Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem zautronikiem al700

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów, jestem świeżo po wymianie uszczelki pod głowicą i od tej pory mam spory problem teraz z instalacją. Kiedy odpalam samochód dioda od razu pokazuje, że pracuje na gazie ale niestety pracuje na benzynie. Przełącznik tak jakby nie reagował, nie da się przełączać ani na lpg ani pb. Po podłączeniu pod kompa pokazuje, że jest uruchomiony w stanie zagrożenie - czyli od razu na LPG ale jak pisałem działa tylko PB. Bezpieczniki zdają się być ok, nie wiem co dalej sprawdzać. Dajcie proszę znać co zrobić?

Autronik AL700 Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam,

Napisano

Wygląda na uszkodzony przełacznik, chyba przycisk. Trzeba naprawić, wymienić, wyczyścić, kiedyś to rozbierałem, budowa prosta jak u cepa. Spróbuj na razie przełaczyć na benzynę zwierając na krótko odpowiednie przewody:

283696365-Przelacznik-schemat.JPG

Następnie sprawdź napięcie zasilające elektrozawory przy pracy na LPG, może niebieski kabelek przetarty i dlatego jest tylko benzyna? Obejrzyj też płytkę sterownika, czy czasem nie ma wypalonych miejsc przy przekaźnikach (przekaźnik podaje napięcie na elektrozawory, mogło być zwarcie i przepalił sie przekaźnik, jego styki)

283696365-ZlaczeAL700small.jpg

283696365-DSC00007b.jpg

Pozdr.

post-65098-14352507787052_thumb.jpg

Napisano

Miałem kiedyś podobnie w Lanosie. Tyle że nie uruchamiał się od razu na gazie .

Przelutowałem styki przekaźnika na płytce Autronica, tego od podawania napiecia na zawory i styki złącza i problem zniknął.

W Autronicu bywa też problemem styk masy. Czasem nie łaczy, albo jest na nim istotny spadek napiecia i stwarza to problemy. Ja w swoim dołozyłem obejscie styku masy dodatkowym stykiem zewnetrznym. Generalnie styki na złaczy Autronica to nie jest pierwsza liga.

Edit:

A orygnialny przycisk juz dawno wymieniłem. Kupiłem okrągły przycisk w sklepie elektronicznym a diode zamontowałem obok.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za rady, widzę że nie będzie tak łatwo. Jutro spróbuje zastosować się do Waszych wskazówek i odpowiem co i jak.

Pozdrowienia

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam kolegów, bardzo dziękuję za pomoc. Awaria została usunięta. Konieczna była wymiana całego Autronika ponieważ zwyczajnie zgnił sobie. Jak go wyjąłem to był siny więc albo go coś zalało albo wiek go wykończył ( blisko 7 lat). Ale autko juz śmiga na LPG bez żadnych problemów. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.