Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szpachlowanie/malowanie/przygotowanie podłoża

Featured Replies

Napisano

Jest sobie stara primera p10, której rdza dała się nieźle we znaki. właściciel jak na razie zdrapywał ją i malował czarną farbą co upodobniło auto do biedronki zlosnik.gif

postanowiłem się zlitować i trochę pobawić się w "wyprowadzenie" tego autka na prostą - jakkolwiek mi to wyjdzie będzie lepiej niż jest wink.gif

Więc rdza jest trochę na nadkolach, na dachu. Planuję to zdrapać, potem zaszpachlować, wyrównać, pomalować. Może mi ktoś takie step by step dla kompletnego osła napisać? Łącznie z nazwami konkretnymi produktów jakie muszę kupić.

Jak na razie kupiłem podkład i lakier w spray'u dobrany pod kolor auta 001.gif

Napisano
  • Autor

> http://www.novol.pl/strony/1/i/14.php i wybieraj która Ci podpasuje, jak są dziury to zastanów się

> nad taką z włóknem

ale ja nie wiem która mi pasuje zlosnik.gif

czyli dajmy na to oczyszczę z rdzy dach - została mała dziurka. pomaluje to jakims mazidłem co w reakcję z rdzą wchodzi, wyschnie to, a potem to tą szpachlą mam potraktować, poczekać aż wyschnie i papierem wyrównać (jakimi papierami mam jechać? ), a potem na to podkład w sprawy i lakier w spray'u hmm.gif dobrze gadam? zlosnik.gif

Napisano

> ale ja nie wiem która mi pasuje

No Ja też nie zlosnik.gif

> czyli dajmy na to oczyszczę z rdzy dach - została mała dziurka. pomaluje to jakims mazidłem co w

> reakcję z rdzą wchodzi, wyschnie to, a potem to tą szpachlą mam potraktować, poczekać aż

> wyschnie i papierem wyrównać (jakimi papierami mam jechać? ), a potem na to podkład w sprawy i

> lakier w spray'u dobrze gadam?

małą dziurkę to zaklei bez problemu natomiast nie wiem czy szpachla nie wejdzie w jakąś reakcję z tym mazidłem.

najlepiej podpytaj u jakiegoś blacharza jak to nakładać.

ja do tej pory używałem zwykłej szpachli, potem kupiłem sobie taką wykończeniową i jest różnica w stanie surowym bo jak wyszlifujesz porządnie obydwie to nie ma znaczenia której użyjesz.

nakładałem to na oczyszczoną powierzchnię ale surową a nie zabezpieczoną jakimś mazidłem i do dziś jest ok.

na wyszlifowaną szedł podkład a na to lakier, podkład czasami trzeba zamatować delikatnie.

szpachle przeważnie po wymieszaniu z utwardzaczem są różowe, ale można kupić białe lub szare więc zastanów się która najbardziej Ci podejdzie.

i pamiętaj że utwardzacza daje się troszkę, bo jak dasz za dużo to raz że szybko zwiąże, dwa będzie twardsze i ciężej będzie to obrobić.

obrabiać można na sucho lub mokro, ja z grubsza jadę na sucho, a jak trzeba wykończyć to jadę drobnym papierem wodnym z wodą, ruchy koliste a nie wzdłużne

Napisano
  • Autor

> No Ja też nie

> małą dziurkę to zaklei bez problemu natomiast nie wiem czy szpachla nie wejdzie w jakąś reakcję z

> tym mazidłem.

to bedzie bez mazidła smile.gif

> na wyszlifowaną szedł podkład a na to lakier, podkład czasami trzeba zamatować delikatnie.

jakim papierem?

> obrabiać można na sucho lub mokro, ja z grubsza jadę na sucho, a jak trzeba wykończyć to jadę

> drobnym papierem wodnym z wodą, ruchy koliste a nie wzdłużne

czyli jakimi papierami? smile.gif

no i ile tego utwardzacza, żeby to było "akurat"? zlosnik.gif

Napisano

> to bedzie bez mazidła

> jakim papierem?

> czyli jakimi papierami?

musisz potestować bo to zależy od wielu czynników ale myślę że 800-1000 będzie dobry

> no i ile tego utwardzacza, żeby to było "akurat"?

tak jak pisałem trzeba testować, zobaczysz jaką puszkę kupisz i zobaczysz jaką tubkę utwardzacza dostaniesz, i teraz kombinuj ile dodać bo ja nie wiem ile szpachli weźmiesz na raz.

pamiętaj że nie nakładamy jednej grubej warstwy tylko 2-3 cieńsze

EDIT: pamiętaj że tak nie robimy zlosnik.gif

Napisano

> no i ile tego utwardzacza, żeby to było "akurat"?

akurat przytoczony tutaj NOVOL ma na puszcze przepis: 97%szpachli + 3% utwardzacza = 100% gotowe do użycia po zmieszaniu hehe.gif

naprawdę te 3% to bardzo mała ilość, sama tubka utwardzacza też jest mała - kupisz - zrozumiesz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

no to się wziąlem za to - wyszło że cała ta primera to straszny ulep - właściwie nie było elementu który czyściłem który nie miał na sobie grubej warstwy szpachli.

29042010063u.jpg

29042010062.jpg

ale w sumie wprawiam się już w tym - 1 warstwa, lekko przeszlifować papierem 200, potem druga warstwa, papier 200, potem 400 na gładko. robiłem to na sucho, ale mi "teśc" powiedział że mam to robić na mokro hmm.gif dobrze gada? zlosnik.gif

jutro idzie na to lakier ze szpreja i bezbarwny zlosnik.gif

Napisano

eee no Paanie claps.gifgrinser006.gif

udzielisz mi manualu jak się zabiorę za moje nadkola zlosnik.gif

Napisano

> warstwa, papier 200, potem 400 na gładko. robiłem to na sucho, ale mi "teśc" powiedział że mam

> to robić na mokro dobrze gada?

dobrze ok.gif, kup sobie papier wodny do wykończenia tego wszystkiego 1200 i 2000 powinny załatwić sprawę zlosnik.gif

Napisano

szpachli nie obrabia sie na mokro jest to material ktory pije wode !

sa nieliczni pseudo fachmani co tak robia ale kazdy dobry lakiernik doskonale wie ze to blad

na mokro dopiero podklad sie szlifuje

Napisano
  • Autor

> szpachli nie obrabia sie na mokro jest to material ktory pije wode !

> sa nieliczni pseudo fachmani co tak robia ale kazdy dobry lakiernik doskonale wie ze to blad

> na mokro dopiero podklad sie szlifuje

za późno wink.gif na mokro o wiele kulturalniej dała sie obrabiać. tak ładnie wyprowadziłem cały dach i błotniki, że mi żal było to malować sprayem - kupiłem litr lakieru, bezbarwny i kulturnie pomalowałem całe elementy - przy okazji nauczyłem sie obsługi pistoletu lakierniczego biglaugh.gif

Napisano

> za późno na mokro o wiele kulturalniej dała sie obrabiać. tak ładnie wyprowadziłem cały dach i

> błotniki, że mi żal było to malować sprayem - kupiłem litr lakieru, bezbarwny i kulturnie

> pomalowałem całe elementy - przy okazji nauczyłem sie obsługi pistoletu lakierniczego

Jak już się uczyłem, to czy zmatowałeś papierem CAŁE elementy na które szedł lakier ? z ciekawości pytam.

Napisano
  • Autor

> Jak już się uczyłem, to czy zmatowałeś papierem CAŁE elementy na które szedł lakier ? z ciekawości

> pytam.

tak

Napisano
  • Autor

> to super

> A jak ogólnie wyszło ?

jeden błotnik cacy, potem drugi błotnik do d*, bo mi pistolet zaczął jakimiś glutami siać. Ale potem to wyprowadziłem zlosnik.gif dach cacy. Teraz jak widzę ile z tym roboty było, to szkoda ze całego auta nie przelakierowałem - niewiele więcej pracy, trochę więcej farby, a efekt byłby super.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.