Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda w deszczu

Featured Replies

Napisano

Jak sobie radzicie podczas jazdy w deszczu?

Mam na mysli szybke od kasku. Niby ped powietrza zabiera wszystkie krople, tak ze kurtka i spodnie sa praktycznie suchutkie. Nawet podczas sporej ulewy.

Ale co z szybka? Smarujecie czyms, czy wycieracie w jaki sposob?

Napisano

> Jak sobie radzicie podczas jazdy w deszczu?

> Mam na mysli szybke od kasku. Niby ped powietrza zabiera wszystkie krople, tak ze kurtka i spodnie

> sa praktycznie suchutkie. Nawet podczas sporej ulewy.

> Ale co z szybka? Smarujecie czyms, czy wycieracie w jaki sposob?

nie wiem czym jezdzisz ale podczas deszczu to ja totalnie jestem mokry dopoki nie zaloze kombii przeciwdeszczowego a szybe przecieram kciukiem

Napisano

zalezy jak mocny deszcz i jak daleko mam jechac.

jezeli lekko pada i dam rade dojechac do domu/fabryki bez wiekszego mokniecia to jade w normalnych ciuchach ... jak pada mocniej albo jade dalej i wiem ze nie bedzie zbyt komfortowo to zakladam na siebie ciuchy przeciwdeszczowe (wbrew pozorom przydaja sie rowniez ochraniacze na buty).

A jezeli chodzi o szybke w kasku ..to lekko uchylona aby nie parowala i jezeli przekrecenie dlowy + wiatr nie sciagaja wody (rzadko sie to zdaza) to wycieram palcem wskazujacym.

Kolega na palcu rekawiczki ma zamocowany fragment wycieraczki (kawalek gumy) ... smieszne .. ale cholernie praktyczne.

Napisano

> Mam na mysli szybke od kasku. Niby ped powietrza zabiera wszystkie krople, tak ze kurtka i spodnie

Ja mam CB500 nakeda więc od razu jestem cały mokry. Ale zazwyczaj jeżdżę w kombi skórzanym (w porównaniu do tekstyliów nie przemaka). Podobno deszcz psuje skórę, ale dobrze się w skórze na deszczu jeździ. Buty mam Oxtara i jeszcze mi nie przemokły, chociaż nigdy w deszczu w dalsza trase nie jechałem więc nie wiem jakby to było, pewnie w trasie ze spodni woda spływała by do butów. Co do kasku to po mieście z małymi prędkościami jeżdżę z otwartą szybką, a poza miastem mam uchyloną, albo całkowicie zamkniętą jak nie paruje. Dobrym sposobem jest posmarowanie szybki woskiem samochodowym, lepiej wtedy krople spływają. A jak krople nie spływają to nic z nimi nie robię, bo jak przecieram to tylko jeszcze bardziej się rozmazują i przez moment nic nie widać.

Napisano
  • Autor

> nie wiem czym jezdzisz ale podczas deszczu to ja totalnie jestem mokry dopoki nie zaloze kombii

> przeciwdeszczowego a szybe przecieram kciukiem

Jezdze Majesty 250, wiec obudowny skuter smile.gif

I na prawde podczas nawet ulewnego deszczu tylko kask mi moknie.

A kurtka, podnie (oba tekstylia), rekawice i buty wszystko jest suchutkie. Oczywiscie jak jade smile.gif

Jak stane to niestety mokne rowno.

No i najbardzie denerwuje mnie ta szybka. Jest to troche inne efekt niz w samochodzie. Tutaj niestety wszystko dzieje sie tuz przed moim nosem

Napisano
  • Autor

> Może pomogła by na szybke tzw magiczna wycieraczka

Tak tez mysle. Dzis zaaplikuje i na szybke kasku i do moto.

Zobaczymy jak sie bedzie sprawowac smile.gif

Napisano

Sa takie wszyste w rekawice albo osobno zakladane na palec wink.gif

Napisano

akurat w czasie deszczu szybka kasku to nie jest najwiekszy problem

jak pada slabo, jedziesz szybko i krople nie zostaja

jak pada mocno, to i tak jestes caly mokry, wiec mozna wycierac szybke reka, jak na rekawiczce jest "wycieraczka" to wycieraczka, mozesz nie wycierac i jechac na "czuja" wink.gif

Napisano

> mozesz nie wycierac i jechac na "czuja"

Ja czasami chciałbym mieć takie cos jak w motocrossie - zrywaną folijke - ale to bardziej na owady bo po przejechaniu 100km coraz mniej widać, a czyścić nima czym w trasie

Napisano

> bo po przejechaniu 100km coraz mniej widać, a czyścić nima czym w trasie

W Lidlu da się trafić takie fajne zestawy chusteczkowe (znaczy mokre chusteczki).

Jedną czyścisz "zgrubnie" a drugą "szlifujesz" wink.gif

Zajebiaszcze są, właśnie mi się kończą i muszę dokupić ok.gif

Aaaa.. Firmy W5. O takie

Napisano

> W Lidlu da się trafić takie fajne zestawy chusteczkowe (znaczy mokre chusteczki).

> Jedną czyścisz "zgrubnie" a drugą "szlifujesz"

> Zajebiaszcze są, właśnie mi się kończą i muszę dokupić

> Aaaa.. Firmy W5. O takie

Muszę sobie takie cuś sprawić. Ostatnio jak mi się jakieś coś rozbiło na szybce to musiałem od razu stawać bo nic nei widziałem. Najpierw przetarłem odruchowo rękawicą, ale było jeszcze gorzej. To coś było klejące;/ Dopiero później naplułem na szybkę i wytarłem szmatką dobrze jest wozić ze sobą jakąś szmatkę;p

Napisano

> Muszę sobie takie cuś sprawić. Ostatnio jak mi się jakieś coś rozbiło na szybce to musiałem od razu

> stawać bo nic nei widziałem. Najpierw przetarłem odruchowo rękawicą, ale było jeszcze gorzej.

> To coś było klejące;/ Dopiero później naplułem na szybkę i wytarłem szmatką dobrze jest wozić

> ze sobą jakąś szmatkę;p

jakiekolwiek mokre chusteczki + ircha w kieszeni

Napisano
  • Autor

> akurat w czasie deszczu szybka kasku to nie jest najwiekszy problem

> jak pada slabo, jedziesz szybko i krople nie zostaja

> jak pada mocno, to i tak jestes caly mokry, wiec mozna wycierac szybke reka, jak na rekawiczce jest

> "wycieraczka" to wycieraczka, mozesz nie wycierac i jechac na "czuja"

W sumie jest problem, bo prawie zeza dostaje jak mi krople przed nosem splywaja.

Musze chyba poszukac jakiesc wcieraczki na palec

Napisano
  • Autor

> jakiekolwiek mokre chusteczki + ircha w kieszeni

I co w czasie jazdy wycierasz?

Napisano

> I co w czasie jazdy wycierasz?

z robali? no co Ty, staje gdzies

Napisano

> Aaaa.. Firmy W5.

Hmm byłem najdalej dzisiaj w LIDLU i nic takiego nie widzialem frown.gif Drogie toto ? widze ze pakowane pojedyńczo ?

Napisano

> Hmm byłem najdalej dzisiaj w LIDLU i nic takiego nie widzialem Drogie toto ? widze ze pakowane

> pojedyńczo ?

Dotychczas nie czyścilem podczas jazdy, tylko gdzies na stacjach benzynowych (w trasie) lub w domu przed wypadem

Napisano

> Hmm byłem najdalej dzisiaj w LIDLU i nic takiego nie widzialem Drogie toto ? widze ze pakowane

> pojedyńczo ?

Nie mam pojęcia ile kosztuje, rodziciele mi 2 razy kupowali przy okazji.

W pudełku jest 10 szt kompletów saszetek.

ps. Aż chyba przejadę się do tego Lidla, gdzie rodzice jeżdżą i zobaczę czy mają.

Napisano

> pojedyńczo ?

U mnie też ich nie ma.

Napisano

Aż chyba przejadę się do tego Lidla, gdzie rodzice jeżdżą i zobaczę czy mają.

a w kórym kupują?

gdzieś w naszych okolicach?

Napisano

> a w kórym kupują?

> gdzieś w naszych okolicach?

W naszych jak w naszych, daleko nie jest - jeżdżą do Ząbek (twierdzą, że jednej z lepiej zaopatrzonych lidli)

Napisano

> W naszych jak w naszych, daleko nie jest - jeżdżą do Ząbek (twierdzą, że jednej z lepiej

> zaopatrzonych lidli)

ok ok.gif

podziękował

Napisano

> Tak tez mysle. Dzis zaaplikuje i na szybke kasku i do moto.

> Zobaczymy jak sie bedzie sprawowac

I jak były już jakieś testy ?

Napisano

> pojedyńczo ?

Bo rzucają od czasu do czasu. Nie jest to stała oferta.

Napisano
  • Autor

> I jak były już jakieś testy ?

A byly byly. W piatek jak jechalem i nawet jak wracalem to mnie zastal deszczyk. Miejscami nawet mocny.

Jezeli chodzi o efekty to bylem na prawde pod duuuzym wrazeniem. Gdyby nie mokra droga i dzwiek kapania kropli na kask, to nawet bym nie zgadl ze pada.

Krople normalnie zwiewaly z szybki nim jeszcze zdazyly sie rozplaskac smile.gif

Nawet mgielki nie bylo na szybie. POLECAM

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja pytanie troche z innej beczki. Mam Gilere Nexus 500 i szybka non stop po tym jak trzymam motor w garazu robi sie taka matowa nie wiem nawet jak to nazwac crazy.gif strasznie mnie to wkurza bo musze ja non stop przecieraz i tez ciezko zeby to zeszlo. Nie wiem czy sa jakies preparaty do czyszczenia szyb? 2 sprawa czyszczenie kaskow - mam nolana N43 i tez czym czyscicie swoje kaski to robactwo strasznie ciezko schodzi o szybce juz nie wspominajac crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.