Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło 1.1 ....

Featured Replies

Napisano

wiem ze temat sprzęgła był juz tu wałkowany ale nie moge znalezc ...

mam pyt jakie są wasze oznaki kiedy sprzegło sie kończy ? bo nie wiem czy u mnie juz czasem powoli nie dochodzi w stan wykończenia ... jak długo zajmuje wymiana osobie ktora wie co w ,,trawie piszczy'' ? i co ile km je wymieniacie przy jezdzie dynamicznej ale nie sportowej ? 270751858-jezyk.gif w sumie to tyle na początek jesli coś przyjdzie mi do głowy to bede pytał z goey dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi na ten temat pozdr....

Napisano

opisz dokładnie co się dzieje w tedy będzie łatwiej stwierdzić

Napisano

podjedz pod jakis kraweznik i sproboj wjechac na niego, tak najlatwiej sprawdzic czy sprzeglo sie slizga.

Napisano

Sposób maluchowski jest najlepszy.

Ruszasz na pełnym gazie i redukujesz z 1-2, jeżeli sprzęgło chwyci to jest jeszcze dobre (koła za mielą), jak będzie poślizg zanim sprzęgło chwyci tzn. że sprzęgło się kończy.

Kolejne próby są identyczne jadąc liczmy na 3 biegu kolo 70-80km/h wciskasz delikatnie sprzęgło aż nastąpi poślizg i zwiększenie się obrotów silnika do bardzo wysokich, potem puszczasz sprzęgło i słuchasz czy sprzęgło załapie czy będzie spory poślizg.

Poza tym wszelkie objawy szczelania przy wciskaniu sprzegła mogą być spowodowane np: ułamaniem blaszek na słoneczku sprzegła.

Napisano
  • Autor

chodzi o to ze chyba sie kończy w ,,drugą strone'' zaczyna go brakować nie ślizga sie ani troche wrecz odwrotnie jak ruszam gwałtownie zmieniam biegi rowniesh gwałtownie to na kazdym biegu czuć szarpniecie ...problem w tym ze bierze od samej podłogi prawie i czasami jak stoje na światłach to musze wbić dwojke dopiero jedynke ..... to dzieje sie czasami dziś troche pojezdziłem wcześniej wlałem do pancerza linki oleju i troche jakby lepiej a i wcześniej jeszcze pedał sprzęgła miał takie dziwne dwa ,,cyknięcia'' pod nogą przy wciskaniu i puszczaniu

Napisano

> chodzi o to ze chyba sie kończy w ,,drugą strone'' zaczyna go brakować nie ślizga sie ani troche

> wrecz odwrotnie jak ruszam gwałtownie zmieniam biegi rowniesh gwałtownie to na kazdym biegu

> czuć szarpniecie ...problem w tym ze bierze od samej podłogi prawie i czasami jak stoje na

> światłach to musze wbić dwojke dopiero jedynke ..... to dzieje sie czasami dziś troche

> pojezdziłem wcześniej wlałem do pancerza linki oleju i troche jakby lepiej a i wcześniej

> jeszcze pedał sprzęgła miał takie dziwne dwa ,,cyknięcia'' pod nogą przy wciskaniu i

> puszczaniu

Te cykniecie to ja tez mialem, po jakims czasie rozrusznik mi nie chodził, co sie okazalo jakas blaszka wylądowała w bendixie, a po zdjeciu skrzyni okazało się że brakuje mi 4 blaszek z słoneczka, a sprzegło łapało chodziło normalnie itd. Do tego jak naciągnąłem linkę to łożysko wyciskowe zaczęło się topić hehe i dymiło się.

U ciebie jest z jednej strony tarcza bardziej zjechana, zdejmij zaślepkę z skrzyni to zobaczysz ilość tarczy. Ale ogólnie jeśli regulacja się skończyła, pozostaje zmiana sprzęgła lub podłożenie pod regulator naciągu linki coś tak by dało się bardziej linkę naciągnąć. No ale potem moze juz sprzegło się ślizgać lub łozysko oporowe pracować (lub topić jak u mnie).

Poza tym przy dynamicznej jeździe sprzęgło mi wytrzymało 118 000km. Wymiana samemu bez wyciągarki łańcuchowej zajęła mi dwa dni. Ale miałem wiele kłopotów z wyciągnięciem i odpięciem króćców z założeniem swoją drogą również.

Ale jak coś podpowiem co robić itd.

Napisano
  • Autor

o kurcze tego co widze no to kiepsko :/ poczekam az sie bardziej spsuje i dopiero wymienie ...a pytałem ile zajmuje wymiana osobie wiedzącej bo oddam do mechanika ktory powiedział ze zajmie mu to połtorej dniówki pomyślałem ze troche długo wiec chciałem zapytać i widze ze jednak to prawda 270751858-jezyk.gif ja pojęcia nie mam zabardzo i boje sie ze coś spiep..e ,ani kanału ....powiedziął mi za wymiane 200zł duzo ?

Napisano

> o kurcze tego co widze no to kiepsko :/ poczekam az sie bardziej spsuje i dopiero wymienie ...a

> pytałem ile zajmuje wymiana osobie wiedzącej bo oddam do mechanika ktory powiedział ze zajmie

> mu to połtorej dniówki pomyślałem ze troche długo wiec chciałem zapytać i widze ze jednak to

> prawda ja pojęcia nie mam zabardzo i boje sie ze coś spiep..e ,ani kanału ....powiedziął mi

> za wymiane 200zł duzo ?

Ja mam mechanika za płotem smile.gif wymiana sprzęgła, płynu hamulcowego i jeszcze parę duperelek zajęła mu niecałe popołudnie a co do ceny to sąsiada nie skasuje smile.gif Także wymiana sprzęgła nie trwa 1,5 dnia...

Napisano

> Także wymiana sprzęgła nie trwa 1,5

> dnia...

Na upartego to spokojnie można zrobić to w kilka godzin o ile ma się wprawę. Cyrki zaczynają się jak nie da się czegoś odkręcić, coś się zapiecze itp. Ze składaniem trochę więcej zabawy bo trzeba trafić, dobrze nakręcić, ustawić.. bla bla bla old.gif Ja pierwszy raz sam wymieniałem z książką w łapie, i jeśli masz choć trochę pojęcia i nie masz dwóch lewych rąk to sobie poradzisz. Choćbym miał robić to tydzień to 200zł zostaje w kapsie a to nie mało zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na upartego to spokojnie można zrobić to w kilka godzin o ile ma się wprawę. Cyrki zaczynają się

> jak nie da się czegoś odkręcić, coś się zapiecze itp. Ze składaniem trochę więcej zabawy bo

> trzeba trafić, dobrze nakręcić, ustawić.. bla bla bla Ja pierwszy raz sam wymieniałem z

> książką w łapie, i jeśli masz choć trochę pojęcia i nie masz dwóch lewych rąk to sobie

> poradzisz. Choćbym miał robić to tydzień to 200zł zostaje w kapsie a to nie mało

no tak ale nie mam na czym podwiesić silnika a trzeba i nie mam kanału a tez boje sie własnie tez ze coś złoze nie tak i bedzie lipa zawsze jesli chodzi o coś dozrobienia pod maska to troche mam obawy z czymś innymzawsze sobie dam rade np zawieszenie ...wszystko procz silnika i skrzyni kurcze nie wiem wkurzam sie no bo faktycznie 200zł to nie mało :/ ah frown.gif

Napisano

> no tak ale nie mam na czym podwiesić silnika a trzeba i nie mam kanału a tez boje sie własnie tez

> ze coś złoze nie tak i bedzie lipa zawsze jesli chodzi o coś dozrobienia pod maska to troche

> mam obawy z czymś innymzawsze sobie dam rade np zawieszenie ...wszystko procz silnika i

> skrzyni kurcze nie wiem wkurzam sie no bo faktycznie 200zł to nie mało :/ ah

200 złotych to nie mało, chociaż to jest dobra cena za wymianę sprzęgła, widziałem takich co biorą nawet 400zł icon_eek.gif Można się pomęczyć z tym samemu ale dobra miejscówka to podstawa smile.gif

Napisano

> Choćbym miał robić to tydzień to 200zł zostaje w kapsie a to nie mało

IMO z punktu widzenia finansowego nie oplaca sie tego robic samemu, jesli to ma trwac tydzien.

Napisano
  • Autor

> IMO z punktu widzenia finansowego nie oplaca sie tego robic samemu, jesli to ma trwac tydzien.

nom tez tak myśle i do tego mnie jest auto codzinnie potrzebne by dojezdzać do pracy wiec tam na ten jeden czy dwa dni sie nic nie stanie a jesli zaczne sam grzebać i coś pojdzie nie tak to kiepsko by było wiec juz trudno 200 zł bedzie trzbeba wydać poczekam az sie sprzegło bardziej wytyra i do mechanika

Napisano

Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że się da bez problemu w jeden dzień to zrobić (ja robiłem dwa dni z bratem, ale rozbieraliśmy też skrzynię na części pierwsze, na co poszła większość jednego dnia) robiąc to pierwszy raz. Rzeczy, które nam trochę napsuły humor:

1. Śruby od skrzyni nie chciały puścić tak łatwo, dużo przedłużek do grzechoty i dużo siły trzeba było.

2. Jeszcze gorzej było z blokadami od linek wybieraka, niby tylko się wyciąga, ale jak przyrdzewieje to mogiła.

3. Jak nie masz wyciągarki / podwieszacza do silnika to powinny być dwie osoby, z czego jedna ze sporą parą w rękach. Podnośnik hydrauliczny i podstawki i tak niezbędne, niezależnie od reszty.

Napisano
  • Autor

> Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że się da bez problemu w jeden dzień to zrobić (ja

> robiłem dwa dni z bratem, ale rozbieraliśmy też skrzynię na części pierwsze, na co poszła

> większość jednego dnia) robiąc to pierwszy raz. Rzeczy, które nam trochę napsuły humor:

> 1. Śruby od skrzyni nie chciały puścić tak łatwo, dużo przedłużek do grzechoty i dużo siły trzeba

> było.

> 2. Jeszcze gorzej było z blokadami od linek wybieraka, niby tylko się wyciąga, ale jak

> przyrdzewieje to mogiła.

> 3. Jak nie masz wyciągarki / podwieszacza do silnika to powinny być dwie osoby, z czego jedna ze

> sporą parą w rękach. Podnośnik hydrauliczny i podstawki i tak niezbędne, niezależnie od

> reszty.

nom widze ze jest roche roboty przy tym i wiele przeciwnosci z tym zwiazane z tego co piszecie więc nie bede sie w to bawił tylko dam do mechanika i juz .....dzieki wielkie wszystkim za informacje na ten temat ....a chcialem sie jeszcze zapytać jak macie ustawiony pedał sprzęgła chodzi mi o wysokość czy macie wyzej nish hamulec ?

Napisano

> nom widze ze jest roche roboty przy tym i wiele przeciwnosci z tym zwiazane z tego co piszecie więc

> nie bede sie w to bawił tylko dam do mechanika i juz .....dzieki wielkie wszystkim za

> informacje na ten temat ....a chcialem sie jeszcze zapytać jak macie ustawiony pedał sprzęgła

> chodzi mi o wysokość czy macie wyzej nish hamulec ?

Ja ustawiłem dokładnie na wysokość hamulca i jeździło się cacy, tylko nie wiem czy teraz właśnie przez to się mi nie wysrało to sprzęgło (55kkm), może powinno było być trochę wyżej.

Napisano

> no tak ale nie mam na czym podwiesić silnika a trzeba

No tak, ja opuszczałem motur na żabie i kładłem go na deseczkach.

> i nie mam kanału a tez boje sie własnie tez

No bez tego to będzie raczej ciężko, ale są hardcore'owcy zlosnik.gif

> mam obawy z czymś innymzawsze sobie dam rade np zawieszenie ...wszystko procz silnika i

W książce masz wszystko krok po kroku napisane co zrobić. Ja też miałem obawy a dałem sobie radę sam od początku do końca. Skrzynię to już kilka razy wyjmowałem smile.gif Sam silnik też już wymieniałem i dałem radę ok.gif

Napisano

> IMO z punktu widzenia finansowego nie oplaca sie tego robic samemu, jesli to ma trwac tydzien.

Mi to tam nie przeszkadzało, a na ogrom pieniędzy nie mogę narzekać. Póki co ani razu nie oddawałem auta do mechanika i to mnie jakoś tak motywuje zlosnik.gif Za 200zł to sporo bryny przeca jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja ustawiłem dokładnie na wysokość hamulca i jeździło się cacy, tylko nie wiem czy teraz właśnie

> przez to się mi nie wysrało to sprzęgło (55kkm), może powinno było być trochę wyżej.

nom ja własnie mam wyzej tak z 1cm od ham

Napisano
  • Autor

> No tak, ja opuszczałem motur na żabie i kładłem go na deseczkach.

> No bez tego to będzie raczej ciężko, ale są hardcore'owcy

> W książce masz wszystko krok po kroku napisane co zrobić. Ja też miałem obawy a dałem sobie radę

> sam od początku do końca. Skrzynię to już kilka razy wyjmowałem Sam silnik też już

> wymieniałem i dałem radę

nom ja chyba nie bede ryzykował nie mam za bardzo warunków do tego chodzi własnie o ,,wieszak" i wszczegulności kanał ale chyba wezme sie za wykopanie go w wolnych chwilach w garazu bo sie przyda na przyszłość 270751858-jezyk.gifwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.