Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek wielorowkowy

Featured Replies

Napisano

Chciałem się zapytać czy istnieje możliwość montażu paska wielorowkowego ( krótszego L=815 ) do silnika wyposażonego w klimatyzację gdzie przewidziano montaż dłuższej wersji paska.

Po co mi coś takiego zapytacie.

Prosta sprawa. Chciałbym wyjąć sprężarkę klimatyzacji, ale w dalszym ciągu napędzać alternator podczas jazdy. 20.GIF

Napisano

Szukając kiedyś sobie stilo oglądałem 115 konnego disla który nie miał klimy.

Tak jak wersje z silnikiem 1,2 z klimą i bez mają inne paski.

Myśle więc że można, ale expertem nie jestem.

Napisano

Ja takie manewr chciałem zrobić w bravo 1.4 12v żeby ominąć pompę wspomagania lecz pasek od wersji bez pompy nie pasował bo jest inny napinacz, więc trzeba by sprawdzić przy napinacz jest taki sam w wersji bez klimy i czy pasek idzie tak żeby dało się go założyć na oryginalny napinacz.

Napisano

> Chciałbym wyjąć sprężarkę klimatyzacji, ale w dalszym ciągu napędzać alternator podczas jazdy.

Pewnie, że się da ok.gif Od czasu gdy zatarła się u mnie sprężarka klimatyzacji, wożę w bagażniku nowy, krótszy pasek aby w razie czego móc go założyć z pominięciem sprężarki i dalej jeździć.

Nie pamiętam niestety oznaczeń tego paska. Jeśli się nie pali, to jutro zerknę i podam Ci oznaczenie takiego paska.

Napisano
  • Autor

> Pewnie, że się da Od czasu gdy zatarła się u mnie sprężarka klimatyzacji, wożę w bagażniku nowy.

Stokrotne dzięki drkk76 za tę informację.

Czyli się da. Wg. ePERa układ napędowy urządzeń dodatkowych zaznaczony jest jako bez napinacza i głowiłem się jak to jest rozwiązane.

Jasne, nie pali się mogę poczekać, jeśli Ci to nie sprawi kłopotu byłbym dźwięczny.

Napisano

> Czyli się da.

Pasek nosi oznaczenie: 6PK 900

Mechanik z serwisu we własnym samochodzie z takiego właśnie korzystał i zapewniał, że taki jest odpowiedni dla pominięcia sprężarki klimy.

Napisano

<Czyli się da. Wg. ePERa układ napędowy urządzeń dodatkowych zaznaczony jest jako bez napinacza i głowiłem się jak to jest rozwiązane.

Powiem krótko założyć pasek na alternator to jest prawdziwa masakra, musisz mieć pasek o wymaganej długości bo inaczej go nie założysz.

Ja kupiłem chyba 1cm krótszy i nie było szans go wcisnąć.

Napisano

No ale to chyba jest oczywiste ? Założenia paska o innej długości niż zaleca producent to proszenie się o kłopoty.

Napisano
  • Autor

> Pasek nosi oznaczenie: 6PK 900

> Mechanik z serwisu we własnym samochodzie z takiego właśnie korzystał i zapewniał, że taki jest

> odpowiedni dla pominięcia sprężarki klimy.

Dziękuję raz jeszcze. Dziś kupie i spróbuje zamontować. Orientujesz się czy to przebiega przez napinacz automatyczny, czy też konieczne jest zakładanie paska na siłę ?

• 8 miesięcy później...
Napisano

> Pewnie, że się da Od czasu gdy zatarła się u mnie sprężarka klimatyzacji, wożę w bagażniku nowy,

> krótszy pasek aby w razie czego móc go założyć z pominięciem sprężarki i dalej jeździć.

> Nie pamiętam niestety oznaczeń tego paska. Jeśli się nie pali, to jutro zerknę i podam Ci

> oznaczenie takiego paska.

Kolego mam pytanie otoż nie dam sobie głowy obciąć ale wydaje mi sie że też mam do wymiany łozysko od sprężarki klimatyzacji - dzisiaj wymieniłem pasek wielorowkowy bo za miast 6 rowków miał 4 - wymieniłem pasek wielorowkowy + napinacz paska i po uruchomieniu auta pasek znowu stracił 2 rowki i znowu mam 4 rowki ...

Wydaje mi sie ze looz na łozyku od sprężarki klimy powoduje że ucina te 2 rowki - wiec jeśli jest możliwość ominięcia tego to chetnie byl zalozyl inny pasek ktory ominie sprezarkę klimatyzacji ...

Pacjent to Stilo 1.9 JTD 3 drzwiowy z 2003 roku

Jest taka możliwość ( jestem w Holandi a auto chciałbym naprawić jak wrócę do PL ) ???

Napisano

jak obcielo Ci pasek, to moze nie masz wspolosiowosci wszystkich kolek/rolek.

np. jak masz zly alternator zalozony.

Napisano

> jak obcielo Ci pasek, to moze nie masz wspolosiowosci wszystkich kolek/rolek.

> np. jak masz zly alternator zalozony.

Mi ścinało jeden rowek. Winowajcą był napinacz. Te dwie połówki które trzymają sprężynę rozchyliły się i właśnie rolka napinacza nie była w osi z kołem alternatora co powodowało ścięcie. Nowy napinacz FEBI 130PLN rozwiązał problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.