety 4 osobowe.

A jaką ma kanapę? Bo ja miałem AR 156 SW i tam w środku kanapy była plastikowa wstawka tongue.gif i przerobienie jej na 5 osób to konieczność znalezienia kanapy z oparciem w kolorze tapicerki oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> A jaką ma kanapę? Bo ja miałem AR 156 SW i tam w środku kanapy była plastikowa wstawka i

> przerobienie jej na 5 osób to konieczność znalezienia kanapy z oparciem w kolorze tapicerki

a nie zwróciłem uwagi, zwykła chyba bez żadnych udziwnień.

Auto to Astra G kombi

Napisano

> A jaką ma kanapę? Bo ja miałem AR 156 SW i tam w środku kanapy była plastikowa wstawka i

> przerobienie jej na 5 osób to konieczność znalezienia kanapy z oparciem w kolorze tapicerki

Np. w clio można było wrzucić w to miejsce elegancki podłokietnik. wink.gif Nie będzie na 5 osób ale lepsze to niż kawał plastiku.

Napisano

> no i W.K. - zmiana dowodu (kilkadziesiąt zł).

Niekoniecznie.

Mi ok 2 lata temu wpisali w adnotacjach "zmiana przeznaczenia - osobowy, DMC xxxx kg"

Napisano
  • Autor

> Jak trafisz na służbistę wiozac 5 osób, to może być problem. Kratka raczej przeszkadza, ale np. w

> avensis była tak fajnie umieszczona, że między nią a tylnym oparciem wkładałem sobie wszelkie

> "latające" po bagażniku bambetle, a za nią miałem czysty bagaznik.

> Koszt zmiany - papier z upowaznionego warsztatu (od 0 zł, poprzez flaszę, do kilkudziesięciu zł),

> przegląd sto kilkadziesiąt zł (nie pamiętam dokładnie), ale jak zrobisz w okolicach zwykłego

> przeglądu, to stówkę odejmujesz, no i W.K. - zmiana dowodu (kilkadziesiąt zł).

gdzie szukać upoważnionych warsztatów ? googlam ale coś nie bardzo wychodzi

Napisano

> gdzie szukać upoważnionych warsztatów ? googlam ale coś nie bardzo wychodzi

Z Twojej strony np. reno w Morach - robiłem tam dwa auta, jak jeszcze braciak pracował. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Z Twojej strony np. reno w Morach - robiłem tam dwa auta, jak jeszcze braciak pracował.

jam teraz z WPR zlosnik.gif

Napisano

> no tak, to o którym myślę jest niestety 4 osobowe.

> gdzie załatwiałeś ?

W okręgowej stacji przeglądów, czy jak to się nazywa. Zrobili mi normalne badanie techniczne, wystawili kwit o "przeróbce" auta z ciężarowego na osobowe - w moim przypadku tylko popatrzyli czy auto ma pasy, fotele itp. Z tymi papierami udałem się do WK w celu przerejestrowania auta na siebie (kupiłem 2 osobowe, ciężarowe). Podczas rejestracji zmieniono mi w DR przeznaczenie na osobowy, 7-miejscowy (bo to van). Aha, dodatkiem do standardowego badania technicznego było sprawdzenie wszystkich tabliczek znamionowych, pól numerowych jakie auto posiada, a chyba na normalnym badaniu techn. sprawdzają tylko pole vin. Generalnie cała operacja to jakieś 1,5h - sporo kwitów trzeba wydrukować zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.