Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana łożysk amortyzatora?

Featured Replies

Napisano

Wyszukiwarka niestety nic nie znalazła. Czy ktoś wymieniał to samodzielnie? Ile taka przyjemność kosztuje? Chodzi o łożyska amortyzatorów przednich.

Napisano

> Ile taka przyjemność

> kosztuje? Chodzi o łożyska amortyzatorów przednich.

Warsztaty kasują jak za wymianę amortyzatora. Muszą go przecież wyjąć.

PZDR

Napisano

> Wyszukiwarka niestety nic nie znalazła.

No bez jaj !

Luknij do działu zrób to sam, jest cały manual mojej roboty jak sie to miedzy innymi wymienia.

>Czy ktoś wymieniał to samodzielnie?

owszem, ja. żadna filozofia, trochę sprzętu i 2, 21/2 godziny czasu.

> Ile taka przyjemność kosztuje? Chodzi o łożyska amortyzatorów przednich.

cirka 80 złotych.

Napisano
  • Autor

> cirka 80 złotych.

W ASO zaśpiewali po 250 zł za każde łożysko kompletne plus 180 zł za robotę frown.gif Na allegro znalazłem łozyska z poduszką firmy krzak po 95 zł za sztukę, w Inter cars są firmy Impergom po 98,17 zł i firmy SKF po 147 zł. Czy te tańsze są coś warte?

Napisano

> W ASO zaśpiewali po 250 zł za każde łożysko kompletne plus 180 zł za robotę Na allegro znalazłem

> łozyska z poduszką firmy krzak po 95 zł za sztukę, w Inter cars są firmy Impergom po 98,17 zł

> i firmy SKF po 147 zł. Czy te tańsze są coś warte?

Potwierdzam , można to zrobić samemu bez problemu, a w tutorialu Mirka jest to opisane bardzo dokladnie, jedyne co będziesz potrzebował poza standardowymi narzędziami to ściski do sprężyn (~40zł) no chyba że je jakoś inaczej zablokujesz. Co do łożysk i ich cen, cena niezawsze świadczy o jakości, ale firm nie znam wiec się nie wypowiadam wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Do Multipli kupowałem łożyska za 80 PLN sztuka. Wymiana kosztowała 50 PLN za szt.

pzdr

Napisano

> Wyszukiwarka niestety nic nie znalazła. Czy ktoś wymieniał to samodzielnie? Ile taka przyjemność

> kosztuje? Chodzi o łożyska amortyzatorów przednich.

Robota jest dość prosta, zajmuje około 2 godzin. Jeśli do tej pory nie naprawiłeś to powiadom, a opiszę sposób demontażu.

Napisano
  • Autor

> Robota jest dość prosta, zajmuje około 2 godzin. Jeśli do tej pory nie naprawiłeś to powiadom, a

> opiszę sposób demontażu.

Ściągnąłem tutorial MirkaD ale z chęcią przeczytam także Twój opis. Ściskacze do spręzyn już zakupiłem, teraz jeszcze łożyska i będę brać się za robotę.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Robota jest dość prosta, zajmuje około 2 godzin.

Niestety nie okazała się prosta. Po lewej stronie wymieniłem bez większych problemów, z prawej niestety nie udało mi się wybić śrub łączących kolumnę amortyzatora ze zwrotnicą. Nie pomogły żadne preparaty penetrujące. W warsztacie orzeczono, że konieczny będzie palnik ale to dopiero w przyszłym tygodniu. Czy ktoś zna inny, mniej bolesny sposób na wybicie zapieczonych śrub?

Jeszcze jedno pytanie. W czasie wybijania śrub z lewej strony zniszczeniu uległa jedna z nich. Kupiłem jakąś podobną, która według sprzedawcy jest produkcji Fiata i przeznaczona do amortyzatorów. Śruba ma trochę inny kształt łba ale pasuje. Problem w tym, że kosztuje 7,50 zł za sztukę. Tymczasem w sklepie z żelastwem są podobne śruby po niecały 1 zł za sztukę. Pytanie brzmi, jaką twardość powinna mieć śruba łącząca amortyzator ze zwrotnicą? Kupiłem 10,9, czy nie będzie zbyt twarda?

Napisano

Na łbie śruby powinna być cecha twardości, zbyt twarda nie jest chyba problemem gorzej z za miękką.

teraz co do zapieczonego żelaztwa, czy dasz radę kluczem założonym na łeb śruby ją obrócić w gnieżdzie?

jeśli tak to próbuj zruszyć , zapodanie tam środka penetrującego jak najbardziej wskazane lecz trudne bo otworek maleńki i dobrej jakości klucz, ciasny napewno nie chińszczyzna bo się wygnie, pęknie etc.

na przyszłość dla Ciebie i innych czytających. przy tego typu naprawach , wymianach aby się ustrzec na przyszłość tego zardzewiałego problemu przed założeniem srubę "utytłać" w smarze stałym, następna robota pójdzie lekko jak z płatka.

Napisano
  • Autor

> Na łbie śruby powinna być cecha twardości, zbyt twarda nie jest chyba problemem gorzej z za miękką.

Z lekcji technologii w studium pamiętam, że stal im twardsza tym bardziej krucha. Na jednym z forów wyczytałem, że twardość 10,9 to maksimum, które można zastosować w samochodzie bo następna w szeregu 12,9 jest już zbyt krucha. Ale dobrze by było gdyby jakiś fachowiec to potwierdził.

> teraz co do zapieczonego żelaztwa, czy dasz radę kluczem założonym na łeb śruby ją obrócić w

> gnieżdzie?

Gdybym dał radę obrócić to bym dał radę wyjąć.

> dobrej jakości klucz, ciasny napewno nie chińszczyzna bo się

> wygnie, pęknie etc.

Klucz okazał się być lepszej jakości niż śruba zastosowana w tym miejscu przez Fiata. Oczkowy od Covala przy próbie obrotu zaczął się ślizgać. Po prostu łeb śruby okazał się zbyt miękki. W dodatku nie wiadomo dlaczego ten łeb jest taki mały. Standardowo śruba 10 ma łeb 17mm a tam jest tylko 15mm.

> na przyszłość tego zardzewiałego problemu przed założeniem srubę "utytłać" w smarze stałym,

> następna robota pójdzie lekko jak z płatka.

No przecież to wiadomo i zawsze tak robię, problem w tym że w fabryce Fiata tego nie wiedzą yikes.gif

Napisano

> No przecież to wiadomo i zawsze tak robię, problem w tym że w fabryce Fiata tego nie wiedzą

Ja wymieniałem niedawno sprężyny i tego problemu nie miałem. Myślę że samo spryskanie jest za słabe.

Spróbuj może namoczyć jakąś szmatkę w WD-40 i połóż ja na jakiś czas z jednej i drugiej strony śruby. Powinna odmoknąć, a potem pobijak np. z brązu, aby nie zaklepać i musi wyjść. Palnik nie jest wskazany, chyba że ostatecznie. I jeszcze jedno. Ściągacz kupuj z dłuższymi śrubami ok. 60 cm. Standard w sprzedaży to chyba 40. Sprężynę przytrzymasz, ale gdy kiedyś będziesz musiał zdjąć, będą za krótkie.Powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Klucz okazał się być lepszej jakości niż śruba zastosowana w tym miejscu przez Fiata. Oczkowy od

> Covala przy próbie obrotu zaczął się ślizgać.

I to był błąd. Nigdy nie używajcie do odkręcania zapieczonych śrub kluczy oczkowych dwunastokątnych. Tylko i wyłącznie nasadowe sześciokątne z dobrej firmy. Taki klucz nie ścina kantów główki śruby. Jeden pękł ale drugi, z zestawu produkcji białoruskiej kupionego kiedyś na bazarze blush.gif, w końcu ruszył te śruby. Jak już drgnęły to i wybić się dały. A dziś w innym warsztacie znów orzekli, że jedynie palnik pomoże. Na szczęście obeszło się bez palnika. Sama wymiana łożysk to już drobnostka. Ściskacze do sprężyn są niestety z tych krótszych frown.gif, dłuższe były prawie dwa razy droższe. Do wymiany sprężyn chyba będą za krótkie. Ale te i tak jak będzie taka potrzeba to będe wymieniał w ASO. Dziękuje wszystkim za porady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.