Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak autko zimne to gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam wątków podobnych dużo ale jednak każdy trochę inny.

Problem dotyczy tak samo benzyny jak i gazu.

Jak autko jest zimne(np. po nocy lub stało pod domkiem z jakieś 6h) zapala normalnie (jak jest ciepłe też) i mogę je sobie gazować i nic się nie dzieje, jednak jak już jadę i dojeżdżam do świateł lub nawet tylko chcę zmienić bieg (wciskam sprzęgło) to obroty spadają do zera - autko gaśnie. Zapalenie po takim zgaszeniu(jeśli autko stanęło) już nie jest ładne bo muszę kręcić z 10-15 sek. (nie mówię o odpaleniu "na pych" - przy zmianie biegu).

Jak temp. osiągnie pierwszą kreskę to już rzadziej autko gaśnie jednak obroty (po naciśnięciu sprzęgła) dalej szybko lecą w dół i np. zaświeci się kontrolka akumulatorka na ułamek sekundy jednak obroty same "odbiją" do góry ze 2 razy pofalują i ustawią się na normalnych.

Jak temp. osiągnie pół skali wszystko jest ok i autko jeździ normalnie, zapala normalnie a wolne obroty bardzo rzadko zafalują.

Co robić co sprawdzić co wymienić??

Kable i świece NGK 20kkm.

Nie wiem co jeszcze podać.

Napisano

sprawdzil bym w pierwszej kolejnosci czujnik temp powietrza i krokowiec, zajrzyj na smietnik jest trubleshoter do 1.6

Napisano
  • Autor

> sprawdzil bym w pierwszej kolejnosci czujnik temp powietrza i krokowiec, zajrzyj na smietnik jest

> trubleshoter do 1.6

Dolałem do pełna płynu do chłodnicy.

Rano sprawdzę co będzie i dam znać.

Napisano

> Dolałem do pełna płynu do chłodnicy.

> Rano sprawdzę co będzie i dam znać.

Jeśli problem dotyczył by tylko LPG, to najprawdopodobniej dolanie płynu do chłodnicy rozwiązało by problem - pewnie zamarza parownik.

Napisano
  • Autor

> Jeśli problem dotyczył by tylko LPG, to najprawdopodobniej dolanie płynu do chłodnicy rozwiązało by

> problem - pewnie zamarza parownik.

Też tak kiedyś myślałem ale to nie to bo na benzynce też się tak padaczka zachowuje.

Wczoraj dostała nowy filtr powietrza, oleju i olej.

Nic to nie pomogło a wręcz gorzej jak jest zimna to na dowolnym biegu(nie zawsze) jak obroty są poniżej 2k to szarpie frown.gif rzadziej jak jest ciepła ale też się zdarzyło frown.gif

A do tego zgasła mi jak dojeżdżałem do świateł jak była ciepła frown.gif

PS: dziś rano jak mi zgasłą po przejechaniu 100m (wyjazd z parkingu -> sprzęgło -> zgasła (już stanąłem więc na "pych" nie było szans) -> ponad 20 sek. kręcenia rozrusznikiem frown.giffrown.giffrown.gif

jak ruszyła to z 15 metrów mi szarpała...

Napisano

Może gdzieś lewe powietrze dostaje ? dlatego po wymieniae f. powietrza jest jeszcze gorzej. Myślę, że warto poechac na kompa i sprawdzić błędy. Kiedyś miałem takie problem, że auto samo gasło, na LPG i na PB i okazalo się, że jakiś czujnik cisnienia paliwa przepuszczał paliwo.

Napisano
  • Autor

> Może gdzieś lewe powietrze dostaje ? dlatego po wymieniae f. powietrza jest jeszcze gorzej. Myślę,

> że warto poechac na kompa i sprawdzić błędy. Kiedyś miałem takie problem, że auto samo gasło,

> na LPG i na PB i okazalo się, że jakiś czujnik cisnienia paliwa przepuszczał paliwo.

Podjadę i zobaczę.

Napisano
  • Autor

No i muszę zweryfikować swoje spostrzeżenia, a więc 3 dni jeździłem na Pb(gaz wyjeździłem do 0) i ZERO problemów, zatankowałem gaz i zaś zgasł jak był zimny frown.gif

Napisano

> ZERO problemów, zatankowałem gaz i zaś zgasł jak był zimny

Mało płynu, zapowietrzony ukł chłodzenie martwy reduktor

Napisano

Ja widzę przyczynę takiego zachowania w reduktorze. Zaworki w nim nie trzymają i gaz sączy się do kolektora ssącego.

Napisano
  • Autor

> Ja widzę przyczynę takiego zachowania w reduktorze. Zaworki w nim nie trzymają i gaz sączy się do

> kolektora ssącego.

Płyn dolany na maxa, jak można sprawdzić reduktor?

Napisano

Najlepiej kup na allegro zestaw naprawczy do parownika (dobrze dobierz do modelu parownika),benzynę ekstrakcyjną i do dzieła.Wystarczy zakręcić gaz przy butli i możesz się brać za regenerację.Nie jest to trudne,bo wystarczy zapamiętać albo porobić fotki części gdzie jakie były,rozebrać,dobrze umyć korpus i poskładać.Potem wystarczy tylko pojechać na regulację i zobaczysz jakiego kopa będzie miał na nowych membranach. zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i sprawa "załatwiona":

-autko już nie gaśnie (było u gazownika),

ale nie jestem do końca szczęśliwy ani przekonany z tym co zrobił tzn. wgrał nowy soft (do mojego STAGa 4) no i zwiększył temperaturę po której włącza się gaz, no i tu mam mieszane uczucia. (dotychczas włączał się gaz po przejechaniu max. 100m teraz i 1km w zimie)

W tej chwili na gaz autko przełącza się po przejechaniu około 1,5 km czyli jak wskaźnik temp. "wejdzie" na pierwszą kreskę.

Aktualnie mi to nie przeszkadza ale jak nadejdzie zima to co będę po 5-10 km jeździł na Pb???

Instalację mam jeszcze na gwarancji parę dni czy jechać do innego gazownika?

Napisano

> No i sprawa "załatwiona":

> -autko już nie gaśnie (było u gazownika),

> ale nie jestem do końca szczęśliwy ani przekonany z tym co zrobił tzn. wgrał nowy soft (do mojego

> STAGa 4) no i zwiększył temperaturę po której włącza się gaz, no i tu mam mieszane uczucia.

> (dotychczas włączał się gaz po przejechaniu max. 100m teraz i 1km w zimie)

> W tej chwili na gaz autko przełącza się po przejechaniu około 1,5 km czyli jak wskaźnik temp.

> "wejdzie" na pierwszą kreskę.

> Aktualnie mi to nie przeszkadza ale jak nadejdzie zima to co będę po 5-10 km jeździł na Pb???

> Instalację mam jeszcze na gwarancji parę dni czy jechać do innego gazownika?

pytanie na jaką temperaturę przełączania Ci ustawił ?

ja też mam Staga4 i mam ustawione na 20 stopni

w zimę przełączał się po 1.5-2.5 km w zależności od temperatury

jak na dworze jest powyżej 10-15 stopni, to przełącza mi się po około 400-800 metrach (im zimniej tym dłużej trzeba jechać)

ktoś kiedyś pisał że ma ustawione na 0 stopni (czyli zaraz po zapaleniu przełącza się na gaz) - ja będę chciał poeksperymentować i zniżyć tak do 15 stopni max. Jak się troszkę na PB przejedzie to lepiej dla silnika i wtrysków - oszczędności żadne w porównaniu np z wymianą zapieczonych wtrysków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.