Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło- ile powinno wytrzymać ?

Featured Replies

Napisano

zauważyłem stukanie , po wciśnięciu pedału sprzęgła przestaje, brzmi to jak " lużny pasek klinowy"

czy co może być objaw kończoncego sie sprzegła ( 79k)

Napisano

> zauważyłem stukanie , po wciśnięciu pedału sprzęgła przestaje, brzmi

> to jak " lużny pasek klinowy"

> czy co może być objaw kończoncego sie sprzegła ( 79k)

pewnie docisk mowi papa...

a sprzeglo wg mnie powinno wytrzymac co najmniej 100tys km - ja wymienialem przy 145tys.

Napisano

Ten temat poruszany był już wielokrotnie na forum, poszukaj w archiwum.

• 3 tygodnie później...
Napisano

W wielu autach tak jest - słyszałem, jak ktoś wymienił i po parutys. też było słychać takie mielenie. Przyczyną może być obluzowanie jakiegoś nitu W tarczy sprzęgowej, a raczej luzik sprężyny tarczy tłumiącej drgania skrętne.

Napisano

z tego co zauważyłem to 80kkm jest wiekiem sprzęgła w którym lubi się posypać w naszych furkach.

sporo userów już przy takim przebiegu wspomina o kiepskawym sprzęgiełku, czasami tak dociągają do 100kkm.

IMO szkoda auta, warto wymienić jeśli nadal jest oryginalne

Napisano

może to byc sprzęgło, a może być tez luz na łozysku wałka sprzęgłowego w skrzyni

Napisano

Właśnie dwa dni temu wymieniałem sprzęgło. Auto ma przebieg 186ooo km i było do tej pory jeszcze oryginalne. Był spory luz na sprężynach tłumiących, a reszta mogła by jeszcze pojeździć.

Napisano

Ostatnio wymieniałem sprzęgło w Palio po ok 235 kkm, efekt był taki jakby linka się zerwała a potem sama naprawiała sick.gif, tarcza była zjechana do samych spręzyn a łozysko już nie miało o co sie oprzeć

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czy mozna jakoś zajrzeć aby sprzwdzić grubośc tarczy , ale bez rozkręcania skrzynia-silnik?

Napisano

> Czy mozna jakoś zajrzeć aby sprzwdzić grubośc tarczy , ale bez

> rozkręcania skrzynia-silnik?

W 1.6 od spodu jest blacha która można odkręci i sprawdzic stan sprzęgła i wieńca ale w innych wersjach silnikowych to niestety nie wiem.

Napisano

> Czy mozna jakoś zajrzeć aby sprzwdzić grubośc tarczy , ale bez

> rozkręcania skrzynia-silnik?

Nic Ci to nie da. Okładziny tarczy sprzęgła to ostatnia rzecz która sie zuzywa, więc oględziny ich stanu nie dadzą Ci wiarygodnej informacji o ogólnej kondycji sprzęgła.

• 1 rok później...
Napisano

Widzę, że zeznania co do trwałości są dosyć sprzeczne (od 60 do 250 tys na jednym sprzęgle...), więc po samym przebiegu trudno stwierdzić - u mnie 103 tys (ale jest hak więc poprzedni własciciel mógł ciągać przyczepę). Moje pytanie jest takie - zauważyłem, że sprzęgło ślizga, tylko przy wyższych obrotach i gwałtownym przyśpieszaniu. Po pewnym czasie jednak efekt ustał i wydaje się że jest normalnie. Czy możliwe jest by luz roboczy się jakoś skasował i teraz już nie będzie problemów, czy szykować wymianę. Auto wsześniej stało dłuższy okres nie używane. Dodam, że w nivie miałem tak kiedyś - w ciężkim terenie ruszanie bez ręcznego i trochę się przypiekło, myślałem już ze już sie skończyło, ale po dłuższej chwili i paru ruszeniach wróciło do normy - w nivie jest hydrauliczne sterowanie.

I tu kolejna wątpliwość: podobno do 1.6 są dwie średnice tarcz sprzęgłowych - 200 i 250mm - to inf. z posta na tym forum. Czy można to jakoś sprawdzić przed demontażem, czy jak to w fiacie wsadzali różne co popadło...jakie wam weszły do 1.6?

Napisano

ja wymienilem dzisiaj sprzeglo przy przebiegu 110 tys ale szczerze to pedal byl twardy juz od dluzszego czasu. Kiedy mechanik wymienil powiedzial ze to stare sprzeglo sie praktycznie zupelnie skonczylo, wiec to byla na pewno definitywna pora na wymiane sprzegla 270751858-jezyk.gif Co do kupna kazdy sprzedawca sie pyta o model silnik i rocznik i wq tego dobiera sprzeglo. Na allegro np zobaczylem sprzeglo za 230 jednak po napisaniu do kolesia maila odpowiedzial ze do mojej sieny ma ale za...290 zl 270751858-jezyk.gif W podobny sposob odpowiadala reszta sprzedawcow wiec w koncu pojechalem do auto samu w Łodzi i kupilem valeo za 287 zl. Co ciekawsze sprzegla do bravo/brava sa tansze smile.gif

Napisano

jak zwykle z 1.6 w p/s są kłopoty, wpakowany duży motor w krótką maskę i może dlatego droższe od sprzęgła do bbm...no cóż, coś sie wybiera kupując palio 1.6 cool.gif. Miło wiedzieć, odpadnie mi pisanie na allegro do wszystkich, przejże oferty w mieście (ja tez z Łodzi) i jak stwierdzę że to już to będę coś mieszał. Ciekawi mnie czy możliwe jest właśnie ustąpienie objawów ślizgania sprzęgła...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.