Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lewarek zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

odnosze wrazenie ze z kazdym dniem mam coraz wieksze problemy ze zmienianiem biegow.. nie wchodza lekko.. musze czasami mocno dociskac lewarek zeby zmienic bieg.. czym to moze byc spowodowane? jakas wymiana oleju w szkrzyni moglaby pomoc?

-----------------------------------------------------------------------------------

"ZŁOTA STRZAŁA" PUNTO2 DYNAMIC 1,2 8V 2002

Napisano

A) skorodowane linki zmiany biegów

b) kończy się sprzęgło

Napisano

też się męczyłem z lewarkiem do momentu wymiany linki(ok 100pln)

teraz jest waytogo.gif

Napisano

norma , mialem to zalezne od pogody , linki do wymiany i bedzie git ok.gif

Napisano
  • Autor

> norma , mialem to zalezne od pogody , linki do wymiany i bedzie git

skoro tak mowisz.. od jakiegos czas byly problemy z jedynka, dzis juz tak jakby na kazdym biegu.. wlaczam np.2-gi bieg muszacmocniej pchac, tak jakby mial lekki opor w pewnym momencie, nie wchodzil "po linii prostej".. ciezko opisac slowami ale chyba rozumiecie..

Napisano

> skoro tak mowisz.. od jakiegos czas byly problemy z jedynka, dzis juz tak jakby na kazdym biegu..

> wlaczam np.2-gi bieg muszacmocniej pchac, tak jakby mial lekki opor w pewnym momencie, nie

> wchodzil "po linii prostej".. ciezko opisac slowami ale chyba rozumiecie..

rozumiem , na 90% linki , moga byc przetarte pancerze , ale nie wykluczone ,ze sprzeglo mowi papa , mi jak sie konczylo sprzeglo to biegi z mega sila trzeba bylo wrzucac ok.gif

Napisano

Podciągnij nieco sprzęgło, jak się poprawi to znaczy że nie linka

Napisano

> Podciągnij nieco sprzęgło, jak się poprawi to znaczy że nie linka

w MK2 nie ma takiej opcji

Napisano

> w MK2 nie ma takiej opcji

A to przepraszam, nie zauważyłem że PII.

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno na wylaczonym silniku biegi wchodza o niebo lepiej, a na wlaczonym jest duzy problem.. linki widoczne w komorze silnika wydaja sie byc ok. w punto 2 jest sprzeglo hydrauliczne? czy moze byc to kwestia zapowietrzenia? dodam ze czasami na zimnym silniku przy ruszaniu szarpie..

Napisano

No to moim zdaniem sprzęgło nie wysprzęgla dobrze. Spróbowałbym odpowietrzyć ten tłoczek od sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> No to moim zdaniem sprzęgło nie wysprzęgla dobrze. Spróbowałbym odpowietrzyć ten tłoczek od

> sprzęgła.

mam jeszcze pytanie, czy mogl nastapic jakis wyciek z wysprzeglika i co to wlasciwie jest.. dzwonilem do mechaniorow zeby rozeznac temat i sugerowal mi ze to wlasnie moze byc to i zeby sie temu przyjrzec, potem ewentualnie odpowietrzyc, bo jak na sprzeglo to troche zawczesnie stwierdzil 83tys km..

co Wy na to?!

Napisano

> mam jeszcze pytanie, czy mogl nastapic jakis wyciek z wysprzeglika i co to wlasciwie jest..

> dzwonilem do mechaniorow zeby rozeznac temat i sugerowal mi ze to wlasnie moze byc to i zeby

> sie temu przyjrzec, potem ewentualnie odpowietrzyc, bo jak na sprzeglo to troche zawczesnie

> stwierdzil 83tys km..

> co Wy na to?!

No to jest taki tłoczek co wysprzegla sprzeglo 270751858-jezyk.gif nawet byl manual gdzies chyba na Zrób to Sam jak to badziewie wymieniac, to przy okazji zobaczysz sobie jak wyglada smile.gif

Napisano
  • Autor

> No to jest taki tłoczek co wysprzegla sprzeglo nawet byl manual gdzies chyba na Zrób to Sam jak

> to badziewie wymieniac, to przy okazji zobaczysz sobie jak wyglada

ok,tylko skad wiedziec ze to wysprzeglik a nie sprzeglo kompletne nalezy wymienic?

Napisano
  • Autor

moze ktos jeszcze cos poradzic w temacie..od czego zaczac? wiadomo jak jest z mechanikami, patrza tylko zeby z ciebie zedrzec kase,sam niestety nie jestem w stanie tego zrobic, dlatego pytam zeby miec moze wieksza pewnosc co to moze byc

Napisano

> ok,tylko skad wiedziec ze to wysprzeglik a nie sprzeglo kompletne nalezy wymienic?

Generalnie taki wysprzęglik odpowietrzyć czy nawet wymienić to taniej niż kompletne sprzęgło i warto spróbować od rzeczy najtańszych. Tam za bardzo nie ma co się innego psuć..

Napisano
  • Autor

> Generalnie taki wysprzęglik odpowietrzyć czy nawet wymienić to taniej niż kompletne sprzęgło i

> warto spróbować od rzeczy najtańszych. Tam za bardzo nie ma co się innego psuć..

w poniedzialek bede odpowietrzal.. oby to przynioslo jakis efekt..

tak naprawde problem jest z jedynka (ciezko wchodzi) i wstecznym (zgrzyt), pozostale wchodza dosc dobrze.. nie wiem czym tak naprawde charakteryzuje sie sprzegło do wymiany a czym ten wysprzeglik.. linki raczej wykluczam..

Napisano

no właśnie wczoraj wymieniłem sprzęgło ale mam problem z nie powracającym i ciężko chodzącym lewarkiem zmiany biegów. Namieszałem coś w linkach? W manualu reanimacji linek czytam by nie przekręcić ich i myślę ze tego nie zrobiłem. Macie jakieś sugestie co popsułem przy zakładaniu linek?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> no właśnie wczoraj wymieniłem sprzęgło ale mam problem z nie powracającym i ciężko chodzącym

> lewarkiem zmiany biegów. Namieszałem coś w linkach? W manualu reanimacji linek czytam by nie

> przekręcić ich i myślę ze tego nie zrobiłem. Macie jakieś sugestie co popsułem przy zakładaniu

> linek?

sprzeglo zosatalo odpowietrzone, biegi do przodu wchodza lepiej, pozostal jedynie zgrzyt/szrpniecie przy wrzucanym wstecznym..

sprezglo raczej jest jeszcze ok, moze byc wysprzeglik przyczyna takiego stanu rzeczy?

Napisano

Kolego, sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów. jesli mało to uzupełniej - będzie chodzić jak nówka. Warto pomysleć nad wymianą oleju w skrzyni jęsli przebieg jado tego kwalifikuje. Ja przez jakiś czas dolewałem oleju bo w dziwny spsób znikał i ciagle o 100 ml było za mało. Praca skrzyni biegów zawsze odczuwalnie wtedy siępogarszała. Od jakiegoś czasu olej jużnie ubywa ?! Sam nie wiem co się działo. DOdam, że wycieków niegdzie nie było widać.

Napisano

Zgrzyta po przerzuceniu z biegu do przodu, czy luzu?

Przy Twoim przebiegu zdarzały się padaki sprzęgieł, więc wiesz biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Zgrzyta po przerzuceniu z biegu do przodu, czy luzu?

> Przy Twoim przebiegu zdarzały się padaki sprzęgieł, więc wiesz

zgrzyta przy wrzucaniu biegu wstecznego.. przy biegach do przodu wyczuwalny mniejszy badz wiekszy opor.. przebieg 83000km, mechanik twierdzi ze to raczej winna wysprzeglika, ze nie wysprzegla do konaca tak jak trzeba.. musialbym porownac ten "skok" z jakims innym kropkiem..

Napisano

Ja żeby nie zakładac nowego wątku zapytam o takie coś:

Otóż w punto 2FL Mjet mojej panny kiepsko wskakuje bieg 3ci przy zmianie z 2giegi na 3ci.

Czy w punto da się wymienić wybierak tak jak np.w seicento ?

A może problem tkw w czyms innym?

Napisano

ale tylko na ten bieg czy moze inne przod-tyl tak samo kiepsko dzialaja?

jesli tak i lewo-prawo dziala lekko, to patrz to: [LiNK]

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

odswieze raz jeszcze temat.. wczoraj mialem totalny problem z wrzuceniem jedynki a majac wcisniety pedal sprzegla bylo slychac zgrzyty, lekkie trzaski.. w koncu bede musial cos zrobic w tym temacie, choc przez chwile troszke opisywane przeze mnie problemy jakby ustaly.. moj znajomy mowi ze to wina wysprzeglika, co Wy na to.. chodzi mi o ten konkretny moj problem z dnia wczorajszego. czy mial ktos tego typu problemy?

Napisano

A próbowałeś wysprzęglić jeszcze raz i dopiero spróbować ? Czasami pomaga wrzucenie dwójki i dopiero powrót na jedynkę. W sumie u mnie też raz na 10kkm mam problem z wbiciem jedynki, ale ponowne wysprzęglenie, dwójka, luz, jedynka pomaga zawsze ok.gif

Napisano
  • Autor

dzis juz padaka calkowita.. pedal jakby sie lekko zapadl, stal sie bardziej mieki.. zgrzyta, trzeszczy caly czas na wlaczonym silniku podczas jazdy, biegi nie chca wchodzic..

chce wymienic wysprzeglik i pompe sprzegla oraz plyn hamulcowy..

czy pompa sprzegla jest uzalezniona od modelu?

co Wy na to?

Napisano

> dzis juz padaka calkowita.. pedal jakby sie lekko zapadl, stal sie bardziej mieki.. zgrzyta,

> trzeszczy caly czas na wlaczonym silniku podczas jazdy, biegi nie chca wchodzic..

> chce wymienic wysprzeglik i pompe sprzegla oraz plyn hamulcowy..

> czy pompa sprzegla jest uzalezniona od modelu?

> co Wy na to?

Jeśli zgrzytało po wciśnięciu sprzęgła, a teraz miękko wchodzi to zapewne poleciał docisk albo łożysko wyciskowe, które dobija właśnie docisk.

Napisano
  • Autor

> Jeśli zgrzytało po wciśnięciu sprzęgła, a teraz miękko wchodzi to zapewne poleciał docisk albo

> łożysko wyciskowe, które dobija właśnie docisk.

czyli kompletne sprzeglo do wymiany wg Ciebie? nie wysprzeglik, pompa co sugeruje mi moj mechanik?

Napisano

> czyli kompletne sprzeglo do wymiany wg Ciebie? nie wysprzeglik, pompa co sugeruje mi moj mechanik?

Zapowietrzone sprzęgło szarpie, padnięty wysprzęglik nie wysprzęgla w pełni (coś jak wbijanie biegów na półsprzęgle), inaczej pracuje pedał sprzęgła (lżej lub ciężej). Jeśli po wciśnięciu sprzęgła na zapalonym silniku (na luzie, bez dotykania lewarka) są dziwne odgłosy to coś ze sprzęgłem nie tak, wysprzęglik nie ma nic do tego. Najczęściej pada łożysko wyciskowe lub docisk. Tarcza rzadko, poza tym objawy padnięcia tarczy są inne. Padnięte łożysko wyciskowe zazwyczaj chrobocze, padnięty docisk piszczy do czasu całkowitego padu (wtedy chrobocze dość głośno lub jest cisza bo połamały się blaszki styku sprężyny docisku z łożyskiem i łożysko wpada w sprężynę. Biegów się wbić nie da na zapalonym silniku).

Na moje oko to bez wymiany sprzęgła się nie obejdzie niestety.

Napisano
  • Autor

> Zapowietrzone sprzęgło szarpie, padnięty wysprzęglik nie wysprzęgla w pełni (coś jak wbijanie

> biegów na półsprzęgle), inaczej pracuje pedał sprzęgła (lżej lub ciężej). Jeśli po wciśnięciu

> sprzęgła na zapalonym silniku (na luzie, bez dotykania lewarka) są dziwne odgłosy to coś ze

> sprzęgłem nie tak, wysprzęglik nie ma nic do tego. Najczęściej pada łożysko wyciskowe lub

> docisk. Tarcza rzadko, poza tym objawy padnięcia tarczy są inne. Padnięte łożysko wyciskowe

> zazwyczaj chrobocze, padnięty docisk piszczy do czasu całkowitego padu (wtedy chrobocze dość

> głośno lub jest cisza bo połamały się blaszki styku sprężyny docisku z łożyskiem i łożysko

> wpada w sprężynę. Biegów się wbić nie da na zapalonym silniku).

> Na moje oko to bez wymiany sprzęgła się nie obejdzie niestety.

dzieki za konkretna odpowiedz.. mam nadzieje ze to sprzeglo i tylko na tym sie zakonczy.. a czy moze to byc oznaka ze z skrzynia cos nie tak?

Napisano

Jeśli ze skrzynią nie miałeś wcześniej problemów, jest stan oleju to powinna być ok.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ze skrzynią nie miałeś wcześniej problemów, jest stan oleju to powinna być ok.

czyli twierdzisz ze to sprzeglo do wymiany?! a co w kwestii wysprzeglika i pompy? czy to co sie dzialo wczesniej, to co opisywalem w wczesniejszych postach moze sugerowac ze rowniez wplyw na to moze miec uszkodzony wysprzeglik oraz pompa sprzegla? czy raczej od poczatku to byla kwestia sprzegla ktore teraz padlo calkowicie..

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

problem rozwiazany.. wymiana kompletnego sprzegła ktore było w totalnej rozsypce, widelek sprzegla, tulejek oraz oleju skrzyni sprawilo ze znow czuje sie szczesliwym posiadaczem kropka..

dzieki za wszelkie rady..

----------------------------------------------------------------------------------

"ZŁOTA STRZAŁA" PUNTO II DYNAMIC 1,2 8V 2002

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.