Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem w regulacji LPG + TURBO

Featured Replies

Napisano

A wiec to tak : Założyłem suszarke do autka i nie moge go doregulować Najpierw dałem mikser ok.33mm i wogóle się nie chciał wkręcać nawet na luzie (mikser stargas z dolożoną kompensacją) -ponieważ nijak nie dało sie go ustawić ,to zmieniłem mikser na malutki ok.22 mm i odrazu poprwa -auto na luzie sie wkręca jak dzikie -zaczynam jechać i wszystko jest ok. kolo 2000 zaczyna pompować dmuchawa 0.2 aż dochodzi do 0.45 przy 4000 i szarpanie frown.gif - za cholere 4500 nie przechodzi - nawet jak mu daje tylko troche gazu -próbowałem już opóźnić zapłon ,ale nic to nie daję -regulacja na prowniku i mikserze też nie przynosi efektu ani wte ani wewte -i caly problem w tym ,ze nie za bardzo moge go ustawić z mieszanka - na wolnych jak mam dobrą to po wdepnięciu idzie na bardzo bogatą (tak mi sie zdaje - bo moja badziewna sonda kijowo reaguje na wszelkie składy mieszanek za bogtych i za ubogich frown.gif )

Posta kieruje głównie do kolegów co zakładali suszarki do swoich sprzętów i kolegi sztywnego13 - może coś Wam wpada do głowy co z tym zrobić ??

Napisano

podstawowe zasady...

przy autku z turbiną w podciśnieniu zapłon przyśpieszasz a w nadciśnieniu opóźniasz,

przy strojeniu autka MUSISZ mieć sonde szerokopasmową bo zwykła to prawie nic nie daje oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Co do zapłonu to święta racja - dlatego właśnie próbowałem opóźnić ,żeby sie wyżej łaskwie wkręcił - ale to nie to...

Co do sondy to musze pozbierać jakieś środki frown.gif bo się na dosuszarkowanie wydałem

A teraz pytanie - jakie miksery motowaliście - chodzi mi o średnice ,żeby to OK chodziło ...

Napisano

> Co do zapłonu to święta racja - dlatego właśnie próbowałem opóźnić

> ,żeby sie wyżej łaskwie wkręcił - ale to nie to...

> Co do sondy to musze pozbierać jakieś środki bo się na

> dosuszarkowanie wydałem

> A teraz pytanie - jakie miksery motowaliście - chodzi mi o średnice

> ,żeby to OK chodziło ...

jak przesadzisz z zapłonem to tesh niedobrze oslabiony.gif przy doładowaniu powiedzmy 1bar 2-3 stopnie to max ok.gif przy seryjnym sprężaniu ok.gif co do lpg to ja niewiem dla mnie gaz to zło ale przy problemach z turbiną pomogę ok.gif

Napisano

mam mixer do turbo lpg , przeznaczony byl do silnika o poj. 1.2 montowany w dolot. poniewaz autko w którym mial byc zamontowany juz nie jezdzi moge sie go pozbyc za rozsądne pieniądze ok.gif

srednice zmierze jak dotre do domu bo nie pamietam ok.gif

Napisano
  • Autor

> mam mixer do turbo lpg , przeznaczony byl do silnika o poj. 1.2

> montowany w dolot. poniewaz autko w którym mial byc zamontowany

> juz nie jezdzi moge sie go pozbyc za rozsądne pieniądze

> srednice zmierze jak dotre do domu bo nie pamietam

Jakby kolega mógł zmierzyć i jakąś fotke dokładną zapodać to będę bardzo wdięczny -zle raczej nie kupie ,bo mój mikser musi być na przepustnice od forda sierry zlosnik.gif

Napisano

fotke i ja bym zobaczyl zlosnik.gif z checia,a zewnetrzna tez zmiesz

Napisano
  • Autor
A mógłby mi kolega dokładniej napisać jak to jest z tym zapłonem - mniej więcej "mapka zapłony" - doładowuje mi ok. 0,5 atm - jaki powinien być kat wyprzedzenia zapłonu ?? Ja to musze na mechanicznym sterowaniu wymodzić
Napisano

Daj dokładne informacje:

- jaki silnik

- jaki parownik (to jest najważniejsze)

- jaka średnica dolotu

- jaka średnica przepustnicy

Auto zachowuje ci się tak, że widzę 3 możliwości:

1. brak kompensacji parownika lub kompensacja nieszczelna - efekt zbyt uboga mieszanka na wysokich obrotach

2. zbyt mała przepustowość LPG w mikserze - efekt zbyt uboga mieszanka na wysokich obrotach

3. (najmniej prawdopodobne ale możliwe) zbyt duża kompensacja ciśnień parownika - bardzo znaczące wzbogacenie mieszanki na wysokich obrotach uniemożliwiające prawidłowe spalanie

Podepnij jakikolwiek analizator, albo chociaż miernik, to będzie wiadomo czy masz zbyt ubogo, czy może maksymalnie go przelewasz ok.gif i daj informacje o które Cię prosiłem, zobaczymy co można poradzić ok.gif

Napisano

> Daj dokładne informacje:

> - jaki silnik

> - jaki parownik (to jest najważniejsze)

> - jaka średnica dolotu

> - jaka średnica przepustnicy

> Auto zachowuje ci się tak, że widzę 3 możliwości:

> 1. brak kompensacji parownika lub kompensacja nieszczelna - efekt

> zbyt uboga mieszanka na wysokich obrotach

> 2. zbyt mała przepustowość LPG w mikserze - efekt zbyt uboga

> mieszanka na wysokich obrotach

> 3. (najmniej prawdopodobne ale możliwe) zbyt duża kompensacja ciśnień

> parownika - bardzo znaczące wzbogacenie mieszanki na wysokich

> obrotach uniemożliwiające prawidłowe spalanie

> Podepnij jakikolwiek analizator, albo chociaż miernik, to będzie

> wiadomo czy masz zbyt ubogo, czy może maksymalnie go przelewasz

> i daj informacje o które Cię prosiłem, zobaczymy co można

> poradzić

Ewentualnie foty jeszcze robiłyby robotę...

Napisano
  • Autor

> Daj dokładne informacje:

> - jaki silnik

> - jaki parownik (to jest najważniejsze)

> - jaka średnica dolotu

> - jaka średnica przepustnicy

Silnik - 1500 8 zaworowy - stopień sprężani 9,9 -mechaniczna regulacja wyprzedzenia zapłonu

Parownik Stargas E ,ale TEN różni się tylko kompensacją którą zrobiłem (ale tu właśnie może być problem ,bo nie zdarzyłem zrobić tej od przodu)

dolot -czyli rura gdzie mam kompensacje wpiętą 50 mm

Srednica przepustnicy - ogromne wink.gif chyba 43 (ford sierra)

Mikser jak już pisałem - sprawdzałem na 32 i wogóle się nie wkręcał - zmniejszyłem do 22 i odrazu odżył ,ale właśnie do 4000 (albo raczej do 0,45 atm jak turbo napompuje)

Fotek nie mam niestety narazie ... ale może to nadrobie jutro cool.gif

Jakbyście mi napisali ,co zmienialiście przy wyprzedzeniu zapłonu (raczej opóźnieniu w stosunku do serii) to by mi to bardzo pomogło smile.gif

Napisano
  • Autor

A anlizator podpinałem cool.gif ale problem w tym ,ze inaczej auto reaguje na wolnych - jak sie wkręca tylko (inaczej turbo pompuje) a inaczej jak się jedzie

Ale ogólnie jak dawałem pełny to i na dużym mikserze 33 i na 22 mieszanka idzie na bardzo bogatą - ale dziwne ,że na mniejszym się wkręca i jeździ a na dużym dno totalne (i to mi cos nie pasuje bo powinno być odwrotnie)

Napisano

> Silnik - 1500 8 zaworowy - stopień sprężani 9,9 -mechaniczna

> regulacja wyprzedzenia zapłonu

> Parownik Stargas E ,ale TEN różni się tylko kompensacją którą

> zrobiłem (ale tu właśnie może być problem ,bo nie zdarzyłem

> zrobić tej od przodu)

> dolot -czyli rura gdzie mam kompensacje wpiętą 50 mm

> Srednica przepustnicy - ogromne chyba 43 (ford sierra)

> Mikser jak już pisałem - sprawdzałem na 32 i wogóle się nie wkręcał -

> zmniejszyłem do 22 i odrazu odżył ,ale właśnie do 4000 (albo

> raczej do 0,45 atm jak turbo napompuje)

> Fotek nie mam niestety narazie ... ale może to nadrobie jutro

> Jakbyście mi napisali ,co zmienialiście przy wyprzedzeniu zapłonu

> (raczej opóźnieniu w stosunku do serii) to by mi to bardzo

> pomogło

Mikser owszem 22mm to mało. Palnikowy jest? przydałoby się foto. Palnikowy osobiście bym przerobił.

Napisano
  • Autor

> Mikser owszem 22mm to mało. Palnikowy jest? przydałoby się foto.

> Palnikowy osobiście bym przerobił.

No to wlasnie probuje się dowiedzieć zlosnik.gif jaki mikser jest odpowiedniej średnicy do silnika 1500 z dmuchawą na 0,5 -0,6 bara max -myślę ,że kolega montował juz w turbiakach i pomoże cool.gif

Napisano

> No to wlasnie probuje się dowiedzieć jaki mikser jest odpowiedniej

> średnicy do silnika 1500 z dmuchawą na 0,5 -0,6 bara max -myślę

> ,że kolega montował juz w turbiakach i pomoże

Foto dolotu, miksera i jak to pskładane jest, bo po omacku błądzimy 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Foto dolotu, miksera i jak to pskładane jest, bo po omacku błądzimy

Postaram się dzisiaj fotki zrobić jak uda mi się dorobić kompensacje do konca cool.gif

Napisano
  • Autor

> Foto dolotu, miksera i jak to pskładane jest, bo po omacku błądzimy

Zrobiłem kompensacje i ........... yay.gif

Aż mnie zatkało jak auto buta dostało cool.gifzlosnik.gif

Trochę powiększyłem mikser do 24 i musze teraz doregulować ustroistwo - na wykresie poniżej to najmocniejsze to mikser 24 ,to troche slabsze to mikser 22 a to cieniutkie cool.gif to bez turbo - moc w KW ,ale duzy margines bledu bo hamownia nie zkalibrowana zlosnik.gif

porownanie1.jpg

A to obraz z hamowni

turbo.jpg

Napisano

> A reszta zdjęć tam

> http://www.automatykabram.strefa.pl/bastek/PB150095.JPG

> i potem trzeba zmieniać numerki dodając po 1

Musisz przerobić mikser. Zacząłbym od średn wew 32mm. Następnie wykręcił kolanko, którym doprowadzony jest gaz, a następnie przedłużył otwór gwintowany aż do środka miksera czyli przechodząc przez palnik. Do tego trzeba zastosować dłuższą rurkę którą będzie można tam wkręcić głębiej (ścięta pod ukosem w kierunku przepustnicy) i tym regulować prześwit wew. Coś podobnego jak na fotce.

12mx00190001-.jpg

Napisano
  • Autor
Dzięki cool.gif - jak sobie nie poradze z regulacja tego co mam -to sie wezme za przeróbki cool.gifzlosnik.gif
Napisano

> fotke i ja bym zobaczyl z checia,a zewnetrzna tez zmiesz

wew. srednica mixera 38 mm

post-18783-14352466143956_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> wew. srednica mixera 38 mm

Ależ to wielgachne shocked.gif - u mnie by nie chodzil za cholere crazy.gif - a wyglada jak zwykly mikser - czyli taki jak ja mam cool.gif

Napisano

> A mógłby mi kolega dokładniej napisać jak to jest z tym zapłonem -

> mniej więcej "mapka zapłony" - doładowuje mi ok. 0,5 atm - jaki

> powinien być kat wyprzedzenia zapłonu ?? Ja to musze na

> mechanicznym sterowaniu wymodzić

Jeśli masz na pokładzie podciśnieniowy regulator to być może samoczynnie Ci się opóźni zapłon. Przecież przy doładowaniu i otwartej przepustnicy nie będzie podciśnienia w kolektorze tylko nadciśnienie. .

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz na pokładzie podciśnieniowy regulator to być może

> samoczynnie Ci się opóźni zapłon. Przecież przy doładowaniu i

> otwartej przepustnicy nie będzie podciśnienia w kolektorze tylko

> nadciśnienie. .

Regulator jest - ale on jest na sprężynie dopchnięty do konca - czyli pracuje tylko na podcisnienie - myslałem ,żeby go przerobić ,ale mialby za maly ruch - więc lepiej przestawie go na sprężynkach w aparacie - znalazłem mapke dodmuchanego civica i zaplon przy podobnym cisnieniu mial ok 20 stopni...

Napisano

na jednym mixerze ma sile ?? tak malym ? ciekawe ja mialem 28 i jeden nie dawal rady hehe.gif

Napisano
  • Autor

> na jednym mixerze ma sile ?? tak malym ? ciekawe ja mialem 28 i jeden

> nie dawal rady

A u mnie daje z naddatkiem zlosnik.gif

Napisano

to jaki ty masz waz ktorym podpiety masz mixer ?? ja mam 12 mm tongue.gif

Napisano
  • Autor

> to jaki ty masz waz ktorym podpiety masz mixer ?? ja mam 12 mm

Ja mam normalny - jedyny problem z którym teraz walcze ,to ,zeby mi ladnie odpalł na takim zimnie oslabiony.gif - bo jak doreguluje ,ze odpala -to mi sklad na wysokich wychodzi za bogaty ...

a jak go przykrecam na glownej srubie ,ze sklad jest ok - to do odpalenia jest za mocno skrecone - i takie bledne kolo oslabiony.gif

Napisano

to w zmiesz rurke mixera na ktora zakladasz waz zlosnik.gif a to ty go na gazieodpalasz ?? alien.gif szkoda silnka oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> to w zmiesz rurke mixera na ktora zakladasz waz a to ty go na

> gazieodpalasz ?? szkoda silnka

A co za różnica jak rura - wystarczająca zlosnik.gif aż za bardzo zlosnik.gif

Tylko gaz mi został zlosnik.gif - bo benzynka na gaźniku nie trawi dmuchawki zlosnik.gif -chyba ,że gaźnik od renówki turbo -ale trudno go kupic i na dodatek drogi - zreszta zawsze na gazie odpalałem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja mam normalny - jedyny problem z którym teraz walcze ,to ,zeby mi

> ladnie odpalł na takim zimnie - bo jak doreguluje ,ze odpala

> -to mi sklad na wysokich wychodzi za bogaty ...

> a jak go przykrecam na glownej srubie ,ze sklad jest ok - to do

> odpalenia jest za mocno skrecone - i takie bledne kolo

A na parowniku zwiększałeś stałą dawkę (małe pokrętełko) lub ciśnienie (większe pokrętło)? Tego mniejszego może nie być. Nie każdy parownik je ma.

Napisano
  • Autor

> A na parowniku zwiększałeś stałą dawkę (małe pokrętełko) lub

> ciśnienie (większe pokrętło)? Tego mniejszego może nie być. Nie

> każdy parownik je ma.

Niestety nie mam stalej dawki - tylko regulacje cisnienia (znaczy sie napiecie widelek przy membranie) ,za to ten reduktor w blyskwiczny i skuteczny sposob sie na reduktor do turbo przerobil zlosnik.gif)

A reguluje i tu i tu - problem w tym ,ze jak go odkrece na srubie (tak zeby zapall) to ma za bogato przy jezdzie ,a nie moge na tyle go skrecic przy reduktorze ,zeby to wyrownac ,bo znowu wtedy sytuacja ,ze za uboga do odpalenia - i to takie w kolo macieju oslabiony.gif...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.