Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra [G] Sklad spalin

Featured Replies

Napisano

Czym moze byc spowodowana wysoka wartosc HC?

na gazie:

na biegu jalowym (sonda oscyluje prawidlowo) wartosc HC wysoka ok. 200

przy 3000 rpm HC=60, natomiast wowczas zawyzona jest wartosc CO=0.6%

A teraz na benie:

na jalowym HC=60,

przy 3000rmp HC wysokie bo ok. 200

Ogolnie na postoju czuc smrod spalin i nie jest to raczej zgnita kapusta tylko taki troche inny bardziej benzynowy..

Wczesniej nie bylo czuc wcale. Poza tym silnik chodzi bez zarzutu.

Gdzie mozna sprawdzic jakie dla mojego silnika powinny byc prawidlowe wartosci skladu spalin?

Napisano

Wysokie HC i/lub CO to zbyt mała ilość tlenu lub zbyt krótki czas spalenia. Może coś nie tak z DISem lub ze świecami na niektórych cylindrach? Pamiętaj, że sonda wskazuje średnie wyniki z 4 cylindrów... Poza tym, chyba katalizator nie spełnia swojej funkcji, masz go w ogóle?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wysokie HC to zbyt mała ilość tlenu lub zbyt krótki czas spalenia. Może coś nie tak z DISem lub ze

> świecami na niektórych cylindrach? Pamiętaj, że sonda wskazuje średnie wyniki z 4 cylindrów...

> Poza tym, chyba katalizator nie spełnia swojej funkcji, masz go w ogóle?

> Pozdr.

katalizator oczywiscie jest, swiece byly wymieniane w ubieglym roku na NG i byl jeszcze czyszczony EGR. Poza tym nic nie bylo robione bo silniczek ladnie pracuje i ciagnie dobrze. Od pewnego czasu zauwazylem jednak ze puszcza lekki dymek na postoju i czuc taki swad spalin (glownie jak jest zagrzany - na zimnym raczej dymku nie widac ani tym bardziej czuc) - wczesniej tego nie bylo. Oczywiscie jesli chodzi o kulture pracy, zuzycie gazu i reszte, to wszystko smiga jak nalezy. Gdyby nie to ze czuje spaliny na postoju to bym w ogole nie wiedzial ze cos jest nie tegez.

Napisano

> katalizator oczywiscie jest, swiece byly wymieniane w ubieglym roku na NG i byl jeszcze czyszczony

> EGR. Poza tym nic nie bylo robione bo silniczek ladnie pracuje i ciagnie dobrze. Od pewnego

> czasu zauwazylem jednak ze puszcza lekki dymek na postoju i czuc taki swad spalin (glownie jak

> jest zagrzany - na zimnym raczej dymku nie widac ani tym bardziej czuc) - wczesniej tego nie

> bylo. Oczywiscie jesli chodzi o kulture pracy, zuzycie gazu i reszte, to wszystko smiga jak

> nalezy. Gdyby nie to ze czuje spaliny na postoju to bym w ogole nie wiedzial ze cos jest nie

> tegez.

no właśnie też się zastanawiam czy katalizator jest i działa a nie wysypał się do wydechu, może instalka LPG jest tak powpinana że nie powoduje świecenia checka mimo iż katalizator się skończył? niewiem.gif

brat

Napisano

A może czujnik spalania stukowego, bądź też MAP sensor nieznacznie (nie powodując muła) zmniejsza kąt wyprzedzenia zapłonu (opóźnia zapłon), co przekłada się na krótszy czas spalania i zawyżone CO i HC?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> no właśnie też się zastanawiam czy katalizator jest i działa a nie wysypał się do wydechu, może

> instalka LPG jest tak powpinana że nie powoduje świecenia checka mimo iż katalizator się

> skończył?

> brat

rzeczywiscie jest wpieta kasowarka bledow OBD AEB 426 wraz z instalacja gazowa zeby nie swiecil check, tylko pytanie czy jesli by padl kat to pomimo tej kasowarki ECU nie powinien zapisac bledu w pamieci? jak migam bledy to ecu zadnego nie wyswietla.

Napisano
  • Autor

> A może czujnik spalania stukowego, bądź też MAP sensor nieznacznie (nie powodując muła) zmniejsza

> kąt wyprzedzenia zapłonu (opóźnia zapłon), co przekłada się na krótszy czas spalania i

> zawyżone CO i HC?

> Pozdr.

master podsunales mi jeszcze jeden pomysl. Instalke gazowa mam 2gen, a dla niej sygnal z sondy lambda do ecu jest emulowany przez komputer gazowy. Moje przemyslenia sa takie, czy np. niezbyt dobrze ustawiona emulacja moze zmienic kat wyprzedzenia zaplonu? Mialem ustawiony przebieg prostokatny o czasie High i Low ustawiony po rowno na 0.8 sekundy. Zmienilem przed chwila na testy pierwsza fale prostokata na 0.7 sekundy a druga na 0.5. W ten sposob ECU bedzie mial z sondy sygnal ze mieszanka jest za mocno wzbogacona. Oczywiscie nie dam rady teraz zweryfikowac czy sa jakies efekty tej zmiany, ale po przejechaniu ilus kilometrow powinien zaadoptowac sie do nowych ustawien..

Pytanie czy tedy droga? i czy to bedzie mialo wplyw na kat wyprzedzenia zaplonu i czy w dobra strone?

Napisano

> rzeczywiscie jest wpieta kasowarka bledow OBD AEB 426 wraz z instalacja gazowa zeby nie swiecil

> check, tylko pytanie czy jesli by padl kat to pomimo tej kasowarki ECU nie powinien zapisac

> bledu w pamieci? jak migam bledy to ecu zadnego nie wyswietla.

tego nie wiem, nie znam się na instalacjach gazowych, emulacjach itd,

ale to mi pachnie stopionym katalizatorem,

szczególnie że w Z16XE jest instalacja II gen yikes.gif

brat

Napisano

> rzeczywiscie jest wpieta kasowarka bledow OBD AEB 426 wraz z instalacja gazowa zeby nie swiecil

> check, tylko pytanie czy jesli by padl kat to pomimo tej kasowarki ECU nie powinien zapisac

> bledu w pamieci? jak migam bledy to ecu zadnego nie wyswietla.

No niestety AEB426 kasuje wszystko co widzi niezależnie od nr błędu. Dlatego się go pozbyłem i zrobiłem sobie sam swój własny który kasuje tylko błędy od sond.

Z moich doświadczeń wynika że emulacja lambdy nie wpływa na zmiany mapy kąta zapłonu, w każdym razie nie długookresowo.

Masę masz dobrą sterownika LPG?

W moim silniku nie ma emulacji, ECU dostaje sygnał rzeczywisty z LPG i mapy są ok. Z jakąkolwiek emulacją ECU po kilkunastu/dziesięciu kilometrach głupiał i otwierał EGR na oścież, lambda szła na ubogo a krokowiec na max spineyes.gifDawne dzieje cool.gif żaden gazmen nie kumał co jest grane. Sam rozczaiłem. Ale to trochę inny silnik niż twój. Mój widocznie ma zaimplementowane jakieś ekooszołomowe algorytmy. Jedynie raz na kilkaset km emulator EOBD(ten mój) ukatrupi checka z sondy który zabłyśnie gdy jadę powoli lub w korku(chyba ECU wtedy decyduje się na testowanie pojemności kata i coś mu nie pasi).

Napisano
  • Autor

> tego nie wiem, nie znam się na instalacjach gazowych, emulacjach itd,

> ale to mi pachnie stopionym katalizatorem,

> szczególnie że w Z16XE jest instalacja II gen

> brat

moze 2 gen nie jest najlepszym rozwiazaniem, ale jak kupilem auto to juz taka byla. Zaleta 2gen bez watpienia jest to ze jak jezdzisz po miescie krotkie dystanse to w 4gen praktycznie nie zdazylby sie przelaczyc na gaz, a w 2gen od razu przelaczam i smigam na gazie:) Nie mniej jednak musze powiedziec ze instalka spisuje sie bez najmniejszych problemow. Pytanie czy moglo stopic kata, jesli sonda oscyluje mi pieknie przy jezdzie na gazie..?

Napisano
  • Autor

> W jaki sposób sprawdzałeś oscylacje sondy na gazie?

mam na stale podpieta kontrolke, ktora pokazuje mi napiecie na sondzie, a ze instalke do gazu sam sobie porzadnie wyregulowalem, to sonda mi pieknie oscyluje w pelnym zakresie obrotow.

Napiecie na sondzie widze rowniez podpinajac sie laptopem do kompa gazowego.

Napisano
  • Autor

> No niestety AEB426 kasuje wszystko co widzi niezależnie od nr błędu. Dlatego się go pozbyłem i

> zrobiłem sobie sam swój własny który kasuje tylko błędy od sond.

> Z moich doświadczeń wynika że emulacja lambdy nie wpływa na zmiany mapy kąta zapłonu, w każdym

> razie nie długookresowo.

> Masę masz dobrą sterownika LPG?

> W moim silniku nie ma emulacji, ECU dostaje sygnał rzeczywisty z LPG i mapy są ok. Z jakąkolwiek

> emulacją ECU po kilkunastu/dziesięciu kilometrach głupiał i otwierał EGR na oścież, lambda

> szła na ubogo a krokowiec na max Dawne dzieje żaden gazmen nie kumał co jest grane. Sam

> rozczaiłem. Ale to trochę inny silnik niż twój. Mój widocznie ma zaimplementowane jakieś

> ekooszołomowe algorytmy. Jedynie raz na kilkaset km emulator EOBD(ten mój) ukatrupi checka z

> sondy który zabłyśnie gdy jadę powoli lub w korku(chyba ECU wtedy decyduje się na testowanie

> pojemności kata i coś mu nie pasi).

Masa raczej powinna byc dobra bo jakis czas temu przelutowywalem wszystkie polaczenia.

Wszim orientujesz sie czy przy jezdzie na benzynce ta kasowarka jest wylaczona i ECU powinien lapac bledy?

Napisano

No, ale skoro masz instalkę II gen, to podczas pracy silnika na gazie widzisz, nie pracę sondy, tylko emulatora.

Patrząc na wyniki powiedziałbym, że na jałowych obrotach i LPG masz bogatą mieszankę. Na benzynie może jest jakaś nieszczelność w instalacji i gaz przecieka do kolektora hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> No, ale skoro masz instalkę II gen, to podczas pracy silnika na gazie widzisz, nie pracę sondy,

> tylko emulatora.

nie bo ja sie podpinam do kompa gazowego a nie do ECU, wiec mam rzeczywisty sygnal sondy lambda, ktory otrzymuje komputer gazowy i na tej podstawie steruje krokowcem. Natomiast sygnal emulowany idzie wowczas do ECU, co by sie mapa zbytnio nie rozjechala i dalo sie rowniez jezdzic na benie.

> Patrząc na wyniki powiedziałbym, że na jałowych obrotach i LPG masz bogatą mieszankę. Na benzynie

> może jest jakaś nieszczelność w instalacji i gaz przecieka do kolektora .

to akurat trudno stwierdzic, ale jak 3 elektrozawory (na reduktorze, jeszcze jakis tam drugi i na wielozaworze w zbiorniku) sa zamkniete to raczej nie powinno przepuszczac..

A czy jakby byla rozjechana mapa w ECU poprzez zla emulacje sondy, to nie moze byc sytuacji ze po prostu zle ECU ustawia czasy wtrysku, badz kąt wyprzedzenia zaplonu i stad zawyzone wartosci na benie przy 3000rpm ? bo na jalowym akurat na benie jest w miare dobrze..

Napisano

> Wszim orientujesz sie czy przy jezdzie na benzynce ta kasowarka jest wylaczona i ECU powinien lapac

> bledy?

Tak, jest wyłączona. Pracuje tylko na LPG.

Przyglądnąłbym się świecom.

Zresetuj ECU i zobacz czy to coś zmieni na NoPB.

Napisano

> to akurat trudno stwierdzic

Wystarczy zakręcić zawór na butli wink.gif

> A czy jakby byla rozjechana mapa w ECU poprzez zla emulacje sondy, to nie moze byc sytuacji ze po

> prostu zle ECU ustawia czasy wtrysku, badz kąt wyprzedzenia zaplonu i stad zawyzone wartosci

Może tak być, ale komp adaptuje się po przejechaniu kilku km na benzynie.

Napisano
  • Autor

wywalilem kasowarke bledow AEB 426 i wywalilem emulacje. ECU teraz bedzie otrzymywal sygnal rzeczywisty z sondy lambda rowniez na gazie podobnie jak u kolegi Wszima. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ECU powinien nalapac jakies bledy - dzis wieczorem dluzsza przejazdzka to zobaczymy jaki bedzie efekt.

Mam jeszcze pytanie, czy jesli ECU wywali checka na desce to wchodzi w tryb awaryjny?

I jak zresetowac ECU, pewnie trzeba interfejsem sie podlaczyc, ktorego nie posiadam frown.gif

Napisano

> czy jesli ECU wywali checka na desce to wchodzi w tryb awaryjny?

Tak, choć różnie to wygląda w różnych silnikach. Czasami po prostu ignoruje uszkodzony element, czasami ogranicza moc.

> I jak zresetowac ECU, pewnie trzeba interfejsem sie podlaczyc, ktorego nie posiadam

Jeśli odłączenie akumulatora nie kasuje błędów to reset diagnoskopem.

Napisano
  • Autor

jeszcze sie tak zastanawiam czy zuzywany olej w ilosci ok. 0.25/1000km nie przyczynia sie do zwiekszonej wartosci HC w spalinach? no i co w takim wypadku z katalizatorem. Z drugiej strony przeciez niektorzy (mozna bylo rowniez przeczytac na tym forum) jezdza astrolotami ktore biora ponad pol litra na 1000km i dosyc nie slychac zeby spaliny byly kiepskie albo kat siadal..

Tymbardziej ze opel dopuszcza 0.6/1000km, wiec gdyby to bylo takie zagrozenie dla kata i spalin to by nie pisal takich wygorowanych wartosci. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

Napisano

Spalany olej zawiera się w tych 60ppm. Gdyby to miało wpływ, to na wolnych obrotach też miałbyś zawyżony poziom.

Napisano
  • Autor

> Spalany olej zawiera się w tych 60ppm. Gdyby to miało wpływ, to na wolnych obrotach też miałbyś

> zawyżony poziom.

moze na wyzszych obrotach bierze go wiecej..

Napisano

> moze na wyzszych obrotach bierze go wiecej..

Na gazie masz niskie HC przy 3000 rpm. To nie olej.

Napisano
  • Autor

Wlasnie jestem po przejazdzce ok. 80km. Tak jak wczesniej wspominalem wyrzucilem kasowarke bledow oraz emulacje, takze podczas pracy na gazie ECU otrzymuje rzeczywisty sygnal z sondy lambda, a nie jak to bywa w 2generacji emulowany. I co sie okazalo?...

Ciekawa sprawa bo ECU nie lapnal zadnego bledu, ale nie wiem czy podczas jazdy testowal katalizator, wiec w sumie dalej jestesmy w punkcie wyjscia. Po przejazdzce nadal czuc spaliny na postoju, wiec na analizatorze pewnie wyszloby podobnie jak przedtem. crazy.gif

Napisano
  • Autor

Panowie okazalo sie ze diagnosta zle mi opisal wydruki z analizatora spalin i sytuacja przedstawia sie diametralnie inaczej, a mianowicie:

na gazie:

przy 3000 rpm HC w granicach 60 - czyli OK

A teraz na benie :

przy 3000 rpm HC w granicach 60 - czyli OK

Czyli teraz widac ze zarowno na gazie jak i benzynie na biegu jalowym jest przekroczona wartosc HC (co zreszta czuc na postoju), natomiast przy 3000rpm jest prawidlowo zarowno na gazie jak i benzynie. Moze ktos teraz ma pomysl czym to moze byc?

Napisano

Takie wyniki wskazują na wypadanie zapłonów - problem z układem zapłonowym.

Napisano

> wywalilem kasowarke bledow AEB 426 i wywalilem emulacje. ECU teraz bedzie otrzymywal sygnal

> rzeczywisty z sondy lambda rowniez na gazie podobnie jak u kolegi Wszima. Zobaczymy co z tego

> wyjdzie,

na pewno w końcu złapie

> Mam jeszcze pytanie, czy jesli ECU wywali checka na desce to wchodzi w tryb awaryjny?

Nie wchodzi, natomiast rozłącza pętlę sprzężenia i jedzie na mapowych czasach wtrysku bez kontroli sondy lambda, co dla jazdy na LPG II gen nie ma żadnego znaczenia. Mnie rozłącza pętlę nawet bez checka. Prawdopodobnie checka zaświeca dopiero jak kilka razy tak się zdarzy albo podczas testowania kata. Natomiast każde uruchomienie ponownie załącza pętlę i pracuje normalnie. Dlatego po dłuższej jeździe na LPG gdy się skończy gaz w trasie a trzeba jeszcze kilkadziesiąt km pojechać na benie, dobrze zgasić silnik i zapalić ponownie.

> I jak zresetowac ECU, pewnie trzeba interfejsem się podłączyć, którego nie posiadam

Skasować błędy tylko interfejsem da się. Ja zbudowałem sobie własną kasowarkę OEBD, która co kilka sekund czyta czy są błędy o określonych numerach tych dla sond lambda. I jeżeli są to kasuje tylko te które trzeba. Można zaobserwować jak to działa bo na chwilkę zapala się check i zaraz gaśnie 893goodvibes.gif. Zdarza sie to bardzo rzadko i zawsze tylko przy powolnej jeździe na niskich obrotach. AEB426 niestety kasował wszystko i to mi nie pasowało bo wolę wiedzieć jak mi się wyświetli check z jakiegoś innego powodu niż sonda.

No cóż do tych silników ze względu na EOBD bardziej sensowna wydaje się być sekwencja. No ale moja II gen działa mi jak igiełka i nie chce mi się tego stanu zmieniać. wink.gif Jest moc, niskie spalanie i możliwość pracy w niskich temperaturach reduktora czyli ekonomia. To że Z16XEP nie bardzo nadaje się do LPG (brak hydroregulatorów luzu) dało się obejść i szybsze zanikniecie luzu zaworów załatwiło podszlifowanie szklanek.

Napisano
  • Autor

> Takie wyniki wskazują na wypadanie zapłonów - problem z układem zapłonowym.

czyli DIS, swiece, czy jeszcze cos do kontroli?

Wypadanie zaplonow powinno byc slychac jako przerywanie?

Napisano
  • Autor

> na pewno w końcu złapie

i dzisiaj zlapal smile.gif 0170, ale to raczej od sondy a nie od kata, wiec chyba go jeszcze nie testowal?

> Nie wchodzi, natomiast rozłącza pętlę sprzężenia i jedzie na mapowych czasach wtrysku bez kontroli

> sondy lambda, co dla jazdy na LPG II gen nie ma żadnego znaczenia. Mnie rozłącza pętlę nawet

> bez checka. Prawdopodobnie checka zaświeca dopiero jak kilka razy tak się zdarzy albo podczas

> testowania kata. Natomiast każde uruchomienie ponownie załącza pętlę i pracuje normalnie.

> Dlatego po dłuższej jeździe na LPG gdy się skończy gaz w trasie a trzeba jeszcze kilkadziesiąt

> km pojechać na benie, dobrze zgasić silnik i zapalić ponownie.

ale jak uruchomisz ponownie silnik to check gasnie czy masz zapalony? bo u mnie non stop swieci..

> Skasować błędy tylko interfejsem da się. Ja zbudowałem sobie własną kasowarkę OEBD, która co kilka

> sekund czyta czy są błędy o określonych numerach tych dla sond lambda. I jeżeli są to kasuje

> tylko te które trzeba. Można zaobserwować jak to działa bo na chwilkę zapala się check i zaraz

> gaśnie . Zdarza sie to bardzo rzadko i zawsze tylko przy powolnej jeździe na niskich

> obrotach. AEB426 niestety kasował wszystko i to mi nie pasowało bo wolę wiedzieć jak mi się

> wyświetli check z jakiegoś innego powodu niż sonda.

masz jakis schemat do tej kasowarki, czy to twoj autorski wynalazek, ktorym nie bardzo chcesz sie podzielic?

Napisano

> i dzisiaj zlapal 0170, ale to raczej od sondy a nie od kata, wiec chyba go jeszcze nie testowal?

a cholera go tam wie

> ale jak uruchomisz ponownie silnik to check gasnie czy masz zapalony? bo u mnie non stop swieci..

Jak się już zapali to nie gaśnie, błąd tak samo jak się zanotuje to już zostaje w pamięci do skasowania. O ile check może zgasnąć po 20 prawidłowych uruchomieniach to zamarkowany błąd zostaje do skasowania z programu.

> masz jakis schemat do tej kasowarki, czy to twoj autorski wynalazek, ktorym nie bardzo chcesz sie

> podzielic?

Mogę się podzielić tylko, że sprawa jest bardziej skomplikowana. Układ jest na uC z oprogramowaniem. Poza tym ja ten emulator wbudowałem do urządzenia, które miałem wcześniej a które wstępnie było układem dynamicznego wzbogacania mieszanki a potem dorobiłem do tego MAP-emulator a potem dorobiłem emulator EOBD. Więc spory kombajn z tego powstał. Nie wiem na ile czujesz się na siłach w elektronice i masz możliwość zaprogramowania uC.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wykrecilem swiece i ladnie wygladaja, wiec to raczej nie swiecami. Wiec podejrzenie jest na DIS-a. Da sie go jakos sprawdzic czy wszystko z nim OK? Bo nie mam niestety na podmianke, a kwota nowego nie zacheca do kupowania w ciemno...

Napisano
  • Autor

Ponawiam pytanie, czy jest mozliwosc sprawdzenia DIS-a?

I druga kwestia. Gdyby np. jedna z cewek DIS-a byla uszkodzona, to czy da sie "na sluch" wykryc takie uszkodzenie?

Napisano

> Ponawiam pytanie, czy jest mozliwosc sprawdzenia DIS-a?

Tak, ale przez "cywila". Potrzebny jest m.in. oscyloskop i sonda wysokonapięciowa.

> I druga kwestia. Gdyby np. jedna z cewek DIS-a byla uszkodzona, to czy da sie "na sluch" wykryc

> takie uszkodzenie?

Teoretycznie tak. Praktycznie trudno powiedzieć czy to jeszcze normalna praca, czy już upływ prądu bokiem.

Napisano
  • Autor

> Tak, ale przez "cywila". Potrzebny jest m.in. oscyloskop i sonda wysokonapięciowa.

> Teoretycznie tak. Praktycznie trudno powiedzieć czy to jeszcze normalna praca, czy już upływ prądu

> bokiem.

a czy jakby ktoras z cewek byla walnieta, to silnik powinien nierowno chodzic, czy nie bedzie to raczej slyszalne?

Napisano

Jeśli będzie wystarczająco padnięta, to owszem silnik zacznie utykać podczas przyspieszania i na wolnych obrotach.

Często, z nadmiaru wydzielanego ciepła, pęka obudowa DIS-a.

Napisano

> Dzisiaj wykrecilem swiece i ladnie wygladaja, wiec to raczej nie swiecami.

Miałem podobne wyniki na przeglądzie rok temu tzn HC ok 180. Silnik x16xel, instalka II generacji AL-700. Winne były świece NGK. Mimo iż miały ledwie troche ponad 10 tyś. Zmniejszyłem ciut przerwe na elektrodach i pomogło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.