Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Stukanie w przednim zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Po wjechaniu w dziure coś mi się tłucze, ale słyszę to tylko jak jadę wolno i po małych nierównościach... ściągałem koło, "na oko" nic nie wygląda na uszczkodzone, próbowałem rusząć czym się da i też nic. Amor? frown.gif Jakeś sugestie jak i co mogę sprawdzić metodą domową?

W czasie jazdy nic nie czuje (poza stukami), na zakrętach wszystko jest OK, na nierównościach ładnie hamuje...

W eFce jakoś zawsze było widać co rozwalone czy zużyte (końcówki/tuleje)... zeby.GIF Im większe dziury też się mocniej tłukło, tu jakoś to innaczej brzmi...

Jak nic nie wymyślę to jadę na stację, ale wolałbym nie wymieniać pół samochodu... znaczy amora. zeby.GIF

Napisano

> Po wjechaniu w dziure coś mi się tłucze, ale słyszę to tylko jak jadę wolno i po małych

> nierównościach... ściągałem koło, "na oko" nic nie wygląda na uszczkodzone, próbowałem rusząć

> czym się da i też nic. Amor?

ile to ma przebiegu?

auto młode więc najprędzej gumy stabilizatora, później szukałbym łączników, końcówki drążka, sworzeń wahacza powinien wytrzymać minimum 150-200kkm, w A-G stukają też często przekładnie kierownicze choć to myślę za młode auto na takie usterki,

amortyzatory w G praktycznie nigdy nie stukają nawet jak są w stanie agonalnym,

> Jakeś sugestie jak i co mogę sprawdzić metodą domową?

> W czasie jazdy nic nie czuje (poza stukami), na zakrętach wszystko jest OK, na nierównościach

> ładnie hamuje...

> W eFce jakoś zawsze było widać co rozwalone czy zużyte (końcówki/tuleje)... Im większe dziury też

> się mocniej tłukło, tu jakoś to innaczej brzmi...

bo w Fce jest przeciwnie jak w G, w Fce jak jedziesz wolno to nic nie stuka a zaczyna przy większych prędkościach, w G jest odwrotnie, im szybciej tym mniej stuków,

> Jak nic nie wymyślę to jadę na stację, ale wolałbym nie wymieniać pół samochodu... znaczy amora.

dlaczego amortyzator? raczej wątpię,

brat

Napisano
  • Autor

> ile to ma przebiegu?

niewiele. zeby.GIF ale to napewno nie ma nic wspólnego z przebiegiem... dziursko zaliczylem i tyle... frown.gif wydawała się mała ale rypło konkretnie.

> bo w Fce jest przeciwnie jak w G, w Fce jak jedziesz wolno to nic nie stuka a zaczyna przy

> większych prędkościach, w G jest odwrotnie, im szybciej tym mniej stuków,

> dlaczego amortyzator? raczej wątpię,

To mnie trochę pocieszyłeś. zeby.GIF Dlaczego myslalem ze amor? Pamietam, ze gdzies wyczytalem o jakichs martwych strefach w amorze, wlasnie po wjechaniu w dziure, że tlucze sie w jednym konkretnym polozeniu. Tak skojarzyłem, bo nawet sobie wyobrazić tego nie mogę.

Napisano

> niewiele. ale to napewno nie ma nic wspólnego z przebiegiem... dziursko zaliczylem i tyle...

> wydawała się mała ale rypło konkretnie.

> To mnie trochę pocieszyłeś. Dlaczego myslalem ze amor? Pamietam, ze gdzies wyczytalem o jakichs

> martwych strefach w amorze, wlasnie po wjechaniu w dziure, że tlucze sie w jednym konkretnym

> polozeniu. Tak skojarzyłem, bo nawet sobie wyobrazić tego nie mogę.

wiesz, jeżeli to była jakaś większa dziura to różne rzeczy mogą być, wówczas nawet i być może amortyzator (choć ja nie kojarzę przypadku stukającego amora w G, poza przypadkami wad fabrycznych amortyzatorów tylnych Bilstein )

miałem na myśli "normalną" eksploatację po PL drogach,

trudno powiedzieć co może być przyczyną w takim przypadku, trzeba sprawdzać raz na stacji, a dwa na podnośniku, może łącznik? na prawdę nie wiem niewiem.gif

brat

Napisano

> ale słyszę to tylko jak jadę wolno i po małych

Bez podnoszenia auta poszarp drążek stabilizatora.

Miałem takie same objawy smile.gif Na szarpakach wykryło tylko padnięty łącznik stabilizatora.

pzdr

Napisano

Z własnego doświadczenia - w F - po dziursku, które ktoś wyciął w asfalcie (nieoświetlona droga, usunięty fragment nawierzchni jakby po małej studzience / zaworze) coś zaczęło stukać. Dźwięk był bardzo metaliczny. szarpałem wszystko i w końcu zobaczyłem:

ułamał sie jeden zwój sprężyny i schował na płasko w dolnym kieliszku.

Podniosłem auto tak żeby sprężyna się nie opierała na górze i wywlokłem ten fragment - przerwa jaka została nie pozwalała na zdjęcie go wokół kolumny, dopiero na górze na pręcie z amortyzatora przeszło.

Przestalo stukać, sprężyny zmianiłem ostatnio czyli prawie rok od zdarzenia - robiłem kompletny przód z poduchami i łożyskami. przez ten czas z innymi elementami nic się nie stało.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Dla potomności, walnięty był niestety amor. Profilaktycznie wymieniłem oba na kayaba i jest bajka!

Napisano

> ... Profilaktycznie wymieniłem oba ...

... to nie profilaktyka - to zasada ...

Napisano

Ja w mojej od jakiegoś czasu słyszę dość głosne stuki z prawej strony przedniego zawieszenia przy przejeżdzaniu przez próg zwalniający. Podczas jazdy cicho. Z przedniego zawieszenia wymieniałem jak do tej pory tylko łączniki stabilizatora.,

Czyżby też amorek prawy padał?

P.S. Występuje też chrobotanie podczas maksymalnego skrętu kołami w prawo czy to przy jeździe na wprost czy przy cofaniu.

Napisano

> Ja w mojej od jakiegoś czasu słyszę dość głosne stuki z prawej strony przedniego zawieszenia przy

> przejeżdzaniu przez próg zwalniający. Podczas jazdy cicho. Z przedniego zawieszenia

> wymieniałem jak do tej pory tylko łączniki stabilizatora.,

No jakbym swoją padakę widział... a wlasciwie słyszał... Też mi coś łomocze przy wolnej jeździe na nierównościach i nikt nie wie, co to. Byłem na szarpakach, byłem u mechaniora i nic nie wymacali. Sam też macałem i guzik. Chętnie bym TO naprawił, ale CO? 270751858-jezyk.gif Teraz czekam, aż się coś konkretnie urwie i wyjdzie szydło z worka. Z napraw zawieszenia też tylko końcówka stabilizatora

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.