Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdzewiejace Punto II

Featured Replies

Napisano

No więc patrze dzisiaj przy myciu na progi. Oglądam jak z rdzą i od strony zewnetrznej nic nie widać. Za to od strony łączenia progów z podłogą wszystko gnije. Juz dawno bym to zrobił jakbym widział i teraz mam takie pytanie czy już robił ktoś takie coś i czy ma ktoś rysunek przekroju poprzecznego przez cały próg? confused.gif

Napisano

Możesz wrzucić fotencje co i gdzie? Będzie to dla mnie pomocne przy kupnie, do którego się przymierzam.

Dzięki

Napisano

> No więc patrze dzisiaj przy myciu na progi. Oglądam jak z rdzą i od strony zewnetrznej nic nie

> widać. Za to od strony łączenia progów z podłogą wszystko gnije. Juz dawno bym to zrobił

Rozwiązanie jest jedno, należy wypiaskować podłogę na całej długości, pomalować i ponownie zabezpieczyć, żeby robota nie była na marne należy także sprawdzić jak wygląda profil od wewnątrz. Jeśli jest ruda wyciąć progi i wspawać nowe, niestety w miejscu spawu na pewno z czasem wyjdzie ruda, jeszcze nie wymyślono technologii która by zapobiegała temu procesowi.

Napisano
  • Autor

> Możesz wrzucić fotencje co i gdzie? Będzie to dla mnie pomocne przy kupnie, do którego się

> przymierzam.

> Dzięki

Foty wstawie jutro bo dzisiaj nie mam dostępu do aparatu. Jutro podjade do blacharza zobaczymy jaki wyda werdykt 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Foty wstawie jutro bo dzisiaj nie mam dostępu do aparatu. Jutro podjade do blacharza zobaczymy jaki

> wyda werdykt

Jakie progi będziesz montował?Ja szukam nowych do MK2 i za Chiny Ludowe nie mogę znaleźć wrrr.gifsciana.gifangryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie progi będziesz montował?Ja szukam nowych do MK2 i za Chiny Ludowe nie mogę znaleźć

Progów raczej nie będe wymieniał. Jedynie blacha podłogi zgrzana do progów leci bardzo. Jutro się dowiem czy będzie jakiś przeszczep. Może jeszcze nie ma takiej tragedii. Jeśli chodzi o same poszycia to są ale rzemiosło. Nowe oryginalne jedynie ASO za kosmiczne sumy zlosnik.gif

Napisano

> Progów raczej nie będe wymieniał. Jedynie blacha podłogi zgrzana do progów leci bardzo. Jutro się

> dowiem czy będzie jakiś przeszczep. Może jeszcze nie ma takiej tragedii. Jeśli chodzi o same

> poszycia to są ale rzemiosło. Nowe oryginalne jedynie ASO za kosmiczne sumy

pamiętaj przypilnuj żeby wypiaskował potem sam oceń czy jest ok i niech maluje, inaczej Ci spartoli robotę i kasę weźmie za nic.

Napisano

U mnie w ASO 550ZŁ za próg.

Krzysiek82 a takie piaskowanie i malowanie podłogi to droga impreza?

Napisano

> U mnie w ASO 550ZŁ za próg.

dowiem się za ile znajomy z aso zalatwi mi takie progi, może będzie taniej, ile max możesz wydać? wersja 3d/5d?

> Krzysiek82 a takie piaskowanie i malowanie podłogi to droga impreza?

mój lakiernik za wymianę progów w cinquecento i wypiaskowanie całości bierze 300zł może dojdzie trochę więcej zależy czy nie wyjdą dziury po piaskowaniu. Generalnie żadne inne rozwiązanie niż piaskowanie najpierw nie wchodzi w grę bo szkoda kasy na coś co za chwile znowu wyjdzie.

Napisano

Są w sprzedaży reperaturki progów za 160zł szt.Jeśli możesz to zapytaj kolegę może jakoś się dogadamy.Mi blacharz nie znajomy za 1 próg z lakierowaniem krzyczy 400zł wrrr.gifa i wersja 5d ale podobno to bez znaczenia niewiem.gif

Napisano

> Są w sprzedaży reperaturki progów za 160zł szt.Jeśli możesz to zapytaj kolegę może jakoś się

> dogadamy.Mi blacharz nie znajomy za 1 próg z lakierowaniem krzyczy 400zł

jeśli robi dobrze cena akceptowalna, ale zapytaj czy ma piaskarkę.

Napisano
  • Autor

> Są w sprzedaży reperaturki progów za 160zł szt.Jeśli możesz to zapytaj kolegę może jakoś się

> dogadamy.Mi blacharz nie znajomy za 1 próg z lakierowaniem krzyczy 400zł a i wersja 5d ale

> podobno to bez znaczenia

Bez znaczenia do wysokości drzwi;P Bo długości między osiami takie same. Mój znajomy lakiernik bierze 350 za jeden element wiec 400 za wszystko jest Ok o ile praca dobrze wykonana. U mnie Bedzie wymiana tej części zaznaczonej na czerwono. Fragment podłogi ma być nowy od wytrzeszcza nie wiem z kąd blacharz ten fragment wytrzaśnie zlosnik.gif ale już jego interes. AAaaa i podłoga z progiem będzie zgrzewana.

2c62f28777db5a2cmed.png

Napisano

> nie wiem z kąd blacharz ten fragment wytrzaśnie ale już jego interes. AAaaa i podłoga z

> progiem będzie zgrzewana.

zapomniałeś o tym, że nad tym czerwonym jest podłużnica, wiesz w jakim ona jest stanie? Czy ta podłoga jest aż tak mocno przekorodowana? może wystarczy wypiaskować, zaspawać dziurki jeśli są i pomalować a na to warstwa bituniczna?

Napisano
  • Autor

> zapomniałeś o tym, że nad tym czerwonym jest podłużnica, wiesz w jakim ona jest stanie? Czy ta

> podłoga jest aż tak mocno przekorodowana? może wystarczy wypiaskować, zaspawać dziurki jeśli

> są i pomalować a na to warstwa bituniczna?

Podłużnice są ok może ja troche przesadziłem z tą czerwoną linią i za bardzo ją przeciągnąłem zlosnik.gif pod wykładziną nie widać żadnych rudych nalotów i na zewnątrz tylko ten pasek w miejscach zgrzewów jest skorodowany, poszyć progów jeszcze nie ruszyło wiec będzie tylko wycięty ten pasek(narożnik) wycięcy i wspawany nowy tak przynajmniej zrozumiałem blacharza 270751858-jezyk.gif

A jeszcze jedno pytanie w zimie na progu razem z lodem odkleiło się to zabezpieczenie antykorozyjne(baranek) czy jest taka możliwośc żeby odwzorować taki kształt tego pokrycia jak w oryginale?

Napisano

Ja jestem w trakcie walki z rudą w progach i na zgrzewach podłoga - progi ale w MKI, ale robię to niskobudżetowo bo auto ma 16 lat

w skrócie

1. wyczyściłem ze rdzy

2. zaplikowałem Brunox w miejscach gdzie ruda zaatakowała + Brunox w sprayu i rurka i aplikacja do środka progów, następnie farba podkładowa

3. tam gdzie ubytki blachy to masa uszczelniająca klejąca Bolla + blaszka ocynkowana + nitowanie

4. od środka żywica + mata

5. podłoga masa bitumiczna Bolla

6. do profili zamkniętych środek konserwujący

ale jak zakonczę to zrobie małe foto-relację, no ale wszystko w swoim czasie biglaugh.gif

Napisano

> A jeszcze jedno pytanie w zimie na progu razem z lodem odkleiło się to zabezpieczenie

> antykorozyjne(baranek) czy jest taka możliwośc żeby odwzorować taki kształt tego pokrycia jak

> w oryginale?

Na pewno się da. U mnie nie widać różnicy między nową/starą konserwacją po wyklepaniu z przystanku... ale jak niewiem.gif

Napisano

> Ja jestem w trakcie walki z rudą ....... <

Witam,

Zeszłego lata walczyłem z rudą w Uniaczu (tam dopiero jest pole do popisu zlosnik.gif).

Do drzwi i nadkoli stosowałem Brunox - efekt: rdza dalej w tych miejscach wyłaziła.

Zbiornik paliwa - Cortanin, efekt bardzo dobry, po 10 miesiącach bez sladów ponownego wyłażenia rdzy.

Do podwozia polecam Cortanin + farba tlenkowa (okrętowa) ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.