Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozpoznać krzywe tarcze?

Featured Replies

Napisano

witajcie

wymieniłem tarcze, pojeździłem trochę, potem przesiadłem się na alu, przy hamowaniu z prędkości większej niż 60km/h czuje wibracje na kierownicy. Poniżej 60km/h jest ok

Dzisiaj założyłem znowu stalówki ale bicie przy hamowaniu nadal jest. Czy to mogą być krzywe tarcze? Jak to ewentualnie sprawdzić?

Napisano

> witajcie

> wymieniłem tarcze, pojeździłem trochę, potem przesiadłem się na alu, przy hamowaniu z prędkości

> większej niż 60km/h czuje wibracje na kierownicy. Poniżej 60km/h jest ok

> Dzisiaj założyłem znowu stalówki ale bicie przy hamowaniu nadal jest. Czy to mogą być krzywe

> tarcze? Jak to ewentualnie sprawdzić?

jeśli przy hamowaniu to tak ...

im z większej prędkości tym bicie większe ...aż po dudnienie ...

Napisano

> witajcie

> wymieniłem tarcze, pojeździłem trochę, potem przesiadłem się na alu, przy hamowaniu z prędkości

> Dzisiaj założyłem znowu stalówki ale bicie przy hamowaniu nadal jest. Czy to mogą być krzywe

moga to byc tarcze... moze tez luz na lozysku (jak ostatnio u mnie)... sprawdz dokladnie cale zawieszenie wink.gif

Ci bardziej zaopatrzeni mechanicy maja takie ladne urzadzonka do sprawdzania odchylow tarcz czy piasty waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli przy hamowaniu to tak ...

> im z większej prędkości tym bicie większe ...aż po dudnienie ...

przypomniało mi się, czasami przy prędkości 130-200 przeleci po aucie jakaś wibracja, ale nie wiem czy to wina nawierzchni jechałem drogą expresową puław do radomia i tak od czasu do czasu coś takiego miało miejsce. Pacjent to punto II opony 195/50r15

Napisano
  • Autor

> moga to byc tarcze... moze tez luz na lozysku

ręcznie sprawdzając łapiąc za koło luzu nie czuje.

(jak ostatnio u mnie)... sprawdz dokladnie cale

> zawieszenie

zawieszenie ok, ewentualnie myślę jeszcze o górnych łożyskach mc persona.

> Ci bardziej zaopatrzeni mechanicy maja takie ladne urzadzonka do sprawdzania odchylow tarcz czy

> piasty

jak ktoś zna takiego mechanika z łodzi lub okolic proszę o namiar.

Napisano

> Ci bardziej zaopatrzeni mechanicy maja takie ladne urzadzonka do sprawdzania odchylow tarcz czy

> piasty

W instrukcji montażu nowych tarcz jest grubym drukiem napisane że przy wymianie trzeba zmierzyć bicie piasty, a następnie tarczy po jej zamontowaniu. Na niektórych forach piszą że to wręcz najbardziej krytyczny element wymiany tarczy. A że prawie nikt tego nie robi... no cóż, pewnie że łatwiej jest podejść z kluczem pneumatycznym, bach, bach, wymienione, kasa do kieszeni i "będzie pan zadowolooony". Nie jestem mechanikiem, zapewne taki scenariusz się sprawdza w 99% przypadków, a resztę można zwalić na co innego i niech się właściciel samochodu głowi dlaczego po wymianie tarcz nadal mu bije przy hamowaniu.

Napisano

> W instrukcji montażu nowych tarcz jest grubym drukiem napisane że przy wymianie trzeba zmierzyć

> bicie piasty, a następnie tarczy po jej zamontowaniu. Na niektórych forach piszą że to wręcz

> najbardziej krytyczny element wymiany tarczy. A że prawie nikt tego nie robi... no cóż, pewnie

> że łatwiej jest podejść z kluczem pneumatycznym, bach, bach, wymienione, kasa do kieszeni i

> "będzie pan zadowolooony". Nie jestem mechanikiem, zapewne taki scenariusz się sprawdza w 99%

> przypadków, a resztę można zwalić na co innego i niech się właściciel samochodu głowi dlaczego

> po wymianie tarcz nadal mu bije przy hamowaniu.

powiem Ci szczerze ze wymienialem juz kilka kompletow tarcz i klockow i dopiero u nadwornego mechaniora mitsumaniakow z okolic Krakowa zobaczylem jak to powinno sie robic smile.gif, nikt wczesniej nie raczyl sprawdzic bicia piasty czy tarczy crazy.gif

Napisano

ja ostatnio się barowałem z tym problemem

podpiąłem się pod ten wątek..

poczytaj...

w Zgierzu na Łęczyckiej w firmie ARIS pracuje chłopak, który ma miernik zegarowy o ile dobrze pamiętam to Marcin...u mnie mimo bicia w granicach dopuszczalnych tj do 0,05mm było źle...wymieniłem tarcze na nowe ( z ATE na BOSCH i jest ok) a stare oddałem do reklamacji..co prawda wątpię, że coś wywalczę ale zobaczymy...

i żeby było śmieszniej to tarcze ATE miały mniejsze bicie niż obecne BOSCH'a a biły niemiłosiernie... piasty są ok..

aha i jedyny zakład, który mogę z czystym sumieniem polecić to od lat naprawiający zawieszenia itp - również sprawdza bicie tarcz itp to w Zgierzu na Musierowicza ok.gif

co jeszcze ciekawego mogę powiedzieć - przed założeniem tarcz dokładnie wyczyścili mi piastę szczotką na sprężone powietrze i nie psikali żadnym miedziowym, mimo, że dzięki temu nie przywiera tarcza do piasty...właśnie z tego co się wywiedziałem, to podłożenie nawet kartki papieru może mieć niefajne skutki i producenci tarcz nie zalecają nakładania żadnego środka na piastę...

i jeszcze jedno..cytuję speców z Girling'a: "...jeżeli tarcza chodzi np w zapieczonym czy źle wyczyszczonym zacisku to może się miejscowo przegrzewać. Z tego powodu dochodzi do punktowej zmiany współczynnika tarcia tarczy, co wpływa na zmianę prędkości przesuwu klocka podczas hamowania. Kierowca odczuwa szarpanie podczas hamowania, jednak podczas badania tarczy czujnikiem zegarowym nie widać żadnych odchyłek."

teraz hamuję rzadko i ostrożnie docierając tarczę powoli, nie trzymam nogi na hamulcu na światłach - zaciągam ręczny, nie naciskam pedału hamulca b.długo i nie dociskam mocno, chyba, że sytuacja tego wymaga ok.gif

tak pojeżdżę przez 1000km i już dalej nie będę świrował grinser006.gif ale teraz dmucham na zimne bo szkoda kolejnych złotówek no.gif

Napisano

> witajcie

aha i tak konkretnie - miałem identyczne objawy - pomogła wymiana tarcz niestety..

Napisano
  • Autor

> mechaniora mitsumaniakow z okolic Krakowa zobaczylem jak to powinno sie robic , nikt

> wczesniej nie raczyl sprawdzic bicia piasty czy tarczy

a jak wygląda taka procedura? Bo pierwsze słyszę, że się coś takiego sprawdza.

Napisano

> a jak wygląda taka procedura? Bo pierwsze słyszę, że się coś takiego sprawdza.

zdejmuje sie koło, zakłada sie czujnik zegarowy czy jak to sie tam nazywa i kręci sie tarczą, czujnik wykrywa nierówność powierzchni, z piastą robi sie na tej samej zasadzie.

Napisano
  • Autor

> w Zgierzu na Łęczyckiej w firmie ARIS

Dzwoniłem 100zł za sprawdzenie dwóch tarcz, trochę drogo wydaje mi się.

Napisano

> Dzwoniłem 100zł za sprawdzenie dwóch tarcz, trochę drogo wydaje mi się.

Wydaje się bardzo drogo. icon_eek.gif

Ja rozumiem że czas, wiedza, usługa, ale bez przesady, czynność nie wydaje się bardziej skomplikowana do wymiany opon z wyważeniem, a czujnik z podstawą kosztuje 150 zł, bardziej profesjonalny może z 500 zł.

Napisano

> Dzwoniłem 100zł za sprawdzenie dwóch tarcz, trochę drogo wydaje mi się.

podaj mi na priv telefon do siebie - coś wymyślę

Napisano

> Wydaje się bardzo drogo.

> Ja rozumiem że czas, wiedza, usługa, ale bez przesady, czynność nie wydaje się bardziej

> skomplikowana do wymiany opon z wyważeniem, a czujnik z podstawą kosztuje 150 zł, bardziej

> profesjonalny może z 500 zł.

mają miernik brembo

Napisano

> a jak wygląda taka procedura? Bo pierwsze słyszę, że się coś takiego sprawdza.

man03.jpg

Napisano

> mają miernik brembo

Nie znam się, nie wiem co to, ale brzmi jak "mamy cudo które robi wszystko za nas, co prawda teraz możemy wszystko zrobić łatwiej i szybciej, no ale urządzenie było drogie więc musi się zwrócić". zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> Nie znam się, nie wiem co to, ale brzmi jak "mamy cudo które robi wszystko za nas, co prawda teraz

> możemy wszystko zrobić łatwiej i szybciej, no ale urządzenie było drogie więc musi się

> zwrócić".

bez przesady, miernik zegarowy brembo to po prostu dobry sprzęt nie żaden noname - ot tyle...

Napisano

> bez przesady, miernik zegarowy brembo to po prostu dobry sprzęt nie żaden noname - ot tyle...

Ok, tam w moim poście na końcu były odpowiednie "emotki". wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.