Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ilosc plynu chlodniczego a upg

Featured Replies

Napisano

wykluczajac wycieki, jaka ilosc przy jakim przebiegu sugerowac bedzie uszkodzenie uszczelki pod glowica?

Napisano

> wykluczajac wycieki, jaka ilosc przy jakim przebiegu sugerowac bedzie uszkodzenie uszczelki pod

> glowica?

w uno..okolo litra na 5 kilometrow...i kupa dymu za autem

Napisano

> wykluczajac wycieki, jaka ilosc przy jakim przebiegu sugerowac bedzie uszkodzenie uszczelki pod

> glowica?

nie ma reguły

spotkalem się z przypadkiem gdzie po 15km przybyło cm płynu w zbiorniczku

Napisano

> glowica?

Z lekkim przedmuchem (rzędu setka-dwie na 1kkm) można jeszcze baaardzo długo jeździc i sytuacja się nie będzie pogarszała (dużo zalezy oczywiście od szczęścia)

A jaka ilość sugeruje uszczelkę zakładając, ze układ jest szczelny i nigdzie nie cieknie? -głupie pytanie. Skoro nigdzie nie cieknie, to cudów nie ma, woda nie znika sama z siebie-musi ginąć w komorze spalania. (poza samoistnym odparowywaniem, ale to są naprawdę niewielkie ilości, rzędu max kilku cm3 na 1kkm)

Napisano
  • Autor

> A jaka ilość sugeruje uszczelkę zakładając, ze układ jest szczelny i nigdzie nie cieknie? -głupie

> pytanie. Skoro nigdzie nie cieknie, to cudów nie ma, woda nie znika sama z siebie-musi ginąć w

> komorze spalania. (poza samoistnym odparowywaniem, ale to są naprawdę niewielkie ilości, rzędu

> max kilku cm3 na 1kkm)

Wlasnie o to mi chodzi. Wez pod uwage jeszcze zaworki w korku, zapewne otwierajac korek tez jakie opary ida w atmosfera.

Powiedzmy, dolewam setke na 1kkm - juz raczej uszczelka czy raczej jeszcze nie?

Napisano

> Powiedzmy, dolewam setke na 1kkm - juz raczej uszczelka czy raczej jeszcze nie?

Jakbyś był pewny, że nigdzie nie cieknie (o co naprawdę bardzo trudno), to jest bardzo duze prawdopodobieństwo, że to upg.

Ale, jak już napisałem wyżej, można z tym jeździć i jeździc.

Ja bym narazie nic nie ruszał.

Napisano
  • Autor

"Ale, jak już napisałem wyżej, można z tym jeździć i jeździc. "

znaczy raczej 10 kkm czy raczej kolejne 100kkm?

Napisano

> "Ale, jak już napisałem wyżej, można z tym jeździć i jeździc. "

> znaczy raczej 10 kkm czy raczej kolejne 100kkm?

JAk będziesz miał szczęście, to z 50kkm zrobisz.

Kolejna rzecz, że tak odrazu nic nie padnie. Ubytki albo nie będą się zmieniały, albo będą rosły powoli, systematycznie, a nie, że z dnia na dzień odrazu coś pierdnie i nie poedziesz dalej. Owszem, tak też może się stać, ale jest to wielce nieprawdopodobne przy tak malutkich przedmuchach.

Napisano
  • Autor

> JAk będziesz miał szczęście, to z 50kkm zrobisz.

> Kolejna rzecz, że tak odrazu nic nie padnie. Ubytki albo nie będą się zmieniały, albo będą rosły

> powoli, systematycznie, a nie, że z dnia na dzień odrazu coś pierdnie i nie poedziesz dalej.

> Owszem, tak też może się stać, ale jest to wielce nieprawdopodobne przy tak malutkich

> przedmuchach.

Zastanawiam sie czy jechac tym jednak rzechem do Chorwacji. 10 lat i 200 kkm (albo i wiecej). Niby dluga trasa, niby stabilne warunki pracy silnika. W marcu zrobil w dwa dni 1,5 kkm.

Czyli raczej zrobic to wraz z rozrzadem (brakuje 20 kkm)?

Napisano

> Zastanawiam sie czy jechac tym jednak rzechem do Chorwacji. 10 lat i 200 kkm (albo i wiecej). Niby

> dluga trasa, niby stabilne warunki pracy silnika. W marcu zrobil w dwa dni 1,5 kkm.

> Czyli raczej zrobic to wraz z rozrzadem (brakuje 20 kkm)?

Nie wyczytałem do tej pory twoich obserwacji dot. ubytku płynu... Powiedz ile ci znika to się będziemy zastanawiać.

Ja już 2x robiłem własnoręcznie mały remoncik upg. W polo r.1991 auto nie przeszło badania techn. Silnik po całej przedniej długości bloku silnika popuszczał płyn spod głowicy. Jeśli płyn wyrzuca na zewnątrz to moim zdaniem 'lepiej' niż jak jest spalany. Po zrzuceniu głowicy dokładnie oczyściłem powierzchnie (najpierw skalpelem/nożykiem zeskrobałem resztki uszczelki, potem drobnym papierem wyrównałem całość). Od 1,5r. nic się nie dzieje. Autko chodzi jak zegarek.

W astrze 1,6 miałem inny problem - pęknięty wałek rozrządu tongue.gif Ale silnik bezkolizyjny więc temat polegał na założeniu drugiego i skręcenia wszystkiego do kupy. Oczywiście przy okazji wymiana upg bo i tak głowicę zrzucałem. Procedura ta sama co wyżej (oczyszczanie powierzchni, ręczna przecierka). Silnik ładnie chodzi, nie bierze oleju/płynu (inna sprawa że teraz walczę z wtryskiem).

Najciekawiej mam teraz z astrą 1.7TD. Tu płyn zaczął najpierw uciekać kantem, po kilku m-cach widzę że chyba już się wyciek rozszerza na długość bloku. Traci coraz więcej. W tej chwili coś ok pół zbiorniczka wyrównawczego na ~200km.

Jak ubytki były trochę mniejsze zrobiłem w tydzień 4500km po Ojropie. Uzupełniałem w sumie ze 3-4l (tak na oko strzelam). Oprócz dolewek nie miałem z tym żadnych problemów...

Szkoda bo silnik pracuje nadzwyczaj zdrowo (co mi już nie jeden mechanik mówił), oleum praktycznie nie mam co sprawdzać między wymianami (niewielki ubytek), a jednak prędzej czy później trzeba będzie rozbierać. Chciałoby się dokręcić szpilki tongue.gif ale niestety nie tędy droga...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.