Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wjechaniu w dziurę silnik padł

Featured Replies

Napisano

Witam

Jechałem z pracy i wjechałem w niewielką dziurę przy większej prędkości. Zauważyłem, że obroty są bardzo nierówne, od 1500 do 3500 wahała się strzałka obrotomierza i samochód zwalniał. Przy dodawaniu gazu wydobywał się z silnika cichy stukot. Samochód zwalniał tak do 60 km/h i na tym poprzestał, więc mogłem jechać z taką prędkością, delikatnie operując gazem. Po zatrzymaniu obroty były takie jak powinny być, ale bardzo trzęsło całym samochodem i po chwili gasł. Można go odpalić lekko dodając gazu. Po odpaleniu mogłem przyspieszać do tych 60 km/h ( bardzo wolno przyspieszać ). Wszystko to oczywiście na ciepłym silniku. Samochód przestał noc i odpala ale trzeba długo kręcić i trzymać gaz. Po odpaleniu bardzo nierówno chodzi i gaśnie.

Zaprowadziłem auto do mechanika, który po sprawdzeniu kompresji powiedział, że nie ma kompresji w dwóch cylindrach a na dwóch pozostałych jest ok. 9.

Co może być przyczyną takiego zachowania samochodu? Samochód odpala i bardzo nierówno chodzi, więc coś jeszcze w tym silniku działa.

Czy macie jakieś namiary na dobrego mechanika w warszawie lub okolicach który podejmie się takiej naprawy za niewielkie pieniądze? Szukałem w temacie mechaników, ale dawno był nieuaktualniany, więc mogło się coś pozmieniać.

Czy ktoś z forumowiczów dysponuje lawetą lub ma kontakt na jakiegoś taniego przewoźnika? Niestety jest w nim skrzynia automatyczna, więc holowanie nie wchodzi w grę.

Napisano

Obstawiam, że przeskoczył Ci rozrząd.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Tak podejrzewałem, ale mechanik powiedział, że jeżeli nie ma kompresji to rozrząd nie ma nic do tego. Czy to może być prawda?

Napisano

> Tak podejrzewałem, ale mechanik powiedział, że jeżeli nie ma kompresji to rozrząd nie ma nic do

> tego. Czy to może być prawda?

Przy otwartych zaworach nie będziesz miał kompresji.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Sprawdz czy "guzik" odciecia paliwa (ten pod siedzeniem kierowcy) nie "wyskoczyl" do polowy i sa problemy z tloczeniem paliwa do silnika.

Pewnie to nie to jest przyczyna - ale sprawdz.

Napisano
  • Autor

> Sprawdz czy "guzik" odciecia paliwa (ten pod siedzeniem kierowcy) nie "wyskoczyl" do polowy i sa

Guzika niestety na razie nie mogę sprawdzić, bo samochód jest kawałek drogi ode mnie ( na drugim końcu warszawy ), ale sprawdzę jak tylko będę w pobliżu samochodu ( paliwo dochodzi bo trochę jeszcze przejechałem na nim, ale sprawdzić nie zaszkodzi zeby.GIF ).

A co do rozrządu, to wymieniałem go 1,5 roku temu w serwisie fiata, więc mogę złożyć reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową ( wszystkie części kupione we Fiacie ). Zapłaciłem 1,5 tys za wymianę rozrządu + jakieś uszczelniacze, więc nie powinno przeskoczyć, tym bardziej, że przejechałem na tym nie więcej jak 15 tysięcy.

Napisano

> A co do rozrządu, to wymieniałem go 1,5 roku temu w serwisie fiata, więc mogę złożyć reklamację z

> tytułu niezgodności towaru z umową ( wszystkie części kupione we Fiacie )

screwy.gif Od razu do fabryki jaki ten fiat to złom że po wjechaniu w dziurę przestał równo pracować

Napisano

> Od razu do fabryki jaki ten fiat to złom że po wjechaniu w dziurę przestał równo pracować

Przeciez w serwisie nie musi mowic, ze wjechal w dziure :-)

Napisano

> Przy otwartych zaworach nie będziesz miał kompresji.

> Pozdrawiam BAS

jesli BAS ma racje to masz przed soba remont glowny bo po przeskoczeniu paska cylindry walnely w zawory wyginajac je przez co zostaly w pozycji otwartej lub chociaz niedomknietej, jesli masz szczescie to bedzie tylko wymiana zaworow i pasowanie nowych w gniazdach, jesli nie to jeszcze wymiana tlokow a przy ekstremalnym pechu gdy wyszczerbil sie cylinder lub zawor bedziesz mial porysowana gladz cylindra tym odlamkiem

Napisano

> jesli BAS ma racje to masz przed soba remont glowny bo po przeskoczeniu paska cylindry walnely w

> zawory wyginajac je przez co zostaly w pozycji otwartej lub chociaz niedomknietej, jesli masz

> szczescie to bedzie tylko wymiana zaworow i pasowanie nowych w gniazdach, jesli nie to jeszcze

> wymiana tlokow a przy ekstremalnym pechu gdy wyszczerbil sie cylinder lub zawor bedziesz mial

> porysowana gladz cylindra tym odlamkiem

Cylindry nie mogą walnąć w zawory gdyż sa częścią nieruchomą silnika. Pewnie chodziło ci o tłoki a one zwykle przeżywają bez szwanku spotkanie z zaworami.

Napisano

Pewnie chodziło ci o tłoki a

> one zwykle przeżywają bez szwanku spotkanie z zaworami.

jeszcze w życiu mało widziałeś cfaniaczek.gif

Napisano

> Cylindry nie mogą walnąć w zawory gdyż sa częścią nieruchomą silnika. Pewnie chodziło ci o tłoki a

> one zwykle przeżywają bez szwanku spotkanie z zaworami.

racja racja, cos mi sie tok myslowy pomieszal wink.gif oczywiscie mialem na mysli tloki smile.gif

Napisano

> Pewnie chodziło ci o tłoki a

> jeszcze w życiu mało widziałeś

No jeśli masz na myśli diesle to fakt, one mają gorzej w tej kwestii wink.gif

Napisano

> No jeśli masz na myśli diesle to fakt, one mają gorzej w tej kwestii

nie tylko

Napisano
  • Autor

Jutro będę dzwonił do Fiata i zobaczę, jak zareagują na reklamację.

Wiecie może ile kosztuje opinia rzeczoznawcy w tym temacie?

Napisano

> Jutro będę dzwonił do Fiata i zobaczę, jak zareagują na reklamację.

> Wiecie może ile kosztuje opinia rzeczoznawcy w tym temacie?

Do 300zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A co do rozrządu, to wymieniałem go 1,5 roku temu w serwisie fiata, więc mogę złożyć reklamację z

> tytułu niezgodności towaru z umową ( wszystkie części kupione we Fiacie ).

Reklamację w związku z czym ??? hmm.gif

Gwarancja na takie usługi wynosi rok, a nie nieskończoność, i nie ma różnicy czy to serwis czy inny warsztat. screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Reklamację w związku z czym ???

> Gwarancja na takie usługi wynosi rok, a nie nieskończoność, i nie ma różnicy czy to serwis czy inny

> warsztat.

Ale jest jeszcze niezgodność towaru z umową ( w ciągu 2 lat od daty zakupu ), a pasek który wytrzymał 15 tys. zamiast 60 tys jest niewątpliwie niezgodny z umową. I właśnie na takiej podstawie zamierzam to reklamować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.