Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] luz w układzie przeniesienia napędu

Featured Replies

Napisano

Coraz bardziej zaczyna mi przeszkadzać i wydaje mi się, że jest większy niż dawniej. Wyczuwam ten luz podczas ruszania a także np. przy operowaniem gazem pomiędzy hamowaniem silnikiem a przyspieszaniem. Czuć takie trochę jakby szarpnięcie kiedy się te luzy kasują raz w te a raz we wte. Nie ma stuku(nie słyszę) ale takie niekomfortowe wyczucie że pomiędzy kołami a wałem silnika jest zbyt spory luz. Łapię się na tym że zaczynam bardzo delikatnie operować sprzęgłem gazem żeby nie kasować tego luzu zbyt raptowanie. crazy.gif

I teraz pytanie do znawców mechaniki - co najbardziej podejrzewać? Co najczęściej jest powodem takiego zjawiska w tym aucie. Jak ewentualnie w miarę prosto zdiagnozować go. Ja podejrzewam coś koło sprzęgła. Wydaje mi się że zawsze luz troszkę był ale chyba z czasem stał się większy i zaczyna już irytować. Wpadło mi do głowy żeby podlewarować jedno koło i zobaczyć jaki jest zakres kątowy tego luzu , ale czy to naprowadzi na jakieś wnioski? hmm.gif

Napisano

Miałem kiedyś taką usterkę w Citroenie ZX, ale tam przyczyną była tuleja gumowa w mocowaniu wahacza - po prostu gumy już prawie nie było i wahacz przemieszczał się w przód i tył o jakieś 3,4 cm razem z kołem. Może to coś podobnego?

Napisano
  • Autor

Wahacze mam w bardzo dobrym stanie jak zresztą całe zawieszenie.

Napisano

Mnie to wygląda na luz w skrzyni. Satelity w dyfrze są łożyskowane ślizgowo. Kiedyś ktoś tutaj pokazywał, że - o ile pamiętam - tak się wytarły, że przestały się zazębiać.

Tyle, że Twoja Astra jest trochę za młoda na takie luzy hmm.gif.

Napisano
  • Autor

Skrzynia też mi działa prawidłowo.

Napisano

I sprzęgło też pewnie działa prawidłowo wink.gif.

Niestety to czasami nie daje objawów. Mogą to być też problemy z silnikiem, albo poduszkami pod nim.

Możesz podnieść jedno koło i sprawdzić jaki jest luz kątowy.

Napisano
  • Autor

> I sprzęgło też pewnie działa prawidłowo .

No właśnie najbardziej przyczepiłbym się do sprzęgła. Na zimno czasami nie łapie równo płynnie tylko takimi skokami. Ale gdy zagrzany to jest ok. Sadziłem że to może być wina że mi żona kiedyś przysmoliła sprzęgło podczas prób wyjazdu pod ostrą górkę po żwirze.

> Niestety to czasami nie daje objawów. Mogą to być też problemy z silnikiem, albo poduszkami pod

> nim.

No ale wtedy by sie coś może tłukło hmm.gif

> Możesz podnieść jedno koło i sprawdzić jaki jest luz kątowy.

tak zrobię

Napisano
  • Autor

No więc tak to wygląda. Sam nie wiem czy taki luz jest typowy czy jednak zbyt duży i czy to jest akurat ten problem. hmm.gif

auto podlewarowane i na biegu.

Napisano

Ja tez mam podobny luz, widać go przy zmianie koła... To raczej normalne, w końcu kilka kółek zębatych jest po drodze od wału korbowego do piasty, a luz miedzyzębny musi być...

Pozdr.

Napisano

To jest suma wszystkich luzów układu przeniesienia napędu. U mnie jest tak samo.

Napisano
  • Autor

No to już nie wiem crazy.gif Chyba muszę poczekać aż mocniej się coś rozleci.

Napisano

U mnie jest podobnie, ale to nie jest właściwość każdego samochodu.

Kolega ma Betkę i u niego jak sprawdzałem to na obwodzie koła było jakieś 5mm. A tam dochodzą jeszcze luzy na krzyżakach wału.

Moim zdaniem to luz na dyfrze. Nie wierzę, żeby między zębami na kołach były takie luzy. I prędzej czy później dowiem się tego.

Tylko sprzęgło, mimo 300 tyś km, nie chce się skończyć.

Napisano
  • Autor

> U mnie jest podobnie, ale to nie jest właściwość każdego samochodu.

I czujesz ten luz w trakcie jazdy?

Napisano

Czuję, że jest luz między hamowaniem silnikiem i początkiem "ciągnięcia". Ale nie wiem czy to wina tego luzu, czy to poduchy pod silnikiem. A na razie nie zanosi się na wymianę poduch i sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> Czuję, że jest luz między hamowaniem silnikiem i początkiem "ciągnięcia". Ale nie wiem czy to wina

> tego luzu, czy to poduchy pod silnikiem.

Czyli wygląda ze podobnie jak u mnie. A czy w sprzęgle nie może powstawać taki luz? Nie znam szczegółowej budowy tego sprzęgła.

Napisano

Może powstawać luz na wielowypuście wałka sprzęgłowego. Ale to powoduje stukanie i luz nie jest aż tak ogromny. Był tu przypadek kupna nowej tarczy sprzęgła, która miała luz i stukało metalicznie.

Napisano

Taki luz, jaki zaprezentowales w materiale wideo, jest normalny...w kazdym przednionapedowym samochodzie dowolnej marki takowy wystepuje, a jezdza normalnie, bez szarpniec...W moim wozie tez wystepuje zjawisko szarpniecia podczas hamowania silnikiem, naglego zdjecia obciazenia (szybkie puszczenie pedalu gazu), wedlug mnie jest to normalne...Skrzynia pracuje bez zarzutu, brak niepokojacych odglosow ze strony polosi napedowych i sprzegla. Mozesz spac i jezdzic w spokoju...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Mozesz spac i jezdzic w

> spokoju...

frown.gif Rozumiem że TTTM, choć jak był nowy to nie zauważałem takich zjawisk. hmm.gif Może teraz po prostu bardziej wrosłem w ten samochód i odczuwam go każdym nerwem wink.gif Z tym że w starej 13 letniej corolli nie mam takich TTTMów.

Napisano

A czy rozważałeś, że takie szarpanie może być spowodowane emulatorem MAP, bądź też układem wzbogacania mieszanki, czy co tam jeszcze wyrzeźbiłeś? Może zmiana kata wyprzedzenia zapłonu w pewnych sytuacjach (hamowanie silnikiem, a potem dodanie gazu to istotna zmiana obciążenia silnika) ogłupia ECM i ten robi jakies niespodziewane korekty? Może czujnik stukupuku nawala lub coś tam wykrywa i sam lub wespół z tymi urządzeniami tworzy takie efekty?

Spróbuj pojeździć bez tych urządzeń przez kilkadziesiąt km, aby ECM zmienił adaptacje...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Nie nie. To ewidentnie sprawa mechaniczna i tego jestem akurat na 100% pewien. Czuję na sprzęgle i na lewarku i ... w łepie jak mi go telepie. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.