Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to jest równorzędne? bo już zgłupiałem

Featured Replies

Napisano

koledzy sytuacja taka jak na obrazku, droga jednokierunkowa z kostki brukowej, ta pionowa wyasfaltowana, znaków brak

czy to jest skrzyżowanie równorzędne? czy może kostka ma coś do rzeczy i nie jest to równorzędne?

bo codziennie takie pokonuje jadąc tą jednokierunkową i zawsze skręcam w prawo uważając, że mam pierwszeństwo, nikt mi jeszcze uwagi nie zwrócił ale wśród innych uczestników ruchu są klaksony i gesty wiadomo jakie grinser006.gif

283712992-skrzy%BFowanie.JPG

Napisano

Quote:

droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej,

klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-

betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są

drogami gruntowymi;

Napisano

bo ją masz. Kwestia tego ze podswiadomie z pierwszenstwem ma ta co jest prosta/lepsza/szybsza. oslabiony.gif No i dochodzi do tego element.. a wlasciwie odchodzi kupa elementow z lewego przodu twojego bolidu. Zalezy jaki bolid i czy warto sie podlozyc ?

Napisano
  • Autor

dzięki czyli miałem rację ok.gif

ale, że droga tłuczniowa też pod to podlega to jestem w szoku...

Napisano
  • Autor

> No i dochodzi do tego element.. a wlasciwie odchodzi kupa elementow z lewego przodu twojego

> bolidu. Zalezy jaki bolid i czy warto sie podlozyc ?

szkoda się bawić w takie rzeczy, auto przynajmniej tydzień u blacharza...a do uszkodzenia nówka alus, nówka zderzak inny niż seryjny...

ale teraz przynajmniej w razie co wiem, że mogę się kłócić jak ktoś się przyczepi

Napisano

Pierwszenstwo masz bo jestes w prawej.

A problemy na tego typu skrzyzowaniach w Polsce zawsze byly, sa i beda.

A to z tego powodu, ze to jest nielogiczne.

Tak jak juz ktos napisal - jedziesz sobie ladna rowna prosta droga i nagle z prawej strony dochodzi jakas mala drozka z nawierzchnia z kostki.

Na chlopski rozum oczywiste ze powinna byc podporzadkowana a tu jednak sie okazuje, ze trzeba tych z prawej z tej malej uliczki przepuscic.

W wielu (o ile nie wiekszosci) krajow w europie na tego typu skrzyzowaniach (w ksztalcie litery T) pierwszenstwa maja ci jadacy prosto.

Napisano
  • Autor

u nas jeszcze często jest tak, że jedziesz drogą z pierwszeństwem i dojeżdżasz do skrzyżowania bez znaku...zwalniasz, już chcesz puszczać tego z prawej ale spojrzenie na uliczkę w prawo i widzisz plecy znaku stop lub ustąp pierwszeństwa...a ten co wyjeżdża z prawej gada pod nosem "no dawaj idioto przecież masz pierwszeństwo" grinser006.gif

Napisano

> u nas jeszcze często jest tak, że jedziesz drogą z pierwszeństwem i dojeżdżasz do skrzyżowania bez

> znaku...zwalniasz, już chcesz puszczać tego z prawej ale spojrzenie na uliczkę w prawo i

> widzisz plecy znaku stop lub ustąp pierwszeństwa...a ten co wyjeżdża z prawej gada pod nosem

> "no dawaj idioto przecież masz pierwszeństwo"

Tak to chyba jest wszedzie a nie tylko u nas.

Napisano

> u nas jeszcze często jest tak, że jedziesz drogą z pierwszeństwem i dojeżdżasz do skrzyżowania bez

> znaku...zwalniasz, już chcesz puszczać tego z prawej ale spojrzenie na uliczkę w prawo i

> widzisz plecy znaku stop lub ustąp pierwszeństwa...a ten co wyjeżdża z prawej gada pod nosem

> "no dawaj idioto przecież masz pierwszeństwo"

I właśnie dlatego (co już nie raz pisałem) znaki STOP i USTĄP PIERWSZEŃSTWA nają INNY kształt od pozostałych znaków - żeby widać je było od tyłu, że stoją w bocznej uliczce.

Patrz dyskusja sprzed paru miesięcy, że tramwaj WJEŻDŻAJĄCY np. na Rondo Żaba w Warszawie przy niedziałającej sygnalizacji MA pierwszeństwo, bo nie ma znaku ustąp....

Napisano

Quote:

>jedziesz drogą z pierwszeństwem i dojeżdżasz do skrzyżowania bez

> widzisz plecy znaku stop lub ustąp pierwszeństwa...

> I właśnie dlatego (co już nie raz pisałem) znaki STOP i USTĄP PIERWSZEŃSTWA nają INNY kształt od

> pozostałych znaków - żeby widać je było od tyłu, że stoją w bocznej uliczce.

ale przyznasz, że to jest chore: spoglądać w boczną drogę by się przekonać, czy na "swojej" drodze masz pierwszeństwo screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif albo oznakowanie kompletne na każdej drodze wiodącej do danego skrzyżowania, albo żadnych znaków i regułą prawej strony waytogo.gif

powinno być w rozporządzeniu o znakach nakazane, aby znaki USTĄP/STOP były zawsze ustawiane w komplecie ze znakami DROGA Z PIERWSZEŃSTWEM PRZEJAZDU waytogo.gif

a co do odmiennego kształtu STOP-u i USTĄP: jest to również przydatne w zimie, gdy śniegu nawieje na znaki - te dwa rozpoznasz zawsze waytogo.gif

Napisano

> Quote:

> ale przyznasz, że to jest chore: spoglądać w boczną drogę by się przekonać, czy na "swojej" drodze

> masz pierwszeństwo

tez tak uważam.

U nas pojawiła sie taka reguła: osiedlowe skrzyżowania równorzędne mają na rogach chodników słupki biało-żółte czy czasem bialo-zielone, sprawdziłem - działa. Nie trzeba sie rozglądac za znakami, jak widac z daleka słupki - aha trzeba sprawdzac co po prawej. Tyle, że nawet nie wiem czy ktoś oprócz mnie jeszcze o tym wie hehe.gif więc działa to tylko w jedną stronę.

Najlepszym rozwiązaniem na te sprawy to 4-way (3-way) STOP ze Stanów, bo z reguły prawej ręki powstaje często szalony galimatias nie do rozgryzienia przez przecietnych kierowców.

Napisano

tez mam takie skrzyzowanie u siebie i zawsze wole zwolnic i przepuscic tych ktorzy nie wiedza ze mam pierwszeństwo niz ładowac się pod koła bo ja mam pierwszeństwo niby. Ale dobra sprawa jak ma się do robienia lewą strone auta, to można poszukac sponsora biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.