Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bingo M - nie działa

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pewnego dnia zgasła kontrolka w kabinie i przestał działać przełącznik gaz/nobp - dodatkowo silnik po odpaleniu wchodził na wysokie obroty i w miarę jak nabierał temperatury to opadał aż gasł. Gasł też przy próbach jazdy. Wyciągnąłem bezpiecznik od instalacji i auto na benzynie jeździ. Jak wkładam bezpiecznik to słychać że w centaralce pyka jakiś przekaźnik. Płytka wygląda na już naprawianą - jutro wsadzę zdjęcie. Ma ktoś może jakiś schemat centralki lub opis usterek i ich diagnozy.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Pewnego dnia zgasła kontrolka w kabinie i przestał działać przełącznik gaz/nobp - dodatkowo silnik

> po odpaleniu wchodził na wysokie obroty i w miarę jak nabierał temperatury to opadał aż gasł.

> Gasł też przy próbach jazdy. Wyciągnąłem bezpiecznik od instalacji i auto na benzynie jeździ.

> Jak wkładam bezpiecznik to słychać że w centaralce pyka jakiś przekaźnik. Płytka wygląda na

> już naprawianą - jutro wsadzę zdjęcie. Ma ktoś może jakiś schemat centralki lub opis usterek i

> ich diagnozy.

> Pozdrawiam

brak masy- na bingo

Napisano

czykit podał dobry trop, przyjrzyj się podłączeniu masy sterownika, może korozja. W II gen to najważniejsze połączenie, musi być idealne.

Napisano
  • Autor

> czykit podał dobry trop, przyjrzyj się podłączeniu masy sterownika, może korozja. W II gen to

> najważniejsze połączenie, musi być idealne.

Prawdopodobnie to masa - wyglądała na dobrze podłączoną - oczko do klemy akumulatora. Ale przejścia brak. Po odkręceniu oczka od klemy okazało się, że jest zaciśnięte na nieobrobionym przewodzie, odizolowanym może na .5 mm - działało przez 2 lata i pewnie na skutek zdejmowania klemy coś się zruszyło i przestało łączyć.

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

> Prawdopodobnie to masa - wyglądała na dobrze podłączoną - oczko do klemy akumulatora. Ale przejścia

> brak. Po odkręceniu oczka od klemy okazało się, że jest zaciśnięte na nieobrobionym

> przewodzie, odizolowanym może na .5 mm - działało przez 2 lata i pewnie na skutek zdejmowania

> klemy coś się zruszyło i przestało łączyć.

> Dziękuję za pomoc

> Pozdrawiam

a nie powinna być masa podłączona do klemy tylko do bloku silnika palacz.gifbo to karygodny bląd oslabiony.gif

Napisano

> a nie powinna być masa podłączona do klemy tylko do bloku silnika bo to karygodny bląd

A jaka jest różnica?

Napisano

> A jaka jest różnica?

W tym, że blok silnika jest również masą sondy. Jednoczesnie jest masą alternatora, i ma najniższy potencjał w ukladzie.

Masa aku przy złych przejsciach moze miec nawet kilka dziesiątych wolta więcej. Wobec tego sterownik gazu odczytuje o tyle mniejsze napiecie z sondy. Wystarczy 0,5 v i cały układ gazu przestaje oscylowac.

Napisano

> A jaka jest różnica?

dla uściślenia nawet komp silnika bierze mase z bloku silnika smirk.gif

Napisano

> W tym, że blok silnika jest również masą sondy. Jednoczesnie jest masą alternatora, i ma najniższy

> potencjał w ukladzie.

> Masa aku przy złych przejsciach moze miec nawet kilka dziesiątych wolta więcej. Wobec tego

> sterownik gazu odczytuje o tyle mniejsze napiecie z sondy. Wystarczy 0,5 v i cały układ gazu

> przestaje oscylowac.

W sondach 1 przewodowych tylko tak było. I to było średnie rozwiązanie. Sondy 3 i 4 przewodowe mają indywidualnie niezależnie od masy korpusu silnika poprowadzony swój przewód masy łączący je z masą ECU.

ECU ma masę ciągniętą z AKU a nie z korpusu silnika.

Napisano

> W sondach 1 przewodowych tylko tak było. I to było średnie rozwiązanie. Sondy 3 i 4 przewodowe mają

> indywidualnie niezależnie od masy korpusu silnika poprowadzony swój przewód masy łączący je z

> masą ECU.

> ECU ma masę ciągniętą z AKU a nie z korpusu silnika.

zasilanie z budy albo z akumulatora ale dodatkowa masa idzie z bloku silnika palacz.gif

Napisano

> zasilanie z budy albo z akumulatora ale dodatkowa masa idzie z bloku silnika

Sprawdziłem sobie to. Masz rację.

Napisano

> Sprawdziłem sobie to. Masz rację.

dla ścisłości dodam jeszcze że nieważneczy dizel czy benzyna , moduł sterujący silnika ma osobną mase z silnika braną spineyes.gif

Napisano

> dla ścisłości dodam jeszcze że nieważneczy dizel czy benzyna , moduł sterujący silnika ma osobną

> mase z silnika braną

Akurat sprawdzałem dla mojego pojazdu jak to jest rozwiązane i są dwa osobne wyprowadzenia masy. Dla sondy osobno i dla pozostałej elektroniki ECU osobno. Z tym że obydwa podłączone są kablami-oczkami pod jedną wspólną stalową kształtkę, która jest mocowana do korpusu silnika.

Napisano

> Akurat sprawdzałem dla mojego pojazdu jak to jest rozwiązane i są dwa osobne wyprowadzenia masy.

> Dla sondy osobno i dla pozostałej elektroniki ECU osobno. Z tym że obydwa podłączone są

> kablami-oczkami pod jedną wspólną stalową kształtkę, która jest mocowana do korpusu silnika.

tak wielu prodecentów robi nieważnie gdzie ale żeby była masa z silnika

Napisano

> a nie powinna być masa podłączona do klemy tylko do bloku silnika bo to karygodny bląd

ja mam mase sterownika i cewek gazowych podlaczona do karoserii. to zle?

mowia cos o tym w instrukcji montazu gazu?

Napisano

> ja mam mase sterownika i cewek gazowych podlaczona do karoserii. to zle?

> mowia cos o tym w instrukcji montazu gazu?

nie wiem czy instrukcja coś o tym mówi ale masa sterownika powinna być brana z silnika, a cewki mogą być masowane z nadwozia palacz.gif

Napisano

> ja mam mase sterownika i cewek gazowych podlaczona do karoserii. to zle?

> mowia cos o tym w instrukcji montazu gazu?

Jak wszystko do jednej śrubki lub jednym kablem to źle. O ile to II gen.

Napisano

> nie wiem czy instrukcja coś o tym mówi ale masa sterownika powinna być brana z silnika, a cewki

> mogą być masowane z nadwozia

a jesli mam plecionke laczaca korpus silnika z karoseria to w teorii potencjaly winny byc wyrownane. czy wowczas tez trzeba rozdzielac masy?

Napisano

> a jesli mam plecionke laczaca korpus silnika z karoseria to w teorii potencjaly winny byc

> wyrownane. czy wowczas tez trzeba rozdzielac masy?

Jeżeli pomiary nie wykazują róznicy potencjału to nie masz co zmieniac, ale jesli wykazują to wypadało by. Akcptowalna roznica to kilka, kilkanasci mV, mierzona przy pracującym silniku, właczonych swiatłach i najepiej jak najwiekszej ilosci innych odbiorników elektrycznych.

Pamietaj tylko, że jakośc styków z czasem psuje sie i warto okresowo sprawdzac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.