Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd tylnej prawej Lampy przy hamowaniu - pomocy

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie.

Ostatnio podczas hamowania wyskakuje mi błąd tylnej prawej lampy. Zauważyłam, że 2 żarówki od hamulca słabiej świecą niż w 2 lampie lewej i że podczas tego błędu jak włączę kierunek prawy to szaleje kontrolka od migacza. oslabiony.gif

Dodam jeszcze, że kostka od lampy tam, gdzie jest czarny kabelek się grzeje, że aż zmieniła kolor na brązowy.

Proszę o pomoc, bo ja nie mam pojęcia co to może być??? pad.gif Może ktoś miał ten sam problem???

Napisano

Rozbierz lampę i przeczyść wszystko, masz zwarcie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozbierz lampę i przeczyść wszystko, masz zwarcie.

> Pozdrawiam BAS

Raczej słaby styk na pinie minusa, dlatego się grzeje i jak więcej włączonych żarówek to tym bardziej jest większy spadek napięcia na tym połączeniu.

Napisano
Wariacje elektroniki sa zawsze jak auto gubi masę, więc poprzeczyszczać styki posprawdzać przewody masowe, zamienić lampy zobaczyć co się bedzie działo.
Napisano

> Dodam jeszcze, że kostka od lampy tam, gdzie jest czarny kabelek się grzeje, że aż zmieniła kolor

> na brązowy.

masz słaby styk masy (w kostce), dlatego się grzeje. Wyczyść i będzie OK ok.gif

Napisano
  • Autor

> Albo woda w lampie.

To jednak chyba kostka.

Wody raczej nie ma (jeszcze sprawdzę), a styk ma luz. Tylko co tą blaszkę wygnę to znów robi się luz.

Przeczyściłam isolem i jest już lepiej, ale nadal czasami pojawia się błąd. frown.gif

Napisano

> To jednak chyba kostka.

> Wody raczej nie ma (jeszcze sprawdzę), a styk ma luz. Tylko co tą blaszkę wygnę to znów robi się

> luz.

Możesz spróbować zrobić obejście kabelkiem do ścieżki w ktorej styk w kostce nie styka...

Napisano

Miałem podobne problemy, latem ubiegłego roku. Co nacisnę pedał hamulca to pojawia się komunikat o spalonej żarówce. Byłem w dość długiej podróży i pikanie komputera było denerwujące. Kolega, który jechał za mną twierdził, że obie lampy stopu palą mi się normalnie. Co za licho ? Po dojechaniu do celu rozmontowałem lampę, wyczyściłem wszystkie styki i wymieniłem żarówkę. Więcej błędów już nie miałem. Na marginesie dodam, że żarówka która wywoływała błędy miała 5 lat (od fabrycznego montażu) i w momencie wymiany była cała biała (trzon żarówki miał biały nalot).

Napisano
  • Autor

> Co nacisnę pedał hamulca to pojawia się komunikat o

> spalonej żarówce. Po

> dojechaniu do celu rozmontowałem lampę, wyczyściłem wszystkie styki i wymieniłem żarówkę. Na marginesie dodam, że żarówka która wywoływała błędy miała 5 lat

Ooo to tak jak ja grinser006.gif. Dzięki za porady. Dziś wymontuję lampę. Na marginesie moję żarówki mają 8 lat hehe.gif

Napisano

>Tylko co tą blaszkę wygnę to znów robi się luz.

Jest przegrzana, straciła sprężystość i pewnie będzie stwarzać problemy.

Napisano

Witam!

Mnie tez to spotkalo.

Styki przeczyszczone, od czasu do czasu pika.

Generalnie im slabszy aku, tym czestsze pikanie o lampy.

Jak naladowany na max, nie pika, pojezdze troche, pika.:(

Mam dobry kontakt kostek, przy ruszaniu kostkami nie widac by byl spadek napiecia jak przy slabym stuku.

Tak ma, trzeba pilnowac aku:)

Napisano
  • Autor

Teraz to włącza się sama tylna wycieraczka screwy.gif, gdy naciskam hamulec confused.gif a włączone na manetce mam tylko przednie sciana.gifhehe.gifoslabiony.gif

Napisano

MASA, dokładnie to samo miałem, będzie coraz gorzej... czyszczenie mi na chwilę pomogło, zrobiłem obejście - wlutowałem kablek do wtyczki (albo do wiązki kabelków idących do wtyczki - nie pamiętam) a następnie przewierciłem malutki otworek w lampie i przylutowałem kabelek do ściężki która nie stykała - tak mi doradził elektryk i pomogło od kilku miesięcy 0 problemów :-)

Napisano
  • Autor

No to problem chyba rozwiązany ok.gifpalacz.gif narazie cisza bananaevil.gif

Lampa była cacy, żorówki... może jedna troszkę nadpalona ale ok chodziły. Kostka i piny no.gifno.gif

Stilak dostał przeszczep z ...................... GOLFA 4 rotfl.gifzakrecony.gif kostka od lampy audi vw idealnie pasowała, choć mocowanie miała po bokach, a nie jak w stilo od góry, i jakość i przyczepność pinów o niebo lepsza niż fiatowska zlosnik.gifbrawo.gif

Dzięki wszystkim za pomoc pad.giflove_4.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam!

Gdzies wyczytalem ze masa jest gdzies przykrecana do "budy" z tylu, czy ktos to sprawdzal?

Pisza ze tam rdzewieje styk i nie mam masy.

Nie zwalczylem jeszcze problemu.

Ubejscie wszystkich kabli od stopu nie rozwiazuje problemu

Napisano

Po dwóch stronach w zagłębieniach masz czarne kości podłużne przykręcone do "budy"znajdziesz je nad kratkami wentylacyjnymi z tyłu samochodu .

Napisano

Witam!

Poprawa przykreconych nic nie dala....

Dalej blad.

Kurcze, nie mam juz pomyslu.

Czasami sie nie pojawia.

Moze to za slaby aku?

Normalnie mam 12v, przy ladowaniu 14...

Aha. alarm mam chwile po przekreceniu stacyjki w poz MAR.

Jak zniknie (znaczy nie pojawi sie czasami) to wciskanie hamulca nie powoduje alarmu..

Napisano

Ok temat rozwiazany.

Okazalo sie ze brakuje masy pod maska, pod prawa lampa, pod komputerem.

Poprawiony styk, zero alarmow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.